Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Ευρωεκλογές και Μακεδονικό

Λόγω ευρωεκλογών, το Μακεδονικό θα είναι για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα, κάτι που μας αναγκάζει να ασχοληθούμε.

Θα αρχίσουμε με τα ευτράπελα.
Με σημαία το Μακεδονικό δημιουργήθηκε ένα κόμμα, που θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών, με την επωνυμία ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ.
Δημιουργοί οι γνωστοί «μακεδονομάχοι» Στέλιος Παπαθεμελής και Κώστας Ζουράρης.
Ο Ζουράρις είναι κρητηκός.
Ο Παπαθεμελής είναι φανατικός γκρεκομάνος Μακεδόνας. Κατάγεται από την Βισόκα ή Βυσσώκα της επαρχίας Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, που το 1925 μετωνομάστηκε σε Όσσα. (Βισόκα = υψηλή, όσσα = σφήκα).

Ο Ιός της Κυριακής, έγραψε μεταξύ άλλων για τον Παπαθεμελή:
«Ειδικά για το χωριό του κ. Παπαθεμελή, τη Βυσσώκα, παραθέσαμε την ακόλουθη μαρτυρία του παλαίμαχου Μακεδονομάχου Κ. Μαζαράκη, ειδικού στον «εθνοφυλετικό» προσδιορισμό των πληθυσμιακών ομάδων της Μακεδονίας: «Βυσσώκα: Μακεδονόφωνον χωρίον, εξελληνισθέν διά των σχολείων» (1913, Αρχείο Κ. Μαζαράκη, φ. 7α).»

Ο Παπαθεμελής στην απαντητική επιστολή του έγραψε:

Αγαπητή «Ε»,

Κατόπιν οδηγιών των «4» συντακτών σου πήγα να ψάξω στα δημοτολόγια του χωριού μου, αλλά αυτά τα έκαψαν οι Βούλγαροι το 1913. Εκ των πραγμάτων, μου απέμεινε το οικογενειακόν μου αρχείον.

Βρίσκω λοιπόν σ' αυτό ότι ο γενάρχης της ταπεινής και άσημης οικογένειάς μου, ο ιερεύς παπα-Θεμελής Θεμελής, γεννήθηκε στην Ηπειρο το 1799 και εκοιμήθη σε ηλικία 104 ετών στην Οσσα το 1903. Τόπος γέννησής του πιθανολογείται, σχεδόν σε βαθμό βεβαιότητας, η Δόβριανη της Β. Ηπείρου. Εκεί μαρτυρούνται και άλλες οικογένειες με το επώνυμο Θεμελής, μεταξύ των οποίων ο παπα-Γιάννης Θεμελής, πατέρας του ιερομονάχου Σαμουήλ που ανετίναξε το Κούγκι.

Ο παπα-Θεμελής Θεμελής στο μακρόχρονο βίο του υπηρέτησε ως ιερεύς της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης σε διάφορα μέρη και οπωσδήποτε στον μοναστηριακό Ναό του Αγίου Αθανασίου παρά την σημερινήν Νέαν Μεσημβρίαν, όπου τότε λειτουργούσε γυναικεία ιερά Μονή, όπως προκύπτει από γραπτή μαρτυρία. Αργότερα εγκατεστάθηκε στην Οσσα.

Το κατ' εμέ συμμερίζομαι την αποστροφή του σοφού δασκάλου Νίκου Σβορώνου, ο οποίος σε απορούντα δοκησίσοφον συνομιλητήν του, αν στις φλέβες μας ρέει αίμα αρχαίων Ελλήνων, τον απεστόμωσε: «Εγώ κάνω ιστορία, δεν κάνω ζωολογία»!
(Ελευθεροτυπία, 8/11/2003)

Είναι βέβαια και το ΛΑΟΣ του Γ.Καρατσαφέρη, που ανταγωνίζεται το κόμμα του Παπαθεμελή. Ο Καρατζαφέρης έχει αρβανίτικη καταγωγή και το όνομά του Καρα-τζαφέρη είναι αλβανικό.

Πρωτοπαλήκαρό του στη Μακεδονία είναι ο Κ. Βελόπουλος, που κατάγεται από τον Αξό Γιαννιτσών, στο οποίο μέχρι πρόσφατα μιλούσαν τουρκικά.

Να μη ξεχάσουμε εμείς οι Μακεδόνες, να τους ζητήσουμε την άδεια να ονομαζόμαστε Μακεδόνες και να λέμε τον τόπο μας Μακεδονία.

Αντί άλλης κριτικής, τους αφιερώνουμε τα παρακάτω βίντεο.

7 σχόλια:

  1. Ντόπιος Μακεδόνας20/5/09, 9:45 μ.μ.

    Ilinden
    Ξέχασες να βάλεις τον Άνθιμο με καταγωγή από τον Πύργο Πελοπονήσου και τον Ψωμιάδη με καταγωγή από τον Πόντο. Και από αυτούς πρέπει να ζητήσουν οι ντόπιοι της Μακεδονίας να έγονται Μακεδόνες.
    Νάστε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος20/5/09, 11:31 μ.μ.

    Να δουμε σε ποιον θα πρωτοδωσει την ευλογια του για τις ευρωεκλογες ο πελοπονησιος Ανθιμος. Στο κρητικο Ζουραρη ή στον πελοπονησιο Καρα-τζαφερ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος21/5/09, 8:32 μ.μ.

    Διαβάζοντας τα ονοματα στο ψηφοδέλτιο του Παπαθεμελή την προσοχη μου τραβηξε καποιος υποψηφιος Ζελιλωφ. Προς στιγμην νομισα οτι θα ειναι κανενας δικος μας που τον "ξεχασε" το ελληνικο κρατος και δεν του αλλαξε το επιθετο. Αμεσως μετα απο κατω διαβαζω οτι ειναι προεδρος των παλινοστουντων, κοινως ρωσσοποντιοι.
    Απορω πως δεν το άλλαξε σε πχ Ζελελιδης. Κατα άλλα και αυτός θέλει να αλάξει το όνομα στη Δ. της Μακεδονίας. Ε ρε κατι "Μακεδόνες"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος24/5/09, 1:45 π.μ.

    Ο Βελόπουλος δεν είναι γκρεκομάνος; Πως έχω αυτήν την εντύπωση;
    Το όνομα Βελόπουλος βέβαια έχει μακεδονική ή ευρύτερα σλαβική ρίζα. Βελάτ= μιλάω πολύ- εξού και βελάζω. Δεν είναι εντυπωσιακό που ένας τέτοιος φαφλατάς σαν το Βελόπουλο έχει όνομα που σημαίνει "αυτός που μιλάει πολύ";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος27/5/09, 2:49 μ.μ.

    Ο Βελόπουλος παιδιά (όπως έχω ακούσει)είναι απο τον Μυλότοπο Πελλας(και απο ότι νομίζω εκεί δεν έχει ντόπιους)
    εχει δηλώσει όμως οτι είναι ντόπια η γυναίκα του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος27/5/09, 5:03 μ.μ.

    Ο Βελόπουλος είναι από τον Αξό Γιαννιτσών. Στο χωριό του μέχρι πρόσφατα μιλούσαν τούρκικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος12/10/10, 12:10 μ.μ.

    Επειδη καταγομαι απο τον Αξο Γιαννιτσων, θα ηθελα να σας πληροφορησω οτι δεν μιλουσαμε τουρκικα, αλλα καραμανλιδικα τα οποια μοιαζουν αρκετα στα τουρκικα. ολοι απο τον αξο ειναι καραμανληδες.οι ελληνες δευτερης και τριτης γενιας στην αμερικη που μιλανε αγγλικα ειναι λιγοτερο ελληνες? για ξεκολληστε λιγο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή