Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Οι αιτίες της κρίσης και οι επιπτώσεις στο Μακεδονικό



Το φάντασμα της χρεοκοπίας πλανιέται πλέον απειλητικό πάνω από τη χώρα. Ο υπερδανεισμός οδήγησε σε αδυναμία εξυπηρέτησης του εξωτερικού χρέους και έθεσε την χώρα υπό διεθνή οικονομική (και κατ΄επέκταση και πολιτική) κηδεμονία.

Η κρίση έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με εκείνη της τελευταίας δεκαετίας του 19ου αιώνα, η οποία οδήγησε τον τότε πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη να δηλώσει το γνωστό «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» (1893) και την Ελλάδα υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο (1898).
Εκείνος ο Δ.Ο.Ε. επέβαλε σκληρά μέτρα λιτότητας και υποθήκευσε μεγάλο μέρος της οικονομίας. Επέβαλε φόρους σε μια σειρά προϊόντων, τα οποία πήγαιναν κατ’ ευθείαν στους πιστωτές.
Εκχωρήθηκαν τα έσοδα από τα κρατικά μονοπώλια άλατος, πετρελαίου, φωτιστικού οινοπνεύματος, σπίρτων, παιγνιόχαρτων, τσιγαρόχαρτων, ο φόρος καπνού και τα τέλη χαρτοσήμου.

Όπως πρόσφατα ο Γιώργος Παπανδρέου, έτσι και ο Τρικούπης κάλεσε στα τέλη του 1892 την Επιτροπή Ελέγχου των Μεγάλων Δυνάμεων να κάνει έρευνα και να συντάξει σχετική έκθεση για την εθνική οικονομία, ώστε να μπορέσει να πάρει άλλο ένα δάνειο για την κάλυψη των άμεσων αναγκών της.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Άγγλος διπλωμάτης και οικονομολόγος Έντουαρντ Λο, στην έκθεσή που υπέβαλε προς την Αγγλική κυβέρνηση τον Μάρτιο του 1893, λέει:

«Το ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί είναι αν η κρίση αυτή οφείλεται σε μόνιμες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες ή σε αποτυχημένη οικονομική διαχείριση, γεννιέται ένα άλλο ζήτημα: είναι οι πόροι του τόπου αρκετοί ώστε με ένα λογικό νοικοκύρεμα να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που υπάρχουν, ή η οικονομική κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη ώστε να μην υπάρχει θεραπεία χωρίς να πειραχθεί η τιμή του ελληνικού έθνους και τα νόμιμα δικαιώματα των δανειστών τους».

Κατά τον Λο δηλαδή ο προβληματισμός είναι αν η κρίση οφείλεται σε δημοσιονομική κακοδιαχείριση ή σε αντικειμενική έλλειψη πόρων.
Ως βασική αιτία επισημαίνει τον «οικονομικό μεγαλοϊδεατισμό» που οδηγεί σε επενδύσεις πέρα από τα πραγματικά όρια των δυνατοτήτων της ελλαδικής οικονομίας. Επισημαίνει επίσης ότι «το εμπορικό ισοζύγιο, όπως το δείχνουν οι πίνακες των εισαγωγών και εξαγωγών, ήταν σταθερά παθητικό».

Η Ελλάδα από τη εποχή της επανάστασης του 1821 κατέφυγε στον διεθνή δανεισμό. Το ζήτημα είναι που διέθεσε εκείνα τα δάνεια.
Η Αγγλία παραχώρησε το πρώτο δάνειο 800.000 στερλινών το 1824, οπότε ήταν σε εξέλιξη ο ελληνικός εμφύλιος. Το παραχώρησε στη πλευρά της συμμαχίας των εφοπλιστών της Ύδρας και των Φαναριωτών (κυβέρνηση Κουντουριώτη).
Αυτό την ενίσχυσε και την βοήθησε να επικρατήσει επί των Φιλικών και Καπεταναίων.
Το 1825 χορήγησε άλλο ένα δάνειο 2.000.000 στερλινών στην ίδια παράταξη, από τα οποία ως γνωστό μόνο 521.624 στερλίνες έφτασαν στην Ελλάδα και διατέθηκαν για το στρατό και τη διοίκηση, ενώ τα υπόλοιπα τα καταβρόχθισαν οι μεσίτες και οι παράγοντες της αγγλόφιλης παράταξης. Αποτέλεσμα εκείνων των δανείων ήταν η δημιουργία μισθοφορικού στρατού με την εξαγορά βουλευτών, καπεταναίων και στρατιωτών, και η πλήρης επικράτηση της παράταξης των Φαναριωτών, των Εφοπλιστών και των Κοτζαμπάσηδων σε βάρος των Φιλικών και των καπεταναίων.

Το 1833, μαζί με την τοποθέτηση του Όθωνα ως βασιλιά της Ελλάδας, παραχωρείται άλλο ένα δάνειο 60.000.000 γαλλικών φράγκων, από το οποίο μόνο το 1/3 δαπανήθηκε για τον σκοπό για τον οποίο έγινε, δηλαδή για το στρατό και την οικονομία, ενώ το υπόλοιπο κατασπαταλήθηκε για τις ανάγκες της διοίκησης του Όθωνα, της Βαυαρικής ακολουθίας του και την εξυπηρέτηση των προηγούμενων δανείων.
Από τότε το κράτος, αφ΄ενός μπήκε υπό την κηδεμονία των δανειστών του και αφ΄ετέρου μετατράπηκε σε φέουδο της εκάστοτε κυβερνώσας παράταξης.
Τα δάνεια δηλαδή χρησιμοποιήθηκαν για την επικράτηση και στερέωση του νέου φεουδαρχικού καθεστώτος. Η αποπληρωμή τους, όμως, έγινε από την φορολογία και εκμετάλλευση του λαού. Με λίγα λόγια, τα δάνεια διατέθηκαν για τη δημιουργία και την επικράτηση ολιγαρχικής άρχουσας τάξης και όχι για έργα υποδομής και ενίσχυση της οικονομίας. Η νέα άρχουσα τάξη σε τίποτα δεν διέφερε από την προηγούμενη οθωμανική και ο λαός σωστά μιλούσε πλέον για χριστιανούς μπέηδες και τσιφλικάδες.

Μέχρι τη δεκαετία του 1870 το ύψος των δανείων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Από τη δεκαετία, όμως του 1880 ανεβαίνει κατακόρυφα. Από τα 60 εκατ. Χρυσά φράγκα του 1833, το 1898, οπότε η Ελλάδα μπαίνει υπό τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο, το ύψος των δανείων θα φτάσει τα 620 εκ. χρυσά φράγκα.
Ο Άγγλος πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, επισημαίνει κάτι σημαντικό:
«συχνά πιστεύω εκφράζεται η γνώμη ότι η διοίκηση στην Ελλάδα είναι σπάταλη, και ειδικότερα, ότι δυσαναλόγως μεγάλα ποσά ξοδεύονται για τον στρατό και το ναυτικό… Αν εξετάσουμε όμως τα ποσά των μισθών και συντάξεων, και τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, θα βρούμε ότι το ζήτημα αυτό δεν μπορεί σοβαρά να επηρεάσει το ισοζύγιο του προϋπολογισμού. Αν αφήσουμε κατά μέρος τον στρατό και το ναυτικό, η συνολική δαπάνη για μισθούς και συντάξεις είναι περίπου … 650.000 λίρες. Με την πιο καλή θέληση του κόσμου, δεν είναι δυνατό να γίνει καμιά αξιόλογη περικοπή στο σημείο αυτό».

Ο Λο μας πληροφορεί ότι τα έξοδα για μισθούς και συντάξεις δεν ήταν εκείνα που ανέβαζαν το έλλειμμα, αλλά και ότι «δυσανάλογα» μεγάλα ποσά ξοδεύονται για το στρατό και το ναυτικό.
Γιατί όμως η Ελλάδα διέθετε τόσο μεγάλα ποσά για το στρατό και το ναυτικό;

Η χώρα είχε απελευθερωθεί χάρη στην επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων (ναυμαχία Ναυαρίνου – επέμβαση γαλλικού στρατού).
Η δημιουργία ισχυρού στρατού και ναυτικού με σκοπό την απελευθέρωση υπόδουλων αδελφών, επίσης δεν δικαιολογούνταν, γιατί παραχωρήθηκαν (ελευθερώθηκαν) στην Ελλάδα η Θεσσαλία και η Άρτα χωρίς να χρειαστεί να ρίξει μια τουφεκιά.
Άλλοι ήταν επομένως οι λόγοι δημιουργίας ισχυρού στρατού. Ο ένας φυσικά είναι η στήριξη του καθεστώτος. Τα μοναρχικά καθεστώτα πάντα στηρίζονταν σε ισχυρό στρατό, τον οποίο συντηρούν από τη βαριά φορολογία του λαού. Η μεγάλη στρατιωτική ενίσχυση, όμως, από τη δεκαετία του 1870 και μετά οφείλεται σε ειδικούς λόγους.

Ήταν ολοφάνερο πλέον ότι η οθωμανική αυτοκρατορία δεν μπορούσε πια να κρατήσει τα Βαλκάνια. Το 1870 αναγκάζεται να παραχωρήσει χαλαρή (πολιτική και θρησκευτική) αυτονομία στη Βουλγαρία.
Το 1878 η Ρωσία έφτασε μέχρι τα πρόθυρα της Κωνσταντινούπολης και στην συνοικία του Αγίου Στεφάνου υπογράφηκε η ομώνυμη Συνθήκη, που δημιουργούσε τη Μεγάλη Βουλγαρία. Μόνο χάρη στην πίεση των Δυτικών αποσπάστηκε η Μακεδονία από τη Βουλγαρική ηγεμονία και δόθηκε αυτονομία στην Ανατολική Ρωμυλία.
Το 1881 παραχωρήθηκε η Θεσσαλία και η Άρτα στην Ελλάδα, ενώ το 1885 η Βουλγαρία προσάρτησε την Ανατολική Ρωμυλία χωρίς καμία αντίσταση.
Όλα έδειχναν πως η αυτονόμηση της Μακεδονίας και της Αλβανίας είναι θέμα χρόνου.

Την ίδια περίοδο στην Ελλάδα η άρχουσα τάξη διογκώθηκε με την έλευση και άλλων «ομογενών» από τις τότε και πρώην οθωμανικές επαρχίες, καθώς η κατάσταση εκεί δεν τους επέτρεπε να ζουν παρασιτικά και να πλουτίζουν. Τέτοιες συνθήκες πλέον γι΄αυτούς υπήρχαν μόνο στην Ελλάδα.
Η προσάρτηση της Θεσσαλίας τους έδωσε την ευκαιρία να εξαγοράσουν πάμφθηνα τα τούρκικα τσιφλίκια και να γίνουν οι ίδιοι τσιφλικάδες. Για τον απλό λαό δεν άλλαξε τίποτα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η σημαντικότερη εξέγερση των Θεσσαλών (εξέγερση του Κιλελέρ) δεν έγινε κατά των Τούρκων, αλλά κατά των Ελλήνων τσιφλικάδων και του ελληνικού καθεστώτος.
Η επέκταση της διοίκησης στη Θεσσαλία επέβαλε την περαιτέρω διόγκωση του κρατικού μηχανισμού. Έτσι, διογκωμένος κρατικός μηχανισμός και άπληστη άρχουσα τάξη έγιναν δυσανάλογα μεγάλοι για να τροφοδοτούνται από τους υπάρχοντες πόρους και πληθσμούς. Αυτό αναγκαστικά οδήγησε σε υπερδανεισμό.

Ο καθηγητής Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Απόστολος Διαμαντής έγραψε σε σχετικό άρθρο του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (2 Μαΐου 2010):
«Το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν ήταν πρόβλημα διαχείρισης αλλά πρόβλημα πόρων και μιας άνευ όρων ανάπτυξης μέσω χρηματοπιστωτικών κινήσεων. … Μια χώρα χωρίς έδαφος, χωρίς πληθυσμό, χωρίς πόρους ζήτησε να φτιάξει υποδομές, στηριζόμενη στο δανεισμένο χρήμα. Λάθος, όπως και να το δει κανείς. Διότι ποιο είναι το πρόβλημα; Η έλλειψη πόρων, η έλλειψη πληθυσμού. … είναι προφανές ότι το ζήτημα της επέκτασης των συνόρων του μικρού ελληνικού βασιλείου θα ήταν η μόνη λύση».

Παρά την σχετικά θετική έκθεση του Άγγλου διπλωμάτη τον Μάρτιο του 1893 το δάνειο δεν δόθηκε και η Ελλάδα λίγους μήνες αργότερα κήρυξε πτώχευση.
Η «επέκταση του ελληνικού βασιλείου» ήταν πλέον «η μόνη λύση», η οποία ευνοούνταν καθώς εξυπηρετούσε και τις προστάτηδες δυνάμεις. Έτσι, παρά τη χρεοκοπία και τα σκληρά μέτρα λιτότητας, συνέχισε τους εξοπλισμούς και τον Απρίλιο του 1897 εξαπέλυσε επίθεση κατά των οθωμανικών δυνάμεων στα θεσσαλομακεδονικά σύνορα. Δεν εκτίμησε όμως σωστά όλες τις διπλωματικές παραμέτρους με αποτέλεσμα να μην έχει καμία βοήθεια από τις προστάτηδες δυνάμεις. Έτσι επακολούθησε συντριπτική ήττα και άτακτη υποχώρηση προς τη Στερεά Ελλάδα.
Οι Μεγάλες Δυνάμεις θεώρησαν υπαίτια του πολέμου την Ελλάδα και την ανάγκασαν να πληρώσει ως πολεμική αποζημίωση 95 εκατ. χρυσές λίρες και να τεθεί υπό την κηδεμονία του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου. Παρ’ όλα αυτά της επέστρεψαν τη Θεσσαλία.
Μεταξύ των μέτρων λιτότητας που επεβλήθηκαν, ήταν και ο περιορισμός των στρατιωτικών δαπανών και η περικοπή των μισθών των στρατιωτικών.
Οι στρατιωτικές μονάδες υπολειτουργούσαν και πολλοί από αξιωματικοί και υπαξιωματικοί τέθηκαν σε αργία.

Ο ελληνικός μεγαλοϊδεατισμός, ως γνωστό, καλλιεργείται πάντα σε μεγαλύτερο βαθμό στον στρατό. Αυτό γίνεται για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επεκτατικούς σκοπούς.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όχι μόνο ο μεγαλοϊδεατισμός των στρατιωτικών είχε πληγωθεί βάναυσα λόγω της ολέθριας ήττας που είχε προηγηθεί, αλλά είχε πληγεί βάναυσα και το γόητρό τους.

Με το ξέσπασμα της εθνικοαπελευθερωτικής επανάστασης του Ίλιντεν στη Μακεδονία το 1903 έγινε πλέον ορατή η πιθανότητα δημιουργίας ανεξάρτητου Μακεδονικού κράτους. Σε μια τέτοια περίπτωση το όνειρο της επέκτασης του ελληνικού βασιλείου προς βορά θα έσβηνε για πάντα.
Οι προξενικές αρχές της Ελλάδας σε συνεργασία με τους δεσποτάδες την υπονόμευσαν με κάθε τρόπο. Αυτό είναι καταγεγραμμένο στις εκθέσεις και τα απομνημονεύματα και δεν αμφισβητείται σοβαρά από κανέναν. Έτσι, μετά την καταστολή της επανάστασης από τις τουρκικές δυνάμεις, ο ελλαδικός μεγαλοϊδεατισμός βάζει σαν στόχο την διάβρωση, την διάσπαση και την υπονόμευση της μακεδονικής αντίστασης. Είναι ο γνωστός ως «Μακεδονικός αγώνας». Οι αργόσχολοι και με καταρρακωμένο γόητρο λόγω των μέτρων λιτότητας και της ήττας του 1897 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί θα αποτελέσουν την κύρια δεξαμενή άντλησης «μακεδονομάχων», δηλαδή αυτών που μάχονταν κατά των Μακεδόνων.
Μάχονταν κατά ενός αποδεκατισμένου εθνικοαπελευθερωτκού κινήματος και ενός λαού καταστρεμένου από την θηριωδία του κατακτητή.

Λίγα χρόνια αργότερα (1912-1913) η Ελλάδα θα εκμεταλλευθεί την ευνοϊκή γι΄αυτήν συγκυρία και θα γίνει κάτοχος της μισής Μακεδονίας.
Τότε θα αποκαλυφθούν τα πραγματικά κίνητρα του αγώνα της για επέκταση. Θα την αντιμετωπίσει καθαρά σαν λάφυρο πολέμου. Η Μακεδονία θα αποτελέσει, «το έδαφος», «τους πόρους» και «τον πληθυσμό» από τον οποίο θα τραφεί το κρατικό τέρας που την οδήγησε στην πτώχευση του 1893 και τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο του 1898.

Ο πληθυσμός που είναι ο πραγματικός κληρονόμος του τόπου για να είναι εύκολο υποχείριο, έπρεπε να ξεριζωθεί και στη θέση του να εγκατασταθεί ημέτερος. Οι Μακεδόνες που δεν ξεριζώθηκαν, έπρεπε να δηλώσουν υποταγή. Έπρεπε να υποστούν και αυτοί τις συνέπειες της χρεοκοπίας και του υπερδανεισμού της Ελλάδας, παρ΄όλο που τότε δεν ήταν υπήκοοί της. Οι μεγαλύτερης ηλικίας Μακεδόνες θα θυμούνται ακόμα τον φόρο στο αλάτι, τα σπίρτα, το πετρέλαιο, τα τραπουλόχαρτα κλπ, ο οποίος εισπράττονταν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας το ’60. Πολλοί θα θυμούνται ότι πλήρωναν στην Εθνική Τράπεζα για να δικαιωθούν τα κτήματα των παππούδων τους.

Σήμερα οι υπήκοοι της Ελλάδας ακόμα πληρώνουν τις συνέπειες εκείνης της κρίσης. Η Ελλάδα επεκτάθηκε προς βορά διαπράττοντας εγκλήματα κατά των γειτονικών της λαών. Έτσι οι γειτονικές της χώρες Αλβανία, Μακεδονία, Βουλγαρία, Τουρκία φιλοξενούν πληθυσμούς τους οποίους ξερίζωσε από τις εστίες τους, καταστρέφοντας τα χωριά τους, αρπάζοντας τις περιουσίες τους και δολοφονώντας συγγενείς τους. Η συγκυρία ίσως δεν τους επιτρέπει να διεκδικήσουν όσα δικαιούνται, αλλά η Ελλάδα φοβάται ότι αυτό πολύ πιθανόν να συμβεί στο μέλλον.
Όταν έκανε την επέκταση και την εθνοκάθαρση, οι Δυτικοί «σύμμαχοι» ήταν φιλικοί μόνο προς την Ελλάδα και εχθρικοί προς τους γειτονικούς της λαούς. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης οι Δυτικοί είναι το ίδιο φιλικοί με τους γειτονικούς λαούς που ανήκουν πλέον στο ίδιο με την Ελλάδα στρατόπεδο.
Έτσι εδώ και μια εικοσαετία λένε τα πράγματα με το όνομά τους (κυρίως στο Μακεδονικό), κάτι που κάνει το «χαϊδεμένο παιδί» να δυσανασχετεί με τους «άτιμους» τους «συμμάχους».

Όλη αυτή η κατάσταση αναγκάζει την Ελλάδα να σπαταλάει δυσανάλογα μεγάλα ποσά, σε σχέση με τους γείτονες και το μέγεθός της, για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Αυτό θα παραμένει μια μόνιμη οικονομική αιμοραγία που δεν θα της επιτρέψει εύκολα να μειώσει τα μεγάλα ελλείμματά της και να βγει από αυτήν την κρίση.
Υπάρχει τρόπος να απεμπλακεί, αλλά αυτό προϋποθέτει αποκατάσταση των δικαιωμάτων εκείνων που καταλήστευσε και καταπίεσε.
Ας ελπίσουμε ότι θα το καταλάβει πριν δημιουργηθούν άλλες επικίνδυνες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Ο μεγαλοϊδεατισμός και ο εθνορατσισμός είναι δομικά στοιχεία της Ελλάδας που κληρονόμησε από τον τρόπο κατασκευής της.

Η πάταξη τους και η αντικατάστασή τους με δημοκρατικά πολυπολιτισμικά δομικά υλικά είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της περιοχής και κατά συνέπεια της οικονομικής ανάπτυξης.

18 σχόλια:

  1. Ανώνυμος7/5/10, 10:59 μ.μ.

    Εμ λέω κι εγώ δε θα το πετούσε περί των συγκυριών που δεν επιτρέπουν τη διεκδίκηση όσων δικαιούστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/5/10, 5:32 π.μ.

    Να σε συγχαρώ για άλλη μια φορά Καρατάσο: Είσαι μάστορας στην ιστοριογραφία, παίρνεις το άρθρο της "Ε" και το παρουσιάζεις κατά το δοκούν για να σου βγει αυτό που θέλεις (ευτυχώς που μπορούμε και διαβάζουμε το άρθρο και μόνοι μας) και για κερασάκι στην τούρτα καπελώνεις όχι μόνο όσους από τους σλαβόφωνους πληθυσμούς της ελληνικής Μακεδονίας παρά την πίεση των ηρώων σας της ΕΜΕΟ παρέμειναν πιστοί στο Γένος αλλά ακόμα και τους ελληνόφωνους του νότιου μισού της που με καμμία Παναγία δε μπορέσατε ποτέ να διεκδικήσετε σοβαρά... Αυτό μάλιστα κι αν είναι θράσος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος8/5/10, 8:33 π.μ.

    λίγο πατριωτική τσίπα δεν έχετε οι ελληνες εθνικιστές...
    αντι να ασχοληθείτε με την χρεωκοπία που οδηγήσατε την πατρίδα μας με την παρανοική εσωστρέφεια και τον επιθετικό αντιτουρκικό, αντιμακεδονικό, αντιαλβανικό επεκτατισμό με αποτέλεσμα την υπερεξοπλιστική σπατάλη, με περισσό θράσος αναφέρεστε στο ανύπαρκτο ελληνικό γένος και ούτε καν έθνος...
    έννοια απολύτως ξένη σε ισχυρά πολιτιστικά σύνολα-έθνη, όπως το γερμανικό και το γαλλικό...
    η κρατικοδίαιτη παρακμιακή και διεφθαρμένη ελληνική εθνικιστική ιδεολογία σε όλο της το μεγαλείο...
    η οποία ως κυρίαρχη στην βορειοκορεατική ελλάδα συμπαρασύρει στον βυθό και τις μειοψηφικές δημοκρατικές δυνάμεις...
    μήπως τελικά η ευρωπαϊκή ελλάδα με τους ευρωπαίους πολίτες της είναι μία ουτοπική επιθυμία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε 22:59
    Εμείς διεκδικούμε αποκατάσταση των αδικιών και νομίμων δικαιωμάτων μας με νόμιμα και ειρηνικά μέσα. Η με αυτό τον τρόπο επίλυση του προβλήματος θα αποκλείσει την περίπτωση να τα διεκδηκήσουν κάποιοι με άλλους τρόπους και κάτω από άλλες συγκυρίες, κάτι το οποίο σας φοβίζει αλλά δεν σας νουθετεί.

    Ανώνυμε 05:32
    Τα ίδια γεγονότα και στοιχεία μπορεί ο καθένας να τα ερμηνεύει από τη σκοπιά του.
    Αυτό που φαίνεται να σας ενοχλεί είναι η δυνατότητα που μας δόθηκε επιτέλους για παρουσίαση των γεγονότων από τη σκοπιά των ίδιων των θυμάτων και των διεθνών παραγόντων.

    Έκανα παραπομπή στο άρθρο της Ελευθεροτυπίας, αν και μπορούσα να μη το κάνω, γιατί τα ίδια στοιχεία και απόψεις υπάρχουν σε πολλες άλλες πηγές. Αυτό της Ελευθεροτυπίας απλώς ήταν το πιό πρόσφατο.
    Στο άρθρο μου παραθέτω και πολλά άλλα στοιχεία για τα οποία δεν κάνω παραπομπή, γιατί δεν το θεωρώ απαραίτητο.

    Αυτοί που λες ότι "παρέμειναν πιστοί στο Γένος", δηλαδή οι Γκρεκομάνοι, τράβηξαν τα ίδια με εκείνους που έμειναν πιστοι στο δικό τους γένος. Ήπιαν τα ρετσινόλαδα, αδικήθηκαν, κινηγήθηκαν, τρομοκρατήθηκαν για να εγκαταλείψουν τη μητρική τους γλώσσα και πολλοί από αυτούς που μετανάστευσαν ή εκδιώχθηκαν κατα τον εμφύλιο, έχασαν το δικαίωμα επαναπατρισμού.

    Με τους ελληνόφωνους της Μακεδονίας είχαμε ανα τους αιώνες άριστες σχέσεις και συνεχίζουμε να έχουμε. Μας φέρθηκαν πολύ καλά σε αντίθεση με τους εξ Ασίας έποικους που δεν μας φέρθηκαν καθόλου καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος8/5/10, 11:10 π.μ.

    Αξιος διάδοχος του Καραμανλή
    Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΖΑΝΑΚΗ
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 8 Μαΐου 2010
    ΚΑΙ ΚΑΛΑ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν επιλέξει τον δρόμο τους. Και, τέλος πάντων, δεν αντιμετωπίζουν ούτε οι ίδιοι τους εαυτούς τους ως κόμματα εξουσίας. Αλλά στη Νέα Δημοκρατία;

    Δεν έχουν κανέναν οικονομικό αναλυτή στη Ρηγίλλης; Εστω, δεν έχουν κάποιον αγγλομαθή με πτυχίο στα Οικονομικά, που να έχει πρόσβαση στο Ιντερνετ;

    Αν είχαν, έστω, έναν τέτοιον στη Νέα Δημοκρατία, τότε θα τους είχε ενημερώσει ότι εδώ και μέρες, σε όλες τις διεθνείς ηλεκτρονικές σελίδες που ασχολούνται με τα χρηματοοικονομικά, η Ελλάδα είναι πρώτο θέμα. Οτι υπάρχει φόβος για παγκόσμια οικονομική κρίση με μοχλό τη χώρα μας και ότι βασικό επιχείρημα των κερδοσκόπων είναι η διαφαινόμενη αδυναμία της κυβέρνησης Παπανδρέου να υλοποιήσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει με Ευρώπη και ΔΝΤ, λόγω της στάσης της αντιπολίτευσης...

    Μπορεί εμείς στην Ελλάδα να γνωρίζουμε ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να εμποδίσει τίποτε, αλλά οι αγορές νομίζουν ότι είμαστε μια κανονική χώρα και αμφιβάλλουν. Και όσο αμφιβάλλουν γινόμαστε η πρώτη σε πιθανότητα χρεοκοπίας χώρα στον κόσμο!

    Τα φανταζόταν όλα αυτά ο κ. Αντ. Σαμαράς όταν έβγαινε μεσάνυχτα και κάτι μπροστά στις κάμερες για να πει «όχι» στα μέτρα; Ισως και να μην τα φανταζόταν. Οταν ένα κόμμα αντιμετωπίζει την πιο σκληρή στιγμή της χώρας ως ευκαιρία να λύσει εσωκομματικά προβλήματα, δεν έχει την πολυτέλεια να ασχολείται με λεπτομέρειες όπως ο κίνδυνος του ντόμινο.

    Μία γραμμή, ένα μνημείο
    Η «ΕΠΙΣΗΜΗ» γραμμή της Νέας Δημοκρατίας είναι μνημείο: Καταψηφίζει τη συμφωνία για τη στήριξη του ελληνικού δανεισμού, αλλά υπόσχεται ότι αν κάποια στιγμή βρεθεί στην κυβέρνηση θα τη σεβαστεί. Κάτι που μεταφράζεται ως εξής: οι άνθρωποι που μας έφεραν μέχρις εδώ, οι πολιτικοί που αύξησαν το δημόσιο χρέος κατά 120 δισ. ευρώ μέσα σε πεντέμισι χρόνια, θα καταδεχθούν να τιμήσουν τις συμφωνίες που έκαναν οι επόμενοι προκειμένου να σωθεί η χώρα!

    Οκ. Αντ. Σαμαράς αποδεικνύεται αντάξιος διάδοχος του κ. Κ. Καραμανλή. Ο οποίος αφού έκανε ό,τι έκανε, αφού προκήρυξε στο τέλος εκλογές για να πάρει- τάχα- σκληρά μέτρα για την οικονομία, σήκωσε προχθές το χέρι και ευθαρσώς είπε «όχι» στη σκληρή συμφωνία που ο ίδιος προκάλεσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος8/5/10, 11:16 π.μ.

    οι αυτόχθονες ελληνόφωνοι της μακεδονίας είναι γνωστό ότι υπέστησαν σε προτεραίο χρόνο γλωσσικό εξελληνισμό...
    πρόκειται για συμπολίτες μας , ανεκτικούς, ήπιους , ευρωπαίους, οι οποίοι σέβονται τους μακεδόνες...
    οι εθνικά μακεδόνες διατηρούν τις καλύτερες σχέσεις μαζί τους...
    σε αντίθεση με μερίδα ασιατών εποίκων , οι οποίοι διακρίνονται για το ατιτουρκικό και αντιμακεδονικό μίσος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος8/5/10, 11:41 π.μ.

    Δε μας ενοχλεί καθόλου Καρατάσο που τώρα σε διαβάζουμε άμεσα αντί να ακούμε για τις περιπέτειες σου από τις εφημερίδες όπως τη δεκαετία του 90. Προτιμάμε τα κυρήγματα αλυτρωτισμού και μίσους σας να τα διαβάζουμε κι εμείς οι χαμουτζήδες ώστε η φυσική συμπάθεια που νιώθουμε μετά τα παράλογα μέτρα αφομοίωσης που εφάρμοσε το ελληνικό κράτος σε εσάς πάντα αντικαθίσταται από μίσος αντίστοιχο του δικού σας.

    Για τους Γρεκομάνους της διασποράς αντί να ακούω τις ιστορίες σου προτιμώ να ακούω τα παράπονα των δικών σου ομογενών (ίδιο Γένος) που όλο διαμαρτύρονται γιατί ακόμα και εκτός Ελλάδας οι συγγενείς τους δηλώνουν Έλληνες, σε Αυστραλία, Καναδά και ΗΠΑ. Προδότες τους ανεβάζουν, γίδια τους κατεβάζουν. Τώρα βέβαια αν είσαι θρασύς μπορείς να μιλάς εξ ονόματος τους - εδώ οι ήρωες σου τους έσφαζαν και πας να τους καπελώσεις.

    Για τις σχέσεις σας με τους ελληνόφωνους νοτίως της Καστοριάς προτιμώ να ρωτάω τους ίδιους που ακούνε κομιτατζής και φτύνουνε.

    Για τον 8:33 - το γεγονός πως αδυνατείς να καταλάβεις το Γένος/Ρωμιοσύνη δε σημαίνει πως δεν υπάρχει. Απλώς σημαίνει πως είσαι ξένος προς αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος8/5/10, 12:05 μ.μ.

    1. Ο Ιρλανδος πατριώτης Roger Casement (εκτελεστηκε το 1916 μετα την Ιρλανδικη επανασταση): "Γνωριζω δυο τραγικες ιστοριες σε αυτον τον κόσμο - αυτη της Ιρλανδιας αλλα και της Μακεδονίας. Στερηθηκαν πολλα και βασανιστηκαν πολυ και οι δυο."

    2. Αγγλος Β. Hild που ταξιδεψε στην Μακεδονια το 1928 σημειωσε : "Οι ελληνες δεν κυνηγουν μονο τους ζωντανούς Μακεδονες αλλα και τους νεκρούς καταστρεφοντας ολες τις μη ελληνικες επιγραφες των ταφων."

    3. "Οι ελληνες δεν πρεπει να παραπονιουνται οταν αναφερομαστε στο γεγονος ότι οι 250-300.000 περιπου Μακεδονες της Δ.Μακεδονίας είναι η πιο ατυχη εθνικη και γλωσσικη μειονοτητα του κοσμου οχι μονο γιατι κινδυνευει η προσωπικη τους ασφαλεια αλλα γιατι δεν εχουν εκκλησιες, δεν εχουν σχολεια στην ιδια τους την γλώσσα, ενω τα ειχαν επι τουρκικης κυριαρχίας."

    Βελιγραδέζικη εφημεριδα "Politika" 24 Ιουνιου 1925

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος8/5/10, 3:20 μ.μ.

    9 Μαΐου : η Ημέρα της Ευρώπης

    Η Ημέρα της Ευρώπης είναι αφιερωμένη στην ενότητα και την ειρήνη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γιορτάζεται την 9η Μαΐου. Η Ημέρα της Ευρώπης μαζί με την ευρωπαϊκή σημαία, τον ευρωπαϊκό ύμνο και το σύνθημα "ενότητα στην πολυμορφία" συμπεριλαμβάνεται στα σύμβολα της Ένωσης

    Η 9η Μαΐου δεν ορίστηκε τυχαία. Είναι άμεσα συνδεδεμένη με το ξεκίνημα της συνεργασίας και της ενωτικής διαδικασίας των λαών της Ευρώπης. Είναι η ημέρα που η εξέχουσα φυσιογνωμία των "ευρωπαϊστών", ένας από τους "πατέρες" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ρομπέρ Σουμάν, διακήρυξε το 1950 τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ) και σηματοδότησε την απαρχή της μεγαλύτερης περιόδου ειρήνης που γνώρισε ποτέ η ευρωπαϊκή ήπειρος και την έναρξη ενός νέου είδους συνεργασίας μεταξύ των κρατών της Ευρώπης. Της συνεργασίας που έγινε το θεμέλιο για την οικοδόμηση της σημερινής Ένωσης.
    ---------------------------------------------------------------------
    παράκληση για ανάρτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος8/5/10, 3:23 μ.μ.

    Είναι πολύ θετικό ότι η κυκλοφορία της Нова Зора συμπίπτει με την βαθύτερη ίσως κρίση απο καταβολής του νεοελληνικού κράτους, με μια περίοδο που ελπίζουμε ότι θα κάνει πολλους Έλληνες να αναθεωρήσουν εκ βάθρων τα όσα πίστευαν και να κάνουν μια νέα αρχή. Η χώρα μας έχει ακριβώς αυτό ανάγκη: να αφήσει στην άκρη το αδιέξοδο παρελθόν που την οδήγησε σε οικονομική, πολιτική και κοινωνική χρεωκοπία, να επανεξετάσει τη σχέση της με τους πολίτες της που έχουν διαφορετική εθνική και γλωσσική καταγωγή αλλά και με τις γειτονικές της χώρες. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να επανέλθει κάποια στιγμή σε ανοδική πορεία. Η εφημερίδα αυτή, με πλήρη συναίσθηση της μοναδικότητας και της αποστολής της, θα κάνει αυτό που της αναλογεί για να αλλάξει την Ελλάδα. Ξέρουμε ότι θα βρούμε συμπαραστάτες όλους τους Μακεδόνες, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης και ελπίζουμε και όλους τους Έλληνες δημοκράτες. Ξέρουμε επίσης ότι το βαθύ (παρα)κράτος θα προσπαθήσει να μας φιμώσει. Θα είναι, όμως, οι επιθανάτιοι σπασμοί μιας προσπάθειας καταδικασμένης σε αποτυχία. Η Нова Зора άργησε αλλά ήρθε για να μείνει.

    Η Συντακτική Επιτροπή της Нова Зора

    www.novazora.gr

    ---------------------------------------------------------
    παράκληση για ανάρτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ ανώνυμος 8/5/10 12:05
    1. Απο Σλάβους, σε Σλάβους (Μαδεδόνες), σε Μακεδόνες.... Ας παραπέμπουμε με ακρίβεια, το κείμενο του Β. Hild δεν λέει , "Οι ελληνες δεν κυνηγουν μονο τους ζωντανούς Μακεδονες...". Ο Β. Hild φράφει, "Οι ελληνες δεν κυνηγουν μονο τους ζωντανούς Σλάβους...". Όμος, Σλαυο-Μακεδόνες ονειροπόλοι συγγραγείς του διαδυκτίου το μετέδοσαν ως: "Οι ελληνες δεν κυνηγουν μονο τους ζωντανούς Σλάυους (Μακεδονες) αλλα και τους νεκρούς...». Και μετά αφαιρέθικε και το ‘Σλαβοι’...
    2. Το όνομα του είναι V.Hild
    3. Τώρα, το ποιός είναι ο Β/V. Hild, μόνο ο Θεός το ξέρει. Δεν βρήκα ίχνος της ύπαρξής του. Βεβαίως όταν τον βρούμε, τότε πρέπει να διαβάσουμε όλο το άρθρο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος10/5/10, 6:58 π.μ.

    ο γνωστός πραπάνω ελληνας εθνικιστής ΨΕΥΔΕΤΑΙ και ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙ όταν ισχυρίζεται ότι:
    1- υπάρχει σήμερα μακεδόνας του αιγαίου που διεκδικεί το κατά τα άλλα νόμιμο πολιτικό δικαίωμα της ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ...
    αυτό αποτελεί μόνο κυπατζίδικη ονείρωξη....
    2- οι μακεδόνες μονοπωλούν τον όρο μακεδόνας..
    αντίθετα οι μακεδόνες περήφανα ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ τον γεωγραφικό όρο μακεδόνας με όλες τις εθνότητες της μακεδονίας , ακόμα και με τους ασιάτες έποικους...
    μηδέ εξαιρουμένους τους πελλοπονήσιους και κρητικούς απόγονους των αντιμακεδόνων δολοφόνων...
    ταυτόχρονα φυσικά επισημαίνουν ότι ΔΕΥΤΕΡΗ εθνότητα που κάνει εθνοτική χρήση του όρου μακεδόνας , τόσο στην μακεδονία όσο και οπουδήποτε στον κόσμο, δεν υφίσταται...
    οι μακεδόνες δεν είναι ούτε ΑΡΧΑΙΟΙ..
    ούτε ΣΛΑΒΟΙ,δηλαδοί δοξαστές (ως γνωστό σλάβαμ , σημαίνει δοξάζω στην σλαβωνική πρωτομακεδονική γλώσσα )
    ΜΟΝΟΠΩΛΗΣΗ του αρχαίου κλασσικού πολιτισμού και της πολυεθνικής θεοκρατικής και μεσαιωνικής βυζαντινής αυτοκρατορίας διεκδικούν οι χρεωκοπημένοι έλληνες εθνικιστές...
    στην πλειοψηφία τουρκογενείς πατριαρχικοί ασιάτες έποικοι...
    έντονα αντιμακεδόνες, ακόμα και αντιτούρκοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ ανώνυμος 10/5/10 06:58
    Όνομα δεν έχεις φίλε μου; Η ταμπέλα μου για σένα είναι ‘φίλος’, αλλά βάλε, George, Milton, Mitsos…
    Συμφωνώ μαζί σου σε πολλά που λες, όπως και όταν λες ότι, 'το πολιτικό δικαίωμα της αυτονομίας είναι νόμιμο', εξ’ου και το Ευρωπαικό κόμμα, European Free Alliance (EFA), το οποίο υποστιρίζει, http://www.e-f-a.org/whatsefa.php,:
    «To EFA είναι ένα ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα που ενώνει τα προοδευτικά, εθνικιστικά, περιφεριακά, όπως και αυτονομιστικά κόμματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα πολιτικά κόμματα που είναι μέλη του EFA πιστεύουν στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών και τηρούν τις αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»
    Και στα σχολεικά της ΔΜ υπάρχουν χάρτες της Μακεδονίας, όπως και στη διασπορά με ταμπέλες, Ετνιτσκα γκρανιτσα, Ντελ να τεριτοριατα ποντ Γκρτσια.
    Και μερικοί ‘Aegean Macedonians’ της Αυστραλίας που θέλουν: Solun is the Capital of Macedonia.

    Οταν λες "τόσο στην μακεδονία..." Τι ενοείς με τον μακεδονία, δηλαδή άλλο η Μακεδονία και άλλο η 'Δημοκρατία της Μακεδονίας';

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος11/5/10, 11:51 π.μ.

    enet.gr, 20:09 Δευτέρα 10 Μαΐου 2010
    Ζητούν κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους επισκέπτες
    Αλεξανδρούπολη
    Την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους επισκέπτες ζητούν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου τα μέλη της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Έβρου.
    Όπως αναφέρουν, τουλάχιστον, σε πρώτη φάση, και με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στη χώρα μας, θα πρέπει να προχωρήσει η κατάργηση της visas για τις αυθημερόν επισκέψεις. Εκτιμούν ακόμη πως ένα τέτοιο μέτρο θα είχε ευεργετική επίδραση στην τόνωση της τουριστικής και εμπορικής κίνησης της περιοχής μας δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην τοπική οικονομία. Την επιστολή, υπογράφουν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αθανάσιος Μπέλλας και ο Γραμματέας Χρήστος Ηλιάδης.
    ---------------------------------------------------
    συμφωνώ και επαυξάνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος11/5/10, 12:07 μ.μ.

    1- το ουράνιο τόξο δεν έχει ποτέ σκεφθεί ούτε θέσει το νόμιμο αίτημα της ειρηνικής αυτονομίας
    2- ποτέ και πουθενά , ούτε στην αιγαιατική μακεδονία ούτε στην μακεδονία του πιρίν υπήρχε σχετικό αίτημα...
    3- το πρόγραμμα του ΚΚΕ και της Κομιντέρν πριν 80 χρόνια πρόεβλεπε ΕΙΡΗΝΙΚΗ διεκδίκηση των δικαιωμάτων του μακεδονικού έθνους..
    4- το μόνο αίτημα που υπάρχει είναι αυτό της εθνοτικης ισοτιμίας όλων των εθνοτήτων του ελληνικού κράτους, με προηγούμενη φυσικά αναγνώρισή τους..
    5- η κυκλοφορία χαρτών είτε ιστορικού περιεχομένου, είτε εθνοτικού είναι νόμιμη και θεμιτή . ουδεμία σχέση έχει αυτό με αλυτρωτισμό
    Κάθε μακεδόνας οφείλει να γνωρίζει τα γεωγραφικά όρια της αδιαμέλιστης μακεδονίας, καθώς και την εθνοτική εγκατάσταση των συμπαγών μακεδονικών πληθυσμών..
    6- χάρτες που κυκλοφορούν αιγαιάτες μακεδόνες στο εξωτερικό, θύματα κυρίως της εθνοκάθαρσης εκ μέρους του ελληνικού κράτους και αναφέρονται στην θεσσαλονίκη , ως φυσική πρωτεύουσα της αδιαμέλιστης μακεδονίας αποτελούν περισσότερο λεκτική υπερβολή παρά πάγιο και συνειδητό, παρότι νόμιμο αίτημα..
    7- φυσικά άλλο η γεωγραφική και αδιαμέλιστη μακεδονία και εντελώς διαφορετικό το κουτσουρεμένο 33% του εδάφους της που φέρει το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος12/5/10, 11:08 π.μ.

    "4- το μόνο αίτημα που υπάρχει είναι αυτό της ενωτικής ισοτιμίας όλων των εθνοτήτων του ελληνικού κράτους, με προηγούμενη φυσικά αναγνώρισή τους.."

    Γιατί, φίλε ανώνυμε 12:07, θα πρέπει να προηγηθεί η «αναγνώριση τους» ως Μακεδόνες στην Ελλάδα, από το ελληνικό kράτος; Δεν είναι πρόβλημα αναγνωρίσεως εδω, αλλά είναι πρόβλημα διακρίσεων, δεν το καταλαβαίνεις; Το Ο.Τ. αντί να αγωνίζεται ώστε οι Μακεδόνες να μην είναι θύματα διακρίσεων από το κράτος, αγωνίζεται για μια «αναγνώριση» που πιθανών να μην γίνει ποτέ γιατί κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει το κρατος να το κάνει, ιδικά όταν δεν υπάρχει μαζική απαίτηση από τους ίδιους τους Μακεδόνες, οι οποίοι επαναπαύονται με την «καραμέλα» του Ο.Τ. (τι να κάνουμε, βρε παιδιά, το ελληνικό κράτος είναι φασιστικό!!!). Ωραίο αγώνα, κάνουν τα μέλη του Ο.Τ., που μάλλον προσπαθούν να απογοητεύσουν τους Μακεδόνες παρά να τους ενθαρρύνουν να διεκδικήσουν τα πολύ απλά και κατοχυρωμένα δικαιώματα του πολίτη (μακεδονικούς συλλόγους όπου η έννοια Μακεδονικό θα έχει την ενθοτική έννοια και όχι την γεωγραφική, την εκμάθηση της μακεδονικής γλώσσας όπου υπάρχει ικανός αριθμός Μακεδόνων που μπορούν να τη διεκδικήσουν νόμιμα βάση των υπαρχόντων νόμων, κτλ). Αυτό που κάνει τώρα το Ο.Τ., δηλαδή να καταγγέλλει συστηματικά το κράτος γιατί δεν «αναγνωρίζει» τους Μακεδόνες αλλά χωρίς να παρουσιάζει Μακεδόνες που θέλουν να «αναγνωριστούν», είναι, τουλάχιστον, γελοίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος12/5/10, 8:08 μ.μ.

    οι μακεδόνες, οι αλβανοί, οι βλάχοι,οι τούρκοι είναι μία ντε φάκτο και ορατή πραγματικότητα της ελληνικής πολιτείας...
    η οποία οφείλει να λάβει μέτρα ντε γιούρε αναγνώρισης τους :
    1- ελεύθερο εθνοτικό αυτοπροσδιορισμό
    2- ελευθερία του συνετερίζεσθαι , με απρόσκοπτη δημιουργία συλλόγων εθνοτικού χαρακτήρα:μακεδονικών,τουρκικών,βλάχικων,αλβανικών
    3- εισαγωγή της μητρικής γλώσσας στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα: μακεδονική,βλάχικη,αλβανική, τουρκική(για τους τούρκους χριστιανούς)
    για αυτά τα τρία ζητήματα αγωνίζεται το ουράνιο τόξο και όχι για τον ορισμό της μακεδονικής μειονότητας, σύμφωνα με όσα είπε και η Gay MacDougal....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος13/5/10, 8:18 π.μ.

    Ανώνυμε 20:08, όταν το Ο.Τ. θα αρχισει πράγματι να αγωνίζεται για τα παραπάνω, τότε θα βρει πολλούς να το ακολουθήσουν. Για την ώρα, μάλλον τζιτζίκια .... πεταλώνει! Ο κόσμος δεν είναι χαζός και βλέπει τι γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή