Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Οι Κατπατούκοι στη Γη των Yauna Takabara - - - Το δράμα της Δράμας


Yauna Takabara ονόμαζαν οι Πέρσες τους Μακεδόνες, μας πληροφορεί συνάδελφος μπλόγκερ ο οποίος το τελευταίο διάστημα παρεμβαίνει με σχόλια στα μακεδονικά μπλογκ.
Στο «προφίλ» του αυτοπροσδιορίζεται ως «Νέος Μακεδονομάχος», προσπαθεί να αποκαλύψει την κρυπτοκομιτατζήδικη δράση μας και ότι οι Μακεδόνες που εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους είναι Βούλγαροι, ενώ εκείνοι που παρέμειναν είναι Έλληνες.
Το περιεχόμενο και το όνομα του μπλογκ του δείχνουν ως έδρα τη Δράμα και προσφυγική καταγωγή - και μάλιστα Καππαδόκικη.

Κατπατούκα είναι η αυθεντική περσική ονομασία της χώρας που ελληνοποιημένα αποκαλούμε Καππαδοκία.
Οι Έλληνες έβαζαν την κατάληξη –ία (που σήμαινε χώρα) στις ξένες ονομασίες περιοχών. Έτσι το Κατπατούκα το έλεγαν Κατπατουκία. Αυτό με την παραφθορά του χρόνου, έγινε Καππαδοκία και για το λόγο αυτό γράφεται με δύο πι.
Κατπατούκα στα περσικά σημαίνει «χώρα των ωραίων αλόγων» και αυτή θα έπρεπε να είναι η ελληνική της ονομασία.

Η Καππαδοκία καταλάμβανε όλη την ανατολική Μικρά Ασία, από τη Συρία μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα (Εύξεινος Πόντος). Οι αρχαίοι Έλληνες και Λατίνοι συγγραφείς διέκριναν δύο Καππαδοκίες. Η μία, προς τη Συρία, ονομαζόταν Μεγάλη Καππαδοκία και η άλλη, προς τον Εύξεινο Πόντο, ονομαζόταν Ποντική Καππαδοκία.
Οι Καππαδόκες (Κατπατούκοι) αναφέρονται ως έθνος πολεμικό με στρατιωτική οργάνωση.
Τον 6ο αιώνα π.Χ. υποτάσσονται στους Πέρσες και αναμιγνύονται με αυτούς. Όμως έχουν δικό τους αυτόνομο κράτος στα πλαίσια της Περσικής αυτοκρατορίας. Κατά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι Καππαδόκες την Καππαδοκίας του νότου συνθηκολογούν με αυτόν και διατηρούν την αυτονομία τους, ενώ οι Καππαδόκες του Πόντου αντιστέκονται και δεν υποτάσσονται στους Μακεδόνες (Yauna Takabara)

Το βασίλειο της Ποντικής Καππαδοκίας, γνωστό σε μας ως Βασίλειο του Πόντου, ιδρύθηκε από τον Παρθικής καταγωγής Πέρση ηγεμόνα Αριοβαρζάνη (Αριγυαβαρζάνα) το 362 π.Χ.. Οι διάδοχοί του, οι γνωστοί Μιθριδάτες (από το Mithrdad που στα περσικά σημαίνει δωρισμένος από τον Θεό Μίθρα), όπως και οι ηγεμόνες της Μεγάλης Καππαδοκίας, ήταν λάτρεις της ελληνικής παιδείας και σ΄αυτούς οφείλεται η διάδοση της Κοινής Ελληνικής γλώσσας σε όλη την περιοχή. Οι Έλληνες που είχαν εγκατασταθεί πριν τον 6ο αιώνα π.Χ. στα παράλια του Πόντου, ακόμα και να παρέμειναν όλοι εκεί, μετά την επικράτηση των Περσών αναμίχθηκαν με τους Περσοκαππαδόκες και έπαψαν να υπάρχουν ως ξεχωριστή εθνότητα. Οι σύγχρονοι Τραπεζούντιοι που ήρθαν στην Ελλάδα, για παράδειγμα, είναι τόσο απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, όσο είναι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων οι κάτοικοι της σύγχρονης γαλλικής Μασσαλίας, της ιταλικής Νάπολι κλπ. που ήταν επίσης αποικίες των αρχαίων Ελλήνων.
Οι κάτοικοι της Αλγερίας δεν ήταν Γάλλοι, επειδή η χώρα τους ήταν αποικία τους μέχρι το 1962. Το Χογκ Κογκ ήταν αποικία των Βρετανών από το 1842 μέχρι το 1997, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι κάτοικοί του ήταν Βρετανοί.

Από τη Μεγάλη και την Ποντική Καππαδοκία, λοιπόν, μας έφεραν τους Καππαδόκες (Πόντιους, Λαζούς, Καραμανλήδες, Τουρκόφωνους κλπ), οι οποίοι εμφανιζόμενοι πλέον ως γνήσιοι Έλληνες, αμφισβητούν το δικαίωμα σε εμάς τους Μακεδόνες να αυτοαποκαλούμαστε έτσι, γιατί δεν είμαστε, λένε, καθαροί απόγονοι των Μακεδόνων εκείνης της εποχής.
Αν ψάξουν τις ρίζες τους, θα διαπιστώσουν ότι το αυθεντικό τους όνομα και η καταγωγή είναι Κατπατούκοι και ότι αυτό που κάνω, δεν έχει σκοπό να τους μειώσει, αλλά στο να τους προσγειώσει. Δυστυχώς, μόνο όταν προσγειωθούν στην ωμή πραγματικότητα, θα σταματήσουν να μας κοιτούν υπεροπτικά, να μας αντιμετωπίζουν περιφρονητικά και να ποδοπατούν την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά μας. Με λίγα λόγια θα πάψουν να είναι τόσο ρατσιστές και θα σεβαστούν τον τόπο και τον λαό που τους φιλοξενεί.

Το Δράμα της Δράμας

Το μπλογκ «Yauna Takabara», άθελά του, αποκαλύπτει σε πόσο βαθιά σύγχυση βρίσκεται ο μέσος πολίτης αυτής της χώρας και με πόσο περιορισμένη κριτική ικανότητα.
Από τα βίντεο που έχει μονίμως αναρτημένα στην κύρια σελίδα του, προκύπτει ότι είναι προσφυγικής καταγωγής και μάλλον Πόντιος (Κατπατούκας).
Ενεργοποιώντας το βίντεο με το τραγούδι του Στ. Καζαντζίδη «Τσάμπασιν», καταλαβαίνουμε πόσο ελληνική ήταν η γλώσσα των Ποντίων και πόσο ελληνικά ήταν τα ονόματα των ποντιακών χωριών που το μοιρολόϊ λέει πως
καταστράφηκαν: Τσάμπασιν, Ορτούς, Παρχάρ, Τσαμλούκ, Καρακιολ.

Στην πρόσφατη ανάρτησή του (12 Απριλίου 2010) προβάλει ως παράδειγμα «Μακεδονομάχου», που, όπως γράφει:
«Ό κυριότερος μυστικός πράκτωρ του [μητροπολίτη] Χρυσοστόμου, μέσα στις τουρκικές υπηρεσίες της Δράμας, ήταν ό Νικήτας Δρακόπουλος, αξιωματικός της Τουρκικής Χωροφυλακής.»
Λέει, λοιπόν, ο Δρακόπουλος:
«Συγκρότησα αμέσως το απόσπασμα μου και πήρα μαζί μου πιστούς σε μένα Τουρκαλβανούς καθώς και άλλους Χωροφύλακες πού είχα προστατεύσει ως Αξιωματικός στη Δράμα.
Έτσι, οι περισσότεροι άνδρες του αποσπάσματος ήσαν αφοσιωμένοι σε μένα.
…τράβηξα για το Σκρίτζοβο, πού ήταν τότε φωλιά κομιτατζήδων». Τελικά «εξοντώθηκε ολόκληρη συμμορία από Βουλγάρους.»

Το Σκρίτζοβο, που μετονομάστηκε βιαίως σε Σκοπιά, ήταν καθαρά μακεδονικό χωριό στα σύνορα των νομών Δράμας-Σερρών, και οι «κομιτατζήδες» που αναφέρονται, είναι τα αντάρτικα σώματα της ΕΜΕΟ που αγωνίζονταν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον οθωμανικό ζυγό.
Αυτοί, λοιπόν, που υπονόμευαν τον απελευθερωτικό αγώνα της Μακεδονίας σε συνεργασία με τις δυνάμεις κατοχής, χαρακτηρίζονται «Μακεδονομάχοι». «Νέος Μακεδονομάχος» αυτοχαρακτηρίζεται και ο μπλόγκερ Yauna Takabara.
Για να καταλάβουμε τον παραλογισμό της χρήσης του όρου, δεν έχουμε παρά να δούμε την χρήση ενός άλλου παρόμοιου όρου.
Ως εικονομάχοι χαρακτηρίζονται εκείνοι που κατά τον 8ο – 9ο αιώνα μάχονταν να διώξουν τις εικόνες από τους χριστιανικούς ναούς. Για τον ίδιο λόγο ακριβώς, εκείνοι που αγωνίστηκαν για να διώξουν (ή να υποτάξουν) τους Μακεδόνες από τη Μακεδονία, σωστά ονομάζονται «μακεδονομάχοι». Εικονομάχοι ήταν εκείνοι που μάχονταν κατά των εικόνων και αντίστοιχα Μακεδονομάχοι ήταν εκείνοι που μάχονταν κατά των Μακεδόνων.

Ο Yauna Takabara και το μπλογκο-συνδικάτο τους ξέρουν πως δύσκολα θα μπορέσουν να διώξουν κι άλλους Μακεδόνες από τον τόπο τους. Έτσι έχουν αποδοθεί σε έναν αγώνα τρομοκράτησης και ιδεολογικοπολιτικής κηδεμονίας τους.

Στις αμέσως δύο προηγούμενες αναρτήσεις του, ο Κατπατούκας «Yauna Takabara», άθελα του φαντάζομαι, λέει τα πράγματα με το όνομά τους:
«Τετάρτη, 07 Απριλίου 2010
Μακεδόνες από την Καλή Βρύση Δράμας.
Παρασκευή, 09 Απριλίου 2010
Mακεδονική Παράδοση Καλής Βρύσης: «Αναστάσιμη» δέηση στον Βάκχο

Η Καλή Βρύση είναι πράγματι ένα από τα μακεδονικά χωριά της Δράμας. Πριν το 1926 λεγόταν Γκόρεντσι (Горенци) και οι κάτοικοί του ήταν όλοι, όπως σωστά τους αναφέρει ο μπλόγκερ, Μακεδόνες.
Το 1913 είχε 874 κατοίκους. Μετά το 1923 εγκατέστησαν στο χωριό και μερικούς πρόσφυγες (51 οικογένειες- 211 ψυχές), αλλά η εν λόγω «Μακεδονική Παράδοση» είναι των γηγενών. Σωστά αναφέρει και τις παραδόσεις τους ως Μακεδονικές. Μέρος των Μακεδονικών παραδόσεών τους, φυσικά, ήταν και τα μακεδονικά παραδοσιακά τους τραγούδια και η γλώσσα τους.

Κατά τον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο, ένα μέρος των κατοίκων έπεσε θύμα της εθνοκάθαρσης του ελλαδικού στρατού και κατέφυγε στη Μακεδονία του Πιρίν (Βουλγαρία). Αλλά και κατά τον Β’ Παγκόσμιο, όπως και κατά τον Εμφύλιο, πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν και δεν επιτράπηκε ο επαναπατρισμός τους.
Μακεδονικά είναι και τα γύρω χωριά Γκάμπροβο (Καλιθέα), Μπούρσοβο (Ανθοχώρι), Ροσίλοβο (Χαριτωμένη), Γκραμένιτσα (Γραμμένη), Προσοτσάν (Προσοτσάνη) κλπ. Λίγο πιο βόρεια είναι και το Ντόλνο και Γκόρνο Μπρόντι (Κάτω και Άνω Βροντού) από όπου, όπως έχω ακούσει χωρίς να είμαι βέβαιος, καταγόταν η μητέρα του Καραμανλή του γέρου.

Το Горно Броди (Γκόρνο Μпρόντι – Άνω Βροντού) που είναι το τελευταίο χωριό του Ν.Σερρών προς το Зрново (Ζ΄ρνοβο- Κάτω Νευροκόπι), ήταν ένα καθαρά μακεδονικό χωριό άνω των 5.000 κατοίκων.
Μετά την καταστροφή του Κιλκίς και των γύρω χωριών, τον Ιούνιο του 1913, από τον ελλαδικό στρατό, οι κάτοικοι των μακεδονικών χωριών, ειδικά εκείνων που συμμετείχαν στον μακεδονικό απελευθερωτικό αγώνα, πανικοβλήθηκαν και εγκατέλειψαν τις εστίες τους.
Το ίδιο έκαναν και οι κάτοικοι του Γκόρνο Μπρόντι, οι οποίοι κινήθηκαν προς τα βόρεια. Έτσι στο τέλος του 1913 είχαν μείνει περίπου 800. Περί τους 350 από εκείνους που έφυγαν, επέστρεψαν στο χωριό μόλις ηρέμησαν τα πράγματα.

Η Συνθήκη του Νεϋγί (1919) προέβλεπε την προαιρετική ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.
Όσοι ένιωθαν Βούλγαροι έπρεπε να μεταναστεύσουν στη Βουλγαρία.
Μέχρι το τέλος του 1923 ελάχιστες μακεδονικές οικογένειες είχαν μεταναστεύσει και αυτές λόγω του κινδύνου για τη ζωή τους.

Στις 27 Ιουλίου 1924 ένα παραστρατιωτικό απόσπασμα έκανε μια επιδρομή στα διπλανά από τη Βροντού μακεδονικά χωριά Трлис (Τ΄ρλις - Βαθύτοπος) και Капа Ќој (Κάπα Κιόϊ - Κατάφυτο) και σκότωσε 17 αθώους πολίτες.
Αυτό προκάλεσε μεγάλο πανικό σε όλα τα γύρω χωριά, οι κάτοικοι των οποίων μέσα σε μια νύχτα εγκατέλειψαν τις εστίες τους και κατέφυγαν στη Βουλγαρική Μακεδονία του Πιρίν. Μεταξύ αυτών ήταν και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της Άνω και κάτω Βροντού.

Αυτή την εγκληματική πολιτική, οι απατεώνες Μακεδονοφάγοι την παρουσιάζουν ως προαιρετική εγκατάληψη των εστιών τους, «επειδή είχαν Βουλγαρική συνείδηση». Η μοναδική συνείδηση που τους έκανε να φύγουν ήταν η «συνείδηση» του κινδύνου για τη ζωή τους.
Ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής είχε μητέρα Μακεδόνισσα και πατέρα Καππαδόκη (Κατπατούκα). Αν οι συγχωριανοί της μητέρας του ήταν Βούλγαροι, τότε και αυτός ήταν Βουλγαροκαππαδόκης.
Πάντως ένα είναι δεδομένο: ήταν τόσο δηλητηριασμένο το πνεύμα του και η ψυχή του με εθνορατσιστικό δηλητήριο, που τον έκανε όχι μόνο αδιάφορο για τις διώξεις κατά των ομογενών της μητέρας του, αλλά και διώκτη τους.
Οι κόλακές του υποστηρίζουν ότι «αποκατέστησε τη δημοκρατία στην Ελλάδα». Η ίδια η πραγματικότητα, όμως, λέει, ότι ήταν ένας από εκείνους που εμπόδισε την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Μακεδονία.

Ο αγώνας μας για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας είναι μέρος του αγώνα μας για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας και της πραγματικής δημοκρατίας για τους Μακεδόνες.
Είναι η απόδοση του ελάχιστου φόρου τιμής που οφείλουμε στη μνήμη των προγόνων μας που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για ελευθερία και δημοκρατία. Φόρος τιμής για τα θύματα του ελλαδικού εθνορατσισμού στη Δράμα, τις Σέρρες, το Κιλκίς και σε όλη τη Μακεδονία.




43 σχόλια:

  1. Ανώνυμος14/4/10, 7:18 μ.μ.

    Τι έγινε ρε Καρατάσο, τσαντίστηκες που σε πήραν είδηση κι οι πέτρες ακόμα; Λες η μάνα του Καραμανλή του πρεσβύτερου να μην ήξερε τι ήταν; Έιχαν οι Βούλγαροι της Άνω Βροντούς ονόματα σε -όγλου το 1880; Η οικογένεια Καραμανλή υπέφερε από τους Βούλγαρους τα μύρια όσα - και ως εκ τούτου τους είχε στη μπούκα όπως τους έχουν στη μπούκα όσοι ντόπιοι (πατριώτες όλοι) έχω γνωρίσει από Ανατολική Μακεδονία (και ομολογουμένως όλο και κάποιοι αυτονομιστές να έχουν ξεμείνει αλλά δεν τους έχω γνωρίσει προσωπικά). Ο Yauna όχι μόνο είναι ντόπιος αλλά είχε πάρει φαλάγγι τα κουμάσια τους φίλους σας στο maknews και στα ντόπικα μέχρι που τον έδιωξαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/4/10, 9:08 μ.μ.

    Φίλε Καρατάσο,
    Θα χαρακτήριζα το άρθρο σου άκομψο, προχειρότατο και εμφανώς εμπαθές.
    Επιτίθεσαι στο γνωστό μπλόγκερ yauna takabara. Δε γνωρίζω από που βγάζεις το συμπέρασμα ότι είναι μικρασιάτης στην καταγωγή, δεν έχει και σημασία άλλωστε. Ο Γεώργιος ο Καραμανλής, όμως πατέρας του Κ. Καραμανλή (του πρεσβύτερου) από πού κι ως πού είναι Καππαδόκης? Έχεις κανένα στοιχείο που να το αποδεικνύει πέρα από το εξωφρενικά αυθαίρετο συμπέρασμα λόγω του ονόματος του? Σύμφωνα με τη λογικά σου, κι ο Τάταρτσεφ θα ήταν Τάταρος κι ο φίλος σας ο Λιούμπι Ουζούνοφσκι Τουρκος, όπως και Τούρκος θα πρέπει να είναι στην καταγωγή και όποιος από τους εκατοντάδες χιλιάδες "δικούς σου" έχει τουρκικό όνομα μπροστά από τις καταλήξεις
    οφ και σκι.
    Το άλλο μεγάλο σφάλμα σου είναι η ηρωοποίηση των κομιτατζήδων και η αποβουλγαροποίηση τους. Είναι ακόμα νωπές η μνήμες, τόσο από τις φρικαλαιότητες τους όσο και από την ξεκάθαρο προσδιορισμό τους ως Βούλγαροι και των αγώνα τους για την "ένωση" με τη Βουλγαρία.
    Όσο για τους ανταλλάξιμους που φύγανε στη Βουλγαρία, φαίνεται να ξεχνάς ότι κατά τη διάρκεια της Βουλγαρικής κατοχής (1941-44) εγκαταστάθηκαν, πέρα από τους στρατιώτες και περίπου 70 χιλιάδες έποικοι από τη Βουλγαρία, η πλειονότητα των οποίων ήταν πρόσφυγες που επέστρεψαν, μερικοί εκ των οποίων και πρώην κομιτατζήδες. Ψάξε όσο θες, σε προκαλώ μάλιστα, να μου υποδείξεις έναν μόνο από αυτούς που να μην δήλωνε και να μην έπραττε ως ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ.
    "Μακεδονοποιώντας" τους Κομιτατζήδες, φορτώνεις τους ομοϊδεάτες σου με τα αποτρόπαια εγκλήματα τους και δίνεις έναν καλό λόγο για να σας μισούνε και να έχουν προηγούμενα εναντίων σας.
    Τελικά δηλαδή ήταν "μακεδόνες" αυτοί που κάνανε ότι κάνανε στη Δράμα στη διάρκεια της Κατοχής? Η Βουλγαρική κατοχή, είναι γνωστό ότι ήταν πολύ χειρότερη της Ναζιστικής - Χιτλερικής - Γερμανικής, αφού 100 χιλιάδες περίπου κάτοικοι των Βουλγαροκρατούμενων περιοχών πέρασσανε στις υπό Γερμανική κατοχή περιοχές για να γλιτώσουν και θα 'ταν πολύ περισσότεροι αν δεν φροντίζανε να ασφαλίσουνε τα ενδοκατοχικά σύνορα.
    Τελικά Μακεδόνες ήταν ή Βούλγαροι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος14/4/10, 11:50 μ.μ.

    Karatasho επιτέλους μάθαμε κάτι ακόμα γι αυτούς τους έποικους οι οποίοι εδώ στην περιοχή μας λόγο τις πλειοψηφίας τους το παίζουν μεγάλοι Ελληναράδες θα πρέπει να συμπληρώσω πως μέχρι πριν 20 περίπου χρόνια υπήρχαν στην περιοχή μας Ελληναράδες που μιλούσαν μόνον Τουρκικά δεν καταλάβαιναν λέξη Ελληνικά.
    θα ήθελα επίσης να πω πως ξέχασες να αναφέρεις και τα ζωντανά Μακεδονικά χωριά τις Δράμας με 90% Μακεδόνες όπως τα χωριά Πετρούσα (Πλέυνα ) , Βώλακα ,
    Πύργοι ( Μπουμπλίτς ) , Ξηροπόταμο (Βισότσεν) & Μοναστηράκι (Ντράνοβα).

    Karatasho να ξέρεις πως κάνεις πολύ καλή δουλειά , συνέχισε.
    Από εσάς μαθαίνουμε, αλλά έχουμε και βήμα να ακούγετε η φωνή μας

    пријател од драма

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος15/4/10, 8:05 π.μ.

    Καρατάσο παραβίασες την αρχή σου να μη αναρτείς σχόλια που περιέχουν ύβρεις για τους Μακεδόνες, όπως ο πρώτος σχοιλαστής που λέει τους ομογενείς μας πρόσφυγες από τη Δράμα Βούλγαρους. Εγώ δεν ξέρω κάποιους Μακεδόνες "αυτονομιστές", αυτοί που τους βλέπουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε 08:05
    Ανάρτησα δύο σχόλια που περιέχουν όντως υβριστικούς ή συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς, για να φανεί ο τρόπος που αντιδρούν κάποιοι, έστω κι αν βάζουν κάποια ζητήματα προς συζήτηση.

    Ανώνυμε 23:50
    Δεν ξέχασα να αναφέρω τα άλλα Μακεδονικά χωριά της Δράμας. Σκοπός μου ήταν να αναφερθώ στον τρόπο που εκδιώχθηκαν οι Μακεδόνες της Καλής Βρύσης και των γύρω χωριών.
    Επειδή, λόγω απόστασης, δεν έχω αρκετή πληροφόρηση θα βοηθούσε την προσπάθειά μας να στέλνετε στοιχεία από την περιοχή είτε ως σχόλια είτε στο email που υπάρχει στη δεξιά στήλη της κύριας σελίδας.

    Ανώνυμε 21:08 και 19:18
    Ο Takabara στην χθεσινή του ανάρτηση αναφέρει: Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010
    "Πύργοι Δράμας. Ένα καθαρά Ελληνικό Μακεδονικό χωριό... Είναι ένα ακόμη καθαρά ντόπιο σλαβόφωνο μακεδονικό χωριό στον Νομό Δράμας."
    Πολύ σωστά αναφέρει το ντόπιο χωριό ως μακεδονικό. Ελληνικό θα ήταν, αν η μητρική γλώσσα των κατοίκων ήταν η ελληνική.
    Την εποχή του Ιλιντεν, οι Βούλγαροι και οι Έλληνες, όταν ένα χωριό υπαγόταν στο Πατριαρχείο χαρακτηριζόταν ελληνικό, ενώ όταν περνούσε στην Εξαρχία χαρακτηριζόταν βουλγαρικό.
    Η έννοια ελληνικό - βουλγαρικό δεν είχε χαρακτήρα εθνικό αλλά μόνο θρησκευτικό.
    Συχνά το ίδιο χωριό ή η ίδια οικογένεια από πατριαρχική γινόταν εξαρχική και χαρακτηρίζονταν την μιά φορά ελληνική και την άλλη βουλγαρική. Από εθνική άποψη πρόκειται για τον ίδιο λαό.
    Αυτό είναι που αγνοεί ή δεν θέλει να καταλάβει ο πολύς κόσμος και αυτή η σύγχυση τον κάνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλευσης.
    Στα θέματα που αναφέρεστε, θα αναφερθούμε μελλοντικά σε κύρια ανάρτηση, καθώς είναι μεγάλα και δεν είναι εύκολο να καλυφθούν μέσω σχολίων.
    Αν ο Yauna Takabara είναι ντόπιος, γιατί στα βιντεάκια της κύριας σελίδας τους έχει μόνο τις καταστροφές των Ποντίων και των Μικρασιατών και κανένα των ντόπιων?
    Οι Πόντιοι έκαναν αγώνα για να φέρουν και τους ομογενείς τους Ρωσοπόντιους στη Μακεδονία.
    Ο Takabara αν είναι ντόπιος γιατί δεν αγωνίζεται για τον επαναπατρισμό των ομογενών τους?
    Οι Έλληνες κατασφάχθηκαν κατα τον Εμφύλιο Πόλεμο, αλλά αργότερα έκαναν την εθνική τους συμφιλίωση.
    Οι Μακεδόνες γιατί να μην κάνουν το ίδιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος15/4/10, 12:06 μ.μ.

    σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο είναι αναπτυγμένη η γενεαλογική/ιεραλδική επιστήμη , με αποτέλεσμα οι πολίτες να γνωρίζουν το γενεαλογικό δένδρο των πολιτικών τους..
    εξαίρεση η ελλάδα, διότι τότε θα αποδειχθεί περίτρανα αυτό που όλος ο εξω κόσμος γνωρίζει:
    οι σημερινοί έλληνες, ιδιαίτερα δε οι ελληναράδες δεν κατάγονται από ελληνες..
    οι αγνοί έλληνες εθνικιστές διανοούμενοι και πολιτικοί δημόσια και γραπτά δήλωναν ότι η εθνότης είτε των πατριαρχικών είτε των εξαρχικών στην νότια μακεδονία του αιγαίου είναι ΜΙΑ , η μακεδονική...
    οι έλληνες εθνικιστές κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια, αφού ο εθνικισμός άμεσα συνδέεται με την αυτονομία και την απόσχιση, σε αντίθεση με τον εθνοτισμό...
    πρόσφατα στην θεσσαλονίκη μας , γέμισαν με εθνικιστικές προκηρύξεις στις οποίες ζητούσαν την υποστήριξη στην διεκδίκηση του Μπολάνου για απόσχιση της νότιας αλβανίας...
    ουδείς μακεδόνας της ελλάδας ούτε κάν σκέφθηκε ούτε βέβαια εκδήλωσε σχετικό αίτημα...
    εξαίρεση η περίοδος αμέσως μετά την προσάρτηση από τον ΞΕΝΟ κατοχικό ελληνικό στρατό , το 1913...
    γεγονός απόλυτα δικαιολογημένο , για τον συντριπτικώς επικρατούντα εθνοτικά αυτόχθονο μακεδονικό πληθυσμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος15/4/10, 12:27 μ.μ.

    πολύ καλή ανάρτηση για τον αντιμακεδόνα , αντιευρωπαϊο , αντιδημοκράτη , έλληνα εθνικιστή πιθανό εποικο στην μακεδονία...
    αν είχε έστω και ελάχιστη σχέση με τους μακεδόνες θα σέβονταν τον εθνοτικό αυτοπροσδιορισμό , την γλωσσική μακεδονική ταυτότητα, την ιστορία της μακεδονικής δράμας και τα εγκλήματα της εθνοκάθαρσης εκ μέρους του ελληνικού κράτους , εναντίον των μακεδόνων κατοίκων της....
    χιλιάδες μακεδόνες της δράμας ζούν στην μακεδονία του πιρίν, ιδιαίτερα στο γειτονικό γκότσε ντέλτσεφ..
    μάλιστα πρόκειται για ιδιαίτερα ενεργούς μακεδόνες..
    που κάθε χρόνο δίνουν το παρόν στις 2 αυγούστου,στην επέτειο του ίλιντεν, στο άγαλμα του μακεδόνα βασιλιά σαμουήλ, δίπλα στο πέτριτς..
    αλλά και στην επέτειο του γιάνε σαντάνσκι , για τον οποίο αναμένουμε ανάρτηση , πριν την εκδήλωση και την συμμετοχή μακεδόνων αιγαιατών..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος15/4/10, 12:32 μ.μ.

    Yane Sandanski - Macedonian revolutionist from Pirin Macedonia
    Yane Ivanov Sandanski was born in the village of Vlahi near Melnik on 28 of May 1872. His father Ivan participated as a flag carrier in the well known Kresna Uprising.

    Yane Sandanski is a big Macedonian revolutionist, and one of the leaders of the Macedonian National Revolutionary Movement. Since the start of his revolutionary activity, he became well known because he protected the villager's from the tyranny. He organised national courts, and he also organised the people for a self-defence.

    Sandanski lived and fought in the Pirin region, and that is why the people gave him the name "Pirin Tsar" (Pirinski Car). He was also active in the Ilinden Uprising, and in 1908, he supported the young Turkish revolution with the vision for the freedom of the Macedonian people.

    Soon after that, the Bulgarian Tsar Ferdinand labelled Yane Sandanski as the most dangerous enemy against the great Bulgarian interests (Macedonia to be under Bulgaria). In the same year, an unsuccessful assassination was attempted on Yane Sandanski by paid killers who were sent by Ferdinand. These paid killers tried again to assassinate Yane on 15 August 1909, where he was only wounded.
    With the expulsion of the Turks', Macedonia was partitioned between Serbia, Bulgaria and Greece. Sandanski remained in hiding on Mt. Pirin and planned to assassin Tsar Ferdinand but on the 22 April 1915, while on his way from Melnik to Nevrokop near the Rozenski Monastery, paid killers sent by Ferdinand, hidden attacked him from behind and succeeded to kill him.


    Yane Sandanski the Pirin Tsar


    The murder of Yane Sandanski
    Yane Sandanski (1872-1915) was Macedonian revolutionary from Pirin Macedonia.
    From 1899 he cooperated with Goce Delcev, and held the positions of the duke of Melnik and a president of the Comity of the Ser area. He persistently fought against the intrusions of vrhovists from Bulgaria and andartas from Greece.


    Rozen Monastery


    After the establishing of the constitutional regime in Turkey, he advocated the cooperation with the Young Turks in regard to solving the agrarian question, democratization of Turkey and establishing of local government units with schools in the mother language of the people. In 1909 with his regiment he participated in the successful intervention against the contrarevolution in Turkey.
    In constitutional Turkey, Yane was the first president of the People's Federative Party.


    Yane Sandanski, "the Tsar Pirin" was murdered by mercenaries sent by the Bulgarian tsar Ferdinand in 1915.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συγχαρητήρια για το θέμα της ανάρτησης, για τις ενημερωτικές πληροφορίες και κυρίως για το ξεμπρόστιασμα του ανόητου υπερόπτη κατπατουκικης καταγωγής Κατπατουκα Takabara που όχι μόνο υποκρίνεται τον Μακεδόνα αλλά επιχειρεί να το παίξει και “κηδεμόνας” των Μακεδόνων της περιοχής του. Από το blog του φαίνεται ξεκάθαρα και “κάνει μπαμ” από χιλιομετρα πως ανήκει στην συνομοταξία των Ακρίδων της Μακεδονίας. Πρέπει να μάθει αυτός και οι όμοιοί του πως εάν “νοιωθει” Μακεδόνας είναι δικαίωμά του και ότι είναι τιμή για εμάς τους Μακεδόνες που θέλει να είναι σαν εμάς. Όμως, δεν είναι δικαίωμά του να μας βρίζει στο blog του με ταμπέλες και να μας αποκαλεί – άκουσον! ακουσον! - “αντιμακεδονες”.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. -
    Κάποιος αγγλομαθής ΑΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙ το σχόλιο του Ανώνυμου 12:32 για τον Γιάνε Σαντάνσκι, ο οποίος δραστηριοποιούνταν στην περιοχή Δράμας - Σερρών - Πιρίν και ας μας την στείλει.

    Στις 22 Απριλίου είναι η επέτειος του θανάτου του.
    στο Ρόζεν Μαναστίρ στο όρος Πιρίν θα γίνει την ερχόμενη κυριακή 18 Απριλίου 2010, εκδήλωση προς τιμήν του.

    Σχετική ανακοίνωση για όσους θέλουν να συμμετάσχουν, υπάρχει στο μπλογκ belomorska Macedonia, που υπάρχει στο ιστολόγιό μας.
    -

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος15/4/10, 2:21 μ.μ.

    Προς Ανώνυμο 14/4/10 21:08
    Στο κείμενό σου αναφέρεις τα παρακάτω

    <<>>


    Και σου λέω εγώ ο пријател од драма
    Δεν ξέρω από ποιο μέρος τις Ελλάδας είσαι, ξέρω όμως ότι λες ΨΕΜΑΤΑ,
    αν αναφέρεσαι και στον νομό Δράμας , διότι στην Δράμα δεν εγκαταστάθηκαν ποτέ επαναπατριζόμενοι Μακεδόνες (Τους έποικους που αναφέρεις ) και δεν έχω ακούσει ποτέ στα 53 μου χρόνια μαζί με τον Βουλγαρικό Στρατό να έχουν επαναπατριστεί έστω και να ξανάφυγαν με την αποχώρηση του Βουλγαρικού Στρατού Πρόσφυγες Μακεδόνες .
    Σε προκαλώ και εγώ από την πλευρά μου πάντα για την περιοχή τις Δράμας να μου αποδείξεις τον ισχυρισμό σου και δεν σου ζητάω για 70000 ψυχές έστω για 50 – 100 άτομα και που είναι αυτοί σε ποια μέροι τις Δράμας εγκατασταθήκαν ;


    Τώρα όσον αφορά μια πάρα πολύ μικρή μερίδα υποθετικά πάντα να είχε τότε φιλοβουλγαρικά αισθήματα αυτοί είναι εξαίρεση στον κανόνα (όπως καλά γνωρίζεις εξαιρέσεις στον κανόνα πάντα υπάρχουν ) και μέσα από αυτήν την πολύ μικρή εξαιρέσει να μην ξεχνάμε ένα ποσοστό είναι αυτοί που αγανάκτησαν από την δική σας συμπεριφορά (των πραγματικά ΕΠΟΙΚΩΝ ) και γύραν προς την άλλη πλευρά π.χ. αν ένα παιδί ανάμεσα στους δύο γονείς ο ένας το ξυλοφορτώνει και ο άλλος του φέρετε με στοργή τότε λογικά το παιδί προς ποια πλευρά θα πάει ; φυσικά σε αυτόν που του φέρετε με στοργή, αυτό έγινε και με αυτούς τους ανθρώπους φερθήκαν απολύτως φυσιολογικά , εσείς βέβαια ανήκετε στην θέση αυτών που το ξηλοφωρτόνη . Δηλαδή ανάμεσα στα δύο κακά επέλεξαν το λιγότερο κακό

    Και από πότε αποκαλούνται έποικοι οι υποθετικά επαναπατριζόμενοι, οι οποίοι εκδιώχθηκαν οι περισσότεροι με την βία; εγώ ξέρω πως έποικοι αποκαλούνται οι άνθρωποι που μια κυβέρνηση (κράτος ) παίρνει κάποιους ανθρώπους από ένα τόπο και τους τοποθετεί με το έτσι θέλω σε κάποιο άλλο τόπο και σημειωτέον χωρίς νωρίτερα να έχει ρωτήσει εάν τους αποδέχονται οι υπάρχοντες κάτοικοι .

    << Φίλε>> μου ΕΠΟΙΚΕ εάν αναπτύξω το γενεαλογικό μου δένδρο θα δω πώς αναπτύσσετε μόνον σε αυτόν τον τόπο και πάνω από 1500 χρόνια, εάν ψάξεις αλήθεια το δικό σου θα αναπτυχτεί που; θα φθάνει Τουρκία – Συρία – Ιράκ – Αφγανιστάν – Πακιστάν και άλλα πολλά. Τώρα αν εσύ είσαι πραγματικός Έλληνας (ρίζα των μεγάλων αυτών Αρχαίων Ελλήνων) τότε εγώ είμαι αστροναύτης.
    Βέβαια τεχνητός Έλληνας μπορείς να θεώρησε και να το κάνω ποιο ήπιο Νεοέλληνας


    пријател од драма

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γιάνε Σαντάνσκι
    Μακεδόνας επαναστάτης, από τη Μακεδονία του Πιρίν.
    Ο Γιάνε Ιβάνοβ Σαντάνσκι γεννήθηκε στο χωριό Βλάχι, κοντά στο Μέλνικ, στις 28 Μαϊου 1872.
    Ο πατέρας του Ιβάν συμμετείχε ως καθοδηγητής στην γνωστή εξέγερση της Κρέσνας.
    Ο Γιάνε Σαντάνσκι είναι ένας μεγάλος Μακεδόνας επαναστάτης και ένας από τους ηγέτες του Μακεδονικού Εθνικού Επαναστατικού Κινήματος. Από την αρχή της επαναστατικής του δραστηριότητας, υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των χωρικών από την τυραννία. Οργάνωσε τα λαϊκά δικαστήρια και δημιούργησε λαϊκά σώματα για αυτοάμυνα.
    Ο Σαντάνσκι έζησε και πολέμησε στην περιοχή του Πιρίν, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο λαός του έδωσε το όνομα του «Βασιλιά του Πιρίν».
    Συμμετείχε επίσης ενεργά στην εξέγερση του Ίλιντεν και το 1908 συμμετείχε ενεργά στην επανάσταση των Νεοτούρκων με όραμα την ελευθερία του Μακεδονικού λαού.
    Μετά την ίδρυση του συνταγματικού καθεστώτος στην Τουρκία, υποστηρίζοντας τη συνεργασία με τους Νεότουρκους, σε σχέση με την επίλυση του αγροτικού ζητήματος, τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας και για την ίδρυση της τοπικής αυτοδιοίκησης με σχολεία στη μητρική γλώσσα του λαού. Το 1909 με το σύνταγμά του συμμετείχε στην επιτυχή έκβαση της επανάστασης στην Τουρκία.
    Στο κοινοβούλιο της Τουρκίας, ο Γιάνε ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου του Λαϊκού Κόμματος.

    Άμεση συνέπεια αυτού, ο Βούλγαρος τσάρος Φερδινάνδος να βάλει στο στόχαστρο τον Γιάνε Σαντάνσκι ως τον πιο επικίνδυνο εχθρό των μεγάλων συμφερόντων της Βουλγαρίας (ενσωμάτωση της Μακεδονίας στη Βουλγαρία).
    Κατά το ίδιο έτος έγινε μια αποτυχημένη προσπάθεια δολοφονίας του Γιάνε από πληρωμένους δολοφόνους του Φερδινάνδου. Οι ίδιοι δολοφόνοι προσπάθησαν και πάλι να δολοφονήσουν τον Γιάνε στις 15 Αυγούστου 1909, όπου απλώς τον τραυμάτισαν.
    Με την εκδίωξη των Τούρκων, η Μακεδονία διαμελίστηκε μεταξύ της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας. Ο Σαντάνσκι παρέμενε κρυμμένος στο Μπούρινο του Πιρίν, αλλά στις 22 Απριλίου 1915, ενώ πήγαινε από το Μέλνικ στο Νευροκόπ, κοντά στο μοναστήρι του Ρόζεν, τον αντελήφθηκαν οι απεσταλμένοι από τον Φερδινάνδο δολοφόνοι, οι οποίοι βρέθηκαν κρυφά από πίσω του και κατάφεραν να τον σκοτώσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος15/4/10, 6:48 μ.μ.

    Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί η λέξη "βούλγαρος" είναι βρισιά???
    Τόσα εκατομμύρια άνθρωποι που γεννιούνται βούλγαροι "βρίζονται" ισοβίως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμε 18:48

    Δεν είναι βρισιά η λέξη "βούλγαρος" και κανένας Μακεδόνας δεν "βρίζει" τους Βουλγάρους.
    Είναι "βρισιά" όμως και προσβολή της αξιοπρέπειας του Μακεδόνα να τον αποκαλούν κάποιοι άλλοι "βούλγαρο", ενώ αυτός δεν θέλει.
    Εσένα σου αρέσει να σε λένε "γραικό" ή "τούρκο"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος15/4/10, 7:58 μ.μ.

    Καλα Καρατασο αδερφε η οπως σε λενε εισαι τραγικος..Τοσο κομπλεξ και μισος κρυμενο μεσα σας ρε γμτ τις συμβαινει σε μερικους ειναι απιστευτο..Παρεπιπτοντος καποιος ανεφερε κατι για το χωριο μου το Βωλακα.Οντως το χωριο μας ειναι γεματο Μακεδονες αλλα δε καταλαβα με ποια εννοια το εννοεις και τι προσπαθεις να περασεις προς τα εξω.Γιαυτο σε προσκαλω να ερθεις να μας το πεις απο κοντα ξερεις εσυ στα Μακεδονιτικα!!Αν τολμας δηλ γιατι ξερεις οτι θα σε παρουμε με τις πετρες!Αν δε,πετυχεις τον παππου μου σε προειδοπειο ομιλει καλα τη γλωσσα και ειναι κηνυγος γιαυτο προσεχε τι θα πεις!!Χαζεμενοι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος15/4/10, 8:27 μ.μ.

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος15/4/10, 8:31 μ.μ.

    Δε πα να με λένε και κινέζο η αρειανό? Δικαίωμα τους είναι... όπως και δικό μου να αυτοπροσδιορίζομαι όπως μου γουστάρει. Το όνομα δεν είναι τίποτα. Αν κάποιος ονομάσει το τριαντάφυλλο "κοπριά" θα αλλάξει η μυρωδιά του?

    Η ονομασία είναι δευτερεύον ζήτημα.

    Γιατί λογόκρινες το δεύτερο μέρος του σχολίου μου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος15/4/10, 8:44 μ.μ.

    δεν αποτελεί βρισιά να αποκαλείς ένα έλληνα, γραικό ή ρωμιό, η τουρκόφωνο ή έποικο αφού αυτό είναι ΑΛΗΘΕΙΑ..
    αντίθετα αποτελεί ύβρη το να αποκαλείς έναν εθνικά μακεδόνα ως βούλγαρο για αυτό είναι ΨΕΜΜΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος15/4/10, 10:39 μ.μ.

    Ανώνυμος 20:44 είπε
    >>>δεν αποτελεί βρισιά να αποκαλείς ένα έλληνα, γραικό ή ρωμιό, η τουρκόφωνο ή έποικο αφού αυτό είναι ΑΛΗΘΕΙΑ..
    αντίθετα αποτελεί ύβρη το να αποκαλείς έναν εθνικά μακεδόνα ως βούλγαρο για αυτό είναι ΨΕΜΜΑ..>>>>

    Πάντως αν κάποιος σε αποκαλέσει ΦΑΣΙΣΤΑ, σίγουρα δεν αποτελεί βρισιά γιατί είναι ΑΛΗΘΕΙΑ καραμπινάτη και εξόφθαλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μακεδών εξ Ιαπωνίας15/4/10, 11:14 μ.μ.

    Ο ανώνυμος 20:44 έχει ελαφρώς μπερδέψει μερικά πράγματα.
    Πρώτον, το ψέμα δεν είναι ύβρις. Τόσοι θεοσεβούμενοι άνθρωποι που ορκίζονταν σε μυριάδες ψεύτικους θεούς ανά τους αιώνες ήταν υβριστές?
    Αντίθετα, η πίστη σε κάτι ψεύτικο, πολλές φορές έχει ευεργετικές συνέπειες για την ψυχική ισορροπία του ανθρώπου.

    Το βασικότερο όμως είναι άλλο. Ο Κρστε Μίσιρκοφ, "ιδρυτής" του μακεδονικού έθνους, είχε εντελώς διαφορετική γνώμη: θεωρούσε το μακεδονικό έθνος κομμάτι του βουλγαρικού έθνους, το οποίο κομμάτι όμως λόγω των συνθηκών της εποχής θα έπρεπε να "αποκοπεί" από το "πάτριο" βουλγαρικό.
    Αρα, ή ο ανώνυμος έχει δίκιο, η ο Μίσιρκοφ.
    Διαλιέχτεεεε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος15/4/10, 11:25 μ.μ.

    Πω πω εσύ μπρέ ανώνυμε 19:58 είσαι χαζεμένοοος τρελό μπρέ τρελό !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος15/4/10, 11:38 μ.μ.

    Ανώνυμε 21.08, пријателе (од Драма ли си лил од некое Драмско село?)
    ΔΕΝ είμαι ΕΠΟΙΚΟΣ. Η πρώτη γενιά που εγκατέλειψε την πατρογονική εστία της ήταν η γενιά των γονιών μου, που κατέφυγαν σαν πρόσφυγες, κυνηγημένοι από την χειρότερη τρομοκρατία, τη φτώχεια.
    Φυσικά αυθαιρετώ, λέγοντας ότι είμαι γηγενής, καθώς μπορώ να σκαλίσω το οικογενειακό μου δέντρο το πολύ ως τα μέσα του 19ο αιώνα. Μπορεί όμως οι (προγενέστεροι) πρόγονοι μου να ήρθαν όντως από τη Συρία, το Πακιστάν ίσως και τη Γη του Πυρός. Δεν ξέρω, εσύ όμως φαίνεται να ξέρεις πολλά περισσότερα για μένα. Σίγουρα μιας και μπορείς να ανιχνεύσεις τους προγόνους σου πίσω 1500 χρόνια. Σου συστήνω μάλιστα να δηλωθείς στο βιβλίο Γκίνες καθώς θα είσαι σίγουρα ο μοναδικός μεταξύ των 7.000.000.000 ανθρώπων που μπορεί να το κάνει.
    Και για να σοβαρευτούμε λίγο.
    Επιφυλάσσομαι να σου παρουσιάσω τις πηγές μου για τους 70.000 Βούλγαρους που ήρθαν κι εγκαταστάθηκαν στην Ανατολική Μακεδονία την περίοδο 1941-44.
    Ως τότε, χρησιμοποίησε λίγο τη λογική σου.
    Η Ελλάδα ως γνωστόν στην Κατοχή χωρίστηκε σε ιταλοκρατούμενη, γερμανοκρατούμενη και βουλγαροκρατούμενη.
    Η διαφορά είναι πως η περιοχές που ήταν υπό ιταλική και γερμανική κατοχή (με εξαίρεση τα Επτάνησα) ήταν ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ. Δηλαδή, υπήρχε κυβέρνηση Ελλήνων (ανδρείκελα διορισμένα από τις δυνάμεις κατοχής), υπουργεία, δήμοι, δημόσιες υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, Σώματα Ασφαλείας στελεχωμένα από Έλληνες πιστούς στην κυβέρνηση των ανδρείκελων και στους Ιταλογερμανούς, υπό την επιτήρηση των στρατιωτικών δυνάμεων Κατοχής. Οι νόμοι, παρέμειναν βασικά οι ίδιοι (αστικό δίκαιο, ποινικό κλπ) παρά την ππεριστολή πολλών πολιτικών και αστικών δικαιωμάτων. Παρέμεινε το ίδιο νόμισμα (η δραχμή) και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ λεγόταν το μόρφωμα αυτό.
    Αντίθετα, οι Βουλγαροκρατούμενες περιοχές προσαρτήθηκαν στο Βουλγαρικό κράτος και αποτέλεσαν επαρχίες του. Όλες οι επιγραφές αντικαταστάθηκαν με βουλγαρικές και απαγορεύτηκε οποιαδήποτε επίσημη χρήση της Ελληνικής. Έπαψαν να ισχύουν οι νόμοι του Ελληνικού κράτους και ίσχυσαν οι νόμοι της Βουλγαρίας. Σχηματίστηκαν διοικητικές κατατμήσεις σύμφωνα με αυτές της Βουλγαρίας. Κάθε τμήμα δε, των προσαρτημένων περιοχών, υπάχθηκε σε ευρύτερες περιφερειακές διοικητικές ενότητες που περιλάμβαναν και περιοχές της Βουλγαρίας. Φυσικά, η προσάρτηση αυτή δεν αναγνωρίστηκε από κανένα άλλο κράτος, ούτε καν από τους Συμμάχους της Βουλγαρίας (Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία, Ιαπωνία) που υπέδειξαν στη Βουλγαρία να περιμένει τη λήξη του πολέμου και την σύναψη διεθνούς συνθήκης που θα επανακαθόριζε τα σύνορα.
    Όλος ο διοικητικός μηχανισμός, από τους κοινοτικούς και δημοτικούς άρχοντες και όλοι οι υπάλληλοι του Δημοσίου, διώχθηκαν και αντικαταστάθηκαν από πολίτες που ήρθαν από τη Βουλγαρία. Ήταν περίπου 70.000 μαζί και με αυτούς που μετανάστευσαν εκμεταλλευόμενοι την σκανδαλώδη εύνοια των Βουλγαρικών Αρχών έναντι των Ελλήνων. Έμποροι, επιχειρηματίες, βιοτέχνες, τεχνίτες κλπ. Λέγεται και είναι φυσικό ότι η πλειονότητα των νέων αυτών εποίκων ήταν επαναπατρισθέντες, που φύγανε 20-30 χρόνια πριν. Το γεγονός ότι ουδείς εξ αυτών ποτέ δήλωσε ή έπραξε ως μη Βούλγαρος παραμένει. Το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι, θα έσφαζαν τον πρώτο που θα τους έλεγε ότι δεν ήταν Βούλγαροι αλλά μειονότητα στη Βουλγαρία επίσης.
    Τώρα αν κάποιος θέλει να τους ετεροπροσδιορίσει, ε καλά, δημοκρατία έχουμε, τουλάχιστον γράφουμε ότι γουστάρουμε στα μπλογκς κι έτσι δεν κινδυνεύει από αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. -
    Δημοσίευσα το σχόλιο του 23:14, στό οποίο παρουσιάζει μιά βουλγαρομάνικη άποψη για τον Κρστε Μισίρκοβ, για να δείξω στους αναγνώστες γιατί "λογόκρινα", όπως λέει ο 20:31, "το δεύτερο μέρος του σχολίου του", όπου προσπαθούσε να παρουσιάσει τον Σαντάνσκι ως βουλγαρομάνο.
    Απορρίπτω τέτοια σχόλια γιατί:
    Α. Δεν γίνεται σε κάθε ανάρτηση να δημοσιεύονται -και κατά συνέπεια και να σχολιάζονται- και οι άσχετες με το θέμα απόψεις των γκρεκομάνων και βουλγαρομάνων γιά κάποια πρόσωπα. Για να απαντηθούν τέτοια σχόλια, θα χρειαστούν πολλά άλλα και με αυτό τον τρόπο θα αποπροσανατολιστεί και θα ξεχειλώσει τελείως η συζήτηση. Πιθανότατα αυτό επιδιώκουν. Αντίθετες απόψεις μπορούν να εκφραστούν μόνο στα συγκεκριμμένα ζητήματα της ανάρτησης, οι οποίες και δημοσιεύονται. Όταν αναρτήσουμε θέμα σχετικό με τον χαρακρήρα της Ε.Μ.Ε.Ο. και της επανάστασης του Ίλιντεν, ευχαρίστως θα δημοσιετούν και οι αντίθετες απόψεις.
    Β. Δημοσίευσα κάποια κακοήθη σχόλια, όπως αυτό του 23:25 και του 22:39, για να δείξω στους αναγνώστες μιά άλλη κατηγορία σχολίων που θα συνεχίσω να απορρίπτω. Υποβιβάζουν το επίπεδο του διαλόγου.
    Η προστασία του διαλόγου, δεν είναι στέρηση δικαιώματος έκφρασης. Είναι δημοκρατικό καθήκον.
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος16/4/10, 6:25 μ.μ.

    Οτι λέει ο Καρατάσος, έτσι έχουν τα πράγματα. Είναι σπουδασμένος. Βεβαίως, καλά θα ήταν να μας έδινε και τις πηγές του... για του άπιστους (και έποικους) Θωμάδες. Τις βαλίτσες σας ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμε 18:25
    Δημοσίευσα μόνο το μισό σχόλιό σου, γιατί το υπόλοιπο εμπεριείχε απειλές.
    Πρέπει να ξέρουν οι σχολιαστές, ότι ο μπλόγκερ έχει ευθύνη για ότι δημοσιεύεται στο μπλογκ, όχι μόνο δεοντολογική, αλλά και ποινική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος17/4/10, 12:39 π.μ.

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ

    Ανώνυμο 15/4/10 23:38




    Ιά σα ρουντένου να ενό σέλου ουτ ντράμα μόε του τάτκου , μαϊκα ,μπράτ , ζιουβιάετ να σέλου ,σέσρα μι ζιουβιάι να ντράμα, ιά ζιουβιάεμ 8 γκουντίνι να σόλουν τάμ ίμαμ ράμποτα ραζμπρά ; τι ουτ καϊ ντε σι ; ι κόλκου γκουντίνσι ;

    Και για να συνεχίσουμε στα σοβαρά όπως λές σου λέω ότι

    1) Με τον τρόπο γραφείς σου έδωσες την εντύπωση πως είσαι και εσύ ένας από αυτούς τις ανταλλαγής , γιατί δεν περίμενα πότε ένας ντόπιος να γράφει με τέτοιον τρόπο για τους ντόπιους Μακεδόνες ανεξάρτητα τι απόψεις έχει. Το δε γενεαλογικό μου δένδρο μπορώ πραγματικά να το αναπτύξω και για να είμαι ξεκάθαρος αρκετά βαθύτερα από εσένα, από κει και πέρα είναι φοβερά δύσκολο για έναν απλό άνθρωπο να συνεχείση
    .(γιατί δηλαδή να μην συνεχίζετε και παραπέρα; Εδώ κάποιοι άλλοι επικαλούνται ρίζες από την αρχαιότητα προ Χριστού)σε συνδυασμό βέβαια με τα χαρακτηριστικά μου τα οποία είναι Σλαβικά για τα οποία είμαι περήφανος ,και ότι οι Σλάβοι αναφέρονται εδώ στον τόπο μας σε περισσότερα από 1500 χρόνια. Πιστεύω να σε κάλυψα όσον αφορά τα 1500 χρόνια


    2) Δεν μας είπες Η πρώτη γενιά που εγκατέλειψε την πατρογονική εστία της ήταν η γενιά των γονιών σου, που κατέφυγαν σαν πρόσφυγες, κυνηγημένοι από την χειρότερη τρομοκρατία, τη φτώχεια που πήγαν ;


    3) Σου επαναλαμβάνω (εγώ δεν ήρθα από το Ισλαμαμπάντ ) όπως έχω γράψει επαναπατριζόμενοι Μακεδόνες στην Δράμα δεν έχουν έρθει την περίοδο 1941-44, δεν το έχω ακούσει ποτέ μου στα 53 μου χρόνια ούτε από τους γονείς μου ούτε από παππούδες, ούτε από πουθενά , εσύ από πού το βγάζεις αυτό το συμπέρασμα μπορείς να το βρεις και να μου το πεις . Αν μου το αποδείξεις να είσαι σίγουρος πως θα το δεχθώ , δεν είμαι τόσο εγωιστής. Τώρα εάν εσύ εννοείς τους πραγματικά Βούλγαρους που ήρθαν με τον Στρατό αυτό είναι μια άλλη ιστορία . Μακεδόνες πάντως δεν ήταν και επαναλαμβάνω σε προκαλώ να μου δήξεις όπως σου λέω όχι 70000 αλλά 50-100 επαναπατριζόμενους Μακεδόνες στην Δράμα.
    Βέβαια οι πηγές σου που επιφυλάσσεσαι να μου παρουσιάσεις ελπίζω να είναι αντικειμενικές και όχι Στρατευμένες τύπου όλα τα κακά τα κάναν οι άλλοι και ο Ελληνικός Στρατός όλα τα σωστά !
    Και κάτι ακόμα από την ιστορική σου αναδρομή από το λέγεται
    << Λέγεται και είναι φυσικό ότι η πλειονότητα των νέων αυτών εποίκων ήταν επαναπατρισθέντες, που φύγανε 20-30 χρόνια πριν.>> μέχρι να λες εσύ με βεβαιότητα πως ήταν! απέχει πάρα πολύ. Να το δούμε και διαφορετικά ,η εποχή 1941-44 ιστορικά είναι τόσο κοντά που λογικά για τον τόπο μας ποιανού θα έπρεπε να δεχθούμε περισσότερο την άποψη ; ενός γενικόλογου υποτιθέμενου και ίσως στρατευμένου ιστορικού η τους πατεράδες μας και παππούδες μας;

    Για να σε βοηθήσω την περίοδο 1941-44 από τους υπάρχοντες κατοίκους κάποιοι δηλώσαν βουλγαρόφιλοι και κάποιοι από αυτούς έφυγαν (αυτοί ήταν εδώ και έφυγαν με την αποχώρηση του Βουλγαρικού Στρατού δεν επαναπατριστήκαν και μετά ξανάφυγαν υπάρχει διαφορά ) μαζί με αυτούς φοβούμενοι τις μετέπειτα
    συνέπειες με την αποχώρηση των Βουλγάρων αυτό το έχω αναφέρει άλλωστε και ήταν η μικρή εξαίρεση του κανόνα και όχι ο κανόνας . Μπορείς να ξαναδιαβάσεις το κείμενο μου καλύτερα για το τι λέω στην εξαίρεση στον κανόνα

    4) Σχετικά με το ποιος πραγματικά ονομάζεται έποικος δεν κατάλαβα έκανες κάποιο σχόλιο ;

    5) Και να ξέρεις πάντα χρησιμοποιώ την λογική μου, δεν ειρωνεύομαι ποτέ τον συνομιλητή μου, και για την πρόσφατη ιστορία του τόπου μου πιστεύω τους πατεράδες – παππούδες μας και όχι στρατευμένους ενδεχομένως συγγραφείς

    Με πάντα φιλικούς χαιρετισμούς
    пријател од драма

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος18/4/10, 6:01 μ.μ.

    Още по-ясно това проличава в трактовката, отнасяща се до българите бежанци, които искат да се върнат по родните места. В съшия абзац се посочва, че „ако заселникът е бежанец, който е имал и не е бил ликвидирал имотите си в Беломорието по спогодбата Моллов-Кафандарис, оземлява се с жилище, земя и наличен към тях инвентар безплатно, до определения среден тип. Ако имотите на такъв бежанец, който той е оставил преди в Беломорието са били по-малко от тези, с които се оземлява, той доплаща разликата с 65 % от действителната им цена по реда предвиден в тази точка” [61]. От това личи, че българското правителство отчита, че бежанците са свързани с тези земи не само защото са им родни, но и икономически. Интересно е изследването на Г.В. Димитров за „Българо-гръцките отношения и българските бежанци от Гърция (1919-1931 г.)”. В него той доказва, че „остатъкът в полза на България, приведен в българска валута по тогавашен курс на долара, възлизаше на 1 150 031 250 лв. Според друго сведение сумата възлиза на 2 681 450 000 лв. Това са много пари, макар че по редица причини стойността на значителна част от недвижимите имоти на много български бежанци от Югоизточна Македония и Западна Тракия не е включена в тях” [62].

    Към тези земи българското правителство се отнася като към възвърнати на България, не само като изхожда от историческата истина, но и икономически, понеже повечето от бежанците са свързани с тях. В заграбените им имоти и къщи гръцката държава е настанила колонизирани гърци.

    Българското правителство решава заселването на Беломорието с българи от вътрешността на страната основно да се извършва през 1942 година. Сформира се и отделение за оземляване към Министерството на земеделието. На 6 декември 1941 г. началникът на отделението назначава комисия, която от 8 до 14 декември извършва проучване в Беломорието във връзка с предстоящото заселване в областта. Комисията уточнява по околии свободната селскостопанска земя за оземляване на преселниците и свободните къщи за настаняването им. На основата на проучването комисията прави извода, „че за едно цялостно и с добри резултати преселване в настоящия момент не може да се мисли. Малкото държавна земя (която е била преди собственост на гръцката държава - бел. Д.Й.) не позволява да се предприеме едно по-чувствителпо заселване на Беломорието с българи, взети от старите предели” [63]. Всичко това налага правителството, за да осъществи своята политика за изменение на демографската картина в Беломорието, да предприеме по-чувствителпо изселване на гръцкото население и препращането му в Гърция.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος18/4/10, 6:01 μ.μ.

    Българското правителство преценява, че може да се реши въпроса с изменение на демографската картина в Беломорието след осигуряване на подслон и земи за заселниците. През лятото и есента на 1941 г. няма заселване на българи в Беломорието. През този период в областта се установяват предимно българи, заангажирани в административно-управленческия апарат и в държавно-политическите структури.

    Проблемът със заселването възниква още със самото присъединяване на Беломорието към България в резултат на желанията на преобладаващата част от изселниците и бежанците от Западна Тракия и Македония да се завърнат по родните си места. Поради това се приема и на 20 юни 1941 г. се обнародва Закон за вътрешно преселване и заселване [58], в рамките на българската държава, обединила повечето от българските земи. Той узаконява, но не решава, целия комплекс от въпроси, които възникват около всеки един български гражданин, решил да се върне в родните си места или да се засели в Беломорието. Това налага МВРНЗ да издаде и обнародвана на 24 октомври 1941 г. специална Наредба за земеделско-стопанското заселване в Беломорието [59]. С нея се уточнява редът за заселване и оползотворяване още през текущата година на свободните имоти в Беломорието, като заселването се свързва с оземляване и снабдяване с жилища и шгвентар на бивши бежанци и на други жители от страната.

    От наредбата се вижда, че българското правителство гледа на областта с една по-далечна перспектива. В параграф 3, абзац втори гласи:

    „На заселниците се дават следните облаги: изплащането на земята, жилищата и наличния инвентар към тях е 65 % от действителната им цена и трябва да се изплати за 15 години, разсрочка, безлихвено. Плащането започва от 1944 г.” [60] Само от това може да се направи изводът, че българското правителство в политиката си към Беломорието подхожда не като към окупирана област, а като към българска територия, която се възвръща към страната.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος18/4/10, 6:15 μ.μ.

    Τα παραπάνω για το Δραμινό που αμφέβαλε πως ανάμεσα στους Βουλγάρους εποίκους υπήρχαν και πρόσφυγες από τη Μακεδονία. Η πηγή είναι Βούλγαρος ιστορικός
    http://www.kroraina.com/knigi/dj/dj_biogr.html
    και όλη η εργασία βρίσκεται στο
    http://www.kroraina.com/knigi/dj/
    με το συγκεκριμένο κομμάτι στο
    http://www.kroraina.com/knigi/dj/dj_3a.html
    Μια και γράφεις στα κυριλλικά και η ντοπιολαλιά σας στη Δράμα είναι κοντά στις Βουλγαρικές
    http://en.wikipedia.org/wiki/Ser-Drama-Lagadin-Nevrokop_dialect
    δε σου παραθέτω την κάκιστη μετάφραση του Google.
    Όταν οι Βούλγαροι πέρασαν νόμους ειδικά για τις περιπτώσεις των επιστρέψαντων προσφύγων εσύ ισχυρίζεσαι πως απ' όλους αυτούς που επέστρεψαν κανένας δεν επέστρεψε στο νομό Δράμας; Ή μήπως οι Βούλγαροι ιστορικοί είναι στρατευμένοι να βγάζουν τους Έλληνες αγγέλους (εδώ γελάνε τα πλήκτρα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανάρτησα τα δύο σχόλια στη βουλγαρική γλώσσα, τα οποία δυστυχώς δεν μπορώ να μεταφράσω. Από τα λίγα που κατάλαβα, έβγαλα το συμπέρασμα ότι είναι αποσπάσματα από βιβλία βουλγάρων συγγραφέων.
    Αναφέρουν την πρόθεση της βουλγαρικής κυβέρνησης να κάνει εποικισμό της Ανατολικής Μακεδονίας κατά την περίοδο 1941-44 οπότε κατείχε τα εδάφη της.
    Αναφέρει επίσης ότι κάποιοι από τους εποίκους θα ήταν παλλινοστούντες από εκείνους που είχαν ξεριζωθεί από τις εστίες τους κατά τις προηγούμενες δεκαετίες.
    Απ΄ότι ξέρω σ΄αυτή την πολιτική είχε αντιταχθεί η ναζιστική κυβέρνηση της Γερμανίας.
    Δεν νομίζω να αναφέρει αν τελικά εγκαταστάθηκαν ή επανεγκαταστάθηκαν κάποιοι και πόσοι.
    Εσείς οι Δραμινοί ασφαλώς θα γνωρίζετε κάτι περισσότερο από εμάς τους κεντρομακεδόνες που δεν είχαμε εκείνη την περίοδο βουλγαρική αλλά γερμανική κατοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος18/4/10, 11:08 μ.μ.

    << Φίλε>> μου ΕΠΟΙΚΕ εάν αναπτύξω το γενεαλογικό μου δένδρο θα δω πώς αναπτύσσετε μόνον σε αυτόν τον τόπο και πάνω από 1500 χρόνια...

    Ιδου η Ροδος... Ας μας πει λοιπον ο συγκεκριμενος "κυριος" ποιοι ηταν οι προ-προ-προ παππουδες του πριν 1500 χρονια και πού εμεναν (ονοματα, διευθυνσεις, εκλογικο βιβλιαριο, αριθμο ταυτοτητας/διαβατηριου ή διπλωματος οδηγησης καρου). Με αποδειξεις όμως... Μηπως κραταει απο τον Ιουστινιανο;
    Ακου αναπτυξη του γενεαλογικου δεντρου πριν απο 1500 χρονια!!! Ο μεσος ανθρωπος ζητημα ειναι να ξερει τις ριζες του μεχρι 200 χρονια...
    Πραγματικα η χωρα μας παρουσιαζει πολλες ελλειψεις στον τομεα της υγειας -κυριως δε της ψυχικης... Το συστημα υγειας καταρρεει... Δεν μας χωρανε ολους οι κλινικες παιδια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος19/4/10, 1:07 π.μ.

    Αυτό ισχύει, ότι μερικοί ήταν παλλινοστούντες από εκείνους που είχαν ξεριζωθεί. Αλλά έφυγαν όταν η Βουλγαρία έχασε τον πόλεμο. Αρκετοί πήγαν στο Μελενίκιο, άλλοι στο Μπλαγκόεβγραντ. Ανθρωποι είναι, έλληνες ήμαστε, φιλότυμο έχουμε και καταλαβαίνουμε ότι είναι λογικό να ήθελαν να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφοι τους. Κρύμα που τους έφεραν πίσω στην Ελλάδα οι φασιστες, λαμογια, λοποδιτες που κυβερνούσαν την Βουλγαρία αυτά τα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Φίλε μου ,

    Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά θα καταλάβεις γιατί.


    Όλοι όσοι παρακολοθούν τις αναρτήσεις μου καταλαβαίνουν ότι σκοπός είναι η συμφιλίωση.


    Είμαστε όλοι Μακεδόνες.


    Δεν σε γνωρίζω και δεν έχω λόγο να ψάξω την πραγματική σου ταυτότητα. Δεν με ενδιαφέρει.


    Εγώ έκανα συνειδητά μια μερική ταυτοποίηση για να δω πως λειτουργεί το δίκτυό σας και αν μπορεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ κάποιος να με βρει.


    Είμαι από τα λίγα blog που αναδημοσιεύουν και ΑΝΑΡΤΟΥΝ αντίθετες με την δική μου αντιλήψεις.


    Για παράδειγμα δες στις αναρτήσεις μου αυτές του κ. Λιθοξόου που εκτιμώ το έργο του, ανεξάρτητα αν συμφωνώ μαζί του.


    Φίλε μου,

    ασχολούμαι πολλά χρόνια με τα κοινά της Δράμας.


    Όλο το Σαββατοκύριακο μετά το απειλητική δημοσίευση στο blog σου και το γραπτό μήνυμα που πήρα από σένα, συμβουλεύτηκα πρώην βουλευτές και υποψήφιους και νυν βουλευτές, καθώς επίσης τον Νομάρχη Δράμας και τον Επίσκοπο Σεβασμιότατο κ.κ. Παύλο για την απειλή σου.


    Στην συνέχεια απευθύνθηκα Προέδρους Πολιτιστικών Συλλόγων της Δράμας για την περίπτωση σου.


    Φίλε μου ΟΛΟΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ να σε προκαλέσω να γίνει (δημόσια) καταγγελία ή από μέρους ή από αυτούς που θίγονται από το blog μου.


    Ειδικά αυτοί οι φορείς που προέρχονται από την ΣΦΑΓΗ (Συνωστισμό) στο ΤΣΙΑΜΠΑΣΙΝ,


    Φίλε μου.


    Περιττό να σε πω ότι και ο κ. Νομάρχης που είναι γνωστός μου ο κκ Μητροπολίτης προέρχονται από τον Πόντο.


    Μάλιστα ο ένας εκ των τριών βουλευτών της Δράμας που έχω μακροχρόνιες φιλικές σχέσεις μου ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ότι αν γίνει επίσημη καταγγελία σε βάρος μου θα έρθει το θέμα στην ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.


    Γνωρίζω τη τακτική μερικών να δημοσιοποιούν ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΑ δήθεν επιθέσεις για προβολή των θέσεών τους. Ενδεικτικά :


    http://antimakedonismos.blogspot.com/2010/03/blog-post_24.html


    http://antimakedonismos.blogspot.com/2010/01/blog-post_19.html


    Επομένως Φίλε ΠΡΟΧΩΡΑ…


    Ένα τελευταίο.

    Τον τίτλο 'Νέος Μακεδονομάχος΄ τον δικαιούμαι γιατί είμαι απόγονος "πιστοποιημένων" Μακεδομάχων με Μετάλλια και Διπλώματα από το ελληνικό κράτος.


    Θα βοηθούσε πολύ το σκοπό κάποιων για προβολή των θέσεων τους και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


    Θα σε παρακαλούσα να δημοσιεύσεις σαν σχόλιο και στην Ανάρτηση στο blog σου που μου επιτίθεσαι ΑΔΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος19/4/10, 2:30 μ.μ.

    Ανώνυμε 1.07,

    Μιά μικρή, πολύ μικρή διόρθωση στα λεγόμενα σου, για ιστορικούς λόγους.
    Η Βουλγαρία δεν έχασε αλλά ούτε και κέρδισε κανέναν πόλεμο στη διάρκεια του Β' Π.Π.
    Εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, χωρίς να ρίξει σφαίρα, καθώς ο Ελληνικός Στρατός, αποδεκατιζόνταν στα μέτωπα με τους Γερμανούς. Κι έφυγε πάλι χωρίς να δώσει μάχη (ώστε να χάσει) όταν είδε πως "δεν την έπαιρνε πιά" μετά την αποχώρηση των Γερμανών και τη διαφαινόμενη συντριβή του Άξονα. Μαζί με τα βουλγαρικά στρατεύματα, την κάνανε με "ελαφρά πηδηματάκια" και οι Βούλγαροι πολίτες παλινοστούντες ή μη για ευνόητους λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Karatasho, επειδή δεν αντέχω άλλο πλέον μετά τις αρλούμπες που διάβασα σε παραπάνω σχόλιο, θα μου επιτρέψεις να παραθέσω το κάτωθι βίδεον το οποίο αναλύει τα χαρακτηριστικά του βυζαντινού DNA των πασχόντων από μανία καταδιώξεως και "πιστοποιημένων" μακεδονοφάγων, προκειμένου να γελάσουμε λιγάκι:
    http://www.youtube.com/watch?v=lsGiD_A9Lqo

    ΥΓ. Κάθε ομοιότης με blogger βυζαντινού DNA είναι εντελώς συμπτωματική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος20/4/10, 1:19 π.μ.

    Προς ανώνυμο 18/4/10 18:15


    1)Ποτέ δεν ισχυρίστηκα πως γράφω κυριλλικά μην κρίνεις από το λογότυπο. Εάν γνώριζα στο προηγούμενο σχόλιο θα σου απαντούσα στα κυριλλικά και όχι με ελληνικούς χαρακτήρες να είσαι σίγουρος πως δεν θα είχα κανένα πρόβλημα.


    2)Η γλώσσα μας μπορεί να μοιάζει με την απλή Βουλγαρική αλλά δεν είναι Βουλγαρική (είναι γλώσσα σλαβική – μακεδονική όπως είναι όλες οι άλλες Σλαβικές που μοιάζουν μεταξύ τους αλλά και καμιά δεν είναι ακριβώς ίδια ) και συνεπώς πως είναι δυνατόν να μεταφράσω κάτι τέτοιο. Αφού εσύ γνωρίζεις τη λέει γιατί δεν το παρουσίασες μεταφρασμένο . Κάλλιστα μπορώ και εγώ να ψάξω να βρω κάποιο ξένο κείμενο να σου το παρουσιάσω και τότε και εγώ θα μπορούσα να σου πω πως δεν γελάνε μόνον τα πλήκτρα αλλά όλο το PC μαζί.


    3)Αν και αυτό το κείμενο σου είναι όπως το προηγούμενο (με το λέγετε και το πιθανόν ) άστο και πάλι δεν μου δίνεις απάντηση στην πρόκλησή μου η οποία ήταν και είναι σαφείς . Για άλλες περιοχές βλέπεις δεν μιλώ γιατί δεν ξέρω, για τον τόπο μου όμως ξέρω


    4) Πρέπει να σου πω πώς έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για την εποχή εκείνη και το ξύλο που τρώγανε από τους Βούλγαρους δεν το ξέχασαν (για να τους αναγκάσουν να πάνε με το μέρος τους η για την πείνα που είχαν υποστεί εξ αιτίας τους ) θα ξεχνούσαν λες να πουν αν αυτοί που τους διοικούσαν η που τους έδερναν ήταν επαναπατριζόμενοι; Να είσαι σίγουρος πως θα ήταν πρώτοι στην λίστα αναφοράς τους διότι αυτό θα τους πονούσε περισσότερο.
    Εάν δούμε το θέμα απλά με την λογική και σκέψου ότι σε αναλογία από τους 70000 που αναφέρεις υποθετικά οι 50000 να ήταν επαναπατριζόμενοι και από αυτούς οι περίπου 8000 – 10000 θα έπρεπε λογικά να ήρθαν στην Δράμα εσύ τώρα τι λες τόσοι επαναπατριζόμενοι θα περνούσαν απαρατήρητοι ; Επίσης αυτοί που δεν μας συμπαθούνε εμάς τους Σλαβόφωνους Μακεδόνες δεν θα το χρησιμοποιούσαν σαν επιχείρημα σε βάρος μας; Ξέρεις για έναν τόσο μικρό τόπο ένας τέτοιος πληθυσμός τις τάξεως των 8000 η 5000 η 3000 ακόμη και 1000 δεν θα μπορούσε να μείνει και να ήθελαν κρυφός .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @19/4/10 14:30
    Ευχαριστώ για την σωστή σου διευκρίνιση. Σου υπογράφω και με το όνομά μου κτλπ, τώρα που κάπος βρίκα άκρη με το πως γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ανώνυμος20/4/10, 9:59 π.μ.

    Δραμινέ είμαι ο Ανώνυμος 14/4/10 21:08 και 15/4/10 23:38 (που δεν είμαι έποικος) και δεν έχω σχέση με τον Ανώνυμο 18/4/10 18:15 και με αυτόν που ανήρτησε το κέιμενο στα Βουλγαρικά.

    Έτσι απλά για διευκρίνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ανώνυμος20/4/10, 11:08 μ.μ.

    Δραμινέ (20/4/10 01:19)
    α) όταν υπογράφεις στα κυριλλικά υποθέτω πως όπως άλλοι που κάνουν το ίδιο μπορείς και να διαβάζεις/γράφεις σε αυτό το αλφάβητο. Τώρα αντιλαμβάνομαι πως απλώς πολιτική δήλωση κάνεις με αυτό τον τρόπο.
    β) Αν προσέξεις καλά δεν ισχυρίστηκα πως μιλάς Βουλγαρικά (αν και ο κοντοχωριανός σου συγκάτοικος μου "μπουγάρικα" μου έλεγε πως τα έλεγαν στο χωριό του). Οι Σλαβικές ντοπιολαλιές της Νότιας Βαλκανικής σχηματίζουν ένα γλωσσικό διαλεκτικό συνεχές τόξο από τη Μαύρη Θάλασσα ως τη Σλοβενία. Το τι είναι διάλεκτος ποιάς γλώσσας είναι περισσότερο θέμα πολιτικής-ιστορίας και λιγότερο γλωσσολογίας. Αυτό δεν αναιρεί το ότι οι δικές σας ντοπιολαλιές είναι αρκετά κοντά στις Βουλγαρικές ώστε να υπάρχει ένας σημαντικός βαθμός αλληλοκατανόησης στον προφορικό λόγο. Εάν βέβαια δε μπορείς να διαβάσεις το αλφάβητο δε μπορεί να μεταφράσεις.
    γ) Εγώ έγραψα για άθλια μετάφραση του Google translate (άθλια όπως και οι ελληνικές που κάνει) - προφανώς μπορείς με ένα copy-paste να τη χρησιμοποιήσεις σαν κι εμένα.
    δ) Δεν έγραψα για 70χλδ - άλλος ανώνυμος. :-) Η μελέτη λέει πως:
    At the end of 1942 amounted to Bulgarian settlers 8768 families with a total 37 758 people. They are located in 10 districts, 73 municipalities and 165 villages [110].
    Πόσοι έφτασαν μέχρι το τέλος του πολέμου δεν το έχω ψάξει σαν τον άλλο ανώνυμο. Αλλά το κείμενο γράφει πως πέρασε ειδική διάταξη για τους επαναπατρισθέντες ανάμεσα στους εποίκους - εσύ λες να το έκαναν αν δεν υπήρχε ένας μη-ασήμαντος αριθμός τους. Δυστυχώς ανάλυση του πόσοι ανήκαν σε κάθε κατηγορία δεν έχει η συγκεκριμένη μελέτη. Άμα βρω ανάλυση για τη Δράμα θα στη γράψω εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ανώνυμος20/4/10, 11:19 μ.μ.

    ε) Όσοι θέλουν να πουν κακά λόγια για όσους από εσάς δεν αισθάνεστε Έλληνες (όχι γενικώς τους Σλαβόφωνους Μακεδόνες) δε χρειάζονται την επαναπατρισθέντες για να το κάνουν (αυτούς τους είχαν ήδη για Βούλγαρους). Θυμούνται όσους συνεργάστηκαν ("λαδοβούλγαρους") και αντιθέτως καλομιλάνε για όσους δεν αρνήθηκαν την πατρίδα τους. Τώρα που κολάνε οι περιπτώσεις όσων ούτε νιώθουν μέλη του Ρωμέϊκου αλλά ταυτόχρονα αρνήθηκαν τους Βούλγαρους είναι άλλη ιστορία που βρήκε την κατάληξη της στον Εμφύλιο δυστυχώς.

    Έχοντας ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό έχω γνωρίσει αρκετά πολλούς Βούλγαρους με καταγωγή από την Ελληνική Μακεδονία. Αντιθέτως με τα όσα γράφετε οι πρόγονοι τους δεν κατέφυγαν μόνο στη Μακεδονία του Πιρίν αλλά σκορπίστηκαν σε όλη τη Βουλγαρία (ιδίως από τη Σόφια είναι πάρα πολλοί), αναμίχθηκαν με τους εκεί Βούλγαρους και είναι οι περισσότεροι φανατικοί Βούλγαροι εθνικιστές. Σαν κι εσάς αναγάγουν την εθνική συνείδηση σε κληρονομική ιδιότητα (κούνια που σας κούναγε όλους) και διαμαρτύρονται για τους συγγενείς τους στην Ελλάδα που είναι "αλύτρωτοι Βούλγαροι". Ένα δεν έχω γνωρίσει ακόμα που να δηλώνει Μακεδόνας αλλά όχι Βούλγαρος (και μη μου πείτε για φόβο, σε Αγγλία και ΗΠΑ βρισκόμαστε, ποιός φόβος). Κάπου θα υπάρχει κι αυτός αλλά σαν στατιστικό δείγμα άστα να πάνε. Καλά σας τα έγραψε ο 2ος ανώνυμος.

    Είμαι ο ανώνυμος 18:15 που μετέφερε και το κείμενο στα Βουλγαρικά. Έτσι για διευκρίνηση. ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ανώνυμε 23:19
    Εσφαλμένα γράφεις "απαρνήθηκαν την πατρίδα τους".
    Η πραγματικότητα λέει πως ξεριζώθηκαν με τη βία από την πατρίδα τους.
    Στη Βουλγαρία υπάρχουν δύο μακεδονικές οργανώσεις (ΟΜΟ-ΙΛΙΝΔΕΝ).
    Το βουλγαρικό κράτος απέρριψε την αρχική αίτηση δημιουργίας μακεδονικού κόμματος, ακριβώς γιατί φοβάται ότι θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς πολίτες του να εκφραστούν ως μη Βούλγαροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ανώνυμος18/5/10, 4:55 μ.μ.

    Καταρχας η ιδεολογια του κομμουνισμου καμια σχεση δεν εχει με εθνικες συνειδησεις. Οι εθνικη συνειδηση ειναι κατασκευασμα της αστικης ταξης για να υπερσκελισει τις τεραστιες διαφορες που χωριζουν αυτη και τους προλαιταριους. Στον κομμουνισμο κυριαρχει ο ιστορικος υλισμος και η παλη των ταξεων εως οτου εκμηδενιστουν τελειως οι ταξικες διαφορες. Απλα ο φονιας ιδεολογιες δεν κοιτα. Ειστε προθυμοι οπως παντα ν ακολουθησετε ιδεολογιες κομιτατζιστικες, φασιστικες, κομμουνιστικες, φιλελευθερες, ανθρωπιστικες ως ενδυμα προωθησης αλλων σκοτεινων στοχων.
    Το κεφαλαιο των Γκρεκομανων, των Βουλγαριζοντων και των Σερβομανων που εκδιωχθηκαν κατω απο την παρανιμη δραση του ΒΜΡΟ και της οχρανα ακομα δεν το εχει θιξει κανεις.

    Κατά τον Εμφύλιο 1946 – 1949 διαφάνηκε η θέληση των Μακεδόνων να καλλιεργήσουν την εθνική τους ταυτότητα με την συμπαράσταση του Δ.Σ.Ε. και του Κ.Κ.Ε

    Διαφανηκε παρα πολυ μπορω να πω. Εξαλλου οι άνθρωποι αυτοι έδωσαν ως και τη ζωη μας για να διαφανει η εθνικη τους ταυτοτητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ανώνυμος18/12/10, 8:34 μ.μ.

    αν και εφοσον ξερουμε ολοι ιστορια απο τα αρχαια χρονια μεχρι και σημερα ειναι πολλυ φυσικο να εχουν γινει ανακατανομες ονοματων σε ενα τοσο αξιοπροσεκτο μερος οπως ο ελλαδικος χορος και ανταλλαγες πλυθυσμων αναμεσα μας μα παντα ολοι μας ειμασταν ενος θεου παιδια του διος που ολοι μας γνωριζουμε ειναι και θα ειναι η αποδειξη οτι οι προγονοι μας γνωριζαν την μονοθειστκη θρησκεια και μην κουραζομαστε αλλο πολλυ δεν μας θελουν αλλα εμεις ειμαστε αυτοι που δωσαμε τον πολητισμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή