Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Tο Ουράνιο Τόξο στις Ευρωεκλογές του 1994


«Το ουράνιο τόξο είναι προάγγελος του τέλους της καταιγίδας. Βγαίνει μόλις αρχίζουν να διαλύονται τα γκρίζα, σκοτεινά σύννεφα και να ξεπροβάλει ο καθαρός ουρανός και ένας ιδιαίτερα λαμπερός ήλιος.
Το κόμμα «Ουράνιο Τόξο» που δημιούργησαν μέλη και φίλοι της ΜΑ.ΚΙ.Β.Ε. και εμφανίστηκε στις ευρωεκλογές της 12ης Ιουνίου 1994, είναι ένα ουράνιο τόξο του οποίου μόνο μια μικρή άκρη εμφανίστηκε μετά από μια πολύχρονη σφοδρή πολιτική καταιγίδα που ταλαιπώρησε τους ντόπιους Μακεδόνες του ελληνικού τμήματος της Μακεδονίας. Θύελλες, αστραπές, βροντές, τρομοκρατία, εξορίες, διαλυμένες οικογένειες, ρετσινόλαδα, εξαφανίσεις, βίαιη αφομοίωση, δηλώσεις, εξαναγκασμοί, χαφιεδισμοί, αδικίες, διακρίσεις, φτώχια, στερήσεις, διχασμοί, εξευτελισμοί, απαρνήσεις, απογοήτευση….».

Έτσι άρχιζε την παρουσίαση της δημιουργίας του κόμματος «Ουράνιο Τόξο» το πρωτοσέλιδο άρθρο του περιοδικού «Ζόρα» (Αρ.4, Ιούλιος 1994).
Εκδότης του περιοδικού και δημιουργός του κόμματος ήταν η «Μακεδονική Κίνηση Βαλκανικής Ευημερίας» (ΜΑ.ΚΙ.Β.Ε.), που είχε έδρα την Αριδαία Πέλλας.

Ο βασικός λόγος που δημιουργήθηκε το κόμμα, ήταν να δοθεί η δυνατότητα στους δημοκρατικούς πολίτες της Ελλάδας να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα της ΜΑ.ΚΙ.Β.Ε., και κυρίως στους μακεδονικής καταγωγής πολίτες, που δεν ήταν εύκολο την εποχή εκείνη να εκφραστούν με άλλον τρόπο.
Μέχρι τότε η αντιμακεδονική προπαγάνδα υποστήριζε την ανυπαρξία μακεδονικής εθνικής κοινότητας στην Ελλάδα και την ύπαρξη μερικών δεκάδων ακτιβιστών καθοδηγούμενων από «ανθελληνικά κέντρα του εξωτερικού».
Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές (Οκτώβριος 1993) είχε κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στο Νομό Φλώρινας ο Αναστάσιος Μπούλες και είχε πάρει 369 ψήφους.

15η επέτειος από την ίδρυση του Ουράνιου Τόξου

Η δήλωση του κόμματος έγινε στις 21 Μαϊου 1994 και η κατάθεση του συνδυασμού στις 24 Μαϊου.
Αμέσως εξαπολύθηκε ένας άνευ προηγουμένου πόλεμος λάσπης. Χαρακτηριστικά, η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» έγραψε την επόμενη μέρα: «Προσοχή στο Ουράνιο Τόξο … που ουσιαστικά αποτελεί το «μακρύ χέρι» του Γκλιγκόρωφ και του αλυτρωτισμού των Σκοπίων». Η «Απογευματινή» της 29-5-94 έγραψε: «Ουράνιο Τόξο»: Το ψηφοδέλτιο των προδοτών, - με δικό τους ψηφοδέλτιο κατεβαίνουν οι γνωστοί πράκτορες των Σκοπίων…».
Ανάλογα ήταν τα δημοσιεύματα όλων των μεγάλων εφημερίδων. Συκοφαντούσαν τον αγώνα των καταπιεσμένων και αδικημένων Μακεδόνων, παρουσιάζοντάς τον ως βρώμικο πολιτικό παιχνίδι. Είναι η πάγια τακτική του καλυμμένου με πατριωτικό προσωπείο ρατσισμού.
Θετικά έγραψαν μόνο εφημερίδες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Αυτό το κλίμα διευκόλυνε τον Άρειο Πάγο, που στις 29 Μαϊου δεν ανακήρυξε τον συνδυασμό του Ουράνιου Τόξου και άλλων δύο αριστερών σχημάτων, με το αιτιολογικό ότι δεν κατέθεσαν δήλωση, σύμφωνα με την οποία, το κόμμα «είναι αντίθετο στην δια της βίας κατάληψη της εξουσίας».
Υπήρχε πράγματι ένας νόμος του 1974, που προέβλεπε (λόγω πρόσφατης χούντας) εκείνη τη δήλωση, αλλά είχε περιπέσει σε αχρηστία. Χάριν του Ουράνιου Τόξου ανασύρθηκε. Φυσικά για τις Ευρωεκλογές ίσχυαν οι κανονισμοί της Ε.Ε., που δεν προέβλεπαν κάτι τέτοιο.

Οι Μακεδόνες ακτιβιστές απευθύνθηκαν αμέσως στο Ευρωκοινοβούλιο μέσω της κοινοβουλευτικής ομάδας των εθνοτικών κομμάτων, που τότε είχε το όνομα «Ουράνιο Τόξο» (“Rainbow”). Εκείνοι έστειλαν αμέσως επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής και το Υπουργείο Εσωτερικών, με την οποία δήλωναν ότι το κόμμα των Μακεδόνων της Ελλάδας ήταν εκπρόσωπος της ευρωκοινοβουλευτικής τους ομάδας και ζητούσαν τη συμμετοχή του στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Αυτό πιθανότατα επηρέασε και τη Διακομματική Επιτροπή, η οποία πίεσε προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι ο Άρειος Πάγος συνεδρίασε εκ νέου το μεσημέρι της 1ης Ιουνίου και ανακήρυξε το συνδυασμό του Ουράνιου Τόξου.
Με αυτό τον περιπετειώδη τρόπο οι Μακεδόνες ακτιβιστές δημιούργησαν και επίσημο συλλογικό φορέα. Το επόμενο έτος το κόμμα έγινε τακτικό μέλος της ομοσπονδίας εθνοτικών ευρωπαϊκών κομμάτων, που τότε είχε την επωνυμία «Ουράνιο Τόξο» (“Rainbow”) και η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία».

Τα προβλήματα βέβαια δεν σταμάτησαν εκεί.
Το χαρτί που δικαιούταν το κόμμα, το πήρε από το Υπ. Εσωτερικών το μεσημέρι της 2ας Ιουνίου, δηλαδή 9 μέρες πριν τις εκλογές. Τότε άρχισε ένας αγώνας δρόμου για την εκτύπωση των ψηφοδελτίων και τη διανομή τους στις νομαρχίες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραδοθούν ψηφοδέλτια μόνο στις 29 από τις συνολικά 56 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.
Ο χρόνος που απέμεινε για προεκλογικό αγώνα ήταν ελάχιστος.
Εκτός αυτού, ενώ η τηλεόραση είχε ανακοινώσει τον αρχικό αποκλεισμό του Ουράνιου Τόξου, δεν ανακοίνωσε την εκ των υστέρων νομιμοποίησή του. Έτσι αρκετός κόσμος έμεινε με την εντύπωση του αποκλεισμού. Ελάχιστες εφημερίδες που αναφέρθηκαν σε αυτό, το έκαναν για να το λασπώσουν.

Το βράδυ των εκλογών έγινε άλλη μια μεθόδευση, που από την πρώτη στιγμή φάνηκε ύποπτη.
Τα αποτελέσματα για το Ο.Τ. δεν ανακοινώνονταν ξεχωριστά, αλλά συμπεριλαμβάνονταν στα «ΛΟΙΠΑ ΚΟΜΜΑΤΑ». Αυτά τα κόμματα ήταν από εκείνα που δεν συγκέντρωναν πάνω από 200 ψήφους το καθένα και δεν συμμετείχαν σε κάποιον ευρωπαϊκό σχηματισμό. Το τραγελαφικό ήταν, ότι ανακοίνωναν ξεχωριστά τις ψήφους ενός κόμματος, του «ΑΚΕΠ», που συγκέντρωσε πανελλαδικά 79 ψήφους, το οποίο με ανακοίνωσή του κατήγγειλε, ότι είχε δηλώσει στο Υπουργείο και τον Άρειο Πάγο, ότι δεν συμμετέχει στις εκλογές και ότι δεν είχε τυπώσει και δεν είχε αποστείλει ψηφοδέλτια στις νομαρχίες.

Τόση ήταν η δυσκολία των αρμοδίων να ανακοινώσουν το αποτέλεσμα ως προς το Ουράνιο Τόξο, ώστε το έκαναν μετά από δύο εβδομάδες, οπότε κανένας πλέον δεν ασχολούνταν με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Ανακοίνωσαν επίσημα 7.263 ψήφους. Επιπλέον, ενώ για τα «λοιπά κόμματα», το βράδυ των εκλογών είχαν ανακοινώσει συνολικά 25.696 ψήφους, το σύνολο των ψήφων που ανακοίνωσαν για κάθε κόμμα ξεχωριστά μετά από δύο εβδομάδες, ήταν 22.368. Έλειπαν δηλαδή 3.328 ψήφοι. Επειδή κανένα από τα άλλα «λοιπά κόμματα» δεν ήταν «επικίνδυνο», ήταν προφανές ότι εκείνοι οι ψήφοι αφαιρέθηκαν από το Ουράνιο Τόξο.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στο Νομό Πέλλας, όπου ήταν και η έδρα του κόμματος.
Η νομαρχία ανακοίνωσε την επόμενη των εκλογών 1.601 ψήφους για το Ο.Τ. κάτι που δημοσίευσαν οι τοπικές εφημερίδες. Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε μετά από δύο εβδομάδες 1.347 ψήφους.
Στις υπόλοιπες νομαρχίες δεν υπήρχαν εκλογικοί αντιπρόσωποι, και καθώς δεν υπήρχε την εποχή εκείνη ιντερνετ, ήταν αδύνατο να διασταυρωθούν τα αποτελέσματα.
Δύο μήνες αργότερα έφτασε μια πληροφορία, σύμφωνα με την οποία ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος είχε πει σε κομματικό στέλεχος της Μακεδονίας ότι: «Ήρθαν στο Υπουργείο δεκάμιση χιλιάδες ψήφοι του Ουράνιου Τόξου και δεν ξέραμε τι να κάνουμε».
Εκείνος ο αριθμός συνέπιπτε με το άθρισμα των ψήφων της επίσημης ανακοίνωσης (7.263) συν τι ψήφους που έλειπαν από τα «λοιπά κόμματα» (3.328)

Αυτό το τέχνασμα καταγγέλθηκε στους διεθνείς οργανισμούς, οπότε δεν επαναλήφθηκε ξανά. Στις επόμενες εκλογές τα αποτελέσματα για το Ουράνιο Τόξο ανακοινώνονταν ξεχωριστά, μαζί με εκείνα των άλλων κομμάτων.

Για την ιστορία παραθέτουμε τα «επίσημα» αποτελέσματα, που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, στις 29 από τις 56 περιφέρειες όπου είχαν αποσταλεί ψηφοδέλτια.
ΡΟΔΟΠΗΣ ..341
ΞΑΝΘΗΣ ....228
ΔΡΑΜΑΣ ......44
ΚΑΒΑΛΑΣ..... 79
Α’ ΘΕΣ/ΚΗΣ 198
Β’ ΘΕΣ/ΚΗΣ 175
ΣΕΡΡΩΝ .... 136
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ .56
ΚΙΛΚΙΣ........ 181
ΠΕΛΛΑΣ ....1.347
ΗΜΑΘΙΑΣ..... 375
ΠΙΕΡΙΑΣ ........59
ΦΛΩΡΙΝΑΣ . 2.250
ΚΟΖΑΝΗΣ ..... 269
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ... 301
ΓΡΕΒΕΝΩΝ .......18
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ...120
ΛΑΡΙΣΗΣ .......106
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ .....77
ΤΡΙΚΑΛΩΝ .......95
ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ......... 7
ΑΧΑΪΑΣ ...........91
ΒΟΙΩΤΙΑΣ ........ 3
Α’ ΑΘΗΝΩΝ ....203
Β’ ΑΘΗΝΩΝ ....279
Α’ ΠΕΙΡΑΙΑ ........2
Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ ........9
ΑΤΤΙΚΗΣ .........34
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ....142
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ....36

Για περισσότερες πληροφορίες, μπείτε στην ιστοσελίδα του Ουράνιου Τόξου, την οποία μπορείτε να βρείτε και κάνοντας κλικ στην σχετική ένδειξη στην «λίστα ιστιολογίων μου» στη διπλανή στήλη.

9 σχόλια:

  1. Ανώνυμος22/5/09, 11:17 μ.μ.

    Το 1999 τα επίσημα αποτελέσματα των ευρωεκλογών καθυστέρησαν 4 ημέρες. Αιτία ήταν και πάλι οι ψηφοι του Ουράνιου Τόξου.

    ΨΗΦΟ ΣΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος24/5/09, 1:49 π.μ.

    Υπάρτχει και έλλειμα επικοινωνίας στο ΟΤ.
    Δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστό το ότι το ΟΤ θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, στο σάιτ του που είναι στα αγγλικά πολύ πρόσφατα ανακοινώθηκε η κάθοδος του κόμματος στις εκλογές.
    Σε αυτά δε φταίει όμως το κακό ελληνικό κράτος.
    Κατά τα άλλα το ΟΤ έκανε κάποιο έργο εκείνη την εποχή. Δε θα έλεγα το ίδιο βέβαια για σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος24/5/09, 8:14 π.μ.

    Οι παρούσες εκλογές οφείλουν να αποτελέσουν ένα μικρό βήμα στην δημοκρατική εναρμόνιση του κομματικού μας κονοβουλευτικού σκηνικού με τις σύγχρονες δημοκρατίες της Ε.Ε
    Σε αυτά τα πλαίσια η ένταξη στην Βουλή και ανάδειξη σε κόμματα εξουσίας αυτά των φιλελεύθερων και οικολογκών κομμάτων αποτελεί πρώτη προϋπόθεση.
    Παράλληλα η ανάδειξη στην Ευρωβουλή εκπροσώπων των παραπάνω κομμάτων από την χώρα μας αποτελεί επιθυμητό ζητούμενο των ευρωεκλογών της 7 Ιουνίου.
    Φυσικά στις παραπάνω εκλογές οφείλουν να αναβαθμισθούν αντιεθνικιστικού και ευρωκεντρικού χαρακτήρα κόμματα εκπρόσωποι εθνικών κοινοτήτων όπως το Ουράνιο Τόξο το οποίο οφείλει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα των εθνικά Μακεδόνων της χώρας μας.
    Είναι κρίμα που η γειτονική Αλβανία με μικρή και πρόσφατη παράδοση στη Δημοκρατία νά επιτρέπει να έχει στην κεντρική της Κυβέρνηση στην βάση αποκλειστικά της πολιτικής ισότητας εκπρόσωπο της ελληνόγλωσσης πατριαρχικής κοινότητας και η Ελλάδα με 30 χρόνια παρουσία στην Ε.Ε ως πλήρους μέλους να δηλώνει ΨΕΥΔΩΣ δια στόματος Πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχει μακεδονική εθνική κοινότητα , ούτε βέβαια άλλη πλην της θρησκευτικής-μουσουλμανικής....
    Όταν η διεθνής κοινότητα γνωρίζει πολύ καλά το περιορισμένο και ανεπαρκέστατο εθνοτικό περιεχόμενο του 100% αυτοπροσδιοριζόμενου
    σύγχρονου Έλληνα.
    Για τους παραπάνω λόγους η ψήφος στις 7 Ιουνίου όλων των έντιμων και ανένταχτων πολιτών οφείλει να αναβαθμίσει τα παραπάνω κόμματα με πρώτη προτεραιότητα το Κόμμα του Ουράνιου Τόξου το οποίο αγωνίζεται από την ίδρυση του για την ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ένταξη της πατρίδος μας στην Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος25/5/09, 10:06 π.μ.

    Ολοι Ουρανιο Τοξο και ας εχει κανει καποια Λαθη...ουτως η αλλως η ψηφος στις ευρωεκλογες δεν εχει την ιδια βαρυτητα στην συνειδηση μας με αυτη των εθνικων εκλογων οποτε ειναι ευκαιρια η στηριξη του Ο.Τ. καθως η ελληνικη λασπολογια προβοκατσια και προπαγανδα ξεκιναει απο το μεγεθος των ψηφων του Ο.Τ....ΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος28/12/10, 8:23 μ.μ.

    Πού μπορεί να βρει κάποιος τα αναλυτικά αποτελέσματα του Ουράνιου Τόξου στις εκλογές του 1994 για τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα αποτελέσματα των εκλογών για το Ο.Τ. τα πήρα από το σάϊτ του Υπ.Εσωτερικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος11/1/11, 11:49 π.μ.

    Πώς μπορεί όμως κάποιος να βρει τα αναλυτικά για τις εκλογές του 1994. Εννοώ ανά εκλογικό τμήμα, όπως υπάρχουν και για τις επόμενες εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμε 11/1/11 11:49
    Στις εκλογές του 1994 ήμουν στο ουράνιο τόξο και έχω σε έντυπη μορφή τα αποτελέσματα ανά νομό όλων των κομμάτων. Για τα αποτελέσματα ανα εκλογικό τμήμα δεν τα έχω και δε ξέρω που και αν είναι εύκολο να βρεθούν.
    Ασφαλώς στο Υπ, Εσωτερικών θα υπάρχουν, αλλά δεν νομίζω να είναι διατεθειμένοι να εξυπηρετήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος13/1/11, 1:53 π.μ.

    Ευχαριστώ. Τα αναζήτησα στο υπ.εσ. αλλά στα αναλυτικά, ανα εκλογικό τμήμα δλδ, έχουν το ουράνιο τόξο στα Λοιπά κι έτσι δεν μπορείς να ξέρεις ακριβώς πόσο πήρε σε κάθε χωριό και πόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή