Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Επέτειος της πτώσης της Κωνσταντινούπολης


Στις 29 Μαϊου 1453, οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη και έβαλαν τέλος στην μακραίωνη ιστορία της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που σήμερα είναι γνωστή ως Βυζάντιο.

Η μετονομασία της σε Βυζάντιο είναι μια από τις μεγαλύτερες παραχαράξεις της ιστορίας. Η αυτοκρατορία ονομαζόταν καθ¨όλη τη διάρκεια του βίου της Ρωμαϊκή και οι υπήκοοί της Ρωμιοί.

Το Βυζάντιο ως όρος εισάγεται για πρώτη φορά το 1562 απο τον Wolf,με την έκδοση των Βυζαντινών ιστορικών στη σειρά Corpus Byzantinae Historiae.Ο όρος επικρατεί οριστικά στον ευρωπαϊκό χώρο το 1680, με την έκδοση της Historia Byzantina του Du Cange, και απο εκεί καθιερώνεται και στην ελληνική ιστοριογραφία.

Τα αίτια αυτής της ιστορικής παραχάραξης είναι πολιτικά. Οι λατινο- γερμανοί θεωρούσαν ότι αυτοί είναι συνεχιστές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Από τις αρχές του 9ου αιώνα είχαν δημιουργήσει την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και χρησιμοποιούσαν αυτόν τον τίτλο για πολλούς αιώνες.

Οι Νεοέλληνες ευχαρίστως εγκατέλειψαν τον τίτλο του Ρωμαίου, γιατί παρέπεμπε στην Ρώμη, η οποία και δημιούργησε την αυτοκρατορία. Αυτό έκανε ευάλωτους τους υπηκόους στη πολιτική της Ρώμης και δεν εξυπηρετούσε την προπαγάνδα περί καταγωγής από τους αρχαίους Έλληνες. Σταδιακά ο όρος Ρωμιοσύνη αντικαταστάθηκε από τον όρο Ελληνισμός.

Μια άλλη ιστορική παραχάραξη είναι η ταυτότητα του Βυζαντίου, που οι θιασώτες του ελληνισμού το παρουσιάζουν ως ελληνικό με την έννοια της καταγωγής.
Η αυτοκρατορία ήταν πολυεθνική και μάλιστα καμία από τις εθνότητες που την αποτελούσαν, δεν ονομαζόταν ελληνική. Ελληνική ήταν μόνο ως προς την επίσημη γλώσσα.

Την υπεράσπιση της Κωνσταντινούπολης, κατά την πολιορκία από τον Μωάμεθ τον Πορθητή, είχε μισθοφορικός στρατός υπό την ηγεσία Γενουάτη αρχιστρατήγου και Βενετού ναυάρχου. Καμία από τις εθνότητες που απάρτιζαν παλαιότερα την αυτοκρατορία δεν βοήθησε στην υπεράσπισή της, γιατί απλούστατα δεν την ένιωθε δική της. Απεναντίας, ο Μωάμεθ ηγείτο ενός πολυεθνικού στρατού, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ήταν πρώην Ρωμαίοι υπήκοοι.

Ίδια ήταν προηγουμένως και η στάση της Βυζαντινής εξουσίας προς τους πρώην υπηκόους της. Κατά την εισβολή των Οθωμανών στα Βαλκάνια, το Βυζάντιο είχε συνθήκη ειρήνης μαζί τους και δεν συμμετείχε στην αντίσταση.

Στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Δυτική Θράκη τους Οθωμανούς αντιμετωπίζουν άλλοι Βαλκάνιοι ηγεμόνες. Οι περιοχές αυτές είχαν περιέλθει στο βασίλειο του Σέρβου ηγεμόνα Στέφανου Δουσάν με τη συμφωνία των Σκοπίων το 1342.
Οι Σέρβοι ηγεμόνες, λοιπόν, ηγούμενοι ενός βαλκανικού πολυεθνικού στρατού, αντιστάθηκαν στην εισβολή των Οθωμανών, αλλά ηττήθηκαν το 1371 στη μάχη του Μαρίτσα (Έβρου), όπου είναι τα σημερινά ελλαδικά σύνορα με την Τουρκία. Το 1389 ηττήθηκαν και στη μάχη του Κοσόβου.

Την Θεσσαλονίκη οι Οθωμανοί την πήραν από τους Βενετούς το 1430.
Όπως γράφει ο χρονικογράφος Φραντζής, ο ι Βυζαντινοί την είχαν πουλήσει στους Βενετούς το 1423 έναντι 50.000 δουκάτων.
Τα παραμύθια περί 2.300 χρόνων ελληνικότητας της Θεσσαλονίκης είναι ιδεολογήματα για να φουσκώνουν τα μυαλά των υπηκόων του νεοελληνικού κράτους.
Τις περιοχές νοτίως της Θεσσαλίας και τα νησιά, οι Οθωμανοί τα πήραν από τους Καταλανούς, τους Φράγκους, τους Βενετούς, τους Γενουάτες.


Την Κωνσταντινούπολη δεν την υπερασπίστηκαν σύσσωμοι ούτε οι κάτοικοί της.
Ο αυτοκράτορας Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Δυτικών, είχε προσφέρει στον πάπα της Ρώμης την ένωση της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας με την Καθολική. Αυτό είχε εξοργίσει το ιερατείο της Κωνσταντινούπολης, που δεν μπορούσε να ανεχθεί την υποταγή στον πάπα της Ρώμης , και στράφηκε κατά της αυτοκρατορικής εξουσίας.
Καλλιεργούσε την ηττοπάθεια διαδίδοντας, ότι «είναι θέλημα θεού να πέσει η Πόλη».
Η φράση «Κρειττότερον φακιόλιον Τούρκου ή καλύπτραν Λατινική» του επιφανέστερου ανθενωτικού, Λουκά Νοταρά, έγινε σύνθημα των ανθενωτικών. Επικεφαλής των ανθενωτικών ήταν ο Γενάδιος Σχολάριος, ο οποίος μετά την άλωση αμείφθηκε από τον Μωάμεθ τον Πορθητή με τη θέση του Πατριάρχη.

Το ορθόδοξο ιερατείο, όχι μόνο δεν έχασε τα κοσμικά του προνόμια που είχε επί Βυζαντίου, αλλά αμείφθηκε για την υποβοήθηση της άλλωσης της Πόλης με την παραχώρηση και άλλων προνομίων.

Σήμερα εκείνοι που υποβοήθησαν στην πτώση της Πόλης, θρηνούν με κροκοδείλια δάκρυα για την πτώση της.
Προπαγανδίζουν και καπηλεύονται το Βυζάντιο, γιατί εκείνο με την εξουσία του επέβαλε τον χριστιανισμό στους υπηκόους του και παραχώρησε στο ιερατείο πολιτικά και κοσμικά προνόμια. Στο Βυζάντιο η εκκλησία ήταν κράτος εν κράτει.

Δικαιολογημένα λοιπόν στις μητροπόλεις και τους ναούς αναρτούν την κρατική σημαία του Βυζαντίου με το δικέφαλο αετό και το βασιλικό στέμμα με τον σταυρό. Νιώθουν ακόμα ως παρακλάδι του κράτους, και φυσικά στην Ελλάδα είναι.

8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος31/5/09, 1:16 μ.μ.

    Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη το Βυζάντιο και ο Βυζαντινισμός ήταν ο αντίστοιχος Μεσαίωνας της Δυτικής Ευρώπης. Σήμερα στη Δυτική Ευρώπη κανείς δεν επιθυμεί την επιστροφή στο Μεσαίωνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος31/5/09, 1:27 μ.μ.

    Ανωνυμε 13:16
    Στη Δυτική Ευρώπη κατα το Μεσαίωνα προέκυψε η Αναγέννηση και ο Διαφωτισμός.
    Στα Βαλκάνια λόγω Βυζαντίου και Ορθόδοξης εκκλησίας, που εκφράζει το Βυζάντιο, ο Διαφωτισμός δεν μπόρεσε να ανθίσει.
    Σε αυτό ωφείλεται η μεγαλη πνευματική καθυστέρηση που υπάρχει ακόμα και σήμερα στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δημήτρης31/5/09, 1:44 μ.μ.

    Ο Άνθιμος έκανε σήμερα μνημόσυνο για τον τελευταίο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο.
    Πολύ σωστά γράφει ο Καρατάσος ότι οι δεποτάδες και οι μοναχοί προετοίμασαν την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως για να αποφύγουν την υπαγωγή τους στον πάπα της Ρώμης. Για το λόγο αυτό ο Μωάμεθ ο Πορθητής τους παραχώρησε ακόμα περισσότερα προνόμια από όσα είχαν επί Βυζαντίου. Αυτοί νοιάζονται μόνο για το τομάρι τους. Τα προνόμια που έχουν στην Ελλάδα δεν τα έχουν άλλες εκκλησίες πουθενά στην Ευρώπη.
    Για τα πρόσφατα επεισόδια που δημιούργησαν οι Μουσουλμάνοι της Αθήνας ευθύνεται η εκκλησία της Ελλάδος που αντιδρά στην δημιουργία τζαμιών όπου θα μπορούν ελεύθερα να προσέυχονται οι Μουσουλμάνοι.
    Στα μουσουλμανικά κράτη, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος κλπ. είναι ελεύθερη η λειτουργεία χριστιανικών ναών. Ο φανατισμός τους θα μας κάνει μεγάλη ζημιά αν τους αφήσουμε ασύδωτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος31/5/09, 8:26 μ.μ.

    Για να ολοκληρωσω τη σκέψη μου συμπληρώνω το εξής:
    Στην Δυτική Ευρώπη καμια χώρα δεν επιθυμεί την επιστροφή στο Μεσαίωνα. Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που υμνεί και αναπολεί τον Βαλκανικό Μεσαίωνα πιστεύντας σε ανοησίες με "μαρμαρωμένους βασιλιάδες", σε "πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα 'ναι", και σε... "μισοτηγανισμένα ψάρια" που τηγανίστικαν από τη μια πλευρά και περιμένουν τους νεοέλληνες να τα τηγανισούν από την άλλη!

    Ανώνυμε 13:27
    Συμφωνώ.


    Ανώνυμος 13:16

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος2/6/09, 12:03 π.μ.

    Μερικα στοιχεια πρωτα απο τη wikipedia
    Η Αλεξιάδα είναι ένα ιστορικό έργο, που συγγράφηκε γύρω στο 1148 από τη Βυζαντινή Άννα Κομνηνή, η οποία και διηγείται τη βιογραφία του πατέρα της, Αλέξιου Α' Κομνηνού. Στο έργο περιγράφεται η πολιτική και στρατιωτική ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας κατά την εξουσία του, κάτι που καθιστά το έργο μια από τις πιο σημαντικές πηγές πληροφοριών για το Βυζαντινή Αυτοκρατορία κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους. Επίσης, περιλαμβάνεται η εξιστόρηση της αλληλεπίδρασης της Πρώτης Σταυροφορίας με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, που αντικατοπτρίζει τις συγκρουόμενες αντιλήψεις Ανατολής και Δύσης στις αρχές του 12ου αιώνα.

    Το πληρες κειμενο στα αγγλικα βρισκεται στο
    http://www.fordham.edu/halsall/basis/AnnaComnena-Alexiad00.html

    Χωρις να εχω καμμια εθνικιστικη εγκεφαλικη ανωμαλια του τυπου "το ενδοξο παρελθον μας " και αλλα εντεκα ομορφα παραμυθια... εντουτοις εκανα το εξης. Στο πληρες αγγλικο κειμενο της "αλεξιαδας" αναζητησα τη λεξη "macedon..."
    Οποιος ενδιαφερεται ας παει στην παραπανω διευθυνση κι ας κανει το ιδιο.
    Εν τελει τι καταλαβα? Οτι οι μακεδονες (καθως και οι θρακες)αναφερονται απλα ως...μακεδονες.

    Βεβαια παντα "παιζει το σεναριο" η Άννα Κομνηνή να ήταν πρακτορας των "Σκοπιανων" οι οποιοι εχοντας ,πολυ πιθανον , ανακαλυψει τη μηχανη του χρονου να πηγαν και να την εξαγορασαν....

    fala vi mnogu...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος2/6/09, 9:27 π.μ.

    ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΚΑ ΠΑΛΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΝΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.ΩΣ ΚΥΡΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΘΗΚΕ Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΟ ΜΟΝΟΠΩΛΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΉ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΤΟ 51% ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ , ΤΟ 13% ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΤΟ 2% ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 345 . ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΣΧΥΡΟ ΑΦΟΥ:
    1- ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΝΕ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΟ 20% ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ ΑΦΟΥ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΟΝΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ , ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
    2- ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΝΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ. ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ 5/6 ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΝΕ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ.ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ 1/6 ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
    3- ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΜΟΛΔΑΒΙΑ. ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΛΔΑΒΙΑ, ΕΝΩ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ.
    4-ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΕΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ -ΟΗΕ, ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ,ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ , ΜΕ ΤΙΣ 125 ΧΩΡΕΣ- ΑΜΕΡΙΚΗ,ΡΩΣΣΙΑ,ΚΙΝΑ, ΣΕΡΒΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ,ΤΟΥΡΚΙΑ.ΦΥΣΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΕ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΤΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΘΝΟΤΙΚΟ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.
    5- ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ Η ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΟΣΜΟ.ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΓΕΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ.ΒΕΒΑΙΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ Η ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ ΤΕΤΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΧΡΟΝΙΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμε, οι μακεδόνες και οι θράκες της αλεξιάδας, όπως και πολλοι άλλοι, φρυγες, παφλαγόνες και τόσοι άλλοι, δεν είναι διαφορετικά έθνη. Πολύ περισσότερο οι μακεδόνες που αναφέρει η Άννα Κομνηνή, δεν έχουν καμία σχέση με τους σημερινούς Σλαβομακεδόνες. Πίστεψε με, κάνε μια είς βάθος έρευνα και θα το διαπιστώσεις. Μην μπερδέυεστε απο γεωγραφικά ονόματα, που δεν δηλώνουν παρά τον τόπο προέλευσης των ατόμων. Όλοι οι παραπάνω, δεν ήταν τίποτα από Ελληνόφωνους Ρωμαίους(ρωμιούς) υπηκόους του αυτοκρατόρα.Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος14/4/10, 8:56 π.μ.

    Δημήτρη, επειδή δεν έχεις ιδέα για τι πράγμα μιλάς και η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας, θα σε πείσω προτρέποντας σε να επισκεφτείς την Σαουδική Αραβία, φορώντας Σταυρό και έχοντας την Βίβλο μαζί σου.

    Για να σε βγάλω από τον κόπο θα σου πω ότι ούτε στο αεροπλάνο δεν θα επιβιβαστείς μια και ελέγχουν για θρησκευτικά σύμβολα τους πελάτες πριν επιβιβαστούν και στην περίπτωση που δεν έχουν σκεφτεί να ρωτήσουν ταξειδιωτικό πράκτορα ή να ψάξουν στην επίσημη ιστοσελίδα της χώρας, την πολιτική και την ανοχή τους στον Χριστιανισμό, όπως και τους κανόνες που πρέπει να τηρούν οι επισκέπτες κατά την διάρκεια της επισκέψεως τους στη χώρα.

    Έτσι λοιπόν να σε προτρέψω την επόμενη φορά που δεν γνωρίζεις, μάσα καλύτερα καμιά τσίχλα να σε αποτρέψει να κάνεις ανακριβή σχόλια, προσηλυτίζοντας κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή