Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Ρατσιστικά και αντιρατσιστικά κόμματα ζητούν τη ψήφο μας



Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν κάποιο από τα κόμματα, με βάση τις πολιτικές του θέσεις και τα προγράμματά του.
Βασικό χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών είναι ότι οι πολίτες έχουν γίνει πλέον πολύ δύσπιστοι ως προς τη συνέπεια των παραδοσιακών κομμάτων σε σχέση με αυτά που διακηρύττουν.
Δεν περιμένουν καμία ουσιαστική μεταβολή στον τρόπο διακυβέρνησης από την πιθανολογούμενη αλλαγή κυβέρνησης.

Είναι ολοφάνερο, ότι εκείνη η μερίδα των ψηφοφόρων που μετακινείται ανάμεσα στα δύο κόμματα εξουσίας και παίζει το παιχνίδι της εναλλαγής, θα ξαναπαίξει για άλλη μια φορά τον ίδιο ρόλο.
Αυτή η συντηρητική μερίδα που συντηρεί αυτό το παιχνίδι της εναλλαγής των δύο κομμάτων στην εξουσία αυτής της χώρας τα 35 τελευταία χρόνια, το κάνει γιατί ξέρει ότι δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές.
Θέλει ισχυρές κυβερνήσεις, όπως και τα εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, και γι΄ αυτό επενδύει στο κόμμα της εκάστοτε αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το οποίο ο κόσμος έχει ξεχάσει σε μεγάλο βαθμό, ότι όταν ήταν στην εξουσία υπήρχε η ίδια διαφθορά, το ρουσφέτι, η αναποτελεσματικότητα του κράτους, η πολιτική και πνευματική παρακμή κλπ.
Σ’ αυτό βοηθάει και η αδυναμία της Αριστεράς να παρουσιάσει πειστική εναλλακτική πρόταση.
Τα ελεγχόμενα ΜΜΕ ήδη έχουν προετοιμάσει τους ψηφοφόρους να παίξουν σ’ αυτό το στημένο παιχνίδι.

Το ενδιαφέρον στοιχείο σ’ αυτές τις εκλογές είναι σε ποιο βαθμό θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι και σε ποια κατεύθυνση θα στραφεί η αντίδρασή τους.

Για τους Μακεδόνες, που είναι θύματα ρατσιστικής πολιτικής, αλλά και τους δημοκρατικούς πολίτες με δημοκρατικές και αντιρατσιστικές ευαισθησίες, ασφαλώς θα παίξει ρόλο και η πολιτική του κάθε κόμματος σε θέματα ρατσιστικών διακρίσεων και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσαν καθαρά ρατσιστική πολιτική απέναντι στους Μακεδόνες.

Δεν επέτρεπαν τον επαναπατρισμό των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων, την ίδια περίοδο που εγκαθιστούσαν εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες από την Ασία, τους οποίους καταχρηστικά ονόμασαν «παλλινοστούντες», κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Συνέχισαν την πολιτική της εθνοκάθαρσης και της αλλοίωσης της σύνθεσης του πληθυσμού.
Δεν επέτρεπαν ακόμα και την απλή επίσκεψη στη γενέτειρά τους στους Μακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες και σε πολλούς οικονομικούς μετανάστες.

Πρόσφατα ο υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ για εξωτερικά θέματα, Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξή του υποσχέθηκε να τακτοποιηθεί το θέμα της επιστροφής των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων.

Για το θέμα των περιουσιών τους, όμως, είπε ότι δεν θα τακτοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο που τακτοποιήθηκαν οι υπόλοιποι πολιτικοί πρόσφυγες (επιστροφή ακινήτων ή αποζημιώσεις, παραχώρηση οικοπέδων, μέτρα στέγασης, διορισμοί στο δημόσιο κλπ), αλλά θα αναγκαστούν να προσφύγουν στα δικαστήρια.
Με δεδομένο ότι σχεδόν όλοι δεν είχαν τίτλους κυριότητας, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν ελπίδες δικαίωσης.

Εξ άλλου το ΠΑΣΟΚ λίγο πριν εγκαταλείψει την εξουσία το 2003 ψήφισε τον νόμο 3147/03 (ΦΕΚ 135/5-6-03) βάσει του οποίου παραχωρούσε έναντι μικρού τιμήματος τα οικόπεδα και τα κτήματα των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων σ’ εκείνους που τα κατείχαν ή δωρεάν στους «παλλινοστούντες». Η κυβέρνηση της Ν.Δ εφάρμοσε στην πράξη εκείνον το νόμο.

Η υπόσχεση για επαναπατρισμό (χωρίς αποκατάσταση), εκτός από κοροϊδία, αποτελεί μια αισχρή πολιτική απάτη.

Τα επόμενα 2-3 χρόνια η Δημοκρατία της Μακεδονίας, αν όχι πλήρες μέλος, θα είναι συνδεδεμένο μέλος της Ε.Ε. και κατά συνέπεια θα είναι ελεύθερη και η διακίνηση και εγκατάσταση των πολιτών της σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.
Ήδη έχει αποφασιστεί η κατάργηση της βίζας από την αρχή του νέου έτους. Επομένως η υπόσχεση του αρμοδίου εξωτερικών υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι μόνο κοροϊδία προς τους Μακεδόνες, αλλά και υποτίμηση της νοημοσύνης τους.

Ανάλογη απάτη διέπραξε ο Α.Λοβέρδος, όταν είπε ότι το 2003 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε την πρόθεση να καταργήσει τις λεγόμενες «κόκκινες κάρτες», οι οποίες για τους Μακεδόνες οικονομικούς μετανάστες σήμαιναν στέρηση εισόδου στην Ελλάδα και άρα στέρηση του δικαιώματος απλής επίσκεψης στη γενέτειρά τους.
Η υπογραφή της Συνθήκης Σέγκεν κατάργησε τους ελέγχους στις πύλες εισόδου από τις ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι οι Μακεδόνες μετανάστες μπορούσαν απλώς να κάνουν μια στάση σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα και από εκεί να μπούνε ανενόχλητοι στην Ελλάδα.

Οι «κόκκινες κάρτες» είναι δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.
Καταργήθηκαν από τις νέες συνθήκες και όχι λόγω της πολιτικής βούλησης αυτών των κομμάτων. Το ίδιο θα συμβεί και με τον επαναπατρισμό των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων.

Βασικό χαρακτηριστικό του ΠΑΣΟΚ ήταν ανέκαθεν η διαπαιδαγώγηση των στελεχών του στην τέχνη της πολιτικής απάτης. «Παλιά μου τέχνη», «θα».

Στη Νέα Δημοκρατία αυτή την απάτη την κάνουν κατ’ ιδίαν οι πολιτευτές και τα κατώτερα στελέχη. Δεν το κάνουν δημοσίως τα ανώτερα στελέχη, γιατί φοβούνται ότι θα έχουν διαρροές ψήφων προς το ρατσιστικό κόμμα του ΛΑΟΣ.
Το ΠΑΣΟΚ στα αριστερά του έχει κόμματα, τα οποία τουλάχιστον δεν είναι αντίθετα στον επαναπατρισμό των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων, και έτσι δεν φοβάται διαρροές προς αυτά λόγω αυτού του ζητήματος.

Το ΚΚΕ, που ξεκίνησε από τη θέση «της ενιαίας και ανεξάρτητης Μακεδονίας», πέρασε στη θέση της «υπεράσπισης της εθνικής ισοτιμίας των Μακεδόνων», τους χρησιμοποίησε ως «εφεδρεία» κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο και παρόλο που είναι υπεύθυνο για τον ξεριζωμό χιλιάδων Μακεδόνων από τις εστίες τους, σήμερα πρωτοστατεί μαζί με τα καθεστωτικά κόμματα στον αγώνα αφανισμού του μακεδονικού έθνους.
Εκφράζει την πιο ακραία μορφή υποκρισίας και ασυνέπειας προς τους Μακεδόνες.

Οι δυνάμεις που συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους Πράσινους έχουν σαφώς μεγαλύτερη ευαισθησία σε θέματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιπαλεύουν το ρατσισμό, αλλά οι ηγεσίες τους, παρόλο που γνωρίζουν την αλήθεια για το Μακεδονικό, είναι άτολμες.

Κανείς βέβαια δεν πρέπει να αγνοήσει το γεγονός ότι εκφράζουν ένα χώρο γόνιμου πολιτικού προβληματισμού και ότι οι αγώνες τους είναι ανιδιοτελής.

Θα πρέπει να επισημάνουμε τις άδικες επιθέσεις που δέχθηκαν κατά τις
ευρωεκλογές μερικά στελέχη τους για τις τολμηρές τους θέσεις στο Μακεδονικό, την αντιρατσιστική τους δράση και την υπεράσπιση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Εκείνοι που τολμούν να λένε τα πράγματα με το όνομά τους και να συγκρούονται με την επίσημη ρατσιστική και αντιμακεδονική πολιτική στη χώρα μας, είναι τα εξωκοινοβουλευτικά αριστερά κόμματα.

Αν και κινδυνεύουμε να αδικήσουμε, λόγω άγνοιας, κάποιο από αυτά, οφείλουμε να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στον αριστερό σχηματισμό ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., ο οποίος δεν αρκείται στο να παίρνει καθαρές δημόσιες θέσεις για το Μακεδονικό, αλλά υπερασπίζεται έμπρακτα τα θύματα του ρατσισμού.

Όταν το 1992 μια δεκάδα Μακεδόνες πήγαν ως υπεράσπιση στην δίκη δύο συντρόφων τους στην Αθήνα και δέχονταν υβριστικές επιθέσεις και απειλές από ρατσιστές νεοφασίστες, εμφανίστηκε μια ομάδα μελών κάποιων κομμάτων που απαρτίζουν το σημερινό ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., η οποία και λειτούργησε ως ομάδα προστασίας.

Κατά την περίοδο του εθνικιστικού παροξυσμού το 1992 εξέδωσαν το βιβλίο «Η κρίση στα Βαλκάνια, το Μακεδονικό και η εργατική τάξη», με θέσεις και αλήθειες για το Μακεδονικό και το διακινούσαν στους δρόμους και τις πλατείες της Αθήνας.
Δύο διακινητές και οι υπεύθυνοι της έκδοσης (ΟΣΕ – Εργατική Αλληλεγγύη) συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη κατηγορούμενοι για «διασπορά ψευδών ειδήσεων», «πρόκληση των πολιτών σε αμοιβαία διχόνοια» και «έκθεση της χώρας σε κίνδυνο διατάραξης των φιλικών σχέσεων με ξένα κράτη».

Παρά την εισήγηση του εισαγγελέα που ζητούσε καταδίκη, οι πέντε κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.
Ήταν οι πρώτη αθώωση αγωνιστών που παραπέμφθηκαν με τέτοιες κατηγορίες, κάτι που ενθάρρυνε όλους τους αγωνιστές, μεταξύ των οποίων και εμάς.


Δεν πρέπει να επιβραβεύονται τέτοιες πολιτικές και τέτοιες δραστηριότητες από εμάς τους Μακεδόνες και τους σκεπτόμενους δημοκρατικούς πολίτες?

Κάτι τέτοιο δεν θα ενθαρρύνει και άλλους να μιμηθούν?

Και τελικά, γιατί πρέπει να ρίχνουμε τις δικές μας πέτρες στα δικά μας κεφάλια?



36 σχόλια:

  1. Ανώνυμος27/9/09, 12:22 π.μ.

    ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΤΕ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΜΝΗΜΗ; ΜΗΠΩΣ ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΣΘΕΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΣΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΙΑ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; (ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΣΑΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ) ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ; Ε! ΚΑΙ ΜΥΑΛΟ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ ΕΧΕΤΕ. ΚΑΠΟΤΕ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΚΑΘΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. (ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΝΙΑΟΥ-ΝΙΑΟΥ ΣΤΑ ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ;... ΕΝΑΣ ΣΚΥΛΟΣ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ; ΟΧΙ!) ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ. ЕДЕН НАШ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/9/09, 12:44 μ.μ.

    Το προπερασμένο Σάββατο (19 Σεπτεμβρίου) πραγματοποιήθηκε το 5ο φεστιβάλ ποντιακών χορών στο Παλαί ντε Σπορ στην έκθεση της Θεσσαλονίκης.

    Λίγες μέρες νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του στη Δ.Ε.Θ. ο Υπ.Πολτισμού Α.Σαμαράς παρέδωσε στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας τα έγγραφα με τα οποία παραχωρήθηκε το διατηρηταίο κτίριο των 1040 τ.μ. με οικόπεδο 5.000 τ.μ. στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά στην Παμποντιακή Ομοσπονδία.
    Το ακίνητο θα χρησιμοποιηθεί για τις πολιτιστικές δραστηριότητες των Ποντίων.

    Για το Φεστιβάλ Μακεδονικών Χορών, όχι μόνο δεν παραχωρούνται δημόσια κτίρια, όπως το Παλαί Ντε Σπορ, αλλά και υπονομεύθηκε με βρώμικες μεθόδους η συνέχισή του.
    Γιατί να υπάρχει αυτή η ρατσιστική διάκριση?
    Μήπως φταίμε και εμείς οι Μακεδόνες?

    Οι Παράγοντες των Ποντίων ξέρουν να διεκδικούν.
    Τις ψήφους τους δεν τις δίνουν άνευ όρων.

    Γιατί εμείς οι Μακεδόνες δίνουμε τις ψήφους μας στους Μακεδόνες πολιτευτές χωρίς αυτοί να διεκδικούν τουλάχιστον ισότιμη μεταχείριση με τους Πόντιους?
    Νομίζω ότι σε αυτές τις εκλογές οι Μακεδόνες δεν πρέπει να δώσουν τις ψήφους τους στους υποψηφίους χωρίς αυτοί να δεσμευτούν δημοσίως για την υποστήριξη της ντόπιας πολιτιστικής κουλτούρας.
    Ας ξυπνίσουμε επιτέλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γκότσε Ντέλτσεφ27/9/09, 5:01 μ.μ.

    Η άποψη ότι η κατάργηση του δικομματισμού και αυτόματα η δημιουργία κυβερνήσεων συνεργασίας θα λύσει τα προβλήματα της ελλάδος είναι ΛΑΘΟΣ.
    Η οικουμενική κυβέρνηση δεν έδωσε λύση στην ΈΠΑΝΑΚΤΗΣΗ (όχι επαναπατρισμό, αφού αυτός αποτελεί προσωπική υπόθεση του καθενός ) της παρανόμως αφαιρεθείσης ελληνικής υπηκοότητας στους Μακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες,παρότι από αυτή ρατσιστικώς εξαιρέθηκαν με το σχετικό νόμο του 1983 επί ΠΑΣΟΚ .Με αυτό το νόμο ως γνωστό επαναχορηγήθηκε η ελληνική υπηκοότητα σε όλους τους έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες , με εξαίρεση τους Μακεδόνες.
    Αλλά και το Συμβούλιο Αρχηγών δεν ήταν αυτό το οποίο είχε την άποψη " ούτε τη λέξη Μακεδονία ούτε παράγωγό της " ?
    Συνεπώς εκείνο που χρειάζεται ο τόπος είναι πολυφωνία βασισμένη στο ελληνικό σύνταγμα καθώς και στο ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο .
    Αυτή η ευρωπαϊκή πολυφωνία ακυρώνει την ρατσιστική και μοναδική στην ευρώπη ελληνική πολιτική σύμφωνα με την οποία "στην ελλάδα δεν υπάρχει καμία εθνική κοινότητα , πλην της ελληνικής!!!"
    Σε αυτή την κατεύθυνση όσοι Μακεδόνες πολιτικοί, όλων των κομμάτων-κοινοβουλευτικών και μη, ζητάνε την ψήφο των εθνικά Μακεδόνων, ειτε στις γενικές εκλογές είτε στις τοπικές οφείλουν να δεσμευθούν ότι θα δηλώσουν ΔΗΜΟΣΙΩΣ ότι επειδή "εθνικό είναι ότι είναι αληθές και αντεθνικό ότι είναι ψευδές" ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ τους υπαρκτούς εθνικά Μακεδόνες της ελλάδος, αγωνιζόμενοι για τα νόμιμα εθνοτικά, γλωσσικά,θρησκευτικά δικαιώματά τους και γενικά για τον ντόπιο μακεδονικό πολιτισμό!!!
    Μην δώσετε την ψήφο σας σε αυτούς τους Μακεδόνες πολιτικούς οι οποίοι σας εκμεταλλεύονται συναισθηματικά για δεκαετίες ολόκληρες...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε 00:22
    Την εκλογική συνεργασία του Ουράνιου Τόξου με την ΟΑΚΚΕ δεν την επικρότησαν ούτε τα μέλη του, ούτε ο κόσμος μας και γι' αυτό δεν την ψήφισε.
    Η πλειψηφία του κόσμου μας, μεταξύ των οποίων και εγώ, την θεώρησε καταστροφική για το Ο.Τ. κάτι που φαίνεται και από την πτωτική πορεία του.
    Δεν σου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές, παρόλο που δεν συμμετείχε το Ο.Τ., όχι μόνο οι ψηφοφόροι του, αλλά ακόμα και τα μέλη του δεν ψήφισαν ΟΑΚΚΕ?
    Δεν σου προκαλεί εμτύπωση το γεγονός ότι η ΟΑΚΚΕ δεν έχει ούτε ένα μέλος στη Μακεδονία και έχει ως υποψηφίους στα μέρη μας αγνωστα άτομα από άλλες πειοχές?
    Η σημερινή ηγεσία του Ο.Τ., που δεν συμετέχει στις εκλογές, γιατί δεν προβάλει την "ειλικρινή υποστήριξη" και δεν βγάζει ανακοίνωση υποστήριξης της ΟΑΚΚΕ, αφού αυτή είχε μεθοδεύσει την εκλογική συνεργασία μαζί της?
    Αυτή την "αχαριστία" γιατί δεν την καυτηριάζεις?
    Τι κάνει νιαου - νιάου στα κεραμίδια?
    Η ΟΑΚΚΕ, κατά τη γνώμη μου εξέφρασε το "φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος28/9/09, 5:05 μ.μ.

    Μην συγχέουμε παντελώς διαφορετικές εποχές με την σημερινή.
    Τόσο το πολιτικό προσωπικό των ελληνικών κομμάτων του κοινοβουλίου έχει αλλάξει με απόψεις ποιό δημοκρατικές και ποιό ανεκτικές για τους Μακεδόνες λόγω κυρίως της Ε.Ε, όσο και το Ουράνιο Τόξο μετεξελίχθηκε σε πλήρες ευρωπαικό κόμμα,μέλος της ΕΦΑ , με ξεκάθαρες ευρωπαικές απόψεις.
    Δυστυχώς στο πολύ πρόσφατο παρελθόν της δεκαετίας του 90 με τον αντιμακεδονικό παροξυσμό πολλοί μακεδόνες ακτιβιστές υπέστησαν μεγάλες διώξεις λόγω ακριβώς της εχθρικής στάσης των πολιτικών με αποτέλεσμα το ο.τ το οποίο δεν είχε την σημερινή ευρωπαική εμπειρία πιθανόν να έπρεπε να συνεργασθεί με ένα φιλομακεδονικό αλλά κομμουνιστικό κόμμα.
    Την Παρασκευή το θετικό αποτέλεσμα της Ιρλανδίας θα σημάνει και την αρχή της υπερ-κρατικής πολιτικής της Ε.Ε με την κατάργηση της απαρά-δεκτης ομοφωνίας των 27 πλέον μελών, και την έναρξη της αρχής της πλειοψηφίας.
    Με δεδομένο το γεγονός ότι η διεύρυνση οδεύει στο τέλος της , στην ατζέντα της πλέον θα μπεί η εμβάθυνση με βάση και τον νομικά δεσμευτικό χάρτη των θεμελιωδών ελευθεριών της Ε.Ε, σύμφωνα με τον οποίο κάθε αρνητική διάκριση τιμωρείται και κάθε θετική επιβραβεύεται ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    28 Σεπτεμβρίου 2009

    Θέσεις ΠΑΣΟΚ για συστάσεις ΟΗΕ – Συμβουλίου Ευρώπης για ρατσισμό σε Ελλάδα

    Οι συνεργαζόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) και Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) γνωστοποιούν ότι χθες βράδυ, μετά τη δημοσιοποίηση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πράσινων (http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3526) που υιοθέτησαν τις πρόσφατα δημοσιευθείσες θέσεις, παρατηρήσεις και συστάσεις προς την Ελλάδα των δύο ειδικευμένων οργάνων εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ (Επιτροπή για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων – CERD – http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3511) και του Συμβουλίου της Ευρώπης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας – ECRI – http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/ecri/Country-by-country/Greece/GRC-CbC-IV-2009-031-GRC.pdf), το ΠΑΣΟΚ απέστειλε τη δική του απάντηση που ακολουθεί.

    Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει πως λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του τα κείμενα των δύο διεθνών οργανισμών και θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν τομές τόσο στην προάσπιση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων. Παραθέτει δε το αναλυτικό πρόγραμμά του για τους μετανάστες και τους Ρομά (αλλά όχι για τις άλλες ομάδες και θεματικές στις οποίες αναφέρονται τα διεθνή κείμενα). Δεσμεύεται δε πως θα τοποθετηθεί για κάθε συγκεκριμένη σύσταση σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

    ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ γνωστοποίησαν στο ΠΑΣΟΚ πως θα δημοσιοποιήσουν τη λεπτομερειακή τοποθέτηση μόλις τους σταλεί. Επίσης, μετά τις εκλογές, ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ θα επιδιώξουν μόνιμη συνεργασία για την επιδίωξη να υλοποιηθούν μέσα και έξω από το ελληνικό και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο οι συστάσεις που θα αποδεχθεί το ΠΑΣΟΚ και θα προχωρήσουν σε εποικοδομητικό διάλογο για όσες συστάσεις τυχόν διατυπωθούν διαφωνίες ή επιφυλάξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος29/9/09, 5:52 π.μ.

    Κοιτάω στο ΦΕΚ Α 135/5-6-2003 και δε μπορώ να βρω που λέει πως "παραχωρούσε έναντι μικρού τιμήματος τα οικόπεδα και τα κτήματα των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων σ’ εκείνους που τα κατείχαν ή δωρεάν στους «παλλινοστούντες»." Μας λες σε ποια σελίδα/παράγραφο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμε 05:52

    Ο νόμος αναφέρει τον όρο "κτήματα του δημοσίου".
    Τα κτήματα των Μακεδόνων πολιτικών και οικονομικών προσφύγων είχαν δημευθεί και πλέον ονομάζονταν "κτήματα του δημοσίου".
    Είναι ευνόητο ότι αν τα ανέφερε ως "κτήματα των πολιτικών προσφύγων" θα ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων και θα ήταν εύκολη η ακύρωσή του στα διεθνή δικαστήρια.

    Το "έναντι μικρού τιμήματος" φαίνεται και από το γεγονός ότι "οι δικαιούχοι" θα πλήρωναν το 1/3 της τιμής που θα όριζαν οι αρμόδιες επιτροπές, οι οποίες ως γνωστόν εκτιμούν τα ακίνητα σε τιμές κατώτερες των πραγματικών.
    Έχω υπόψη μου την περίπτωση του Πόζαρ, όπου παραχωρήθηκαν περί τα 130 οικόπεδα πολιτικών προσφύγων έναντι ποσού 3-4 χιλιάδων ευρώ, ενώ στην πραγματική αγορά, λόγω τουρισμού, αυτά πωλούνται σε τιμές περίπου 20πλάσιες.

    Ο νόμος δεν αναφέρει "παραχώρηση σε παλλινοστούντες". Αυτή έγινε βάσει άλλων νόμων και εγκυκλίων.
    Είχε έρθει στους δήμους και κοινότητες εγκύκλιος με την οποία ζητείτο η υπόδειξη "αδιάθετων οικοπέδων κατάλληλων για την ανέγερση κατοικιών προς αποκατάσταση των παλλινοστούντων".

    Ο εν λόγω νόμος όριζε ότι τα έσοδα από την εκποίηση αυτών των ακινήτων "θα κατατίθενται εντόκως στον ειδικό λογαριασμό "Δημόσιο Κεφάλαιο δημοσίων επενδύσεων για χορηγήσεις δανείων και εκτέλεση προγραμμάτων εποικισμού αναδασμού".
    Είναι βέβαια γνωστό ότι εκείνη την περίοδο γινόταν "εποικισμός με παλλινοστούντες".
    Τα υπόλλοιπα ήταν "στάχτη στα μάτια".

    Είναι γνωστό ότι το Δημόσιο δεν εκποιεί έτσι εύκολα κτήματα στο "1/3 της αξίας" τους.
    Το κράτος των Αθηνών γνώριζε ότι είναι θέμα χρόνου η είσοδος της Δημοκρατίας Μακεδονίας στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και ήδη δεχόταν πιέσεις να τακτοποιήσει το θέμα των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων.
    Εκποίησε λοιπόν τα οικόπεδά τους για να δυσκολέψει την επανεγκατάστασή τους στις εστίες τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος29/9/09, 6:40 μ.μ.

    ΜΑ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΟΥΣ ΕΛ ...ΟΠΟΙΟΣ ΜΑΝΤΕΨΕΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΟΓΙΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ...ΧΡΥΣΟΥΝ ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ ΜΕ ΤΡΙΑΚΟΝΤΑ ΑΔΑΜΑΝΤΑΣ ΕΠΑΝΩ.
    (ΠΡΟΣΟΧΗ:ΜΗ ΠΑΕΙ Ο ΝΟΥΣ ΣΑΣ ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜ. ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ)
    Η ΔΗΛΩΣΗ:
    "Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να σεβόμαστε τις αρχές της κάθε χώρας. Ανεξαρτήτως, αν αυτή η χώρα είναι φιλική, λιγότερο φιλική ή περισσότερο φιλική, αυτή η χώρα έχει αποφασίσει μια ονομασία. Δεν μπορούμε παρά να σεβαστούμε την ονομασία αυτής της χώρας. Τα άλλα –νομίζω το αντιλαμβάνεται ο καθένας– δεν είναι δημοκρατικά, είναι ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά μιας χώρας. Όπως και εάν επιθυμεί αυτή η χώρα να αποκαλείται, οφείλουμε να το σεβαστούμε. "

    ΟΧΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΛΟΥΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ Η ΕΣΤΩ ΚΑΠΟΙΟΥ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ.

    ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΩΣΗ/ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ
    KARA-DJAFERI (ΣΑΝ ΨΙΛΟΑΛΒΑΝΙΚΟ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ) Η ΕΛΛΗΝΙΣΤΙ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΤΟ 2006 ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ

    ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΗΤΑΝ "ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ"
    ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ "ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ" Η ΟΠΟΙΑ ΖΗΤΟΥΣΕ ΝΑ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΤΕΙ ΣΕ "ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ"

    ΕΙΔΑΤΕ Ο ...ΜΑΥΡΟΤΖΑΦΕΡΗΣ. ΠΟΣΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ , ΠΟΣΟ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ , ΠΟΣΟ ...ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΗΣ.

    ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΒΕΒΑΙΑ ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΙΡΑΝ
    ΕΝΩ ΑΜΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΑΠΟΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, τοτε "ΔΕΝ θα πρέπει να σεβόμαστε τις αρχές της κάθε χώρας", τοτε " ΔΕΝ θα πρεπει να σεβαστούμε την ονομασία αυτής της χώρας", τοτε "ΔΕΝ είναι ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά μιας χώρας" τοτε "Όπως και εάν επιθυμεί αυτή η χώρα να αποκαλείται,ΔΕΝ οφείλουμε να το σεβαστούμε"...

    ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=CRE&reference=20060426&secondRef=ITEM-007&format=XML&language=EL

    ПОЗДРАВ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος30/9/09, 12:53 π.μ.

    Εννοείτε την αντιπροσωπεία της Ευρωπαικής Ενωσης????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος30/9/09, 1:07 π.μ.

    ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ!!!!!!!!!!
    ----------------------------------------
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΗΚΕ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος30/9/09, 12:58 μ.μ.

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος30/9/09, 12:58 μ.μ.

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμε 12:58

    Τα σχόλιά σου αφαιρέθηκαν, διότι δίνουν πληροφορίες για αποτελέσματα κρυφών δημοσκοπήσεων για τις επερχόμενες εκλογές, ασχέτως αν δεν δίνουν νούμερα.
    Επί πλέον δίνουν και παραπομπές όπου είναι δημοσιευμένα τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.
    Αυτό αντιβαίνει το νόμο που απαγορεύει δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων και γι αυτό αφαιρέθηκαν τα σχόλιά σου.

    Το ξέρετε ότι αυτό το μπογκ είναι στο στόχαστρο πολλών οι οποίοι ψάχνουν ευκαιρία να το βλάψουν
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος30/9/09, 2:48 μ.μ.

    Ο ΝΌΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ ΑΝΤΙΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΕΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΚΙΝΗΘΗΚΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΣΚΑΙ ΓΙΑ ΑΠΛΗ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ....ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΓΡΑΨΕ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ,ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ....
    ΤΕΤΟΙΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ ΟΥΤΕ ΤΟ 1963 ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος30/9/09, 2:51 μ.μ.

    Το πνεύμα της απαγόρευσης
    Τρίτη, 29 Σεπτέμβριος 2009 11:09 .Τα δύο μέτρα και σταθμά της κυβέρνησης για τις δημοσκοπήσεις.


    --------------------------------------------------------------------------------
    Τώρα ξέρουμε γιατί η Νέα Δημοκρατία ψήφισε τον νόμο που απαγορεύει τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων πριν από τις εκλογές. Για να τον καταστρατηγεί. Οπως μας ενημέρωσε χθες, διά του Real Fm, ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ζαγορίτης «έχει αυξηθεί κατακόρυφα η συσπείρωση των Νεοδημοκρατών (...) ιδίως μετά το debate Καραμανλή - Παπανδρέου, η μέτρηση έδειξε ότι ο Καραμανλής κυριάρχησε κυριολεκτικά στην αναμέτρηση αυτή και κόσμος πάρα πολύς επανακάμπτει στη Νέα Δημοκρατία».
    Φυσικά, όλα αυτά τα θαυμαστά έγιναν αφού η κυβέρνηση επέβαλε μπλακ άουτ στην ενημέρωση. Ετσι, ακόμη και αν έχει κάποιος στα χέρια του στοιχεία από δημοσκοπήσεις που διαψεύδουν τους ισχυρισμούς τού κ. Ζαγορίτη δεν μπορεί να τα δημοσιοποιήσει. Απαγορεύεται διά νόμου να γίνει διάλογος με στοιχεία, αλλά επιβάλλεται κουβεντολόι με βάση τις φημολογίες που σπέρνει ο κ. Ζαγορίτης.

    Ετσι λοιπόν έχουμε μια δεύτερη καταστρατήγηση των δημοκρατικών κανόνων. Την πρώτη την είχε επισημάνει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Σταύρος Τσακυράκης: «Η διάκριση μεταξύ πολιτών που διαθέτουν πληροφορίες και άλλων που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές είναι ό, τι πιο διαστροφικό μπορεί να υπάρξει σε μια δημοκρατία και προσβάλλει βάναυσα την αρχή της ισότητας, ιδιαίτερα σε ένα ζήτημα που σχετίζεται με την εκλογική διαδικασία» («Καθημερινή» 26.8.2007).

    Η δεύτερη καταστρατήγηση έχει να κάνει με την απαγόρευση σε κάποιους ανθρώπους να κάνουν διάλογο με τα στοιχεία που επιθυμούν. Δηλαδή ο κ. Ζαγορίτης μπορεί αδαπάνως να λέει στο ραδιόφωνο «οι αναποφάσιστοι επιστρέφουν στη Ν. Δ. και εγώ προσωπικά θεωρώ ότι το αποτέλεσμα είναι ανοικτό». Αντιθέτως το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο ζητεί από την «Ντόιτσε Βέλε» να μην αναφέρεται στις γερμανικές εφημερίδες που μιλούν για «νίκη των σοσιαλιστών στην Ελλάδα». Και εγκαλεί... τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ γι' αυτό.

    Δεν είναι αστείο, αλλά μοιάζει με έννομη φάρσα - ένα από τα πολλά ανέκδοτα που συμβαίνουν στη χώρα. Σύμφωνα με όσα δημοσιοποιεί ο δικτυακός τόπος skai. gr, «το ΕΣΡ εγκαλεί τον ΣΚΑΪ διότι την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου μετέδωσε ανταπόκριση της ελληνικής υπηρεσίας της DEUTSCHE WELLE, η οποία παρουσίασε δημοσίευμα της FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG για τις εκλογές. Η εφημερίδα αναφερόταν στο προβάδισμα των Σοσιαλιστών στην Ελλάδα, με βάση τις δημοσκοπήσεις, 15 ημέρες πριν από τις εκλογές, και υπογράμμιζε την απαγόρευση δημοσίευσής του».

    Το σχετικό δημοσίευμα στον δικτυακό τόπο του σταθμού τιτλοφορείται «Προβάδισμα... παραλογισμού». Μακάρι να ήταν μόνο παραλογισμός. Είναι γνήσια υποκρισία. Ο νόμος που επέτρεπε τη δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων ψηφίστηκε το 2007. Πολλοί είπαν ότι η κυβέρνηση ήρε την απαγόρευση διότι η Ν. Δ. προηγείτο. Πιθανώς, αλλά στην πολιτική δεν μετρούν οι προθέσεις. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό για την πολιτική ζωή και κάθε εχέφρων δημοκράτης το χειροκρότησε. Ενα χρόνο μετά και αφού η Ν. Δ. πήρε την κατιούσα, η κυβέρνηση διαπίστωσε ότι «χάλασε» ο πολιτικός διάλογος και αποφάσισε να τον... θεραπεύσει με μια νέα απαγόρευση. Αυτό είναι γνήσια υποκρισία, υποκρισία την οποία απλώς υπογράμμισε ο κ. Ζαγορίτης.

    Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 29.9.2009

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Βρίσκω θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν αγωνιστές στα εξωκοινοβουλευτικά αριστερά σχήματα - κόμματα που υποστηρίζουν τη μακεδονική μειονότητα - κοινότητα στην Ελλάδα. Όμως, τα περισσότερα (αν όχι όλα) είναι αντίθετα με την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ αυτών και το ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

    Επειδή οι Μακεδόνες στην Ελλάδα βρίσκουμε το δίκιο μας στα αρμόδια Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης θα επιλέξω να ψηφίσω κάποιο από τα κόμματα με ξεκάθαρες φιλο-ευρωπαϊκές θέσεις.

    Καλή ψήφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος1/10/09, 8:06 μ.μ.

    "...Το ξέρετε ότι αυτό το μπλογκ είναι στο στόχαστρο πολλών οι οποίοι ψάχνουν ευκαιρία να το..."

    Υπάρχει πιθανότητα να εχουν ανακαλύψει
    (οι κρατικες μυστικές υπηρεσίες στο παρασκήνιο και κρυφά) να εχουν εντοπισει την ταυτοτητα του δημιουργού (του βlog) και τις ταυτοτητες (μεσω ip εννοώ, και με υπογειες μηχανεύσεις ) των σχολιαστών? Αν ναι τοτε ειμαστε βαρια φακελωμενοι...
    που καταντησαμε ομως...
    στην ελλαδα του 2009 να κανουμε τετοια κουβέντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος2/10/09, 7:36 π.μ.

    ΟΡΘΗ Η ΑΠΟΨΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΗΣ.
    ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΦΙΛΟΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ.
    ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ.
    ΨΗΦΟ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμε 22:02

    Τα blogs θεωρούνται ηλεκτονικά ΜΜΕ και είναι υποχρεωμένα να τηρούν τους νόμους περι τύπου.

    Ο μπλόγκερ έχει ευθύνη για όσα δημοσιεύονται στο μπλογκ, ακόμα και από ανώνυμους σχολιαστές.

    Όχι μόνο οι μυστικές υπηρεσίες, αλλά και ο κάθε πολίτητης μπορεί να ανακαλύψει, μέσω εισαγγελίας, την ταυτότητα του μπλόγκερ, όταν αυτός παρανομεί, υβρίζει ή συκοφαντεί κλπ.

    Ο Σχολιαστής μόνο όταν κάνει τα σχόλιά του επώνυμα έχει ευθύνη.
    Οι μυστικές υπηρεσίες δε νομίζω να ενδιαφέρονται για την ταυτότητα των μπλογκερς και ακόμα περισσότερο αυτής των σχολιαστών, καθώς είναι αμέτρητοι πλέον εκείνοι που εκφράζονται και γράφουν δημοσίως για αυτά τα θέματα ταμπού.
    Επι πλέον γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται πλέον να τους χρειαστούν τέτοιες πληροφορίες. Εκτός αν η Ελλάδα σκέφτεται να αποχωρήσει από την Ε.Ε. και τους άλλους διεθνείς οργανισμούς.

    Ο διαχειριστής του εν λόγω μπλογκ είναι γνωστός στις "μυστικές υπηρεσίες", όχι γιατί ενδιαφέρθηκαν ή τον ανακάλυψαν εκείνες,
    αλλά γιατί είναι γνωστός στον πολύ κόσμο, καθώς ο ίδιος δραστηριοποιείται δημοσίως εδώ και πολλά χρόνια.

    Η "ανωνυμία" ή το ψευδώνυμο έχει το πλεονέκτημα της μη προσωποποίησης της κριτικής και των επιθέσεων και της επικέντρωσης στα στοιχεία και τις απόψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος2/10/09, 12:40 μ.μ.

    Νομίζω ότι το μπλοκ Ιλιντεν σωστά προβάλει όλα τα κόμματα που είναι θετικά για εμάς τους Μακεδόνες ασχέτως φιλοευρωπαϊκής ή αντιευρωπαϊκής πολιτικής. Όσο ενισχύονται τα κόμματα με "αντιευρωπαϊκη πολιτική" τόσο αναγκάζεται η Ε.Ε. να προσέχει τον ευρωπαίο πολίτη. Και μη ξεχνάμε ότι και τα "αντιευρωπαϊκά" κόμματα έχουν ίδιες ή παρόμοιες θέσεις για "τις αρχές και τις αξίες" σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτά μιλάνε για την Ευρώπη των λαών.
    Δεν ξέρω γιατί αυτό το μπλοκ δεν προβάλλει την υποψηφιότητα του Γ.Κωνσταντίνου, αν και δημοσιεύει σχόλια που είναι υπέρ του. Αλλά δεν βλέπω να τον υποστηρίζει και το ίδιο το Ουράνιο Τόξο του οποίου είναι μέλος. Τελικά που αποσκοπεί αυτή η υποψηφιότητα? Τι εκπροσωπεί και με ποιούς όρους μπήκε υποψήφιος? Δεν βλέπω κάποια ανακοίνωση ούτε στο μπλοκ Μπελομόρσκα που τον προβάλλει δημοσίως. Γιατί αυτή η ανοργανωσιά? Και μετά παραπονιόμαστε για τα κακά απολέσματα. Σ' αυτά τα πράματα χρειάζεται σοβαρότητα. Αλλιώς καλύτερα μην ασχολείστε και καθέιστε σπίτι σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος2/10/09, 1:56 μ.μ.

    @ ανώνυμε 1/10/09 20:06

    Τέτοια περίπτωση σαν αυτή που λές δέν υπάρχει. Πρέπει να γνωρίζεις οτι ο νόμος προστατεύει την ελευθερία έκφρασης, το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών και των blogs. Εάν τυχόν υπάρξει, αποδεδειγμένα, τέτοια περίπτωση (εντοπισμού ταυτότητας μέσω IP) τότε “υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο”.

    Η φράση «Υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο» αποδίδεται στο διάλογο που περιγράφεται στο θεατρικό του 18ου αιώνα «Ο μυλωνάς του Σαν Σουσί». Όταν επρόκειτο να κτίσει ο αυτοκράτορας της Πρωσίας Φρειδερίκος ο Μέγας το ανάκτορο του Σαν Σουσί κάποιος μύλος ενοχλούσε τη θέα και την ησυχία του και θέλησε να το απαλλοτριώσει και να τον κατεδαφίσει, αλλά ο μυλωνάς δεν τον πουλούσε παρά τις απειλές. Οργισμένος ο αυτοκράτορας του είπε: «Δεν ξέρεις ότι αν το θελήσω μπορώ να πάρω τον μύλο δια της βίας και να μήν πληρώσω τίποτε;» και ο μυλωνάς απάντησε: «Φυσικά, μπορείς να το κάνεις, αν δεν έχουν απομείνει δικαστές στο Βερολίνο». Και πράγματι υπήρξαν δικαστές στο Βερολίνο, που δικαίωσαν το φτωχό μυλωνά.

    Με τα σημερινά δεδομένα οπου Βερολίνο βάλε Στρασβούργο (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμε 12:40, η υποψηφιότητα του Γ. Κωνσταντίνου ήταν απόφαση δική του και του κόμματος Οικολόγοι Πράσινοι.
    Η στήριξη η μη του συγκεκριμένου υποψηφίου είναι καθαρά προσωπική επιλογή του καθ’ ένα και όχι γραμμή κόμματος του Ουράνιου Τόξου η άλλου πολιτικού φορέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος13/10/09, 8:23 μ.μ.

    Ο ρόλος της ΕΥΠ στην ΕλλάδαΤάκης Μίχας , 13 Οκτ, 10:19 , Πολιτική , Παρεμβάσεις ΟΝΝΕΔ, ΕΥΠ, Κοραντής, παρακολουθήσεις, Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, διοικητής ΕΥΠ
    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ρόλος της ΕΥΠ στην Ελλάδα ήταν πάντοτε αμφιλεγόμενος. Όλοι οι Έλληνες αποδέχονται -όπως και οι πολίτες των άλλων χωρών- ότι η ύπαρξη μιας υπηρεσίας που λειτουργεί στο ημίφως για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, είναι ένα αναγκαίο κακό στον ατελή αυτό κόσμο στον όποιο ζούμε. Εκεί, όμως, που υπάρχει πρόβλημα είναι αν η ΕΥΠ δεν περιορίζεται αυστηρά σε αυτό το ρόλο, αν οι δραστηριότητές της, πολλές φορές, έρχονται σε αντίθεση με τα συνταγματικά δικαιώματα του πολίτη της χώρας, όπως πολλοί υποψιάζονται.



    Οι υποψίες αυτές δεν είναι αβάσιμες. Έτσι, τη δεκαετία του ‘90 είχε προκαλέσει αίσθηση η αποκάλυψη από την «Ελευθεροτυπία» μιας απόρρητης μελέτης της ΕΥΠ, που θεωρούσε ως πέμπτη φάλαγγα όλους τους αλλόθρησκους Έλληνες (Καθολικούς, Ευαγγελιστές κλπ) και πρότεινε τη λήψη μέτρων εναντίον τους. Κατά καιρούς, επίσης, βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορες πληροφορίες για ανάλογες προβληματικές δραστηριότητες της ΕΥΠ-που, όμως, δυστυχώς λόγω της εύλογης μυστικότητας που καλύπτει τη λειτουργία αυτής της υπηρεσίας, δε μπορούν να διερευνηθούν.

    Στην πρόσφατη ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στο newstime.gr, ο τ. διευθυντής της ΕΥΠ κ. Κοραντής δεν καταφέρνει να διαλύσει τις υποψίες για το ότι η ΕΥΠ ασχολείται με δραστηριότητες που δεν εναρμονίζονται με τον συνταγματικό της ρόλο. Αντίθετα, φαίνεται να επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι στο στόχαστρο της ΕΥΠ δεν βρίσκονται μόνο όσοι εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας, αλλά επίσης, άτομα που ασχολούνται με καθ’ όλα νόμιμες πολιτικές δραστηριότητες.

    Έτσι, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου, σχετικά με τον αν η ΕΥΠ παρακολουθεί τον ηγέτη του Ουράνιου Τόξου Π. Βοσκόπουλο ο τ. αρχηγός της ΕΥΠ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αν υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι δρουν εναντίον της εθνικής ασφάλειας αυτού του τόπου, καλά θα κάνουν να φοβούνται. Διότι η ΕΥΠ θα είναι εκεί και θα τους παρακολουθεί, διότι αυτή είναι η αποστολή της, να εγγυάται ότι η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας μπορεί το βράδυ να κοιμάται ήσυχος ότι υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι ξενυχτάνε, ακριβώς για να μπορούν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να κοιμούνται ήσυχοι.»

    Η απάντηση αυτή του τ. διευθυντή της ΕΥΠ είναι όντως ανησυχητική. Όχι απλά αρνείται να διαψεύσει τις καταγγελίες που έχει, κατά καιρούς, κάνει ο ηγέτης του Ουράνιου Τόξου για τις δραστηριότητες της ΕΥΠ εναντίον του κόμματός του, αλλά επιπλέον, φαίνεται να τις νομιμοποιεί με τις αναφορές του σε θέματα «εθνικής ασφάλειας». Όμως, το Ουράνιο Τόξο είναι ένα καθόλα νόμιμο πολιτικό κόμμα, όμοιο με εκατοντάδες άλλα ανάλογα κόμματα, που βρίσκει κανείς και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στόχος των οποίων είναι να προασπίσουν ή να διαφυλάξουν τις πραγματικές ή φαντασιακές εθνικές, πολιτισμικές, γλωσσικές ιδιαιτερότητες συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων. Απ’ αυτή, λοιπόν, τη σκοπιά δεν υπάρχει απολύτως τίποτα παράνομο στις δραστηριότητές του. Αν από την άλλη πλευρά, η ΕΥΠ έχει στοιχεία ότι τα μέλη του εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες, που ζημιώνουν την εθνική ασφάλεια της χώρας (π.χ. διοχετεύει στρατιωτικά μυστικά σε ξένες υπηρεσίες), τότε φυσικά έχει καθήκον να πληροφορήσει τις αρχές, που με τη σειρά τους, θα πρέπει να προχωρήσουν στα μέτρα τα οποία προβλέπει η νομοθεσία της χώρας. Αλλιώς, η ενασχόληση της ΕΥΠ με το Ουράνιο Τόξο, την οποία φαίνεται στη συνέντευξη να παραδέχεται ο κ. Κοραντής, βρίσκεται τελείως έξω από τα όρια της συνταγματικής νομιμότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος13/10/09, 8:23 μ.μ.

    Σε ένα άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Κοραντής διαψεύδει κατηγορηματικά ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί και «φακελώνει» δημοσιογράφους. Μακάρι να είναι έτσι. Όμως, πρόσφατα η ανταποκρίτρια της καθόλα έγκριτης Financial Timeς στην Ελλάδα, κατήγγειλε ότι το τηλέφωνό της παρακολουθείται από την ΕΥΠ και, μάλιστα, με γνώση του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΤΕ Παναγή Βουρλούμη.

    Και ας μου επιτρέπει να τελειώσω το σημείωμα παραθέτοντας μια προσωπική εμπειρία γι’ αυτό το θέμα: Στις αρχές του ‘90 είχε προκληθεί κάποιος θόρυβος σχετικά με ένα άρθρο που είχα γράψει σε ένα φοιτητικό περιοδικό της ΟΝΝΕΔ, όπου αναφερόμουν -με όχι ιδιαίτερα κολακευτικό τρόπο- στον νεοελληνικό εθνικισμό. Συζητώντας αργότερα για το επεισόδιο με το μακαρίτη υπουργό Εξωτερικών εκείνη την περίοδο Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, (με τον οποίο είχαμε στο μεταξύ γίνει φίλοι και ο οποίος έγραψε την εισαγωγή στο βιβλίο μου: “Unholy Alliance:Greece and Milosevic’s Serbia”), μου είπε: «Όταν το θέμα πήρε διαστάσεις, ζήτησα από την ΕΥΠ να μου φέρουν τον φάκελό σου. Τον διάβασα προσεκτικά και δεν βρήκα απολύτως τίποτα το αρνητικό».

    Ο Τάκης Μίχας αρθρογραφεί σε ελληνικά και διεθνή έντυπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος28/10/09, 8:16 π.μ.

    Ταιριάζει στους μαθητές ο βηματισμός της παρέλασης;

    Ένας θεσμός από το παρελθόν που επιμένει - Ενισχύει την ιστορική μνήμη ή είναι μία αναχρονιστική συνήθεια, που δεν προσφέρει τίποτε στη μοναδική χώρα της Ευρώπης που τον τιμά;


    ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΛΕΚΚΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΣΙΑΦΑΚΑ




    Η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 φέρνει ξανά στο προσκήνιο των συζητήσεων και των προβληματισμών το θέμα των μαθητικών παρελάσεων. Κάθε χρόνο όλο και πιο έντονα ανοίγει η συζήτηση τόσο σε σχέση με την κατάργηση του θεσμού όσο και με την προαιρετική ή μη συμμετοχή των μαθητών σε αυτές.

    Δεδομένων της ενεργής παρουσίας της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς εξελίξεις, καθώς και της ευρωπαϊκής πορείας της τίθεται το θέμα του ρόλου και της συμβολής του θεσμού τόσο σε έναν εθνικό εορτασμό όσο και στο πλαίσιο της σύγχρονης εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ακόμη μία πτυχή του πολυδιάστατου, όπως αποδεικνύεται, προβληματισμού είναι και το γεγονός ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν γίνονται μαθητικές παρελάσεις.


    Πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία.

    Η διοργάνωση μαθητικών παρελάσεων στη χώρα μας αποτελεί πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία. Στις εθνικές επετείους των υπόλοιπων χωρών της Ευρώπης ο εορτασμός δεν συνοδεύεται από την αναγκαστική συμμετοχή των μαθητών. Στη Γαλλία για παράδειγμα στην επέτειο της 14ης Ιουλίου τα Ηλύσια Πεδία γεμίζουν με στρατιωτικές δυνάμεις, όχι όμως με μαθητές. Στην Αγγλία στις 11 Νοεμβρίου κάθε έτους εκπρόσωποι μαθητών όσων σχολείων επιθυμούν απλώς καταθέτουν στεφάνια στο μνημείο για τα θύματα των πολέμων. Στη Γερμανία και στην Ιταλία κατά την ημέρα του εθνικού εορτασμού γίνεται μόνο στρατιωτική παρέλαση.

    Από τους γείτονές μας μόνον η Τουρκία αλλά και η Κύπρος φαίνεται να εμπλέκουν τη νεολαία τους σε τέτοιες εξωσχολικές δραστηριότητες. Ενδεικτικά στην Τουρκία στις 29 Oκτωβρίου, ημέρα εορτασμού της επετείου από την ίδρυση της Δημοκρατίας, οι μαθητές παρελαύνουν από το Ταξίμ έως το γήπεδο της Φενέρμπαχτσε.

    Είναι άξιο λόγου ότι η Ελλάδα το 1996 καταδικάστηκε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το θέμα της υποχρεωτικότητας της συμμετοχής μαθητών και εκπαιδευτικών στις επετείους.





    Παιδαγωγικές αντιρρήσεις.

    “Οι παρελάσεις δεν βρίσκουν ούτε καν στοιχειώδες έρεισμα σε οποιαδήποτε επιστημονική παιδαγωγική προσέγγιση και αντιβαίνουν κατάφωρα τις αρχές του σεβασμού της διαφορετικότητας, της ειρήνης και των ίσων δικαιωμάτων, που το σύγχρονο σχολείο καλείται να υπηρετήσει”, δηλώνει ο σύλλογος διδασκόντων του 1ου πειραματικού δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Σε κείμενό τους, που δημοσιοποίησαν λόγω της άνωθεν επιβολής συμμετοχής του σχολείου τους στην παρέλαση για δεύτερη συνεχή χρονιά παρά τη διαφορετική άποψή τους, καταθέτουν τις επιστημονικές-παιδαγωγικές αντιρρήσεις τους σχετικά με το ρόλο των μαθητικών παρελάσεων συνολικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος28/10/09, 8:17 π.μ.

    “Η ολοκληρωτική νοοτροπία, ο αποκλεισμός και οι διακρίσεις, ο μιλιταρισμός, η ψυχολογία μαζικής πειθαρχίας και η αφομοίωση δεν έχουν προφανώς καμιά σχέση με την κατάκτηση της ιστορικής γνώσης και την κριτική προσέγγιση της συλλογικής μνήμης από τους/τις μαθητές/τριες. Αν κάτι πρέπει να διδάσκονται τα παιδιά από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι αυτό που χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν στους δρόμους με τη λήξη του πολέμου: ‘Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός στη γη’. Κι αυτό φυσικά δεν μπορεί να γίνει μέσα από την παρέλαση, το αντίθετο μάλιστα”, καταλήγουν οι διδάσκοντες στο κείμενο, το οποίο συνυπογράφει και το εποπτικό συμβούλιο των πειραματικών δημοτικών σχολείων.



    Στα δύο οι μαθητές.

    Από την πλευρά τους οι μαθητές εμφανίζονται διχασμένοι τόσο για τη θεσμική ύπαρξη των μαθητικών παρελάσεων όσο και για την υποχρεωτική συμμετοχή τους σε αυτές. Επιπλέον θέτουν ζητήματα κοινωνικών διακρίσεων. “Οι μαθητικές παρελάσεις πρέπει να συνεχιστούν. Με αυτόν τον τρόπο τιμάμε αυτούς που αγωνίστηκαν για εμάς. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει κάποιον να παρελάσει”, δηλώνει ο Βαγγέλης, μαθητής της τρίτης τάξης του 4ου λυκείου Θεσσαλονίκης, ενώ η συμμαθήτριά του Αναστασία σημειώνει: “Είναι λάθος κάποιος αλλοδαπός που είναι άριστος να αποκλείεται από το δικαίωμά του να είναι σημαιοφόρος. Αυτό αποτελεί ξεκάθαρο ρατσισμό. Εγώ πιστεύω ότι οι στρατιωτικές παρελάσεις είναι αρκετές για τον εορτασμό της επετείου”.

    Σήμερα πολιτικοί αλλά και εκπαιδευτικοί αμφισβητούν πλέον ανοιχτά το θεσμό, κάνοντας λόγο για "αντιπαιδαγωγικό και εθνικιστικό κατάλοιπο μιας άλλης εποχής".

    Εκπρόσωποι της OΛΜΕ που αντιδρούν επισημαίνουν ότι σε διεθνείς συνομοσπονδίες εκπαιδευτικών μία μικρή έρευνα μεταξύ των συναδέλφων τους άλλων χωρών δείχνει ότι μαθητικές παρελάσεις με ομοιόμορφη ενδυμασία και βηματισμό γίνονται μόνο στη χώρα μας. Στο εξωτερικό οι μαθητές συμμετέχουν στον εορτασμό μιας εθνικής επετείου με μία επίσκεψή τους σε έναν ιστορικό τόπο ή σε ένα μνημείο.

    Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αντιεξουσιαστική Κίνηση κάθε χρόνο οργανώνουν δράσεις, συναυλίες και συζητήσεις εναντίον του θεσμού των μαθητικών παρελάσεων. Στη φετινή εθνική επέτειο την παρέμβασή της οργανώνει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

    Θεσμός με μεταξική σφραγίδα


    Η παρέλαση αποτελεί επινόηση του Φρειδερίκου της Πρωσίας, όταν ήταν υπό διαμόρφωση τα εθνικά κράτη. Αποθεώθηκε στη χιτλερική Γερμανία, ενώ στην Ελλάδα είναι εισαγόμενη από τον Μεταξά και το εθνικό πρόσταγμα της δικτατορίας του.

    Στη χώρα μας οι ρίζες των μαθητικών παρελάσεων είναι ακόμη πιο βαθιές, αναγόμενες στο 19ο αιώνα. Στην εφημερίδα “Εμπρός” της 26ης Μαρτίου του 1899 βρίσκουμε αποσπάσματα που περιγράφουν την “παρέλασιν των μαθητών των νομαρχιακών σχολείων Αττικής κατά τετράδες βαινόντων με την ελληνικήν σημαίαν εμπρός”. Τα σχολεία εμφανίζονται παραταγμένα στην εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου 1924, ημέρα που συνέπιπτε με την ανακήρυξη της Δημοκρατίας. Το 1932 στην Αθήνα τα σχολεία συμμετέχουν μαζί με τους προσκόπους, τη "φρουρά της πόλης" και τις "εθνικιστικές οργανώσεις" σε παρέλαση ενώπιον επισήμων στον Άγνωστο Στρατιώτη.

    Όμως η μαθητική παρέλαση παίρνει χαρακτήρα επίσημο και συμπληρωματικό ως προς τη στρατιωτική από το 1936, όταν μαθητές καλούνται να παρελάσουν για την 25η Μαρτίου ενώπιον του βασιλιά και του Μεταξά. “Πρώτον παρήλασαν τα σχολεία, αι οργανώσεις, οι τροχιοδρομικοί, αντιπροσωπεία χωρικών Μακεδόνων με τας εθνικάς των ενδυμασίας, οι παλαιοί πολεμισταί”, διαβάζουμε στο “Έθνος” στις 25.3.36., ενώ το 1937 εκδίδεται και σχετικό διάταγμα.

    Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου οργάνωσε την ΕΟΝ και μέσω αυτής επιβάλλονταν στα σχολεία οι επιδιωκόμενοι καταναγκασμοί. Καθιέρωσε τελετές εορτασμού της 25ης Μαρτίου, που μεταξύ άλλων περιλάμβαναν σχολικές παρελάσεις και λαμπαδηφορίες. Οι παρελάσεις εδραιώθηκαν στην αμέσως μετά τον εμφύλιο εποχή και κορυφώθηκαν επί χούντας των συνταγματαρχών, ενώ οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης δεν αμφισβήτησαν την αναγκαιότητα των υποχρεωτικών μαθητικών παρελάσεων.




    Οκτ 26, 2009

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος28/10/09, 5:13 μ.μ.

    Οχι μόνο η υποχρεωτικότητα αντιβαίνει στην εσωτερική και ενσωματωμένη διεθνή έννομη τάξη αλλά αυτό ισχύει πολύ περισσότερο και με την λεγόμενη "προαιρετικότητα".
    Γιατί ενώ με την υποχρεωτικότητα κάνουμε ΟΛΟΙ θετική εκδήλωση αυστηρά ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, με την προαιρετικότητα κάνουμε ΜΕΡΙΚΟΙ αρνητική εκδήλωση με έντονα τα στοιχεία της διάκρισης...
    Ετσι η δήθεν προοδευτικότητα της προαιρετικότητας του θρησκευτικού όρκου-στα δικαστήρια, κατά την ανάληψη κρατικών και δημόσιων καθηκόντων-βουλευτές,δικηγόροι,υπουργοί αποτελεί βαριάς μορφής παραβίαση του νόμου περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων αφού "επιλέγοντας" τον μη ορδόδοξο θρησκευτικό όρκο ή ακόμα και τον πολιτικό όρκο κάνουμε αρνητική εκδήλωση σχετιζόμενη με την θρησκευτική μας ταυτότητα, υφιστάμενοι αρνητική διάκριση.
    Το ίδιο και σε σχέση με την μη συμμετοχή στην δημόσια σχολική προσευχή , αλλόθρησκων μελών της μαθητικής κοινότητας.Η υπάρχουσα δυνατότητα άρνησης συμμετοχής ακόμα και δίχως αιτιολόγηση αποτελεί βαριά παραβίαση του σχετικού νόμου και του συντάγματος.
    Παρομοίως με την συμμετοχή στις μαθητικές παρελάσεις , οι οποίες προς ώρας είναι υποχρεωτικές και μελλοντικά πιθανόν να γίνουν προαιρετικές.
    Για αυτό τόσο η υποχρεωτικότητα όσο και η προαιρετικότητα έχουν κριθεί παράνομες από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.
    Οι δε προτεινόμενες λύσεις συνδέονται με απαγόρευση πράξεων οι οποίες είτε θετικά είτε αρνητικά οδηγούν σε έκδήλωση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και με αντικατάστασή τους με ενέργειες που δεν απαιτούν σχετική δήλωση.
    Ετσι ο προαιρετικός θρησκευτικός όρκος οφείλει να αντικατασταθεί με υποχρεωτικό πολιτικό όρκο, η προαιρετική σχολική προσευχή με παντελή κατάργησή της, η υποχρεωτική συμμετοχή στις μαθητικές παρελάσεις με την οριστική κατάργησή τους με ταυτόχρονη αναβάθμιση της ιστορικής ταυτότητας των μαθητών, βασισμένη στην ιστορική επιστήμη και όχι στην ιδεολογική χρήση της ιστορίας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος29/10/09, 9:02 μ.μ.

    Abecedar
    Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
    Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
    Το Abecedar (Αμπετσένταρ) ήταν αλφαβητάριο που τυπώθηκε για πρώτη φορά από την ελληνική κυβέρνηση το Μάιο του 1925 με σκοπό να χρησιμοποιηθεί στη διδασκαλία του σλαβόφωνου πληθυσμού της βόρειας Ελλάδας. Υποβλήθηκε στην Κοινωνία των Εθνών ως δείγμα συμμόρφωσης της Ελλάδας απέναντι στη Συνθήκη των Σεβρών και ειδικότερα στα άρθρα 7-9. Περιγράφτηκε από τον Νικόλαο Ζαρίφη, στο Ελεύθερον Βήμα, ως αναγνωστικό για τα παιδιά των σλαβόφωνων της Ελλάδας που «τυπώθηκε με λατινικούς χαρακτήρες και συντάχθηκε στη μακεδονική διάλεκτο»[1][2]. Το έργο της σύνταξής του ανατέθηκε στον εθνολόγο και γλωσσολόγο Γεώργιο Σαγιαξή και στους φιλόλογους Ιωσήφ Λαζάρου και Παπαζαχαρίου.

    Η πρώτη έκδοσή του ήταν γραμμένη στη διάλεκτο που ομιλούνταν κυρίως στις περιοχές της Φλώρινας και της Μπίτολα, χρησιμοποιώντας λατινικούς χαρακτήρες. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, η χρήση λατινικών χαρακτήρων θα διευκόλυνε την εκμάθηση. Κατά τον εξουσιοδοτημένο ειδικό γλωσσολόγο στη Γραμματεία της Κοινωνίας των Εθνών, ονόματι O' Mologni, τα κίνητρα για την επιλογή του λατινικού αλφαβήτου ήταν διαφορετικά και συνδέονταν με μια προσπάθεια μετριασμού της σλαβικής επιρροής στην περιοχή[3][4]. Συνολικά, ο O' Mologni εκθείασε την ελληνική πρωτοβουλία, την οποία αναγνώρισε ως ειλικρινή προσπάθεια σεβασμού της μειονότητας των σλαβόφωνων[5]. Το αναγνωστικό προκάλεσε οξεία αντίδραση από την πλευρά της Βουλγαρίας και της Σερβίας, καθώς δεν είχε συνταχθεί στα βουλγαρικά ή στα σερβικά, ενώ συγχρόνως δεν ακολουθούσε το κυριλλικό αλφάβητο[6]. Κατά τον λαογράφο Δημήτριο Βογαζλή, η στάση της βουλγαρικής και της σερβικής κυβέρνησης υπήρξε η αιτία της τελικής αποτυχίας στην προώθηση του Abecedar[7]. Ο εκπρόσωπος της Βουλγαρίας στην Κοινωνία των Εθνών χαρακτήρισε το βιβλίο ακατανόητο, ενώ ο εκπρόσωπος της Ελλάδας, Βασίλης Δενδραμής, υπερασπίστηκε το αναγνωστικό χαρακτηρίζοντας τη σλαβομακεδονική γλώσσα ως ανεξάρτητη και διακριτή σε σχέση με τη Βουλγαρική ή τη Σερβική[8].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος29/10/09, 9:03 μ.μ.

    Το αναγνωστικό διανεμήθηκε πειραματικά τον Ιανουάριο του 1926, στην περιοχή του Αμύνταιου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, διαμαρτυρίες δασκάλων, ακόμα και καύση βιβλίων. Σλαβόφωνοι και ελληνόφωνοι κάτοικοι της περιοχής δημοσιοποίησαν ψήφισμα που στρεφόταν κατά της διδασκαλίας του αναγνωστικού στην εφημερίδα Εφημερίς των Βαλκανίων (2 Φεβρουαρίου 1926), το οποίο τηλεγραφήθηκε επίσης στον έλληνα υπουργό εξωτερικών. Στις 6 Φεβρουαρίου 1926, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Θεόδωρος Δ. Πάγκαλος συναντήθηκε με τον υπουργό εξωτερικών Λουκά Κανακάρη-Ρούφο και από κοινού αποφάσισαν την προώθηση του αναγνωστηρίου στα σχολεία, ωστόσο, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις, το εγχείρημα, εν τέλει, εγκαταλείφθηκε. Τα περισσότερα αντίτυπά του καταστράφηκαν αμέσως, ενώ ορισμένα από αυτά που διανεμήθηκαν στις προβλεπόμενες περιοχές καταστράφηκαν από τις τοπικές αστυνομικές αρχές[1].

    Το Abecedar επανατυπώθηκε στο Περθ το 1993, από το Μακεδονικό Κέντρο Πληροφοριών, στα πλαίσια εκστρατείας του για την αναγνώριση εθνικής μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα[9]. Το 2006, μία τρίτη έκδοση του αναγνωστικού τυπώθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του πολιτικού κόμματος Ουράνιο Τόξο και υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Γραφείου για τις Λιγότερο Ομιλούμενες Γλώσσες (EBLUL). Περιέχει ακριβές αντίγραφο από το πρωτότυπο που εξέδωσε η ελληνική κυβέρνηση το 1925 καθώς και ένα σύγχρονο αλφαβητάριο της γλώσσας, όπως διδάσκεται σήμερα.

    [Επεξεργασία] Παραπομπές
    1.↑ 1,0 1,1 Shea, 110
    2.↑ Danforth, 70
    3.↑ Μιχαηλίδης, 339, πρβλ. Danforth, 70
    4.↑ Abecedar, εκδ. Μπατάβια, Θεσσαλονίκη: 2006, σ.31
    5.↑ Μιχαηλίδης, 339
    6.↑ Danforth, 70. πρβλ. Μιχαηλίδη, 337
    7.↑ Shea, 111
    8.↑ Hugh Poulton, Who are the Macedonians?, C. Hurst & Co, 2000, σ. 88
    9.↑ Μιχαηλίδης, 340
    [Επεξεργασία] Βιβλιογραφία
    Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης, "Minority Rights and Educational Problems in Greek Interwar Macedonia: The Case of the Primer Abecedar", Journal of Modern Greek Studies 14.2 (1996) 329-343
    Loring M. Danforth, The Macedonian Conflict: Ethnic Nationalism in a Transnational World, Princeton University Press, 1997
    John Shea, Macedonia and Greece: The Struggle to Define a New Balkan Nation, McFarland, 1997

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος7/11/09, 6:51 μ.μ.

    IOSPRESS

    **Ανάστατοι είναι για ακόμα μια φορά οι κάτοικοι τεσσάρων κοινοτήτων του νομού Φλώρινας έπειτα από έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΣ, Ταμείο Εθνικής Αμυνας, Φ.913.3/50/1/3416, 1.9.2009), το οποίο ανακοινώνει αιφνιδιαστικά «την αναγκαστική απαλλοτρίωση κτημάτων διαφόρων ιδιοκτησιών στις κοινότητες Μελίτη, Κέλλη, Λόφοι, Βεύη νομού Φλώρινας για κάλυψη στρατιωτικών αναγκών».

    Το έγγραφο, το οποίο υπογράφει ο απελθών υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ιωάννης Πλακιωτάκης, εξαιρεί από την απαλλοτρίωση όσα ακίνητα «φέρονται» ότι ανήκουν στο Δημόσιο ή είναι «σε διάθεση εποικισμού».

    **Η αναγκαστική αυτή απαλλοτρίωση αφορά το περιβόητο «πεδίο βολής» που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της περιοχής από το 1961 και ιδίως τα τελευταία χρόνια, από το 1997, που άρχισαν να γίνονται βολές με άρματα και μεγάλα πυροβόλα («Ενα πεδίο βολής φτηνό», Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 4.11.04).

    Το σύνολο των κατοίκων, οι εκπρόσωποί τους στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και οι τοπικοί βουλευτές που επανεκλέχτηκαν (Λιάνης και Κωνσταντινίδης) έχουν ταχθεί υπέρ της κατάργησης του πεδίου, το οποίο λειτουργεί δίπλα στα χωριά, μέσα σε καλλιεργούμενες εκτάσεις.

    **Πριν από ένα χρόνο είχε συκοφαντηθεί ολόκληρη η περιοχή από μερίδα του Τύπου και των καναλιών, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των κατοίκων που ζητούσαν να παύσουν οι ίδιοι και τα χωράφια τους να αποτελούν «στόχο» σε στρατιωτικές ασκήσεις.

    Είχαν τότε λάβει τη διαβεβαίωση ότι το πεδίο θα μεταφερθεί σε άλλο καταλληλότερο χώρο.

    Και τώρα μαθαίνουν ότι όχι μόνο δεν προτίθεται το υπουργείο Αμυνας να κάνει κάτι τέτοιο, αλλά τους παίρνουν και τα χωράφια τους.

    Το ερώτημα των κατοίκων είναι αν ο νέος υπουργός Βαγγέλης Βενιζέλος είναι ενήμερος για την απόφαση του προκατόχου του ή οι υπηρεσίες λειτούργησαν με τη φόρα της περασμένης «διακυβέρνησης».

    http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=07/11/2009&s=ios-savvatoy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος25/11/09, 5:59 μ.μ.

    Στις 10 Δεκέμβρη είναι η ετήσια Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
    Ας αφιερώσουμε την φετινή χρονιά στο αίτημα της επιστροφής στους Μακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες ανά τον κόσμο της παράνομα αφαιρεθείσης εδώ και 60 χρόνια ελληνικής υπηκοότητας από το ελληνικό κράτος .
    Ελάχιστη πράξη, σχετική ανάρτηση σε μπλόγκ…, με την υπενθύμιση του εδώ και 26 χρόνια ρατσιστικού χαρακτήρα αυτής της αφαίρεσης…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος11/12/09, 6:02 π.μ.

    Εγώ ως σλαβόφωνος Μακεδόνας, Έλληνας δηλαδή, αισθάνομαι πως αυτά τα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κλπ) δεν με αδίκησαν περισσότερο από ότι τους υπόλοιπους Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος15/12/09, 8:34 π.μ.

    καλημερα , ποτε θα ενεργοποιηθεί το παρον μακεδονικό μπλόγκ.....
    αϊντε μακεντοντσιτε τσεκατ....
    στανι στανι πιλε....
    από τις 19 όλοι οι Μακεδόνες στην Ευρώπη,δίχως ΒΙΖΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμε 08:34

    Επαγγελματικές και προσωπικές υποχρεώσεις είναι η αιτία που αδρανεί το παρόν μπλογκ.

    Ο αγώνας για ενημέρωση και ελεύθερο διάλογο θα συνεχιστεί πιθανότατα μετά τις γιορτές.

    Καλές γιορτές

    ΑπάντησηΔιαγραφή