Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Κοινή Γλώσσα - Σχόλια για Ουράνιο Τόξο


Η Κοινή ή «κοινή» (διάλεκτος) είναι η γλώσσα της αυτοκρατορίας. Η βάση είναι η Αττική διάλεκτος, με λίγο από Ιονική, αλλά η μεγαλύτερη διαφορά είναι η πολύ απλουστευμένη γραμματική, η οποία συνέβη δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι μη Έλληνες ομιλητές της ελληνικής, έμαθαν τη γλώσσα.
Ένα ολόκληρο τμήμα του συστήματος των ρημάτων (ο ευκτικός χρόνος) εξαφανίστηκε, εκτός από μια χούφτα καθορισμένων φράσεων, και λειάνθηκαν από τις παρατυπίες τους τα ανώμαλα ρήματα και τα ουσιαστικά. Εισήγαγε επίσης πολύ λεξιλόγιο, από τα λατινικά και από τις σημιτικές γλώσσες.
Ενώ υπάρχει κάποια λογοτεχνία στην Κοινή, και ιδιαίτερα τα μυθιστορήματα όπως του Χαρίτωνα το «Καλλιρρόη» και του Αχιλλέα Tatius το «Τα κατά Λευκίππην και Κλειτοφώντα», κατά πολύ σημαντικότερη εργασία σε αυτήν την διάλεκτο είναι η Καινή Διαθήκη. Οι ιστορικοί βρίσκουν, επίσης, αυτήν την διάλεκτο χρήσιμη. Όχι μόνο μερικές ιστορίες γράφονται σε αυτήν (ο Πολύβιος, αν και «αττικίζει», έρχεται στο μυαλό), αλλά οι πάρα πολλοί μη-λογοτεχνικοί πάπυροι που βρίσκονται στην Αίγυπτο είναι στην Κοινή, και είναι ανεκτίμητο παράθυρο στην καθημερινή ζωή της αυτοκρατορικής Αιγύπτου.
Το Septuagint, η Παλαιά Διαθήκη που μεταφράζεται στα ελληνικά από Αλεξανδρινούς Εβραίους, είναι επίσης σ
την Κοινή, αλλά καλύτερα να θεωρηθεί περισσότερο ως μια ερμηνεία και λιγότερο ως μετάφραση. Η σύνταξη και ο ιδιωματισμός σε αυτήν οφείλουν περισσότερο στην εβραϊκή και αραμαϊκή απ΄ότι στην ελληνική γλώσσα. Είναι επίσης το γεγονός που πολλοί από τους συντάκτες της Καινής Διαθήκης ήξεραν την Παλαιά Διαθήκη, έτσι αυτό επηρέασε το στυλ της γραφής τους, και φυσικά έτσι την διατύπωναν όταν αναφερόταν στην Παλαιά Διαθήκη.
Ξεκίνημα με την Κοινή, πλεονεκτήματα: μπορείτε να διαβάσετε την Καινή Διαθήκη στο πρωτότυπο: είναι η γλώσσα των πατέρων της εκκλησίας, καθώς επίσης και η βάση της λογοτεχνικής γλώσσας της βυζαντινής αυτοκρατορίας.
Ξεκίνημα με την Κοινή, μειονεκτήματα: λόγω της απλοποίησης της μορφολογίας και της σύνταξης της Κοινής, αν πάει κανείς πίσω να διαβάσει τα αττικά ή επικά ελληνικά είναι πολύ πιο δύσκολο από ότι να ξεκινήσει από την άλλη κατεύθυνση.

Μετάφραση από τα αγγλικά.
Το υπόλοιπο άρθρο εδώ: http://www.aoidoi.org/artikles/dialects.html
----------------------------------------

Επειδή πολλοί Έλληνες πιστεύουν ότι ομιλούν την αρχαία Ελληνική γλώσσα και γι’ αυτό διεκδικούν κληρονομικά δίκαια στην αρχαία ελληνική ιστορία (και στη μακεδονική, φυσικά), εδώ μπορούν να διαπιστώσουν ότι αυτό που ομιλούν σήμερα είναι η Κοινή γλώσσα (κοινή σε όλους τους λαούς της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου), και όχι κάποια αρχαία ελληνική διάλεκτο.
Τη στιγμή που η γλώσσα ήταν Κοινή και πέρασε μόνο λόγω θρησκείας στους Ελληνορθόδοξους λαούς των Βαλκανίων, της Μικράς Ασίας και του Πόντου (λόγω του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης), δεν αποδεικνύει σε καμιά περίπτωση την αρχαία καταγωγή των σημερινών ομιλούντων την επίσημη γλώσσα του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.
Γι’ αυτό οι σημερινοί Έλληνες ενώ μπορούν να διαβάσουν με κάποια άνεση την Κοινή, για τα αρχαία ελληνικά χρειάζονται μετάφραση όπως ο κάθε σύγχρονος άνθρωπος που ομιλεί κάποια σύγχρονη γλώσσα.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από τη νέα εφημερίδα
ЗАДРУГА - ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
που εξέδωσε αυτές τις μέρες η
«ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΔΕΣΣΑΣ».


Την ηλεκτρονική της έκδοση μπορείτε να τη βρείτε στην ένδειξη
"Задруга – KOINOTHTA” στην «λίστα ιστολογίων μου» που υπάρχει στην διπλανή στήλη ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://www.scribd.com/doc/32191345/efimerida-maios

56 σχόλια:

  1. Ανώνυμος2/6/10, 4:28 μ.μ.

    Η κοινή είναι απόγονος της Αττικής, δηλαδή αρχαίας ελληνικής διαλέκτου. Η λεγόμενη Μεγάλη Αττική ήδη άρχισε να εξαπλώνεται μέσω της δηλιακής συμμαχίας. Την κοινή την μετέφεραν οι ισχυρότεροι μεταξύ των Ελλήνων της εποχής, Μακεδόνες. Η κοινή εξαφάνισε τις αρχαίες ελληνικές διαλέκτους οι οποίες όμως άφησαν στοιχεία στις τοπικές ποικιλίες της κοινής. Αυτό φαίνεται καλύτερα στις γεωγραφικά απομονωμένες διαλέκτους που είναι περισσότερο συντηρητικές (αλλά και διαφορετικές): ιωνικά στοιχεία στην ποντιακή, δωρικά στην κατωιταλιώτικη κ.λ.π. Η τσακωνική αντιπροσωπεύει διάλεκτο η οποία επηρεάστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό από τη δωρική λόγω της απομόνωσής της από τους άλλους ελληνόφωνους πληθυσμούς ήδη μάλλον από τους πρώτους μεσαιωνικούς χρόνους ή και παλαιότερα.

    Φυσικά και οι Έλληνες έχουν "κληρονομικά δίκαια" αφού είναι ο λαός που κατοικεί απ'την αρχαιότητα στους τόπους του με απόλυτη γλωσσική συνέχεια, παρόλο που μετανάστες απ'τα Βαλκάνια, από την Ουκρανία και την Κεντρική Ασία και αλλού κατέκτησαν μεγάλο μέρος των χωρών του αλλά δεν κατάφεραν να τον εξαλείψουν.

    Η αφομοίωση ξένων λαών από τους Έλληνες δεν είναι περίεργο γεγονός αφού όλοι οι ικανοί λαοί ιστορικά αυτό κάνουν. Μάλιστα η αφομοίωση ξένων λαών άρχισε πριν την επιβολή του χριστιανισμού. Νότιοι Ιλλυριοί, Παίονες, Θράκες, λαοί της Μικράς Ασίας άρχισαν να εξελληνίζονται ήδη από τους μεγάλους αυτούς Έλληνες, τους Μακεδόνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε 16:28
    Η άποψή σου περί"ικανών λαών" νομίζω δεν στέκει λογικά. Αν ήταν θέμα ικανότητας εκείνη δεν θα εξαφανιζόταν μόλις χάθηκε η πολιτική και άρα και οικονομική ισχύς των αρχαίων Ελλήνων.
    Αν ήταν έτσι, οι Άγγλοι, που εκείνη την εποχή ήταν απολίτιστοι και "ανίκανοι", μόλις απέκτησαν πολιτική και άρα και οικονομική ισχύ, αφομοίωσαν "ξένους λαούς".
    Οι Μακεδόνες της αρχαιότητας έκαναν κάτι ανάλογο με τους αμερικάνους, που υιοθέτησαν την αγγλική και μέσω αυτής έγιναν κοσμοκράτορες.
    Οι Νεοέλληνες έγουν "κληρονομικά δίκαια" πάνω στην ελληνική γλώσσα, αρκεί να μην τα μονοπωλούν. Όπως οι Άγγλοι δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν δικό τους ότι είναι αγγλόγλωσσο, έτσι και οι νεοέλληνες δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν δικό του ότι είναι ελληνόγλωσσο.
    Οι σύγχρονοι Αιγύπτιοι, παρ' όλο που είναι κυρίως Άραβες και όχι καθαροί απόγονοι των αρχαίων Αιγυπτίων και δεν μιλούν την αρχαία Αιγυπτιακή γλώσσα, αυτοαποκαλούνται και ετεροκαλούνται Αιγύπτιοι.
    Το ίδιο ακριβώς σημβαίνει και με τους σύγχρονους Μακεδόνες. Παρ' όλο που δεν είναι καθαροί απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων, έχουν το δικαίωμα να αυτοαποκαλούνται και να ετεροκαλούνται Μακεδόνες.
    Στοιχεία της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας είναι πολύ φυσικό να παραμένουν στον τόπο όπου εκείνη επικράτησε. Η νεοελληνική γλώσσα όμως οφείλει την ύπαρξή της κυρίως χάρι στην χρησιμοποίησή της ως επίσημης γλώσσα από τις πολυεθνικές αυτοκρατορίες των Μακεδόνων και των Ρωμαίων και την πολυθενική αποδοχή του ελληνορθόδοξου χριστιανισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος2/6/10, 5:53 μ.μ.

    Θα προτιμούσαμε η εφημερίδα να ασχολείται με θέματα των Μακεδόνων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος2/6/10, 8:45 μ.μ.

    "Στοιχεία της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας είναι πολύ φυσικό να παραμένουν στον τόπο όπου εκείνη επικράτησε. Η νεοελληνική γλώσσα όμως οφείλει την ύπαρξή της κυρίως χάρι στην χρησιμοποίησή της ως επίσημης γλώσσα από τις πολυεθνικές αυτοκρατορίες των Μακεδόνων και των Ρωμαίων και την πολυθενική αποδοχή του ελληνορθόδοξου χριστιανισμού."

    Όχι, η νεοελληνική γλώσσα οφείλει την ύπαρξη της στο ελληνικό κράτος που καθιέρωσε μια επίσημη γλώσσα, την Κοινή Νεοελληνική (ΚΝΕ), αυτή που μαθαίνουμε στο σχολείο. Αν τώρα θες να το πάμε τόσο μακριά, την ύπαρξη της την οφείλει στο ότι υπήρξε λαός που κάποια στιγμή μίλησε την Αττική διάλεκτο. Και το μεσαίωνα δεν υπήρχαν "έθνη", μπορείς να πεις "πολυεθνοτικές αυτοκρατορίες".

    Ε ωραία, αυτό είπα κι εγώ, οι ήδη ελληνόφωνοι πληθυσμοί απώλεσαν τις αρχαίες ελληνικές διαλέκτους τους και οι μη ελληνόφωνοι πληθυσμοί τις μη ελληνικές γλώσσες τους, την περίοδο 4ου π.Χ. - 7ου μ.Χ. αιώνα στις περιοχές νότιας Ιταλίας, νοτίων Βαλκανίων, μικράς Ασίας. Αυτό συνέβη και στους σλαβόφωνους πληθυσμούς που κατέβηκαν νοτιότερα των ευρύτερων περιοχών Μακεδονίας-Θράκης (στην κεντρική και βόρεια Αλβανία τους αφομοίωσαν οι Αλβανοί). Το ότι υπήρχε "κεντρικό κράτος" που μπορούσε και δίδασκε/επέβαλε την Ελληνική σε μη ελληνόφωνους πληθυσμούς είναι γεγονός αλλά είναι σα να λέμε πως η ύπαρξη της Κοινής Νεοελληνικής οφείλεται στο ότι τη διδάσκει το κράτος και όχι η μάνα του Μακεδόνα που μιλάει βόρεια ελληνική διάλεκτο με στενώσεις και κωφώσεις. Άλλα λόγια ν'αγαπιόμαστε δηλαδή. Τόσο κακό είναι που οι Έλληνες αποκτήσαμε, συνέλληνα Καρατάσο, "επίσημη γλώσσα" ήδη απ'την αρχαιότητα; Δεν καταλαβαίνω. Αυτά που λες μου φαίνονται περίεργα, δηλαδή αν σου έφερνε μια Εγγλεζούλα ο γιόκας σου θα της έλεγες "να φύγεις, εγώ δε χαλάω το αίμα μου, θα βγει κάποιος τύπος και θα πει στα εγγόνια μου πως δεν είναι καθαροί απόγονοι";


    "Θα προτιμούσαμε η εφημερίδα να ασχολείται με θέματα των Μακεδόνων..."

    Δεν καταλαβαίνω την ένστασή σου. Μα η κοινή είναι το κατεξοχήν θέμα των Μακεδόνων, είναι *Η* ιστορική κληρονομιά τους προς τους απογόνους τους, εμάς δηλαδή, αγαπητέ συμμακεδόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος2/6/10, 9:23 μ.μ.

    Το ιδιο ισχυει με την πρωτοσλαβωνικη και την βουλγαρικη του Βαρδαρη, αλλα αυτο δεν σημαινει ότι η γλωσσα αυτη δεν εχει τις ριζες της στην παλαιοτερη αυτη γλωσσα. Το ιδιο και τα κελτικα ή τα γοτθικα. Πουθενα δεν υπαρχει γλωσσα φτιαχτη που να μην καταγεται απο καποια προγενεστερη και ειναι τουλαχιστον γελοιο να υποστηριζει κανεις ότι η συγχρονη ελληνικη δεν καταγεται απο την αντιστοιχη αρχαια κι οτι θα μπορουσε να ενταχθει σε καποια αλλη γλωσσικη ριζα.

    Αλλά επειδη ο καθε ιδιοκτητης μπλογκ μπορει να λεει ανελεγχτα και υπερφιαλα το μακρυ και το κοντο του, ας ριξουμε μια ματια σε εναν ανθρωπο για τον οποιο η ιστορια η τεχνη και η ανθρωποτητα εχει εκφρασει θετικη γνωμη:
    Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική.
    το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου...

    Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου...

    Εκεί σπάροι και πέρκες
    ανεμόδαρτα ρήματα
    ρεύματα πράσινα μες στα γαλάζια
    όσα είδα στα σπλάχνα μου ν' ανάβουνε
    σφουγγάρια, μέδουσες

    με τα πρώτα λόγια των Σειρήνων

    όστρακα ρόδινα με τα πρώτα μαύρα ρίγη...

    Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα μαύρα ρίγη...

    Εκεί ρόδια, κυδώνια
    θεοί μελαχροινοί, θείοι κ' εξάδελφοι
    το λάδι αδειάζοντας μες στα πελώρια κιούπια.
    Και πνοές από τη ρεμματιά ευωδιάζοντας
    λυγαριά και σχίνο

    σπάρτο και πιπερόριζα

    με τα πρώτα πιπίσματα των σπίνων

    ψαλμωδίες γλυκές με τα πρώτα-πρώτα Δόξα Σοι...

    Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα-πρώτα Δόξα Σοι!..

    Εκεί δάφνες και βάγια
    θυμιατό και λιβάνισμα

    τις πάλες ευλογώντας και τα καριοφίλια

    στο χώμα το στρωμένο με τ' αμπελομάντιλα ,

    κνίσες, τσουγκρίσματα

    και Χριστος Ανέστη

    με τα πρώτα σμπάρα των Ελλήνων!
    Αγάπες μυστικές με τα πρώτα λόγια του Ύμνου...

    Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα λόγια του "Υμνου !..

    Κι επι τη ευκαιρια τι θεοχαζο το http://www.youtube.com/watch?v=uCBtu-MLUVE&feature=related. Φιλοκαλειτε ανευ ευτελειας και φιλοσοφειτε μετα μαλακιας όπως δεν θα ελεγε κι ο Περικλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://users.dra.sch.gr/symfo/sholio/ekthesi/e/a01.mackridge-n.e.glosa.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμε 20:45 και 21:23
    Σωστά τα λέει ο Οδυσσέας Ελύτης στο ποίημά του
    "Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική."
    Επιβεβαιώνει τον αρθρογράφο της ανάρτησης και τα σχόλιά μου, τα οποία εξηγούν πως έφτασε ("μου εδωσαν τη γλώσσα") η γλώσσα που μιλάμε σε εμάς τους σύγχρονονους ελληνόγλωσους, μεταξύ των οποίων είμαι και εγώ. Σε άλλους έφτασε μέσω κοινωνικοπολιτικών καταστάσεων και θρησκευτικών θεσμών, ενώ σε άλλους επεβλήθηκε μέσω αντιδημοκρατικών μεθόδων.
    Σωστή η παρατήρηση ότι σλάβοι εξελληνίστηκαν, εξαλβανίστηκαν, εκλατινίστηκαν, κατα τον ίδιο τρόπο που Έλληνες εκλατινήστηκαν (νότια Ιταλία),Ιλλυριοί, Θράκες, Βούλγαροι, Έλληνες κλπ εκσλαβίστηκαν κλπ. κλπ.
    Πολλοί σύγχρονοι νεοέλληνες εξαγγλίστηκαν, εκγεμανίστηκαν, εκλατινίστηκαν κλπ. κλπ.
    Είναι μια μακραίωνη και ασταμάτητη διαδικασία. Όταν την συνειδητοποιήσουμε και την αποδεχθούμε, θα αποβάλουμε τον νεοελληνικό ναρκισισμό και χωρίς υπεροψία θα συζητήσουμε σαν συνάνθρωποι.
    Θα γίνουμε Έλληνες ως προς τον τρόπο σκέψης. Τώρα δεν είμαστε. Είμαστε οι πιο βάρβαροι της Ευρώπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος3/6/10, 8:42 π.μ.

    Είναι θετικό που εκδόθηκε αυτή η νέα εφημερίδα από την ομάδα της Έδεσσας. Όμως δεν θα ήταν καλύτερα αντί να εκδίδονται δύο μακεδονικές εφημερίδες να εκδίδεται μια πιο πλούσια?
    Το Ουράνιο Τόξο εδώ και πολλούς μήνες έβαλε μια πινακίδα στην πόλη μας αλλά δεν είδαμε τα γραφεία να ανοίγουν ούτε μια φορά. Τέλος πάντων, τόσο μεγάλες είναι οι διαφορές σας και δεν γεφυρόνονται? Δεν θα πρέπει κι εμείς οι άλλοι να μάθουμε τι σας χωρίζει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η ЗАДРУГА / ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ είναι μια θεματική (πολιτιστικού περιεχομένου) περιοδική εφημερίδα και δεν έχει σχέση με το κόμμα «Ουράνιο Τόξο» ούτε με την НОВА ЗОРА η οποία είναι μηνιαία εφημερίδα ποικίλης ύλης. Δεν καταλαβαίνω την εμμονή κάποιων να θέλουν να «μαντρώσουν» τους Μακεδόνες κάτω από μια «στέγη» η οποία και αντιδημοκρατική είναι και έχει αποδειχτεί ότι δεν υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των Μακεδόνων της Ελλάδας.
    Η άποψη μου είναι ότι φταίει η έλλειψη αυτοκριτικής αλλά και η μη αποδοχή της κριτικής, από πλευράς ηγεσίας του Ο.Τ., για την πορεία του κόμματος.
    Κατά τα άλλα, νομίζω ότι μπορούν να συνυπάρχουν πάνω από μια ομάδα η οργάνωση Μακεδόνων και να λειτουργούν ανεξάρτητα η μια από την άλλη, χωρίς προβλήματα. Ο κοινός στόχος όλων είναι να μπορέσουν κάποτε οι Μακεδόνες στην Ελλάδα να απολαμβάνουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα τους ως εθνική Μακεδονική Κοινότητα αυτοχθόνων, στον τόπο τους, ως Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμε 08:42
    Οι εκδότες της Задруга μου έκαναν πρόταση για συνεργασία και δέχθηκα αμέσως.
    Τη Задруга τη βγάζει μια Μη Κερδοσκοπική Εταιρία της Έδεσσας που δεν έχει ιδιοτελή κίνητρα.
    Τη Нова Zora τη βγάζει μια άλλου είδους «εταιρία» της οποίας τα κίνητρα κάθε άλλο παρά ανιδιοτελή είναι. Αυτή η «εταιρία», όχι μόνο δεν μου έκανε κάποια πρόταση, αλλά συστηματικά θάβει τις εφημερίδες «Μογλενά» και «Ζόρα» των οποίων ήμουν εκδότης και αρχησυντάκτης.
    Ο λόγος που το κάνουν, φαίνεται στην ανακοίνωσή για την εφημερίδα τους: Την παρουσιάζουν ως το «πρώτο μαζικό μέσο ενημέρωσης στη χώρα μας που περιέχει ειδήσεις, άρθρα και σχόλια και στη μακεδονική γλώσσα» και «θα προσφέρει στο αναγνωστικό της κοινό θέματα που δεν μπορεί να τα βρει πουθενά αλλού».
    Ο λόγος που το κάνουν, φαίνεται και στον τρόπο και τον τόπο που δρούν.
    Οι βασικοί συντελεστές της Νόβα Ζόρα, που είναι και μέλη της Π.Γ. του Ουράνιου Τόξου, Δ.Ιωάννου, Σ.Αναστασιάδης., Αθ.Παρίσης, Γ.Παπαδάκης, κάνουν μπίζνες και εργάζονται στη Δημ. Μακεδονίας.
    Η εταιρία Παρίση-Αναστασιάδη, εδώ και πολλά χρόνια, εμφανίζεται ως χορηγός του κινήματος για να παίρνει δουλειές και να έχει ευνοϊκή μεταχείριση από τις αρχές της Δημ. Μακεδονίας. Έναντι αυτής της ευνοϊκής μεταχείρισης ενισχύουν τον αγώνα με κάποια ψίχουλα.
    Την ίδια περίοδο που ο Παρίσης πήρε τις οικονομικές προσφορές των ομογενών μας και ανέλαβε την υποχρέωση να αγοράσει έναν ραδιοσταθμό για τις ανάγκες του κινήματος, η εταιρία τους είχε αναλάβει την μεταφορά λιγνίτη στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Μελίτης.
    Έκαναν μάλιστα και συμφωνία με την ΔΕΗ για εκμετάλλευση λιγνίτη και στην Αλβανία. Οι ανταγωνιστές τους, όμως, αποκάλυψαν τη συμφωνία μέσω της εφημερίδας Πρώτο Θέμα και ο θόρυβος που δημιουργήθηκε ακύρωσε τη συμφωνία.
    Η εταιρία αναγκάστηκε να στρέψει το ενδιαφέρον της και πάλι προς τη Δημ. Μακεδονίας.
    Τελικά ούτε ραδιοσταθμός έγινε, ούτε τα χρήματα επιστράφηκαν.
    Ο Παρίσης εμφανίζεται ως πρόεδρος του Γραφείου Λιγότερο Διαδεδομένων γλωσσών Ελλάδος.
    Το Γραφείο αυτό όχι μόνο δεν έχει κάποια δραστηριότητα, αλλά έχει αδρανοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό, που έχει να συνεδριάσει αρκετά χρόνια, ενώ η θητεία του Παρίση ως προέδρου έχει λήξει προ πενταετίας. Φροντίζει όμως να αυτοπροβάλλεται σε κάποια έντυπα, όπως η Νόβα Ζόρα, και να το παίζει σπουδαίος στη Δ.Μακεδονίας και τη μακεδονική διασπορά.
    Ο Δ. Ιωάννου διαμένει μονίμως στα Σκόπια, όπου είναι και η έδρα της επιχειρηματικής του δραστηριότητας. Μέχρι προ διετίας δεν είχε κάποια δραστηριότητα και συμμετοχή στον αγώνα μας. Δραστηριοποιήθηκε ξαφνικά προ διετίας σε ενέργειες αυτοπροβολής, όπως η προβολή βίντεο για τα εγκαίνια των γραφείων Έδεσσας, συνεντεύξεις στα ΜΜΕ της Δ. Μακεδονίας και της διασποράς και επισκέψεις στο εξωτερικό.
    Ο δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης μπήκε στην οργάνωση του Ο.Τ. και από ότι φαίνεται αυτό μέτρησε ως «προσόν» για να πιάσει δουλειά στα γραφεία του ΟΗΕ στα Σκόπια. Ή αλλιώς πως έγινε και ο ΟΗΕ πήρε υπάλληλο από την Αθήνα για τα γραφεία του στα Σκόπια, τη στιγμή που εκεί υπάρχουν πάρα πολλοί καταρτισμένοι άνεργοι?
    Το γεγονός και μόνο, ότι τα δύο τουλάχιστον τελευταία χρόνια κανένας από αυτούς δεν δημοσίευσε κάποιο άρθρο, ρεπορτάζ, έρευνα κλπ. μέσω των ελληνόφωνων μακεδονικών μπλογκ ή της ιστοσελίδας του Ο.Τ., δείχνει ότι τα κίνητρά τους κάθε άλλο παρά πολιτικά είναι. Το ίδιο δείχνει και το γεγονός ότι η προβολή της Νόβα Ζόρα ξεκίνησε στα ΜΜΕ της Δ.Μακεδονίας και της διασποράς, με αποτέλεσμα το 95% των σχολίων να είναι σχόλια Μακεδόνων στα κυριλλικά. Το πόσο αγώνα κάνουν εδώ πέρα, και τα αποτελέσματά του, ας το δει ο καθένας μας
    Επειδή γνωρίζω ότι η Νόβα Ζόρα είναι εργαλείο δημοσίων σχέσεων αυτής της «εταιρίας», σε διαβεβαιώνω ότι ακόμα και να μου έκαμναν πρόταση συνεργασίας δεν επρόκειτο να δεχθώ, γιατί μα αυτόν τον τρόπο θα γινόμουν συνένοχος εξαπάτησης και εκμετάλλευσης των ομοεθνών μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος3/6/10, 5:32 μ.μ.

    Καρατάσο αν βάλεις κοντά σ' αυτούς και το ζεύγος Τασόπουλου - Μπεκιάρη που παίρνει μισθό από το ΟΤ χωρίς να προσφέρει τίποτα, θα καταλάβεις γιατί το ΟΤ πάει κατα διαβόλου και αυτοί δεν κάνουν κάτι για να διορθόσουν την κατάσατση. Και να ανοίξουν τα γραφεία στην Εδεσα θα γίνει ότι γίνετε με τα γραφεία στην Φλώρινα που δεν πατάει ψυχή. Ο κόσμος τους έχει καταλάβει αλλα προς το παρόν δεν αντιδράει γιατί έχει απογοητεφτεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος3/6/10, 5:42 μ.μ.

    "Ο κοινός στόχος όλων είναι να μπορέσουν κάποτε οι Μακεδόνες στην Ελλάδα να απολαμβάνουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα τους ως εθνική Μακεδονική Κοινότητα αυτοχθόνων, στον τόπο τους, ως Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες."

    Συγγνώμη, γιατί δεν κατάλαβα και πάλι. Είναι η πρώτη ανάρτηση του συγκεκριμένου μπλογκ της Μακεδονίας που διαβάζω και οι απορίες των συνελλήνων αναγνωστών με μπερδεύουν πραγματικά...Ποια "ανθρώπινα δικαιώματα" δεν απολαμβάνουμε οι Μακεδόνες, μπορείς να τα απαριθμήσεις; Και τι εννοείς "εθνική κοινότητα αυτοχθόνων"; Μέρος της ελληνικής εθνικής κοινότητας είμαστε και απολαμβάνουμε τα ίδια "ανθρώπινα δικαιώματα" με τους υπόλοιπους...ή τέλος πάντων πες μου ποια δεν απολαμβάνουμε;!;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμε 17:42, π.χ. την διδασκαλία της μητρικής μας γλώσσας, στο σχολείο (δημόσιο) ως Έλληνες πολίτες που πληρώνουμε φόρους, παράλληλα με την διδασκαλία της επίσημης γλώσσας του Κράτους, δηλαδή την ελληνική, η οποία όμως δεν είναι η μητρική μας! Αυτό το δικαιούμαστε γιατί είμαστε ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ και όχι ξένοι στον τόπο μας (μετανάστες η έποικοι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος3/6/10, 11:57 μ.μ.

    και οι μετανάστες δικαιούνται εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας...
    καρατάσο, ξεπέρασες κάθε όριο συκοφαντίας και παραβίασης των προσωπικών δεδομένων..
    ηρέμησε και κάνε την δουλειά σου αντί να βλέπεις μπίζνες και φαντάσματα...
    και αντί να συναγελάζεσαι με όλους τους έλληνες εθνικιστές...
    οι μακεδόνες εκτός από την εκμάθηση της μακεδονικής γλώσσας διεκδικούν ενα σωρό άλλα προβλεπόμενα διεθνώς δικαιώματα-μακεδονική εκκλησία, μακεδονικό ράδιο,εφημερίδα,τηλεόραση...
    τα ιδια που έχουν οι ελληνόφωνοι της αλβανίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος4/6/10, 1:05 π.μ.

    Όσον αφορά το δικαίωμα διδασκαλίας της μητρικής γλώσσας στη δημόσια εκπαίδευση (α) δεν είναι ανθρώπινο - δηλαδή ατομικό - αλλά μειονοτικό - δηλαδή ομαδικό - και (β) ως εκ τούτου μέχρι να επικυρώσει τη ΣΠΔΕΜ του ΣτΕ η Βουλή ή να υπογράψει (και επικυρώσει) την άλλη συμφωνία του ΣτΕ για τις μειονοτικές γλώσσες η Ελλάδα, δεν υφίσταται νομικά σαν κρατική υποχρέωση της Ελλάδας.

    Όσον αφορά το τι ζητάτε, εμ έλα που δε ζητάτε τη διδασκαλία της μητρικής σας γλώσσας (ούτε και αυτή διδάσκετε στα φροντιστήρια σας σε 'Εδεσσα και Θεσσαλονίκη) αλλά της λόγιας και επίσημης γλώσσας της γείτονος. Και έχετε και το θράσος ορισμένοι - στα πλαίσια των μαθημάτων δημοκρατίας που σας αρέσει να μας κάνετε - να μιλάτε εκ μέρους των Αρβανιτών πχ. και να μιλάτε για διδασκαλία της Αλβανικής - δηλαδή να αντικαταστήσουν οι Αρβανίτες τις διαλέκτους τους - αποκομμένες γλωσσικά από την Τόσκικη Αλβανική εδώ και εκατονταετίες με την επίσημη Αλβανική - έλεος πια!) Δεν ενδιαφέρεστε να διατηρήσετε τις ανά τόπους ντοπιολαλιές σας (με τις ομοιότητες αλλά και τις διαφορές τους) αλλά να τις ισοπεδώσετε (λες και δεν αρκούσε η ελληνική κρατική βλακεία που τις μεταχειρίστηκε με τον άθλιο τρόπο που ξέρουμε) με την εκμάθηση (υποχρεωτικά ή προαιρετικά, αναλόγως ποιόν από εσάς ρωτήσει κανείς) της τυποποιημένης γλώσσας της "μαμάς" πατρίδας σας. Κι αυτό γιατί η ομογενοποίηση που θα προσφέρει κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο στοιχείο δημιουργίας κοινής εθνικής (και όχι απλώς πολιτιστικής) συνείδησης - όπως και η εκμάθηση της επίσημης Ελληνικής στα μειονοτικά σχολεία της Ν.Αλβανίας αντί για την τοπική - και γλωσσολογικά ιδιάζουσα - Ελληνική διάλεκτο εξυπηρετεί αντίστοιχους πολιτικούς σκοπούς.

    Αλλά η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών (αλλόγλωσσων και μη - μια και οι Τσάκωνες πχ μιλούν μια διάλεκτο που διαφέρει πάρα πολύ από τα νέα ελληνικά) ενδιαφέρονται το δημόσιο σχολείο (με τις οικονομικές του αδυναμίες δεκαετιών, πόσο μάλλον τώρα) να προσφέρει γνωστικά εφόδια στα παιδιά τους για ένα καλύτερο μέλλον. Την διατήρηση πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων την αφήνουν για τους πολιτιστικούς συλλόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος4/6/10, 10:46 π.μ.

    Ποια μητρική μας γλώσσα, belo more; Οι Μακεδόνες, όπως και άλλοι Έλληνες π.χ. Αρβανίτες, έχουμε διάφορες. Εγώ π.χ. κατάγομαι από Καστοριανούς ελληνόφωνους και σλαβόφωνους οι οποίοι μια χαρά τις μιλάνε τις διαλέκτους τους. Το αν θα μάθει κανείς τις μητρικές του διαλέκτους δε νομίζω πως πρέπει να είναι κρατική υπόθεση, εγώ δε ξέρω καμία για παράδειγμα αλλά μόνο Κοινή Νεολληνική.

    Τώρα, το να είναι προαιρετικό για όποιον θέλει παίζει αλλά δε ξέρω πως θα καταφέρεις να δημιουργήσεις επίσημες γλώσσες που δε θα καταστρέψουν και τις μητρικές διαλέκτους του καθενός. Η Κοινή Νεοελληνική άλλωστε αυτό έκανε σε ΟΛΕΣ τις γλώσσες και διαλέκτους, άρα δεν έχει διαφορά αν οι νέες επιμέρους "επίσημες" θα το κάνουν σε μικρότερο επίπεδο. Συμφωνώ σ'αυτό το σημείο με τον αποπάνω ανώνυμο

    Επίσης τι πάει να πει έποικοι, οι ελληνόφωνοι μακεδόνες είναι παλιότεροι απ'τους σλαβόφωνους στη Μακεδονία άρα οι τελευταίοι είναι έποικοι; Οι πρόσφυγες είναι ήδη τρεις γεννιές εδώ και παντρεύονται με ντόπιους Μακεδόνες παντού, από την Πιερία μέχρι τη Φλώρινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κάποιος ρώτησε ποια δικαιώματα αυτοχθόνων Μακεδόνων καταπατούνται και έδωσα ένα παράδειγμα. Αυτόχθονες Μακεδόνες είναι όλοι όσοι δεν έχουν τόπο καταγωγής άλλο από την Μακεδονία (η, τουλάχιστον, δεν μπορεί κανείς να αποδείξει ότι προέρχονται από κάποιο άλλο συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο), είτε είναι ελληνόφωνοι είτε είναι μακεδονόφωνοι, και έχουν κοινά πολιτιστικά στοιχεία, πέρα από την γλώσσα. Όλοι οι άλλοι, ασχέτως πόσα χρόνια η αιώνες ζουν στην Μακεδονία, τι στιγμή που δηλώνουν άλλη εθνική/πολιτιστική ταυτότητα, είναι Μακεδόνες μόνο με τη γεωγραφική έννοια του όρου.
    Όσο για την μητρική μας γλώσσα, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να μας δώσει το δικαίωμα της διδασκαλίας της στα δημόσια σχολεία, όπου υπάρχει ικανός αριθμός Μακεδόνων για να εφαρμοστεί αυτό, οι ίδιοι Μακεδόνες θα αποφασίσουν ποια ακριβώς γλώσσα η διαλεκτό αυτής θα επιλέξουν να διδάσκονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος4/6/10, 3:01 μ.μ.

    "Κάποιος ρώτησε ποια δικαιώματα αυτοχθόνων Μακεδόνων καταπατούνται και έδωσα ένα παράδειγμα"

    Εγώ σε ρώτησα, φίλη μου. Γιατί είναι δικαίωμα να σου μαθαίνουν τη διάλεκτο σου στο σχολείο; Δεν σε καταλαβαίνω. Δεν μπορείς να φτιάξεις πολιτιστικές οργανώσεις;

    "Όλοι οι άλλοι, ασχέτως πόσα χρόνια η αιώνες ζουν στην Μακεδονία, τι στιγμή που δηλώνουν άλλη εθνική/πολιτιστική ταυτότητα, είναι Μακεδόνες μόνο με τη γεωγραφική έννοια του όρου."

    Μ'αυτό σου λέω, ότι ζουν εδώ και χρόνια στα μέρη μας, παντρεύονται με εμάς, αισθάνονται και Μακεδόνες συχνά πέρα από οτιδήποτε άλλο (Πόντιοι, Θράκες κλπ). Το ότι τα τραγούδια τους ήρθαν απ'τον Πόντο και τη Θράκη δε μου λέει κάτι. Και τέλος πάντων, συμφωνούμε ή διαφωνούμε χαρακτηρισμοί όπως "έποικοι" είναι αστείοι, λες και σου κάθονται στο σβέρκο ρε παιδί μου.

    "Όσο για την μητρική μας γλώσσα, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να μας δώσει το δικαίωμα της διδασκαλίας της στα δημόσια σχολεία, όπου υπάρχει ικανός αριθμός Μακεδόνων για να εφαρμοστεί αυτό, οι ίδιοι Μακεδόνες θα αποφασίσουν ποια ακριβώς γλώσσα η διαλεκτό αυτής θα επιλέξουν να διδάσκονται."

    Δε ξέρω, ας ζητήσει ο καθένας ότι θέλει. Εγώ πάντως δε θα πάω να ζητήσω απ'το κράτος να μου διδάσκει, ως Μακεδόνα, τα Βογατσικά ελληνικά και Χρουπιστιανά σλάβικα. Δε ξέρω κατά πόσο "ανθρώπινο δικαίωμα" είναι αυτή η υποχρεωτική διδασκαλία, κάτι θα ξέρεις παραπάνω για να το λες. Εκπομπές με βλάχικα και αρβανίτικα πάντως ξέρω πως υπάρχουν, το λέω μια και ανέφερε ένας πιο πάνω το ραδιόφωνο. Και εφημερίδες νομίζω πως κυκλοφορούν μέχρι και σε Αλβανικά για τους μετανάστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος4/6/10, 4:52 μ.μ.

    Αγαπητέ Καρατάσο,
    ομολογώ ότι δεν είχα ιδέα για τις οικονομικές δραστηριότητες του ΟΤ, αν και ήξερα καλά ότι κάποια σημαίνοντα μέλη του κάνουν δουλειές στη Δ.Μακεδονίας, όπως και ότι ο κ.Παρίσης δεν είναι καν δικός μας.
    Τεσπα, ευχαριστώ που με διαφώτισες για κάποια ζητηματα που δεν μπορούσα τόσο καιρό να εξηγήσω.
    Αλλά αν θες, μπορείς να μου εξηγήσεις, τόσοι νέοι που λένε περήφανα ότι είναι ΟΤ τί συμφέροντα μπορεί να έχουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος4/6/10, 5:17 μ.μ.

    Επίσης θα ήθελα να πω ότι η Ζάντρουγα ως έντυπο μου αρέσει πάρα πολύ, γιατί έχει έντονο το τοπικό χρώμα, που σε μας τους ντόπιους είναι πολύ οικείο. Ειδικά η στήλη με τις παροιμίες είναι πολύ πετυχημένη. Η καλύτερη στήλη της εφημερίδας. Εύχομαι οι συντάκτες να βάλουν και παραμύθια ή παλιά τραγούδια του τόπου μας και απ'όλη τη Μακεδονία αν είναι δυνατόν.
    Εύχομαι με όλη μου την ψυχή καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος4/6/10, 5:52 μ.μ.

    Γουστάρω πολύ τον ευαίσθητο ανώνυμο Βινοζίτη (23:57). Όταν βγαίνει η Παβλάρα στο indymedia και μιλάει για τα "εθνίκια" που έδιωξαν (Πασόη-Πρίτσκα) και για τον εθνικιστή παπά-Τσαρκνιά (τότε τον έφτυναν, στις εκλογές του 2009 τον έβαλαν και στα βίντεο) περίμενε να μείνει στο απυρόβλητο; Όταν στην τελευταία του ανακοίνωση (τέλη Μαϊου) σε ένα νεοφιλελεύθερο αντιΠΑΣΟΚικό παραλήρημα εμμέσως κατηγορεί όσους Μακεδόνες δραστηριοποιήθηκαν μέσα από τις κλαδικές και άλλες οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ δε συκοφαντεί; Όταν το Βινοζίτο πουλάει αντιεθνικισμό στυλ Λιθοξόου αλλά πηγαίνει και συναντάει το Μπατασούνα στην Ισπανία (το πολιτικό σκέλος των εθνικίσταρων τρομοκρατών της ΕΤΑ) γιατί παραπονιέται όταν το κατηγορούν για υποκρισία (του στυλ "εμείς και καλά δεν είμαστε εθνίκια");

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος4/6/10, 5:57 μ.μ.

    Τέλος ας αποφασίσετε ορισμένοι όσον αφορά την ορολογία σας: Είτε μιλάτε για εθνικά Μακεδόνες της Ελλάδας και εθνικά Έλληνες της Αλβανίας είτε για μακεδονόφωνους της Ελλάδας και ελληνόφωνους της Αλβανίας. Η ποιοτική διαφορά βέβαια είναι πως με εξαίρεση κάποιους ελάχιστους Ελληνόφωνους που ζουν βορείως της μειονοτικής περιοχής (οι περισσότεροι σε μικτούς γάμους) οι Ελληνόφωνοι της Αλβανίας είναι και εθνικά Έλληνες (η εκπαίδευση και κυρίως η οικογένεια διαμορφώνουν εθνική συνείδηση - εδώ ακόμα και 100 χρόνια μετά την δημιουργία του Αλβανικού κράτους βρίσκεις - λίγα βέβαια - άτομα από Αλβανικό πολιτιστικό περιβάλλον που διατήρησαν οικογενειακά και μόνο την προσήλωση στην Ελληνική Εθνική ιδέα - βλ. Χειμάρα) ενώ οι Μακεδονόφωνοι της Ελλάδας είναι χωρισμένοι εθνικά - όπως και πριν 100 χρόνια - ακόμα και μέσα στις ίδιες οικογένειες. Γι' αυτό και θέλετε τη λόγια Μακεδονική στα δημόσια σχολεία - μη κοροϊδευόμαστε - αφού δε σας βγαίνουν τα κουκιά αλλιώς.

    Τέλος αυτά περί "εκκλησίας, ράδιο, εφημερίδας, τηλεόρασης" προσπαθώ να τα καταλάβω:
    α) 2 διαφορετικές ορθόδοξες εκκλησίες στην ίδια χώρα δε προβλέπονται από τους ορθόδοξους κανόνες και δυστυχώς το κράτος ακολουθεί αυτούς τους κανόνες γι' αυτό και δεν αναγνωρίζει τους παλιοημερολογίτες. Μακάρι να υπάρξει πλήρης ανεξιθρησκεία και να μην ασχολείται το κράτος με αυτό το θέμα οπότε να χτίσετε όσες εκκλησίες θέλετε και να βαφτίσετε όσους επισκόπους θέλετε κι εσείς κι οι Βούλγαροι που ολόκληρη ιεραρχία έβγαλαν για την "κατεχόμενη" Μακεδονία. Άντε να βγάλουν χρήματα οι οικοδόμοι, σε τόσα χωριά θα χτίσετε νέες εκκλησίες.
    β) Ραδιόφωνο και τηλεόραση - τι σχέση έχει το κράτος; Βάλτε τα χρήματα, κάντε την αίτηση και αν σας την αρνηθούν τότε να διαμαρτυρηθείτε εφόσον αρνηθούν για "εθνικούς" λόγους. Αν και ποτέ μου δεν κατάλαβα την πρεμούρα, τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σήμα από τη "μαμά πατρίδα σας" πιάνει ολόκληρη η Μακεδονία.
    γ) Εφήμερίδες/περιοδικά βγάζετε (Μογλενά, Ζόρα, Νέα Ζόρα, info-Zora, Λόζα και τώρα ξανά Νέα Ζόρα και Ζαντρούγκα). Το κράτος τι σχέση έχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμε 16:52
    Στο ερώτημά σου:
    "τόσοι νέοι που λένε περήφανα ότι είναι ΟΤ τί συμφέροντα μπορεί να έχουν;", θα σου απαντήσω ότι πολύ καλά κάνουν που λένε περήφανα ότι είναι Ο.Τ. Και εγώ στις εκλογές, όχι μόνο το ψήφησα, αλλά και το υποστήρηξα δημοσίως.
    Οι νέοι είναι πιο αυθόρμητοι και ανιδιοτελεις και δεν το κάνουν από κάποιο συμφέρον. Πουθενά δεν υπονοοώ κάτι τέτοιο.
    Οι νέοι, όμως, κατα κανόνα είναι άπειροι και απληροφόρητοι και γι' αυτό και απονήρευτοι.
    Δεν είμαι αντίθετος στο να κάνουν κάποιοι μπίζνες στη Δ. Μακεδονίας. Είμαι αντίθετος, όμως, στο να βλέπω κάποιους να εκμεταλλεύονται τον αγώνα όλων μας και να υποτάσσουν το τεράστιο αυτό ζήτημα στην εξυπηρέτηση προσωπικών ή άλλων συμφερόντων.
    Αν λειτουργούσαν με στοιχειώδη πολιτικά κριτήρια και στοιχειώδη υπευθυνότητα, εδώ και πολλά χρόνια θα προβληματίζονταν για τις αιτίες που οδηγούν το ΟΤ σε συνεχή συρρίκνωση, θα αναγνώριζαν τα ολέθρια λάθη τους και θα επιδίωκαν συστράτευση όλων των Μακεδόνων στο Ο.Τ. μέσα από μια διαδικασία ανασυγκρότησης.
    Το γεγονός ότι δεν το έκαναν τόσα χρόνια και το κρατάνε πεισματικά υπο τον ασφυκτικό τους έλεγχο, δεν σε προβληματίζει?
    Αν είχαν στοιχειώδη πολιτική και προσωπική ευθιξία, θα είχαν αναγνωρίσει τα λάθη τους και θα είχαν παραιτηθεί εδώ και πολλά χρόνια.
    Εγώ ως εμπειρότερος και προσεκτικός παρατηρητής -υπ' όψη ότι είμαι από τα ιδρυτικά μέλη- είμαι πεππεισμένος ότι δεν θέλουν την ανασυγκρότηση, επειδή έτσι όπως είναι σήμερα εξηπηρετούνται οι πραγματικοί τους στόχοι.
    Δεν θεωρώ σωστό η αντιπαράθεση μαζί τους να γίνεται δημοσίως, αλλά ο σωστός τρόπος της εσωτερικής αντιπαράθεσης υπονομεύτηκε και απορρίφθηκε ρητά πολλές φορές.
    Έτσι, παρόλο που μου είναι πολύ δυσάρεστο, θεωρώ υποχρέωσή μου να συμβάλω στην αποκάλυψη του ρόλου μερικών παραγόντων που, ενώ έχουν κάνει πολύ ζημιά στο κίνημά μας, το εκμεταλλέυονται ξεδιάντροπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος5/6/10, 9:33 π.μ.

    ΑΝΤΙμακεδόνα καρατάσο βρήκαμε δουλειά και για σένα στην μακεδονία με 100 ευρώ το μήνα, όπως όλοι...
    αν ενδιαφέρεσαι πές μας...
    κατά τα αλλα και οι μακεδόνες όπως όλοι έχουν δικαίωμα στις μπίζνες...
    ιδιαίτερα οι καλοι επιχειρηματίες όπως οι αδελφοί αναστασιάδη οι οποίοι αν είχαμε δημοκρατία στην ελλάδα θα κάνανε πάρα πολλές δουλειές στη νότια μακεδονία του αιγαίου....
    αντι να κυνηγούνται ανηλεώς....
    και η λάσπη όμως έχει τα όρια της ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμε 09:33
    Κανένας δεν πάει στη Μακεδονία για δουλειά με μισθό 100 – 150 εβρώ. Εκτός αν έχει συμπληρωματικό εισόδημα και από άλλες πηγές ή αν είναι υπάλληλος κάποιας υπηρεσίας που πληρώνει μισθούς ΕΕ ή ΟΗΕ.

    Δεν καταλαβαίνω πως «οι αδελφοί Αναστασιάδη … κυνηγούνται ανηλεώς … στην Ελλάδα». Εκεί στη Μελίτη είναι κοινό μυστικό ότι η εταιρία Αναστασιάδη- Παρίση επί χρόνια είχε αναλάβει εργασίες μεταφοράς λιγνίτη στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Μελίτης.
    Ή μήπως δεν ξέρεις ότι η ΔΕΗ είναι επιχείρηση του δημοσίου?
    Το 2008 είχαν προχωρήσει οι διεργασίες για την συνεργασία της εταιρίας «Coal Energy», που είχαν συστήσει οι Αναστασιάδης – Παρίσης, με τη ΔΕΗ για την εκμετάλλευση λιγνίτη στην Αλβανία. Παρόλο που η εταιρία τους είχε συσταθεί μόλις τον Μάϊο 2008, τον Ιούνιο προτάθηκε από την ΔΕΗ να αναλάβει τις επαφές και το έργο.
    Αυτή η σκανδαλωδώς ευνοϊκή μεταχείριση (ανηλεής διωγμός!!!) έκανε τις ανταγωνίστριες εταιρίες να αποκαλύψουν την συμφωνία στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα (Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008, σελ. 54).
    «Όταν ρωτήθηκαν διοικητικοί κύκλοι της ΔΕΗ για την υπόθεση δήλωναν άγνοια για την μετοχική σύνθεση της “Coal Energy” [αν είναι δυνατόν!!!], παραδέχονταν ωστόσο:
    «Έχουν γίνει επαφές με τη συγκεκριμένη εταιρεία, όπως και με άλλες, για τις συνεργασίες που θα βοηθήσουν την Επιχείρηση να αναπτύξει δραστηριότητες και εκτός Ελλάδος».
    Η δημοσιότητα που δόθηκε χάλασε τη συνεργασία.
    Που βλέπεις λοιπόν εσύ ότι «κυνηγούνται ανηλεώς»?
    Το Πρώτο Θέμα είχε ως τίτλο στο ρεπορτάζ «Μπίζνες της ΔΕΗ με «Ουράνιο Τόξο» και Αλβανούς «Μακεδόνες».
    Το επόμενο διάστημα το αναπαρήγαγαν πάρα πολλά μπλογκ στο ιντερνετ. Από τη μεριά της εταιρίας Αναστασιάδη – Παρίση δεν υπήρχε καμιά διάψευση.
    Το Ουράνιο Τόξο το οποίο εμφανιζόταν ως εμπλεκόμενο δεν έκανε καμία διάψευση.
    Δεν έκανε τον κόπο καν να ενημερώσει τα μέλη και τους φίλους του, όπως όφειλε, έστω μέσω της ιστοσελίδας του. Άφησε τις κακές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν και καλλιεργήθηκαν στον κόσμο και μετά κατέβηκε στις εκλογές και εισέπραξε την καταδίκη του κόσμου.

    Η εταιρία, όμως Αναστασιάδη – Παρίση το εκμεταλλεύτηκε δεόντως. Πήραν το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος και το πρόβαλαν στη Δ. Μακεδονίας. Το χρησιμοποίησαν ως ντοκουμέντο για να πείσουν ότι διώκονται, με σκοπό να εξασφαλίσουν την παροχή έργων εκεί.
    Έτσι, ενώ στο Ο.Τ. έκαναν ανυπολόγιστη ζημιά, για την εταιρία τους υπήρξαν πολύ θετικά αποτελέσματα.
    Θα σε παρακαλέσω, λοπόν, άλλη φορά, όταν με κατηγορήσεις για «λάσπη … χωρίς όρια» να μου επισημαίνεις και τι από αυτά που γράφω αποτελούν «λάσπη», γιατί σε μερικούς φαίνονται ως φωτισμός των γεγονότων και της «δράσης» κάποιων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος5/6/10, 12:58 μ.μ.

    Καρατάσο εδώ στη Φλώρινα είναι πολλοί εκείνοι που ξέρουν τι συμβαίνει αλλά αποφεύγουν να συγκρουστούν με την κλίκα Παρίση, Αναστασιάδη κλπ. δημοσίως όπως εσύ. Αυτοί οι λίγοι που σου επιτίθενται είναι κάποιοι που γλίφουν από το μέλι.
    Στο εξωτερικό ρίχνουν όλο το φτέξιμο στον Βοσκόπουλο λες και δεν ήταν και αυτοί στο Πολιτικό Γραφείο του κόματος. Τον Ιωάννου τον προώθησαν αυτοί για να περιθοριοποιήσουν τον Βοσκόπουλο, επειδή ξέρουν ότι οι ίδιοι έχουν φθαρεί. Που ήταν ο Ιωάννου μέχρι πριν δυο χρόνια? Τώρα ξαφνικά θυμήθηκε τον αγώνα και θα τον κάνει από τα Σκόπια?
    Από αυτούς μη περιμένετε εξυγύανση του κόματος και ανασυγκρότηση και καταλαβαίνεις γιατί. Αν κάνετε άλλο κόμμα όλοι εσείς που αναγκαστήκατε να φύγετε, θα έχετε την στήριξη πολλών. Να μας πείτε που θα βρίσκουμε τη Ζάντρουγκα στη Φλώρινα γιατί δεν έχουν όλοι ινετρνέτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Η ЗАДРУГА μοιράζεται δωρεάν. Όσοι θέλουν να μοιράσουν μερικές, σε φίλους και συγγενείς, μπορούν μέσω του e-mail της Μορφωτικής και Πολιτιστικής Κίνησης Έδεσσας, στο info@edessavoden.gr, να μας ζητήσουν κάποια αντίτυπα και θα τους τα στείλουμε ταχυδρομικά στην διεύθυνση που θα μας πουν, μέσα σε φάκελο. Εάν κάποιος μπορεί να αναλάβει να μοιράσει την εφημερίδα, τότε μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας, για να του δώσουμε όσα αντίτυπα χρειαστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος5/6/10, 5:34 μ.μ.

    Ρε παιδιά, οι Παρίσης-Αναστασιάδης έπαιρναν δουλειές από τη ΔΕΗ και εσείς περιμένατε να κάνουν ραδιοσταθμό? Εμείς οι Μακεδόνες είμαστε λίγο αφελέίς αλλά μη μας περνάνε και για χαζούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος7/6/10, 12:18 π.μ.

    A re Karataso, se tyflonei i prosopiki pikria kai de vlepeis brosta sou...tous vazeis olous sto idio saki. O Papadakis ti sou eftaikse?Eixe kanena symferon na afisei ti doulitsa tou stin Athina kai na erthei na mas voithisei na ftiaksoume to radiofono?Mipos o barbas tou kai to OT ton evalan ston OHE?Exeis idea ti diagonismous pernas gia na prosliftheis ekei?Aftos ftaiei pou se diegrapsan oi Voskopoulos-Vasiliadis?O Ioannou ti sou ftaiei?Epeidi einai kainourios kai menei sta Skopia?Eleos, gi' afto pote oi Makedones stin Ellada de tha doume prokopi, giati diarkos trogomaste metaksy mas. Ta vlepoun afta oi Ellines kai xairontai, lene astous aftous, monoi tous vgazoun ta matia tous. emeis de xreiazetai na kanoume tipota...Ti krima.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Είναι πολύ περίεργο που όσοι διαφωνούν δημόσια με την πολιτική και τις ενέργειες του Ο.Τ., κατηγορούνται από κάποιους ότι το κάνουν από «προσωπική πικρία...». Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει το μέλος Vodenka στα μακεδονικά φόρουμ Maknews και Macedonian Truth Organization: κάποιοι εκεί την κατηγορούν για το ίδιο ακριβώς πράγμα, από «πληροφορίες» που έχουν από μέλη του Ο.Τ.
    Οι Μακεδόνες δεν «τρώγονται» μεταξύ τους: μόνο κάποιοι από το Ο.Τ. έχουν πρόβλημα με όλους τους άλλους Μακεδόνες τους οποίους δεν ελέγχουν, και οι οποίοι δεν «λιβανίζουν» ολημερίς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, ως ήρωες και μεγάλους ευεργέτες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμε 00:18
    Περί τα 10 χρόνια (1997-2007), έπνιξα την δικαιολογημένη (νομίζω) πικρία μου και τήρησα απόλυτη σιωπή, γιατί δεν μπορούσα να κάνω κάτι ουσιαστικό. Η πικρία μου, όπως και άλλων πολλών, δεν οφείλεται μόνο στην συμπεριφορά αυτών «που με διέγραψαν», αλλά και στην απαράδεκτα ανεύθυνη στάση της πλεοψηφίας των τότε μελλών.
    Και σήμερα εκφράζεις μια απαράδεκτα ανεύθυνη στάση. Αυτοί που «μας διέγραψαν», ανέκοψαν και την ανοδική πορεία του κινήματος και το οδήγησαν στην περιθώριο. Ακύρωσαν τον βασικό σκοπό για τον οποίο δημιουργήσαμε το Ο.Τ.
    Έχει διαπραχθεί ένα εθνικό έγκλημα ιστορικών διαστάσεων κι εσύ μαζί με μερικούς άλλους συμπεριφέρεστε σαν να μην έγινε τίποτα.
    Ή δεν έχετε ακόμα καταλάβει τι έχει συμβεί ή δεν σας νοιάζει.
    Μου λές «τι σου έφταιγε ο Παπαδάκης… ο Ιωάννου..»
    Ο Παπαδάκης «ήρθε να μας βοηθήσει να κάνουμε ραδιοσταθμό» και για ένα περίπου χρόνο πληρωνόταν χωρίς να υπάρχει ραδιοσταθμός.
    Αν διορίστηκε στα γραφεία του ΟΗΕ στα Σκόπια μέσα από «δοαγωνισμούς», όπως λες, δεν σε προβληματίζει το γεγονός ότι, ενώ στα Σκόπια υπάρχουν εκατοντάδες ντόπιοι άνεργοι με τα ίδια προσόντα με αυτόν, διορίστηκε κάποιος από την Αθήνα? Λες να τους ξεπέρασε όλους εκείνους στους «διαγωνισμούς»?
    Τον Παπαδάκη τον συνάντησα μια φορά μαζί με τους συντελεστές της Ζάντρουγκα, που σημαίνει ότι είχαν κάποια φιλία.
    Δεν σε προβληματίζει το γεγονός ότι δεν έγραφε στο μπλογκ (ή σε κάποιο άλλο μπλογκ) που έχουν εδώ και 1,5 χρόνο?
    Ο Παπαδάκης ξέρει πολύ καλά ότι αυτοί με τους οποίους συνεργάζεται ρήμαξαν το Ο.Τ.. Ξέρει επίσης ότι υπαίτιος που δεν έγινε ο ραδιοσταθμός είναι ο ένας από τους συνεταίρους της εταιρίας Παρίση – Αναστασιάδη και ότι την Νόβα Ζόρα την έβγαλε αυτή η εταιρία ως εργαλείο των δημοσίων σχέσεων της επιχειρηματικής της δραστηριότητας στη Δ.Μακεδονίας.
    Γιατί λοιπόν μέχρι προ διμήνου δεν έγραφε στα μπλογκ και τώρα γράφει στη εφημερίδα της επιχείρησης?
    Αυτή η «προσφορά του» του έδωσε την δυνατότητα να έχει σχέσεις με μακεδονικές οργανώσεις, να δίνει συνεντεύξεις, να κατακρίνη την κυβέρνηση της Δ.Μακεδονίας και να «νουθετεί» τους Μακεδόνες. Όλα αυτά δεν πρέπει να μας προβληματίζουν?

    Η εταιρία Παρίση – Αναστασιάδη στράφηκε πιο συστηματικά προς τη Δ.Μακεδονίας το φθινόπωρο του 2008, προβάλλοντας το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος για την ακύρωση της συμφωνίας της με τη ΔΕΗ.
    Ο Ιωάννου που είναι μόνιμος κάτοικος Σκοπίων δεν μπορεί να μην έβλεπε την προβολή που εξασφάλισαν αυτοί οι επιχειρηματίες στα τοπικά ΜΜΕ και ότι την εκμεταλλεύονταν για κερδοσκοπικούς λόγους.
    Πώς, λοιπόν, τότε ακριβώς «ενεργοποιήθηκε»?
    Η πληροφορίες μου λένε, ότι εκείνο το διάστημα, ο Βοσκόπουλος είχε γίνει επικριτικός κατά του Παρίση και είχε αρχίσει να τον στριμώχνει. Γιατί, λοιπόν, να μη πιστέψω αυτό που λένε αρκετοί, ότι τον Ιωάννου τον προώθησε η εταιρία για να παραγκωνίσει τον Βοσκόπουλο?

    Πριν μερικούς μήνες, ενημερώσαμε κάποιες μακεδονικές οργανώσεις που συνεισφέρουν στον αγώνα μας, σχετικά με την απατηλή εικόνα που έχει δημιουργήσει αυτή η κλίκα σχετικά με την ανύπαρκτη πολιτική δραστηριότητά της εδώ και για τα αρνητικά της αποτελέσματα.
    Αυτό ανάγκασε την κλίκα και την εταιρία να βάλει την απατηλή πινακίδα «γραφείων Επιτροπής Ο.Τ. Έδεσσας» και για να μας διαψεύσει αποφάσισε την έκδοση της εφημερίδας.
    Ας ξέρεις, λοιπόν, ότι εμείς τους εξωθήσαμε στην έκδοση της Νόβα Ζόρα και ξέρουμε πολύ καλά γιατί το έκαναν.
    Εμείς δεν «βγάζουμε τα μάτια μας με άλλους Μακεδόνες» αγωνιστές.
    Προσπαθούμε να ενημερώσουμε όσους δεν είχαν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν για τα παιχνίδια που παίζονται πίσω από την πλάτη τους και να προφυλάξουμε τον κόσμο μας από την απάτη και την εκμετάλλευση.
    Τώρα, αν κάποιοι επιμένουν να κρατούν πεισματικά κλειστά τα μάτια τους, αυτό είναι δικός τους πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ο Παπαδάκης, ως Έλληνας φιλομακεδόνας, έχει προσφέρει με τις γνωριμίες του και τα γραφόμενα του (εκτός Ο.Τ.) πολλά περισσότερα από ότι κάποιοι «ήρωες» Μακεδόνες. Το ότι εργάζεται στα Σκόπια μπορεί να είναι και χάριν της «κλίκας», αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι διαθέτει τα προσόντα για την θέση που κατέχει. Προσωπικά, ως Μακεδόνας, δεν έχω απαιτήσεις από τον Γιώργο. Τουλάχιστον αυτός δεν μας κατασυκοφάντησε παντού όπως έκαναν κάποιοι ομοεθνείς μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος7/6/10, 1:38 μ.μ.

    Ανώνυμε 00:18 ακόμα δεν έχεις καταλάβει ποιοί οδήγησαν το ουράνιο τόξο σαυτή τη κατάσταση και ποιοι το εκμεταλέυονται ξεδιάντροπα? περιμένεις τον καρατάσο να στο πει? τα έργα και ημέρες του καθενός φαίνονται. κρίμα που δεν τα έχεις δει ακόμα. κρίμα... έλεος πια... έλεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Διαφωνώ με πολλά που λέι ο Karatasho αλλά το ξέρω πως έχει τραβήξει πολλά για το πιστεύο του... και ας διαφωνώ, αλλά respect για το έργο του και τα κότσια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος8/6/10, 6:37 π.μ.

    Βρε Gence αφού μόνη σου έχεις κάνει την ταύτιση με τη Vodenka σε παραπάνω του ενός forum γιατί μιλάς για τον εαυτό σου στο 3ο πρόσωπο; Και ναι, δυστυχώς για σένα (α) AMHRC/MHRMI είναι στο ίδιο κρεβάτι με το ΟΤ οπότε μην περιμένεις να μη σου επιτίθενται και (β) ο Daikov που σας στηρίζει επέλεξε να μπει στη UMD που όλοι οι ακόμα πιο "πατριώτες" (πως γίνεται δε ξέρω) από εσάς την έχουν στη μπούκα του κανονιού... Κοινώς πας γυρεύοντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος8/6/10, 8:45 π.μ.

    Karataso kai loipoi anonimoi. Profanos den katalavate ti sas eipa. Ksanaleo loipon oti o Papadakis einai o teleftaios pou ftaiei gia tin katastasi.Ton ksero prosopika, exo sizitisei polles fores mazi tou (oxi mia Karataso) kai ksero ti kinitra exei.Ksero poses fores ethese thema stin PG tou OT na klithoun ola ta palaia idrytika meli sto synedrio tou Sorovich. Ksero oti menei sto OT mono kai mono gia na mi diaspastei to kinima peraitero. Kserete me posi pikria efyge apo to Lerin?O Voskopoulos kai o Vasiliadis ton katasykofantisan, mono klefti pou den ton eipan gia na kalypsoun ta dika tous egklimata. Ki omos, o anthropos aftos de mas esteile sto diaolo olous opos tha borouse alla emeine kai palevei, kai voithaei oso borei.
    Koitakse ti sou eipe o belo more. Profanos ki ekeinos kserei kapoia pragmata parapano apo sas pou toso efkola katigoreite. Kanena OT de borei na se valei ston OHE an den to aksizeis. O anthropos exei metaptyxiako sta anthropina dikaiomata apo to panepistimio tis Viennis kai terastia dimosiografiki proipiresia. Les na ton evalan oi praktores s' afti ti thesi?
    To oti den egrafe sta blog tis Zadrugas simainei kati?Tou zitise alitheia i Zadruga na grapsei kai aftos eipe oxi?Poly amfivallo...Grafei kai stin efimerida tou Dede sti Thraki, mipos kai afto simainei kati?I mipos plironetai apo Nova Zora kai Dede gia na grafei eno epeidi i Zadruga de borei na ton plirosei, aftos eipe oxi?
    Se enoxlei pou exei to tharos tis gnomis tou kai leei tin alitheia gia to thiaso Gruevski pou exei katadikasei ti xora tou se argi katastrofi?Ti se pirakse epitelous apo ola afta?
    Ksereis oti agorase 10 antitipa apo to vivlio tou Pasoi (orkismenoi exthrou tis klikas Voskopoulou opos les) kai ta edine dorean stous filous tou gia na mathoun oloi tin alitheia gia tous Makedones stin Ellada?An to ksereis, me ti moutra synexizeis na ton katigoreis?

    As eimaste sovaroi, min tous midenizoume olous, yparxoun kai anthropoi pou pragmatika aksizoun.Min tous xasoume ki aftous, as tous aksiopoiisoume oso boroume.
    Kai sto kato kato krataei panta xamilo profil, de thelei na fainetai (opos kapoioi alloi) eno ego de ton thimamai pote na leei kati enantion ekeinon pou efygan apo to Ouranio Tokso, to antitheto malista. O idios eipes oti einai filos me tous anthropous tis Zadrugas, afto apo mono tou eprepe na sou leei polla...Alla mallon de se noiazei.Exeis apofasisei na katigoreis apla gia na katigoreis kai na tous vazeis olous sto idio saki.Kai gi afto krima...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανώνυμε 08:45
    Αν παρατηρήσεις πιό προσεκτικά τα σχόλιά μου, θα δεις ότι δεν βάζω όλους στο ίδιο τσουβάλι, αλλά για τον καθένα καταθέτω τα στοιχεία που έχω και τις διαφορετικές παρατηρήσεις μου.
    Κάποιοι που έθεσαν ζήτημα πρόσκλησης των παλαιών μελών στο "συνέδριο" του Σόροβιτς και απορρίφθηκε η πρότασή τους, παραιτήθηκαν για να μη το νομιμοποιήσουν. Νομίζω σωστά έπραξαν καθώς τα 2/3 των παλαιών μελών είχαν απομακρυνθεί και το κόμμα ήταν ολοφάνερο ότι πάει κατα διαβόλου. Αυτό ήταν το κυρίαρχο ζητούμενο εκείνου του "συνεδρίου".
    Ο Παπαδάκης που έθεσε τέτοιο ζήτημα και απορρίφθηκε η πρότασή του, όχι μόνο δεν παραιτήθηκε, αλλά με τη συμμετοχή του στη Π.Γ. νομιμοποίησε τις αυθαιρεσίες της κλίκας και της εταιρίας. Έχει ευθύνη, λοιπόν, και δικαίως θα του καταλογιστεί.
    Ήξερε πολύ καλά ότι η έκδοση της Νόβα Ζόρα ήταν ενέργεια της εταιρίας που ευθύνεται για το γεγονός που δεν δημιουργήθηκε ραδιοσταθμός και ότι καπηλεύεται το Ο.Τ. για κερδοσκοπικούς σκοπούς, αφού επίσημος εκδότης της είναι ο Αναστασιάδης. Με τη συνεργασία του με αυτήν, τους ενισχύει και κατα συνέπεια γίνεται και συνένοχός της. Δεν είναι λοιπόν καθόλου άδικο να του καταλογιστούν ευθύνες.

    Στο πρώτο σχόλιό σου με κατέκρινες για τις δημόσιες επιθέσεις μου και ότι έτσι "δίνω δικαίωμα στους αντιπάλους μας να χαίρονται".
    Πως δεν είδες όμως το μαζικό γέλοιο και χαρά που εκδήλωσαν οι αντίπαλοί μας μετά τα αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα του Ο.Τ. τον περασμένο Ιούνιο? Μήπως επειδή και εσύ είσαι συνένοχος?
    Ο ίδιος σου αποκαλύπτεις ότι δεν δόθηκε σε μένα και όλους τους παλιούς να κάνουμε την κριτική μας και να προωθήσουμε τις προτάσεις μας για την εξυγείανση και ανασυγκρότηση μέσα από το "συνέδριο" του Σόροβιτς.
    Έγινες λοιπόν συνένοχος για εκείνον τον αποκλεισμό και τώρα υπονομεύεις το δικαίωμά μας να προωθήσουμε την πολιτική μου δημοσίως.
    Όσοι νομιμοποίησαν τις αυθαιρεσίες της κλίκας και της εταιρίας είναι συνένοχοι για την κατάσταση. Με τίποτα δεν νομιμοποιούνται να βγάζουν την ουρά τους απ' έξω και, παριστάνοντας τους συνετούς, να κατακρίνουν όσους αναλαμβάνουν την ευθύνη, εν γνώσει του προσωπικού κόστους, να βοηθήσουν να καθαρίσει ο κόπρος του Αυγείου. Όσοι και τώρα που έχουν φτάσει τα πράγματα σ' αυτή την κατάσταση δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους, δεν θα κατακριθούν δικαίως μόνο από εμάς τους λίγους, αλλά και από την ίδια την ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ανώνυμος8/6/10, 12:42 μ.μ.

    Έχω την εντύπωση οτι η κριτική (καλύτερα οι κατηγορίες) εκ του ασφαλούς και ανώνυμα είναι άσκοπες και βλαβερές.
    π.χ. Δημοσίως σημαίνει επώνυμα και υπεύθυνα. Διαφορετικά όχι μόνο χάνουν την αξία τους, αλλά μπορούν εύκολα να θεωρηθούν ως προβοκάτσια ή ως συκοφαντία.
    Εγώ ως Μακεδόνας υποστηρίζω όλες τις δραστηριότητες που βοηθούν την πρόοδο και την αφύπνηση των Μακεδόνων (όσο μπορώ). Παρατηρώ όμως ότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό υπάρχει έλλειψη πολιτικής (και κοινωνικής) συνείδησης. Και στις μάζες και σε πολλά άτομα τα οποία δραστηριοποιούνται πιό ενεργά στις μακεδονικές υποθέσεις. Παρατηρώ επίσης και πολές ψυχωτικές συμπεριφορές... ?
    ΥΓ. Πήρα την Νόβα Ζόρα και μου άρεσε πολύ. Δέν με ενδιαφέρει ποιός την χρηματοδοτεί, ούτε ποιός την γράφει. Το σημαντικότερο είναι το περιεχόμενο. Διάβασα και την Ζάντρουγκα. Πολύ καλη δουλειά. Αυτό είναι η ουσία...Να γίνεται δουλειά.......
    Πόζτνραβ. Κόλιο-Κόστουρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ανώνυμος8/6/10, 1:50 μ.μ.

    Αγαπητέ Καρατάσο, και παλι κάνεις οτι δε με καταλαβαίνεις. Κολλάς στο θέμα των συνενόχων και αγνοείς όλα τα στοιχεία που σου ανάφερα προηγουμένως. Καλά κάνεις, δεν έχεις επιχειρηματα να τα αντικρούσεις, ίσως και να μην τα ήξερες όλα αυτά, όμως η ημιμάθεια είναι χειρότερη και πιο επικίνδυνη απο την αμάθεια.
    Νομίζω συνειδητά κοιτάς το δέντρο και χάνεις το δάσος. Σου ξαναλέω ότι δε μπορείς να βάζεις στο ίδιο σακί τον Παπαδάκη με τους ΒοσκοπουλοΠαρισοΑναστασιάδηδες. Αν δεν μπορείς να δεις τη διαφορά, δε μπορώ να σε βοηθήσω. Νομίζω όμως ότι δε θέλεις να δεις τη διαφορά...
    Όσο για τους συνενόχους, ναι είμαι κι εγώ συνένοχος γιατι ψήφισα ΟΤ στις εκλογές, όπως είναι και ο Παπαδάκης και όλοι οι άλλοι. Εισαι όμως και εσυ. Μόνος σου είπες ότι ψηφισες και υποστηριξες δημοσίως ΟΤ, προφανώς όχι επειδή συμφωνείς με την ηγεσία του!
    Ε, δώσε λοιπόν και σε κάποιον άλλο αυτό το δικαίωμα, να ψηφίζει και να υποστηρίζει ΟΤ κι ας μην συμφωνεί με πολλά απο αυτά που γίνονται..
    Και αυτό έχει σχέση και με τη Νόβα Ζόρα. Εσυ ασπάζεσαι τις θεωρίες συνομωσίας και πιστεύεις ότι ο Παπαδάκης, επειδή γράφει εκεί, ειναι συνένοχος της κλίκας. Αν έγραφε στη Ζάντρουγκα τι θα έλεγες; Τα ίδια; Σε ξαναρωτώ. Του πρότεινε κανείς από τη Ζάντρουγκα να γράψει και είπε όχι;
    Δε θες η δε μπορείς να καταλάβεις ότι ο Παπαδάκης γράφει στη ΝΖ όχι για να ενισχύσει κάποιον ή κάποιους αλλά για να βοηθήσει εμάς τα χαιβάνια τους Μακεδόνες. Μίλησε μαζί του όταν και όποτε βρεις ευκαιρία και θα καταλάβεις κι εσύ για τι άνθρωπο μιλάμε. Αν βέβαια έχεις το θάρρος να παραδεχτείς ότι έκανες λάθος, για μια φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ανώνυμος8/6/10, 2:01 μ.μ.

    Κακώς λογόκρινες μέρος του σχόλιού μου. Διαστρεβλώνεται το νόημα. Δημοσίευσέ το αυτούσιο ή καθόλου. Τέτοιες πρακτικές μου θυμίζουν άλλους κύκλους...
    Κόλιο-Κόστουρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Κόλιο-Κόστουρ
    Όπως βλέπεις στη "λιστα ιστολογίων μου" έχω παραπομπή και στη Ζάντρουγκα και στη Νόβα Ζόρα, γιατί έχω την ίδια άποψη με σένα γι' αυτές.
    Η προηγούμενη εμπειρία όμως δείχνει ότι και όταν υπήρχαν καλές εφημερίδες (μεταξύ των οποίων η πρώτη φάση της έκδοσης της Νόβα Ζόρα το 1997-98) η πορεία του κινήματος και ειδικά του Ο.Τ. ήταν πολύ αρνητική.
    Αυτό δείχνει ότι από μόνη της η έκδοση κάποιων εφημερίδων δεν αρκεί.
    Τα αίτια που δεν μας επέτρεψαν να αξιοποιήσουμε τις ευνοϊκές συνθήκες και να δημιουργήσουμε ένα αξιόλογο εθνικό κίνημα πρέπει να αναζητήσουμε. Αν δεν τα εντοπίσουμε και δεν τα θεραπεύσουμε και μετά από δέκα χρόνια θα είμαστε στην ίδια, αν όχι και χειρότερη κατάσταση.
    Αν είχες ασχοληθεί περισσότερο με το ζήτημα θα ήξερες ότι η αρνητική πορεία δεν οφείλεται τόσο στον πόλεμο που μας έκαναν οι αντίπαλοι, αλλά στις ενέργειες δικών μας ανθρώπων.
    Είναι εύκολο να κάθεσαι απ' έξω και να τα κρίνεις ψύχραιμα. Είναι δύσκολο όμως να κατανοείς την ψυχική κατάσταση στην οποία θα βρεθεί φυσιολογικά κάποιος που έζησε από μέσα την ανευθυνότητα και την κακοήθεια "συντρόφων" του. Κάποιος που είδε το έργο για το οποίο έκανε πολύ δύσκολους αγώνες και θυσίες να γκρεμίζεται από μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ανώνυμος8/6/10, 2:39 μ.μ.

    Καρατάσσο, συγνώμη, αλλά δεν σε πιστεύω. Εγώ αυτό που βλέπω μέσα απ'τις αναρτήσεις και τα σχολιά σου είναι προσωπικές επιθέσεις και μάλιστα με προσωπικά δεδομένα για διάφορα άτομα. Δεν νομίζω οτι αυτός είναι τρόπος για "θεραπεία" του κινήματος. Δεν νομίζω καν ότι χρειάζεται "θεραπεία" το κίνημα.
    "Θεραπεία" θέλουν συγκεκριμένα άτομα...
    Μου φαίνεται ότι εδώ ισχύει και η παροιμία οτι "έξω από τον χορό όλοι ξέρουν να χορεύουν".
    Η ιδιότητα μου δεν μου επιτρέπει πιό ενεργή συμμετοχή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γνωρίζω πρόσωπα και καταστάσεις. Καλό θα ήταν να κάνεις μια βόλτα στο γύρο για να δείς ποιές είναι οι πραγματικές αιτίες των προβλημάτων. Είμαι σίγουρος ότι θα εκπλαγείς...

    ΥΓ. Βλέπω με απορία ότι πολύ εύκολα αποδέχεσαι τα επίσημα νούμερα των εκλογών. Μάλλον επειδή ταιριάζουν με τα πιστεύω σου... Οι δικές μου εμπειρίες δείχνουν ότι άλλα είναι τα επίσημα αποτελέσματα και άλλη η πραγματική κατάσταση ανά χωριό. Σκέψου το λίγο...
    Κόλιο-Κόστουρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Κόλιο-Κόστουρ
    Δεν λογόκρινα κανένα σχόλιό σου, όπως λες στο 14:01 και απ΄ότι φαίνεται εκνευρίστηκες και έγινες πιό επιθετικός. Κοίταξε μήπως το έστειλες ελλειπές από κάποιο δικό σου λάθος.
    Στα σχόλιά μου πουθενά δεν βάζω στο ίδιο τσουβάλι τον Παπαδάκη ή κάποιους άλλους με τα άτομα που αναφέρεις. Καταλογίζω όμως διαφορετικού είδους ευθύνες.
    Συμφωνώ μαζί σου ότι τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών δεν αντανακλούν την πραγματική κατάσταση. Πολλοί, μεταξύ των οποίων και εγώ, ψηφίσαμε το Ο.Τ., όχι επειδή συμφωνούσαμε με την ηγεσία του, αλλά επιεδή έπρεπε να το ενισχύσουμε σε ψήφους, καθώς το αρνητικό αποτέλεσμα έχει αρρνητικές επιπτώσεις γενικότερες.
    Υπάρχει πρόβλημα και δεν το επισημαίνω μόνο εγώ. Αυτό που με συμβουλεύεις εσύ "να μη κοιτάω το δέντρο και χάσω το δάσος", νομίζω ότι είναι παγίδα στην οποία έχουν πέσει πολοί.
    Όλα τα μέλη και πρώην μέλη του Ο.Τ. καθώς και πολλοί άλλοι γνωρίζουν ποιός είμαι και επομένως δεν μπορεί κανένας να μου καταλογίσει την ανευθυνότητα του "ανώνυμου". Πιστεύω ότι κάποτε θα τα πούμε και από κοντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ανώνυμος8/6/10, 5:41 μ.μ.

    Φίλε καρατάσο και κόλιο-κόστουρ μου δώσατε την αφορμή να πω κάτι που έχω παρατηρήσει σε πολους μακεδονες. πάμε σε ένα πανηγήρι ή σε ένα μμακεδονικό γλέντι ή σε ένα σεμηνάριο ή έχουμε μια καλή εφιμερίδα ή μια επιτυχία στο ιντερνετ απο τα μακεδονικα μπλοκ και ανθουσιαζόμαστε και νομίζουμε ότι όλα πάνε καλά. αυτό είναι που λέτε βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. πρέπει να δούμε τον υπόληπο δικό μας κόσμο πως θα το ξυπνίσουμε γιατί αυτός είναι το δάσος. αντί να μαλώνουμε πρέπει να οργανωθούμε καλίτερα και να απλωθουμε στον κόσμο μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ανώνυμος8/6/10, 7:12 μ.μ.

    είναι μεγάλο λάθος η άποψη που θέλει το χαμηλό επίπεδο οργάνωσης των μακεδόνων της ελλάδος να βρίσκεται στους ακτιβιστές μακεδόνες...
    το ζήτημα είναι σύνθετο , με σχεδόν αποκλειστική την ευθύνη του εθνικιστικού αντιμακεδονικού ελληνικού κράτους....
    με την πολιτική της πολιτιστικής αντιμακεδονικής γενοκτονίας που εφαρμόζει από την αρχή μέχρι σήμερα...
    ελάχιστη σχέση έχουν τα όποια εσωτερικά προβλήματα του Ουράνιου Τόξου με το εκλογικό του αποτέλεσμα...
    η σημερινή στάση όλων όσων εκδιώχθηκαν αρκετά χρόνια πρίν δικαιώνει απολύτως τις πολιτικές αποφάσεις του ουράνιου τόξου..
    πρόκειται για αλαζονικά, αμετροεπή και υπερφίαλα άτομα που συνδέουν άμεσα την τύχη όλων των μακεδόνων με την προσωπική τους πορεία...
    αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν προσφέρουν στον αγώνα των μακεδόνων, όταν ενεργοποιούν τον καλό εαυτό τους...
    ούτε ότι ακόμα και η κριτική τους στάση δεν επιδρά θετικά στην παραπέρα ενεργοποίηση των στελεχών του ουράνιου τόξου...
    η προσωπική συκοφάντηση όμως πολλών στελεχών με ψεύδη και αναλήθειες δεν τιμά καθόλου τους εκδιωχθέντες και κανένα κόμμα δεν θα τους ήθελε ως στελέχη του αφού ο διασπαστικός τους χαρακτήρας επιβεβαιώνεται καθημερινά...
    οι αδελφοί αναστασιάδη βρέθηκαν ένα βήμα πριν την φυλακή λόγω χρεωκοπίας εξαιτίας των διώξεων και την αθέτηση συμφωνίων εκ μέρους του ελληνικού κράτος στις αρχές της αντιμακεδονικής δεκαετίας του 90...
    η στροφή στην μακεδονία ήταν αναγκαστική και μοναδική τους επιλογή, παρότι πρόκειται για εξαίρετους και ικανούς επαγγελματίες....
    αν ασχολιόντουσαν μόνο με τη δουλειά τους και όχι με το κόμμα θα ήταν μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της περιοχής...
    φυσικά και ο πασόης είναι καλός επαγγελματίας και διώχθηκε την ίδια εποχή από το ελληνικό κράτος , με τη διαφορά όμως πως αντί να στρέφεται εναντίον του κράτους στρέφεται εναντίον των πρώην κομματικώ του φίλων, οι οποίοι όμως δεν ασχολούνται μαζί του ...
    ο καθένας στο δρόμο του...
    η ανανέωση της ηγεσίας του οτ είναι επιτακτική ανάγκη του κόμματος και όχι επιχειρηματική επιλογή κάποιων στελεχών επιχειρηματιών..
    το δε νεαρό της ηλικίας τους είναι ενθαρρυντικό προσόν..
    συμπερασματικά αντι να βρίζετε ανθρώπους για δήθεν συμφέροντα όπως ο πάμπτωχος λιθοξόου και να ασχολείστε με φορείς με τους οποίους πλέον δεν έχετε σχέση επικεντρωθείτε σε δημιουργικές πρωτοβουλίες...
    μία από αυτές είναι και η εξαίρετη εφημερίδα/περιοδικό ζάντρουγκα-κοινοτητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Karatasho, το είπαμε και άλλη φορά: δεν μπορεί να στηρίζεις ένα κόμμα με του οποίου την ηγεσία διαφωνείς και ως πολιτικές επιλογές και ως συμπεριφορές (πολιτικές και μη), και να το ψηφίζεις. Η Ντόρα Μπακογιάννη έφυγε από την Νέα Δημοκρατία όχι γιατί δεν της αρέσει πια το κόμμα αλλά γιατί διαφώνησε με την νέα ηγεσία του: πιστεύεις ότι θα ψήφιζε Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές; Μάλλον όχι.
    Το blog belomorskamacedonia δεν προβάλλει ούτε το κόμμα Ο.Τ. αλλά ούτε την εφημερίδα Nova Zora την οποία εκδίδουν μέλη του κόμματος, άρα είναι όργανο προβολής του κόμματος και όχι μια ανεξάρτητη εφημερίδα όπως άφηναν οι ίδιοι να εννοηθεί. Εμείς διαφωνούμε, τραβάμε το δρόμο μας, δεν επιθυμούμε καμία σύγκρουση, κριτική θα κάνουμε (γιατί τα «λάθη» είναι πάρα πολλά), αλλά δεν θα σταματήσουμε σε αυτήν. Θα συνεχίσουμε το έργο μας για τους Μακεδόνες και, όσοι θέλουν, θα μας ακολουθήσουν και θα μας βοηθήσουν. Έχουμε αποστασιοποιηθεί εντελώς από το Ο.Τ. και δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να μας ταυτίζουν με αυτό. Εάν πάλι ο κόσμος μας αποφασίσει η μας δώσει να καταλάβουμε ότι δεν τον ενδιαφέρει το έργο μας, τότε θα ..... αράξουμε . Οι Μακεδόνες σήμερα δεν έχουν ανάγκη ούτε από ήρωες ούτε θυσίες από διάφορους «σωτήρες».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ανώνυμος9/6/10, 12:29 π.μ.

    Σε μεγάλο βαθμό με κάλυψε ο ανώνυμος 8/6/10 19:12. Κάτι τέτοιο εννοούσα όταν είπα σε προηγούμενο σχόλιό μου: "Καλό θα ήταν να κάνεις μια βόλτα στο γύρο για να δείς ποιές είναι οι πραγματικές αιτίες των προβλημάτων. Είμαι σίγουρος ότι θα εκπλαγείς..." Αυτό ισχύει για όλους.
    Με δυό λόγια το μεγαλύτερο και βασικότερο πρόβλημα των Μακεδόνων σήμερα είναι ο μεγάλος βαθμός εξελληνισμού (όχι μόνο γλωσσικού, αλλά κυρίως ως κουλτούρα, τρόπο σκέψης και νοοτροπίας). Είναι η συστηματική αντιμακεδονική ελληνική πολιτική η οποία αργά και σταθερά έχει αποτελεσματα. Είναι οι συγκυρίες που οδηγούν τον κόσμο σε απάθεια και αδιαφορία. Είναι η αδυναμία των Μακεδόνων να μετατρέψουν την πολιτιστική τους συνείδηση σε πολιτική. Είναι η λειτουργία του όλου συστήματος που αποτρέπει την πληροφόρηση σχετικά με τα δικαιώματα, τις δυνατότητες (όπως και την κατάσταση άλλων εθνικών κοινοτήτων ανα την Ευρώπη)που δίνονται μέσω των διεθνών θεσμών. Είναι το άγριο κυνήγι όσων δραστηριοποιούντε.
    Εκεί πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες όλων των Μακεδόνων ακτιβιστών. Να μην χάνεται χρόνος σε ανόητες λεπτομέρειες...
    Κόλιο-Κόστουρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Gence
    Πουθενά δεν αναφέρω ή υπονοώ ότι εκπροσωπώ το blog belomorska Macedonia και ούτε είναι απαραίτητο να ταυτίζονται οι πολιτικές μας επιλογές και η στάση μας απέναντι στην ηγετική ομάδα του Ο.Τ.


    Ανώνυμε 19:12
    Λες ότι «ελάχιστη σχέση έχουν τα όποια εσωτερικά προβλήματα του Ουράνιου Τόξου με το εκλογικό του αποτέλεσμα» και ρίχνεις την ευθύνη στο «ελληνικό εθνικιστικό κράτος».
    Σε ρωτάω λοιπόν: Το ελληνικό κράτος έδιωξε ακόμα και τους ψηφοφόρους που ψήφισαν το Ο.Τ. το 1994 και τα περισσότερα από τα παλαιά μέλη? Εκτός αν υπονοείς ότι αυτό σας έβαλε να κάνετε αυτή τη δουλειά.
    Λες ότι «η προσωπική συκοφάντηση όμως πολλών στελεχών με ψεύδη και αναλήθειες δεν τιμά καθόλου τους εκδιωχθέντες»
    Γιατί δεν μας λες ποια από αυτά που γράφονται εναντίον σας είναι «ψεύδη και αναλήθειες» για να τα χαρακτηρίζεις «συκοφάντηση»?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Ανώνυμος9/6/10, 9:24 π.μ.

    Είναι πολύ άδικο το Ο.Τ. να θεωρεί τους ίδιους τους Μακεδόνες ως υπεύθυνους για την αποτυχία του κόμματος (ότι οι Μακεδόνες έχουν εξελληνιστεί σε τέτοιο βαθμό που αδιαφορούν για τα πολιτικά δικαιώματα τους ως μειονότητα, κτλ). Αυτό είναι μεγάλο ψέμα γιατί έχει αποδειχθεί ότι οι Μακεδόνες, όταν υπήρξαν άνθρωποι που «μπήκαν μπροστά στο κάρο», τους ακολούθησαν. Πριν μερικά χρονιά, μόνο κάποιοι συνειδητοποιημένοι Μακεδόνες τολμούσαν να χορέψουν σε εκδηλώσεις οπού υπήρχε μακεδονικό τραγούδι και σήμερα σχεδόν όλοι οι Μακεδόνες προτιμούν να πηγαίνουν σε πανηγύρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις όπου υπάρχει και μακεδονικό τραγούδι. Εάν οι Μακεδόνες πειστούν για την χρησιμότητα της γλώσσας τους και εκτιμήσουν την ιστορική και γλωσσική της αξία, θα την μάθουν (όσοι δεν την μιλούν) και θα την χρησιμοποιούν με υπερηφάνεια σε όλες τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Το τι κάνουν και τι λένε στις Βρυξέλλες τα μέλη (το μέλος;) του Ο.Τ., πολύ λίγο ενδιαφέρει τον κάθε Μακεδόνα, γιατί αυτό δεν του έχει προσφέρει κάτι στην καθημερινότητα του και συνεχίζει να θεωρεί ότι είναι μειονέκτημα να εκδηλώνει την Μακεδονική πολιτιστική ταυτότητα του.
    Εάν περιμένουμε το Ο.Τ. με τις επιστολές διαμαρτυρίας του, στο εσωτερικό και εξωτερικό, κατά του ελληνικού κράτους που αποκαλεί συνεχώς «φασιστικό», χωρίς όμως να κάνει κάτι ουσιαστικό για να αλλάξει η κατάσταση, θα περιμένουμε πολλά χρόνια ακόμα, για να αλλάξουν τα πράγματα για μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Karatasho, δεν λέω ότι εκπροσωπείς το blog belomorskamacedonia η ότι οι απόψεις των δυο bloggers πρέπει να ταυτίζονται ως μια κακώς εννοούμενης «ενότητας» μεταξύ Μακεδόνων, αλλά ήθελα απλά να τονίσω ότι υπάρχει μια ανακολουθία στο σκεπτικό «διαφωνώ με την ηγεσία του κόμματος αλλά στηρίζω το κόμμα και τις ενέργειες του». Μην ξεχνάς ότι τα μέλη του Ο.Τ. έχουν βάλει «κόκκινη κάρτα» στα 2 blogs (Belomorska / Iliden), ακριβώς επειδή αυτά κάνουν κριτική στο κόμμα, σε σημείο να τα θεωρούν αντί-μακεδονικά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Ανώνυμος9/6/10, 11:21 π.μ.

    Ανώνυμε 19:12
    Με το σχόλιο σου φωτογραφίζεις τον εαυτό σου σαν μέτοχο ή υπάλληλο της εταιρίας και κορυφαίο στέλεχος που προώθησε την ανανέωση της ηγεσίας του ΟΤ.. Θέλω να ξέρω σαν ψηφοφόρος του ΟΤ αν η άποψη σου ότι οι εκδιωχθέντες δεν έχουν θέση στο κόμα κλπ..κλπ, είναι προσωπικά δική σου ή σε έχει εξουσιοδοτήσει ολόκληρο το συμβούλιο?.... Και μόνο με αυτά που διάβασα στα προηγούμενα σχόλια συμπεραίνω γιατί η εταιρία δεν θέλει επανένταξη όλων των παλιών … όσων θέλουν φυσικά… και προτιμάς ηγεσία από άτομα νεαρής ηλικίας όπως λες… τις φανφάρες ότι το νεαρό της ηλικίας είναι ενθαρυντικό προσόν κράτα τες για σένα…. Στην ηγεσία χρειάζονται έμπειρα άτομα. Το ότι πήρατε τα λεφτά για το σταθμό και κάνατε μπίζνες με τη ΔΕΗ το διασταύρωσα … και δεν είναι ψέμα του «συκοφάντη» καρατάσου. Τώρα που σας ξεφώνησε ο Καρατάσος και οι άλλοι θα αναγκαστείτε να επιστρέψετε τα λεφτά του σταθμού με τους νόμιμους τόκους αμέσως ή το συμβούλιο πρέπει να σας διαγράψει…. Αλήθεια το συμβούλιο που τα ακούει όλα αυτά τι κάνει. Ας μη απαντάει στο Ίλιντεν και στο Μπελομόρσκα… σε μας τους άλλους δεν έχει υποχρέωση να απαντήσει…
    Αλήθεια τι λες για το ελληνικό κράτος… ενοχλείται περισσότερο από τη δουλειά του Ίλιντεν ή από την ιστοσελίδα του ΟΤ. Ο καρατάσο χτυπάει πού γερά τον ελληνικό εθνικό μύθο και αποδυναμώνει έτσι τον ελληνικό σοβινισμό…Εσείς γιατί δεν το κάνετε τόσα χρόνια…. Μήπως γιατί θέλετε να είστε αρεστοί στο ελληνικό κράτος και μήπως γιατί το μπλοκ δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για μάρκετιγκ στη Μακεδονία…. Το μπλοκ δεν μπορείς να το δείξεις στην τηλεόραση… Μας είπες ότι η εταιρία αναστασιάδη ήταν έτοιμη για χρεοκοπία το 90… σήμερα σε τι κατάσταση βρίσκεται γιατί διάφορα ακούγονται… Στη Μακεδονία λόγω της οικονομικής κρίσεως πολλές τέτοιες εταιρίες έκλεισαν… η δική σας πάει πολύ καλά ακούω και λέω πώς γίνεται αυτό… Εχω πολλές απορίες Π….. πρέπει να μου τις λύσεις εσύ ή το συμβούλιο του ΟΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ανώνυμος9/6/10, 12:04 μ.μ.

    Ανώνυμε 9/6/10 09:24 είπα πουθενά ότι εκπροσωπώ ή ότι γράφω εκ μέρους του Ουράνου Τόξου?
    Θα μας τρελάνεις?
    Γνωρίζεις τον τρόπο σχολιασμού/επικοινωνίας μέσω των μπλόγκς και των άλλων μέσων ηλεκτρονικής κοινωνικής δικτύωσης?
    Κατα τα άλλα επαλήθευσες μεγάλο μέρος αυτών που έγραψα στο 9/6/10 00:29.
    Εγώ σχολιάζω ως ένας Μακεδόνας με ανησυχίες και ευαισθησίες σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Μακεδόνες στην Ελλάδα. Εκπροσωπώ μόνο τον εαυτό μου.
    Κόλιο-Κόστουρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ανώνυμος9/6/10, 1:28 μ.μ.

    Gence στις ευρωεκλογές στήριξες τη φιλελεύθερη συμμαχία και στις εκλογές τον κωνσταντίνου που πήγε με τους οικολόγους. είδες ότι οι μακεδόνες δεν σας ακολούθησαν. οι μακεδόνες θέλουν ένα σωστό μακεδονικό κόμα αλιώ θα πάει ο καθένας όπου νομίζει. πρεπει να έχουμε ένα αλλά σωστό κόμα. το ουράνιο τόξο ή αλλάζει ή βουλιάζει... αν δεν έχει βουλιάξει κιόλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Ανώνυμος9/6/10, 1:34 μ.μ.

    Ανώνυμε 11-21 για ποιο συνβούλιο μιλάς. Στο ΟΤ κάνουν κουμάντο ο Βοσκόπουλος, ο Παρίσης και ο Αναστασιάδης και 5-6 εξαρτημένοι από αυτούς. ή τους ακολουθείς ή φεύγεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ανώνυμε 13:28, εγώ στηρίζω και είμαι μέλος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας γιατί ανήκω σε αυτό τον χώρο ιδεολογικά και όχι λόγο μακεδονικής εθνικής ταυτότητας. Τον Κωνσταντίνου τον στήριξα ως Μακεδόνα και όχι ως Οικολόγο Πράσινο (άλλωστε ο ίδιος δεν είναι μέλος των Ο.Π.) και επειδή η ΦΣ δεν κατέβηκε στις βουλευτικές εκλογές. Οι Μακεδόνες δικαιούνται να έχουν τις πολιτικές τους ιδεολογίες και
    να ψηφίζουν διαφορετικά κόμματα, την στιγμή που δεν υπάρχει ένα η περισσότερα σοβαρά μακεδονικά κόμμα τα να τους αντιπροσωπεύουν ως κοινότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Ανώνυμος11/1/12, 4:32 μ.μ.

    Πολυ συνοπτικό και ενδιαφέρον. Παιδιά καντε μια μεταφραση του κειμένου και σε άλλες γλώσσες για να μάθουν και οι ξένοι καποιες αλήθειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή