Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Γιατί και πώς δημιουργήσαμε το Ουράνιο Τόξο


Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 διαμορφώθηκαν νέες ευνοϊκές συνθήκες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που έδινε τη δυνατότητα στους καταπιεσμένους Μακεδόνες της Ελλάδας να εκφραστούν ελεύθερα και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και την αποκατάσταση των αδικιών.
Οι ευαισθητοποιημένοι Μακεδόνες είχαν να αντιμετωπίσουν δύο βασικά αίτια που παρέμεναν εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια. Ήταν η άγνοια και ο φόβος. Και τα δύο αίτια μπορούσαν να περιοριστούν με την ενημέρωση. Έτσι εξέδωσαν τις πρώτες μακεδονικές εφημερίδες Μογλενά και μετά Ζόρα ως βασικά εργαλεία ενημέρωσης.

Οι Μακεδόνες, αλλά και οι υπόλοιποι πολίτες οι πολίτες, σταδιακά ενημερώθηκαν ότι η Ελλάδα είχε δεσμευθεί όχι μόνο να μη συνεχίσει τις ρατσιστικές διώξεις και διακρίσεις, αλλά και να πάρει μέτρα για την προστασία των άλλων εθνικών, θρησκευτικών, πολιτιστικών κλπ, κοινοτήτων και μειονοτήτων της επικράτειά της. Το ζητούμενο πλέον ήταν να εμφανιστούν αυτές οι κοινότητες και να διεκδικήσουν οργανωμένα αυτά τα δικαιώματα.
Οι Μακεδόνες πράγματι άρχισαν να εκφράζονται ελεύθερα σε ατομικό επίπεδο, χωρίς να υφίστανται διώξεις. Οι διώκτες μας, όμως, απαντούσαν στις καταγγελίες μας στους διεθνείς οργανισμούς και την παγκόσμια κοινή γνώμη με το επιχείρημα, ότι τα αιτήματα διατυπώνονταν από μια αμελητέα μειοψηφία.

Η ικανοποίηση των αιτημάτων μας για αναγνώριση και καλλιέργεια της μακεδονικής κουλτούρας και αποκατάστασης των συνεπειών της ρατσιστικής πολιτικής, προϋπέθετε την εμφάνιση μαζικού μακεδονικού πολιτικού κινήματος.
Η μαζικοποίηση της πρώτης δημόσιας μακεδονικής πολιτικής κίνησης, της ΜΑκεδονικής ΚΙνισης Βαλκανικής Ευημερίας (ΜΑΚΙΒΕ) που δημιουργήσαμε, φάνηκε πολύ αργή και δύσκολη, κυρίως λόγω του φόβου.

Εκτιμήσαμε ότι η δημιουργία ενός εθνικού μακεδονικού κόμματος θα βοηθούσε πολύ στην κατεύθυνση αυτή. Θα έδινε την δυνατότητα στους Μακεδόνες να εκφραστούν, παρακάμπτοντας σε πρώτη φάση τον φόβο, με την μυστική ψήφο τους.
Η εμφάνιση ενός ικανοποιητικού αριθμού ψήφων, θα έδειχνε επιπλέον, ότι οι ευαισθητοποιημένοι Μακεδόνες δεν είναι μερικές δεκάδες, όπως υποστήριζαν οι διώκτες μας, αλλά τουλάχιστον μερικές χιλιάδες. Αυτό με τη σειρά του θα άλλαζε τις εντυπώσεις και θα ανέβαζε το ηθικό των καταπιεσμένων Μακεδόνων. Έτσι, ελπίζαμε ότι στις επόμενες εκλογές οι ψήφοι θα αυξάνονταν.

Εξ άλλου είχαμε και τα παραδείγματα των αλβανικών κομμάτων στη Δημ. Μακεδονίας, του ελληνικού στην Αλβανία, του τουρκικού στη Βουλγαρία, του Φλαμανδικού στο Βέλγιο, του βασικού και καταλανικού στην Ισπανία κλπ.

Η σκέψη για τη δημιουργία κόμματος πριν τις εθνικές εκλογές του 1993 εγκαταλείφθηκε λόγω του φόβου ότι θα απορριφθεί, με την ίδια λογική που απορρίφθηκε από τα αρμόδια δικαστήρια το σωματείο «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού», που είχαν καταθέσει σύντροφοι της Φλώρινας. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι ακόμα και η προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, δεν είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Εμείς είχαμε διαπράξει τα ίδια «παραπτώματα», τα οποία επικαλέστηκαν για να απορρίψουν τη «Στέγη». Ανάλογη προσπάθεια που έκαναν αργότερα οι Μακεδόνες της Βουλγαρίας για τη δημιουργία κόμματος (ΟΜΟ-ΠΙΡΙΝ) απέτυχε, καθώς τα αρμόδια δικαστήρια απέρριψαν το αίτημα, κάτι που τους ανάγκασε να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Η τακτική με τη δημιουργία και αυτοαναγνώριση της ΜΑΚΙΒΕ, δεν μπορούσε να εφαρμοστεί, καθώς θέλαμε αναγνώριση και της επίσημης πολιτείας. Έτσι αρχίσαμε να διερευνούμε την πιθανότητα αναγνώρισης εθνικού κόμματος μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κινούμενοι στην κατεύθυνση αυτή συνδεθήκαμε με την ομάδα των ευρωπαϊκών εθνοτικών κομμάτων Rainbow (Ουράνιο Τόξο).
Όσο πλησίαζαν οι ευρωεκλογές του 1994, διοχετεύαμε καταλλήλως την πληροφορία, ότι πρόθεσή μας ήταν να συμμετάσχουμε στις ευρωεκλογές ως ΜΑΚΙΒΕ σε συνεργασία με τους Οικολόγους ή κάποιο ευρωαριστερό κόμμα. Αυτό το ενδεχόμενο θα το επιδιώκαμε με ειλικρίνεια, αρκεί τα αντίστοιχα ελληνικά σχήματα να δέχονταν επίσημα την ΜΑΚΙΒΕ με τις θέσεις της.
Μία εβδομάδα πριν τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης των δηλώσεων των κομμάτων για τις ευρωεκλογές, αρχίσαμε συνομιλίες με τους Οικολόγους Πράσινους και με την Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά (Α.Κ.Ο.Α) της οποίας επικεφαλής ήταν ο Γιάννης Μπανιάς. Και τα δύο κόμματα μας εξέφρασαν τις καλές προθέσεις τους, αλλά και την δυσκολία τους να σηκώσουν τόσο μεγάλο βάρος. Παρόλα αυτά εμείς διαδίδαμε προς τα έξω, ότι θα συμμετάσχουμε στις εκλογές με κάποιο από αυτά τα κόμματα. Τελικά λίγη ώρα πριν λήξει η προθεσμία (ένα τέταρτο πριν τα μεσάνυχτα) καταθέσαμε δήλωση συμμετοχής στις ευρωεκλογές ως κόμμα με το όνομα της επίσημης ομάδας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου «Ουράνιο Τόξο». Εκτιμήσαμε, ότι θα ήταν δύσκολο στο ανώτατο δικαστήριο να απορρίψει ένα κόμμα που είναι μέλος μιας επίσημης ομάδας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, αλλά κι αν το κάνει η ζημιά για τους διώκτες μας θα ήταν πολύ μεγάλη, ενώ εμείς θα είχαμε όφελος με την προβολή της υπόθεσής μας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Το ανώτατο δικαστήριο της Ελλάδας απέρριψε τη συμμετοχή του «Ουράνιου Τόξου» στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 1994. Ως δικαιολογία επικαλέστηκε το γεγονός ότι δεν είχαμε καταθέσει δήλωση ότι δεν θα καταλάβουμε την εξουσία δια της βίας. Εμείς ενεργοποιήσαμε αμέσως την γραμμή που είχαμε ετοιμάσει με την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα. Την επόμενη μέρα η κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο δέχονταν τηλεγραφήματα από το ευρωκοινοβούλιο, τα οποία έλεγαν ότι το κόμμα που καταθέσαμε είναι εκπρόσωπος μιας από τις επίσημες ομάδες του ευρωκοινοβουλίου και ζητούσαν την συμμετοχή του στις ευρωεκλογές.
Οδηγήσαμε τους διώκτες μας στη θέση του «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Το ανώτατο δικαστήριο μετά από δυο μέρες συνεδρίασε εκτάκτως και ενέκρινε τη συμμετοχή του «Ουράνιο Τόξου».
Μέσα στα πολύ στενά χρονικά περιθώρια, η κυβέρνηση και οι εθνικιστικοί μηχανισμοί δεν είχαν τη δυνατότητα να μελετήσουν την περίπτωση και να ενεργήσουν όπως θα ήθελαν. Έτσι με την παραπλάνηση και τον αιφνιδιασμό, αναγκάσαμε το ελληνικό αντιδραστικό κράτος να κάνει κάτι που σίγουρα δεν ήθελε να κάνει. Να αναγνωρίσει το κόμμα μας.

Ο πολύ λίγος χρόνος που είχαμε μέχρι τις εκλογές δεν μας επέτρεψε να έχουμε καλύτερα εκλογικά αποτελέσματα. Επιπλέον παραπλάνησαν και τον κόσμο. Ενώ τα ΜΜΕ είχαν δώσει μεγάλη δημοσιότητα στην αρχική απόρριψη του κόμματος, έθαψαν κυριολεκτικά την εκ των υστέρων ανακήρυξή του.
Αλλά και κατά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μας «έφαγαν» περί τις 3.300 ψήφους. Τη βραδιά των εκλογών οι ψήφοι του Ο.Τ. δεν καταγράφονταν ξεχωριστά, αλλά είχαν «τσουβαλιαστεί» με καμιά δεκαριά άλλα κόμματα, ως «λοιπά κόμματα». Τα επίσημα αποτελέσματα για αυτά τα λοιπά κόμματα ανακοινώθηκαν δύο εβδομάδες αργότερα και έδιναν στο Ο.Τ. 7.250 ψήφους, εκ των οποίων οι 5.488 στη Μακεδονία. Αλλά ο συνολικός αριθμός των ψήφων των «λοιπών κομμάτων» υστερούσε κατά 3.300 ψήφους από εκείνον που είχαν ανακοινώσει το βράδι των εκλογών. Η περίπτωση της Πέλλας, την οποία είχαμε τη δυνατότητα να διασταυρώσουμε, έδειξε από ποιο κόμμα είχαν αφαιρεθεί εκείνες οι ψήφοι. Η νομαρχία είχε ανακοινώσει 1.601 ψήφους για το Ο.Τ., ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε, μετά από δύο εβδομάδες, 1.350.
Η διαμαρτυρία μας σε διεθνείς οργανισμούς ανάγκασε τους αρμοδίους να μην επαναλάβουν εκείνη τη μεθόδευση.

Για τις επόμενες εκλογές δεν θα υπήρχε κανένας από αυτούς τους αρνητικούς λόγους. Στοιχειώδη σοβαρότητα αν είχε η ηγεσία του κόμματος, η εκλογική άνοδος ήταν δεδομένη. Ένα τμήμα, όμως, της ηγεσία του κόμματος επέδειξε μια ακραίας μορφής ανευθυνότητα. Το μετέτρεψε σε κόμμα που ούτε εκφράζει, ούτε εμπνέει, ούτε καν έχει την εμπιστοσύνη των Μακεδόνων και των δημοκρατικών πολιτών. Την μετατροπή αυτή την έκανε μια οργανωμένη υπό τον Π.Βοσκόπουλο μειοψηφία με μεθοδεύσεις, αιφνιδιασμούς, εκβιασμούς και δολοπλοκίες.
Επιγραμματικά μόνο θα αναφέρω (προς το παρόν) την εκλογική συνεργασία στην οποία το οδήγησε στις εκλογές του 1996 με το ακροαριστερό και αμφιλεγόμενο κόμμα της ΟΑΚΚΕ. Χωρίς καμία συζήτηση και εξουσιοδότηση από τα αρμόδια όργανα είχαν κάνει επαφές με την ΟΑΚΚΕ και είχαν αποφασίσει την κοινή κάθοδο. Επειδή, όμως, ήξεραν πολύ καλά ότι κάτω από φυσιολογικές συνθήκες δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να περάσει η πρότασή τους από το Κ.Σ., χρησιμοποίησαν την τακτική του αιφνιδιασμού και εκβιασμού. Δεν ενημέρωσαν για τις επαφές τους, που είχαν γίνει τέσσερις μήνες νωρίτερα, τα αρμόδια όργανα με σκοπό τον αιφνιδιασμό τους. Τα μέλη της Π.Γ. από την Πέλλα μεταξύ των οποίων και ο υπεύθυνος του γραφείου, που εννοείται ενημερώνει και τα άλλα μέλη του Κ.Σ., έμαθαν για τις επαφές μόλις την προηγούμενη ημέρα της συνεδρίασης. Τα μέλη του Κ.Σ., πολλά από τα οποία ενημερώθηκαν μόλις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, δεν είχαν τον καιρό να κάνουν τις επαφές τους με τον κόσμο μας και να πολυσκεφτούν την αποδοχή εκείνης της συνεργασίας από το εκλογικό σώμα.
Σε εκείνο το αιφνιδιασμένο Κ.Σ. του πέταξαν και έναν εκβιασμό: «Αν αρνηθούμε τη συνεργασία θα μας κατηγορήσουν ως εθνικιστές που δεν θέλουν συνεργασία με άλλα ελληνικά κόμματα και Έλληνες». Έτσι πέτυχαν οριακή πλειοψηφία.
Ενώ όλοι οι μηχανισμοί των αντιπάλων μας αγωνίζονταν να μειώσουν την εκλογική επιρροή του κόμματος, η κλίκα Βοσκόπουλου τους προσέφερε ένα μεγάλο δώρο. Οδήγησε το Ο.Τ. σε μια συνεργασία την οποία ούτε το 1% του κόσμου μας ήθελε. Το μεγαλύτερο κακό βέβαια ήταν η γελοιοποίηση της ηγεσίας του κόμματος και η απώλεια της εμπιστοσύνης.


Στη συνέχεια με τι ίδιες μεθόδους πέτυχαν και την αλλαγή του ιδεολογικοπολιτικού προφίλ του κόμματος.
Επειδή καταψηφίστηκε η πρότασή τους για αντικατάσταση του γράφοντος από τη θέση του υπεύθυνου του γραφείου και της εφημερίδας (πήρε 3 ψήφους σε σύνολο 17), απαίτησαν την αντικατάσταση του Κ.Σ.: «Ή αλλάζει το Κ.Σ. ή φεύγουμε». Προκειμένου να περισωθεί η ενότητα, πέρασε και αυτός ο εκβιασμός. Στη συνέχεια, όμως, φαίνεται πως κατάλαβαν, ότι ακόμα και να αλλάξει το Κ.Σ. δεν μπορούσαν να πετύχουν τους στόχους τους. Έτσι προχώρησαν σε άλλη μια αυθαιρεσία. Ενώ υπήρχε απόφαση που έδινε στη γενική συνέλευση μόνο το δικαίωμα εκλογής νέου Κ.Σ., αυτοί κατέθεσαν προς συζήτηση και έγκριση ένα ιδεολογικοπολιτικό μανιφέστο, το οποίο στα στοιχειωδώς σοβαρά και δημοκρατικά κόμματα θα ήθελε μακροχρόνια εσωκομματική συζήτηση και επεξεργασία από σοβαρές επιτροπές τις οποίες έχουν δικαίωμα να συγκροτήσουν μόνο τα αρμόδια όργανα. Αυτοί το έκαναν μόνοι τους και τελείως αυθαίρετα.
Το μανιφέστο συνέταξε ένα πρώην μέλος του ΚΚΕ μ-λ που ούτε Μακεδόνας είναι, ούτε έζησε ποτέ στη Μακεδονία, και κατά συνέπεια αγνοεί παντελώς την ψυχοσύνθεση, τις ευαισθησίες και τα βιώματα των Μακεδόνων.

Για να μπορέσουν να το περάσουν στη Γ.Σ., εκτός από τον εκβιασμό «ή περνάει ή φεύγουμε», έφεραν και τους φίλους και συγγενείς τους. Η πλειοψηφία δεν αντέδρασε και πάλι «χάρη της ενότητας» και του φόβου μη χάσει τα κελεπούρια. Χαρακτηριστικά αναφέρω την περίπτωση του Σ. Αναστασιάδη, που έφερε στη συνέλευση τα τρία αδέρφια του, τις γυναίκες τους, τον πατέρα του, την κόρη του και τον ανεψιό του, που τότε ήταν 15-16 χρονών, και 2-3 εργαζομένους στην εταιρία του, οι οποίοι ήταν όλοι ανεξαιρέτως πολιτικά τελείως άσχετοι.. Όταν σήκωνε το χέρι να ψηφίσει, σηκώνονταν μια ντουζίνα άλλα χέρια και μηδένιζαν τις ψήφους μιας ντουζίνας συνετών και πολιτικοποιημένων μελών.
Ήμασταν διατεθειμένοι να τους ικανοποιήσουμε την εγωϊστική επιθυμία τους να «παίξουν» και να βάλουν στο μανιφέστο τις «επαναστατικές σάλτσες» τους, αρκεί να αφαιρούσαν κάποιους όρους που θεωρούσαμε ότι θα ενοχλούσαν τον κόσμο μας και 2-3 άρθρα (σε σύνολο περίπου 70) τα οποία θεωρούσαμε ότι θα κάνουν ζημιά. Οι προτάσεις μας απορρίπτονταν οριακά με την αυθαίρετα και αντικαταστατικά διαμορφωμένη πλειοψηφία.

Όσοι δεν ήθελαν να νομιμοποιήσουν εκείνη την εξωφρενική γελοιοποίηση της οργάνωσης και είχαν στοιχειώδη πολιτική υπευθυνότητα και αυτοσεβασμό, αποχώρησαν σταδιακά χαρακτηρίζοντας τις αποφάσεις της συνέλευσης καταστατικά και πολιτικά απαράδεκτες. Τα 2/3 των μελών αποχώρησαν αθόρηβα το επόμενο διάστημα.
Αν υποθέσουμε ότι τότε δεν καταλάβαιναν που θα οδηγούσε εκείνη η πολιτική και εκείνες οι ενέργειες, η πανωλεθρία στις ευρωεκλογές του 1999 φάνηκε πολύ καθαρά που οδηγούσε. Όμως, όχι μόνο δεν έκαναν κάτι για να αλλάξουν την καθοδική πορεία του κόμματος , αλλά αντιδρούσαν και σε κάθε πρόταση αναθεώρησης του ιδεολογικοπολιτικού του προφίλ και της ανασυγκρότησής του, κάτι που συνεχίζουν να κάνουν μέχρι και σήμερα.

Αποκαλυπτικό για τον τρόπο που βλέπουν το κόμμα, είναι το σχόλιο που υπάρχει στην προηγούμενη ανάρτηση με στοιχεία «Ανώνυμος 9/8/10 – 12:28» και είναι προφανές ότι είναι κάποιου μέτοχου ή τρόφιμου της εταιρίας, που συμπυκνώνει όσα παγίως υποστηρίζουν:

«το ουράνιο τόξο είναι κόμμα που μάχεται για την αναγνώριση από το ελληνικό κράτος της μακεδονικής εθνοτικής και γλωσσικής ταυτότητας των μακεδόνων της ελλάδος.
ουδεμία ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ούτε για την διεκδίκηση ούτε πολύ περισσότερο για την εκπροσώπηση επιδιώκει.
δεν εκπροσωπεί κανέναν άλλο πλήν των μελών του, των οπαδών του και των ψηφοφόρων του.
το πόσα κατάφεραν και το πόσα δεν έκαναν αλλά μπορούσαν, το αν κάνουν πραγματικό αγώνα ή όχι αφορά τους παραπάνω , στους οποίους λογοδοτούν και κανένα άλλο.
πολύ περισότερο δεν αφορά όσους εδώ και καιρό έχουν διαφωνήσει.
ο καθένας στο δρόμο του...»

Απαραίτητη προϋπόθεση για «αναγνώριση από το ελληνικό κράτος» ήταν η μαζικοποίηση του Ουράνιου Τόξου, την οποία οι ίδιοι υπονόμευσαν από μέσα.

Λόγω του άγχους που τους δημιούργησε η απειλή την οποία εκφράζουμε για τα συμφέροντα και τους ανομολόγητους στόχους τους, κάνουν μια κυνική ομολογία.
Λένε ότι το Ο.Τ., όπως το κατάντησαν, «δεν εκπροσωπεί κανέναν άλλο πλήν των μελών του, των οπαδών του και των ψηφοφόρων του.»
Τα μέλη που απέμειναν είναι εκείνα που εμπόδισαν το κόμμα να ανταποκριθεί στον ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε, εκείνα που το εκμεταλλεύονται για δικό τους όφελος και εκείνα που εκπροσωπούν την αιτία που αυτή η οργανωμένη μειοψηφία μπόρεσε να ρημάξει το Ο.Τ. από μέσα.

Το γεγονός ότι απομακρύνθηκαν τα περισσότερα από τα ιδρυτικά μέλη, όχι μόνο δεν τους προβληματίζει, αλλά και αντιδρούν πεισματικά στην προοπτική επανένταξής τους. Το ίδιο και οι οπαδοί και ψηφοφόροι που απομακρύνθηκαν. Ελάχιστοι από τους οπαδούς και ψηφοφόρους που απέμειναν είναι ικανοποιημένοι από αυτό. Οι περισσότεροι από αυτούς το κάνουν επειδή δεν υπάρχει κάτι καλλίτερο.
Εκείνοι που δημιούργησαν το Ο.Τ., το έκαναν με σκοπό να εκφράσει το σύνολο του λαού μας και των αντιρατσιστών συμπαραστατών μας. Προς εκείνους λένε επίμονα: «ο καθένας τον δρόμο του». Δηλαδή «κάντε οτιδήποτε, εκτός από το να μπήτε στα πόδια μας και να μας χαλάσετε τη δουλειά που στήσαμε».

Τώρα ήρθε η ώρα να δώσουμε τη δική μας απάντηση:
«Οι δημιουργοί του Ουράνιου Τόξου έχουν, όχι μόνο το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να ασχολούνται με αυτό, και μάλιστα πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον.
Μπήκατε στο δρόμο, που άλλοι άνοιξαν για το Ουράνιο Τόξο και το κίνημα γενικώς, γίνατε το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πορεία του και ως τέτοιοι θα αντιμετωπιστείτε.
Τέλος θα απολογηθείτε, θέλοντας και μη, εκεί που έχετε χρέος να απολογηθείτε: στον Λαό και στην Ιστορία».

44 σχόλια:

  1. Karatasho,
    Είχα προετοιμάσει τα σχόλια που ακολουθουν για την προ-προηγούμενη ανάρτηση που έκανες, αλλά θα τα καταθέσω εδώ:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1. Κατ’ αρχάς περίμενα από εσένα μέσα στο κατακαλόκαιρο να κάνεις μια ανάρτηση αφιερωμένη στην επανάσταση του Ιλιντεν προκειμένου να τιμήσεις, τουλάχιστον, το όνομα του blog σου. Αντ’ αυτού έκανες απαράδεκτη ανάρτηση με αφορμή το σχόλιο κάποιου «Ανώνυμου 28/7/10 20:51» όπως γράφεις, τη στιγμή που τα μακεδονικά πανηγύρια, κατά γενική ομολογία, φέτος ήταν από τα καλύτερα. Απο που κι ωσπου ανώνυμα σχόλια αποτελούν αιτία αρνητικής κριτικής της κάθε πολιτιστικής εκδήλωσης Μακεδόνων εξ αιτίας του οποίου έκανες κοτζάμ αναρτηση-"αφιέρωμα";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 2. Η "μπηχτή" μου σχετικά με τα αγγλικά (που δεν ξέρεις) ήταν σκόπιμη και αποσκοπούσε στο να σε θίξω όπως έθιξες τον Αναστασιάδη επίδη είναι αγράμματος "που δεν ξέρει να γράφει ούτε το όνομά του" όπως υποτιμητικά έγραψες γι αυτόν. Παίρνω πίσω την "μπηχτή" μου υπό την προϋπόθεση ότι θα πάρεις πίσω κι εσύ την κουβέντα που είπες για τον Αναστασιάδη. Θεωρώ απαράδεκτο να προσβάλλεις Μακεδόνες της παλιάς γενιάς μόνο και μόνο επιδή είναι αγράμματοι. Στο πρόσωπό του Αναστασιάδη πρόσβαλες όλους μαζί τους Μακεδόνες που δεν πήγαν σχολείο και δεν έμαθαν γράμματα. Ήταν κάτι που με ενόχλησε και προσωπικά διότι κι ο δικός μου πατέρας είναι αγράμματος όπως και πολλοί άλλοι. Ξέρεις πολύ καλά ότι αυτοί οι αγράμματοι Μακεδόνες (είναι πολλοί) πρόσφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν πάρα πολλά παρά το μειονέκτημα της αγραμματοσύνης τους. Είναι άδικο να τους προσβάλλεις και τους υποτιμάς με αυτό τον τρόπο επιδη δεν πήγαν σχολείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 3. Αυτή τη στιγμή το Ουράνιο Τόξο είναι ο μοναδικός επίσημος πολιτικός φορέας των Μακεδόνων στην Ελλάδα. Είναι πλέον αναγνωρίσιμο ως πολιτικό κόμμα των εθνικά Μακεδόνων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Ο τρόπος με τον οποίο αναφέρεσαι στο Ουράνιο Τόξο είναι καταστροφικός. Εάν υποθέσουμε ότι αύριο πάψει να υπάρχει (κάτι που φαίνεται ότι διακαώς επιθυμείς) ποια θα είναι η διάδοχη κατάσταση; Το έχεις σκεφτεί; Υπάρχει άλλος πολιτικός φορέας που θα μπορούσε να το διαδεχθεί; Σίγουρα όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 4. Με όλα όσα γράφεις, εμένα μου δίνεις την εντύπωση ότι θέλεις να καταστρέψεις το Ουράνιο Τόξο μόνο και μόνο επιδή δεν συμμετέχεις σε αυτό. Θα έρεπε, στην ηλικία που είσαι και με την ωριμότητα που έχεις να παραμερίσεις την πικρία για την απομάκρυνση σου και να βοηθήσεις με τις ομολογουμένως πολλές γνώσεις που έχεις (και τις ικανότητές σου στον γραπτό λόγο) την νέα φουρνιά Μακεδόνων που στελεχώνει το Ουράνιο Τόξο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 5. Όταν γράφω ότι πρέπει να κάνεις "τόπο στα νιάτα" εννοώ τη νέα φουρνιά Μακεδόνων που στελεχώνει το Ουράνιο Τόξο και, αργά ή γρήγορα, θα αποτελέσει την μελλοντική ηγεσία του Ουράνιου Τόξου έχοντας το πλεονέκτημα να είναι μορφωμένη με πτυχία, μεταπτυχιακά και να γνωρίζει πολλές ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά κλπ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 6. Το MAKNEWS είναι forum συζητήσεων στο οποίο μπορεί να γράφει ελεύθερα κάθε Μακεδόνας σε όποια γλώσσα ξέρει να γράφει. Γι αυτό, άλλωστε, δημιουργήθηκαν τα τμήματα συζητήσεων στα μακεδονικά, ελληνικά, γερμανικά, σουηδικά μαζί με τα αγγλικά. Δεν είναι δική μου ιστοσελίδα. Κι εσύ μπορείς να γράψεις στο MAKNEWS ότι θέλεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 7. Σε σχόλιο προηγούμενης ανάρτησης έγραψες ότι οι δικές σου ανακοινώσεις στις αρχές της δεκαετίας του ’90 δημοσιεύονταν στην εφημερίδα "Αυγή" και άλλες δημοκρατικές εφημερίδες. Σε πληροφορώ ότι σήμερα τα δικά σου κείμενα στο blog σου δημοσιεύονται και αναπαράγονται με ευχαρίστηση από εφημερίδες που μόνο φιλικά αισθήματα δεν έχουν για τους Μακεδόνες εντός Ελλάδος όπως είναι π.χ. το "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" και η "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ". Αυτό και μόνο το γεγονός πρέπει να σε προβληματίσει για την σημερινή σου στάση απεναντι στο Ουράνιο Τόξο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 8. Η NOVAZORA δεν χρειάζεται πλεον να μοιράζεται στα μουλωχτά όπως κάνατε παλιά διότι εκτός από την έντυπη μορφή κυκλοφορεί και σε ηλεκτρονική μορφή στο site http://www.novazora.gr και μπαίνει σε κάθε σπίτι μέσω internet.
    Με δεδομένη την εξάπλωση του internet, η μουλωχτη διανομή που κάνατε παλιά σήμερα μοιάζει με ποντιακό ανέκδοτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 9. Είμαι ψηφοφόρος του Ουράνιου Τόξου κι όχι μέλος. Είμαι μεμονωμένος ακτιβιστής που αποφάσισα να δραστηριοποιηθώ μέσω internet πριν 4 χρόνια με αφορμή την επανακυκλοφορία του ABECEDAR το Νοέμβριο του 2006 την οποία πληροφορήθηκα διαβάζοντας το blog του Νικου Δήμου (Κλικ εδώ: http://doncat.blogspot.com/2006/11/to-abecedar.html)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 10. Τέλος, επαναλαμβάνω, ότι περιμένω από εσένα να κάνεις μια ανάρτηση αφιερωμένη στην επανάσταση του Ιλιντεν προκειμένου να τιμήσεις, τουλάχιστον, το όνομα του blog σου προκειμένου να δώσεις πληροφόρηση στους νεώτερους Μακεδόνες που τόσο λίγα γνωρίζουμε για την δική μας σύγχρονη ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Abecedar, ενώ ο Karatasho κάνει κριτική για την πορεία του κόμματος ΟΤ και στα ηγετικά του μέλη (θεμιτή, από κάθε άποψη), εσύ επιτίθεσαι αποκλειστικά και μόνο στον ίδιο, ατομικά. Ο Karatasho δεν αντιπροσωπεύει κανένα κόμμα ούτε είναι πολιτικό πρόσωπο, όπως είναι αυτοί τους οποίους κατηγορεί για την συμπεριφορά τους και οι οποίοι οφείλουν να απαντήσουν στην κριτική που τους γίνεται.
    Και μην θεωρείς ότι ο Karatasho είναι μόνος του σε αυτήν την κριτική: πολλοί Μακεδόνες έχουν την ίδια άποψη με αυτόν και την επικροτούν. Γι’ αυτό, αντί να επιτίθεσαι ατομικά στον Karatasho, δώσε μας κάποιες απαντήσεις και εξηγήσεις για το κόμμα που τόσο θερμά υποστηρίζεις, εάν είσαι σε θέση, δηλαδή.
    Όσο για το γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης είναι αγράμματος και ο Karatasho δεν ξέρει αγγλικά, συγκρίνεις δυο ανόμοια πράγματα: Ο Αναστασιάδης είναι εκδότης της Nova Zora ενώ φαίνεται ότι δεν έχει τα απαραίτητα προσόντα, ο Karatasho δεν κατέχει καμία θέση (ούτε κατείχε στο παρελθόν, μέσα στο κόμμα) που να απαιτεί την γνώση της αγγλικής γλώσσας!

    Διάβασε και αυτό! Το ίδιο άρθρο δημοσιεύτηκε και στην «ЗАДРУГА«, αλλά εσύ είσαι περισσότερο μέλος του ΟΤ παρά Μακεδόνας, απ’ ότι φαίνεται, και δεν σε απασχολούν οι πέρα από το κόμμα μακεδονικές υποθέσεις. Κρίμα!
    http://iliden.blogspot.com/2009/04/blog-post_5182.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Abecedar
    1. Μη παραποιείς τα γραφόμενα. Κανένας δεν έκανε κριτική σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά σε κάποιους που τις καπηλεύονται. Και προπάντων μην εμφανίζεσαι ως υπερασπιστής αυτών των εκδηλώσεων.
    Την πρώτη τριετία της δεκαετίας του ’90 κάποιοι (μεταξύ των οποίων και εγώ) χρειάστηκε να πάνε σε διεθνείς οργανισμούς για να εξασφαλίσουν την ελεύθερη ανάπτυξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Κανένας από εκείνους δεν ήταν αγγλομαθής, γιατί κανένας αγγλομαθής δεν προσφέρθηκε να πάει. Για να ενημερωθεί ο κόσμος για την ελευθερία των πολιτιστικών εκδηλώσεων, ανέλαβα την έκδοση εφημερίδας, όταν κανένας δεν αναλάμβανε. Για τα πανηγύρια των οποίων εμφανίζεσαι υπερασπιστής έχω προσφέρει πολύ περισσότερα από σένα. Κι όμως οι περισσότεροι που απολαμβάνουν αυτές τις ελευθερίες ούτε με γνωρίζουν, γιατί θεωρώ ότι ο ρόλος μου τελείωνε εκεί. Οι ίδιες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι υπόθεση των ίδιων των διοργανωτών. Βέβαια, αρκετοί από τους παράγοντες των πολιτιστικών εκδηλώσεων αναγνωρίζουν την προσφορά μου.
    2. Την περίπτωση του Αναστασιάδη την ανέφερα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα. Κανένας αμόρφωτος, και μάλιστα που δεν ασχολείται με γράψιμο, δεν βγάζει εφημερίδα, εκτός αν αυτό εξυπηρετεί ιδιοτελείς επαγγελματικούς ή πολιτικούς σκοπούς. Πάγια τακτική του Βοσκόπουλου ήταν η επιλογή άσχετων και πολιτικά απαράδεκτων. Ήταν μία από τις αιτίες που το Ουράνιο Τόξο δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στον ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε. Εσύ φαίνεται ή να αδυνατείς να συνειδητοποιήσεις το μέγεθος της ζημιάς που έχει κάνει αυτή η κλίκα ή το έχεις καταλάβει και δεν σε νοιάζει. Η δημοσιοποίηση των ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν το κόμμα σε αυτή την κατάσταση, όχι μόνο δεν βλάπτει το κίνημα, αλλά και το ωφελεί. Βλάπτει εκείνους που το έβλαψαν. Δεν το βλέπεις ότι εκείνους κατακρίνω και όχι το κόμμα?
    3. Κατάλαβα πολύ καλά εκείνο το «τόπο στα νιάτα», όπως και τον λόγο που προβάλατε τη Νόβα Ζόρα ως «πρώτη» και «μοναδική» και την προσπάθειά σας να θάψετε την πραγματικά πρώτη και όχι μοναδική. Στα αυθεντικά πολιτικά κινήματα δεν υπάρχει ανάγκη διαχωρισμού νέων-γέρων ή παλιών-καινούργιων. Το «τόπο στα νιάτα» είναι συνήθως σύνθημα κάποιων νέων πολιτικών τυχοδιωκτών. Την εμπειρία και συνεργασία μου όχι μόνο δεν την ζήτησε κάποιος από τους «νέους» που εννοείς, αλλά και προσπαθεί να αποφύγει το ενδεχόμενο αυτό. Πάντως εγώ δεν καταλαβαίνω πώς ενοχλώ ή εμποδίζω κάποιους νέους
    4. Για το Ίλιντεν έχω παλιές αναρτήσεις και όποιος θέλει μπορεί να τις βρει. Επιπλέον το βλέπεις ότι δεν συνηθίζω να κάνω ανάρτηση ίδια ή παρόμοια με άλλο μακεδονικό μπλογκ, γιατί νομίζω αρκεί εκείνη. Εσύ όμως πως δεν πρόσεξες ότι το «κόμμα» δεν έβγαλε ούτε μια σχετική με την επαίτιο ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος19/8/10, 2:15 μ.μ.

    Καθε κομμα οφειλει να λογοδοτει στον λαο που εκπροσωπει για τα αποτελεσματα που πετυχαινει στις εκλογες...ποσο μαλλον οταν τα αποτελεσματα αυτα ειναι τοσο τραγικα οσο του Ο.Τ...και αφου το ιδιο το κομμα δεν λεει τιποτα παρα μονο αρκεσκεται στο να μεταθετει το μεριδιο της ευθυνης στις "αντιδημοκρατικες συνθηκες" που επικρατουν στην Ελλαδα κατα τις εκλογες στο κλιμα που δημιουργει φοβο στους ψηφοφορους και αλλα τετοια νοστιμα ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ κανει ο καρατασο και μας ενημερωνει για τα γεγονοτα που συνεβησαν τοτε και οδηγησαν το κομμα σ αυτην την καταντια...το κομμα των Μακεδονων..ποιων Μακεδονων???..οπως ειπε και ο καρατασο παραπανω το προβλημα των Μακεδονων ηταν η αγνοια και ο φοβος τα οποια ξεπερνας με την ενημερωση...αντε ο φοβος στις μερες μας δεν ειναι οπως τοτε...η αγνοια ομως ολο και αυξανεται...τι εκανε ολα αυτα τα χρονια το Ο.Τ. για να ενημερωσει τον κοσμο,τους νεους...επρεπε δηλαδη να ψαχνουμε τις παλιες ΖΟΡΕΣ για να μαθουμε κατι?...τωρα βεβαια υπαρχει το ιντερνετ...αλλα εχουν χαθει τοσα χρονια...15 σχεδον χρονια...μια γενια αδαους νεολαιας Ελληνων πια..και οχι Μακεδονων...ενταξει δεν λεω οτι γιαυτο ευθυνεται αποκλειστικα το Ο.Τ. αλλα εχει μεριδιο ευθυνης σε οτι αφορα την ενημερωση και την "εκπαιδευση" εννοωντας γυρω απο θεματα μακεδονικα πχ ιστοριας,παραδοσης,κουλτουρας...καθως για μας δεν υπηρχε τροπος να μαθουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος19/8/10, 7:36 μ.μ.

    Καρατάσο μετά από εσάς τους μη αγγλομαθείς και πτυχιούχους ανάλαβαν το ΟΤ οι αγγλομαθείς και πτυχιούχοι Βοσκόπουλος-Παρίσης κλπ. Το που το οδήγησαν φαίνεται να μη προβληματίζει τον Αμπεσεντάρ. Τώρα κάποιοι άλλοι πτυχιούχοι και γλωσομαθείς μπήκαν ή ετοιμάζονται να μπουν - δεν ξέρω- στο ΟΤ αλλα δυστυχώς δεν δείχνουν κάτι νέο. Το ίδιο τροπάρι... Είναι θλιβερό... Ταρακούνα τουλάχιστον αυτόν τον βάλτο μπας και καθαρίσει και βγει τίποτα νέο. Να ξέρεις ότι έχεις φίλους ακόμα και άτομα που δεν σε ξέρουν και δεν ξέρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος19/8/10, 8:05 μ.μ.

    φυσικά έχει φίλους όλα τα αντιμακεδονικά λαμόγια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος19/8/10, 8:10 μ.μ.

    Leaders & PoliticiansTotal Today
    1. Pavlos Voskopoulos
    2069 0
    2. Andreas Papandreou
    1041 8
    3. Alexander the Great
    187 2
    4. Pericles
    49 1
    5. Solon
    16 0
    6. Sadik Ahmet
    9 0
    7. Hasan Hatipoglu
    3 0
    --------------------------------------------
    ελπίζω σε δημοσίευση , σε αντίθεση με τον μπελομόρσκα που το λογόκρινε λόγω της παρανοϊκής εμπάθειας πρός τον κ. Βοσκόπουλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δημοσίευσα το 19/8/10 20:10 για να γίνει αντιληπτό γιατί λογοκρίνονται (κόβονται) μερικά παρανοϊκά σχόλια

    Ανώνυμε 19/8/10 20:05
    Το παιχνίδι παίζεται και οι "συμμαχίες" εκ των πραγμάτων θα μεταβληθούν...

    Δέχτηκα σχόλιο που φαίνεται ότι είναι της εταιρίας ή εκπροσώπου του Κ.Σ. του Ουράνιου Τόξου. Επειδή πιθανόν είναι προβοκατόρικο παρακαλούνται κάποιοι της εταιρίας ή του Κ.Σ/Ο.Τ να στείλουν την απάντηση με e-mail.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος20/8/10, 6:16 π.μ.

    ουδεμία σχέση δεν έχω ούτε με το ουράνιο τόξο ούτε με εταιρείες..
    ως τρίτος και ουδέτερος παρατηρητής έγραψα ..
    κανένα στοιχείο του δεν είναι ψευδές ή προβοκατόρικο...
    ίσα ίσα καταδεικνύει τις προσωπικές ζημιές όλων των ακτιβιστών μακεδόνων, στο παρελθόν αλλά και σήμερα, του καρατάσο συμπεριλαμβανομένου...
    απλά καταδεικνύει ότι με ψέμματα και με λάσπη δεν κτίζεται η δημοκρατία μας...
    το παραπάνω γκάλλοπ είναι διεθνούς ιντερνετικής εταιρείας δημοσκοπήσεων και το αλίευσα από το αντιμακεδονικό ΤΑΧΑΛΙΑ...
    βάζοντας στο γκούγκλ την σχετική φράση θα βρείς όλη την ανάρτηση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος20/8/10, 7:25 π.μ.

    Καρατάσο όταν έχει ειπωθεί πως φύγατε με τον Ρίστο το 1996 γιατί θέλατε αναφορά στο Μεγαλέκο νομίζω πως ωφείλεις να ξεκαθαρίσεις το ακόλουθο:
    "αρκεί να αφαιρούσαν κάποιους όρους που θεωρούσαμε ότι θα ενοχλούσαν τον κόσμο μας και 2-3 άρθρα (σε σύνολο περίπου 70) τα οποία θεωρούσαμε ότι θα κάνουν ζημιά."
    Το παλιό μανιφέστο του ΟΤ το έχουμε διαβάσει πολλοί - τα "επαναστατικά" που λες δεν είμαι σίγουρος ποιά είναι παρεμπιπτόντως - αλλά με ποιούς ακριβώς όρους και ποιά άρθρα διαφωνούσατε δε μας είπες. Και εφόσον θέλεις να κάνεις πολιτική κριτική στην ηγεσία του κόμματος αντί να ασχολείσαι μόνο με τις μεθοδεύσεις τους καλό θα είναι να σταθείς και στις θέσεις τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμε 20/8/10 06:25
    Αυτά περί "Μεγαλέκου" είναι ψέματα που διδίδανε για να καλύψουν τις αληθινές αιτίες. Σ΄εκείνη τη συνέλευση δεν αναφέρθηκε καν το όνομα του Μεγαλέκου ή κάτι σχετικό.
    Όσο για το θέμα των θέσεων, όρων , άρθρων κλπ. δεν το θεωρώ οφέλιμο να γίνει διάλογος μέσω σχολίων. Αυτός για να είναι γόνιμος, είναι σωστό να γίνεται στα όργανα του κόμματος ή του κινήματος. Το βλέπεις ότι στο άρθρο μου αναφέρομαι μόνο σε αυθαιρεσίες, αιφνιδιασμούς, αντικαταστατικές διαδικασίες και όχι σε ιδεολογικά ζητήματα, στα οποία θα αποδεχόμουν να είμαι και στην μειοψηφική πλευρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος20/8/10, 9:47 π.μ.

    Ρε παιδιά, απορώ γιατί στο ουράνιο τόξο δεν κάνατε ότι κάνουν σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα. Όταν ένα κόμμα δεν πάει καλά στις εκλογές, το πρώτο που κάνει είναι έκτακτη γενική συνέλευση ή συνέδριο. Συζητάει τις αιτίες που το οδήγησαν στην ήττα και ανανεώνει την ηγεσία του. Το ο.τ. στις περασμένες ευρωεκλογές είχε για τέταρτη φορά κακό αποτέλεσμα. Τι άλλο θέλετε δηλαδή για να καταλάβετε ότι το κόμμα δεν πάει καλά. Την επομένη των εκλογών αν συγκαλούσε ένα έκτακτο συνέδριο χωρίς αποκλεισμούς, δεν θα υπήρχε αυτή η δημόσια σύγκρουση. Όταν η ηγεσία ενός κόμματος που χάνει συνεχώς δεν αλλάζει, πως θέλετε να αλλάξει η πορεία του κόμματος. Και μόνο το γεγονός ότι η ίδια η ηγεσία δεν παραιτείται από μόνη της μετά από τόσες ήττες, δημιουργεί εύλογες υποψίες στον κόσμο. Να μπούνε και νέοι, αλλά να προσέξουν γιατί κάποιοι μπορεί να τους χρησιμοποιήσουν σαν μαριονέτες. Και ενθουσιώδεις νέοι και έμπειροι παλιοί. Και προσέξτε το πολύ καλά. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και εμπλέκονται φανερά ή κρυφά πολλοί άλλοι παράγοντες. Δεν είναι καθόλου απίθανο να έχουν βάλει κάποιους στο χέρι. Προσέξτε το. Δεν είναι πολιτιστικός σύλογος ή ποδοσφαιρική ομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος20/8/10, 11:02 π.μ.

    ολα τα κόμματα κάνουν απολογισμό των αποτελεσμάτων τους και βγάζουν τα αντίστοιχα συμπεράσματα..
    ενίοτε προχωρούν και σε αλλαγή ηγεσίας, με την προϋπόθεση ότι η νέα θα είναι καλύτερη της παλιάς..
    εν προκειμένω το αίτημα να ηγηθούν του ουράνιου τόξου όσοι απεχώρησαν και το πολεμούν δεν μπορεί να ικανοποιηθεί γιατί οι πολιτικές προσωπικότητές τους ακόμα και αν αφαιρέσουμε την διαλυτική τους ικανότητα είναι μακράν κατώτερες της σημερινής ηγεσίας...
    ο δε καρατάσο δεν τυγχάνει του σεβασμού ούτε των φίλων-συγχωριανών του...
    πέραν της διαλυτικής ικανότητας , της εμπάθειας του, της αμετροέπειάς του και ημιμάθειάς του...
    οι δε ελάχιστες φιλίες του είναι συγκυριακές, στη βάση ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου...
    ουδείς θα ήθελε υβριστές και συκοφάντες σε ένα κόμμα...
    η στάση του τελικά δικαιώνει τη σημερινή ηγεσία και όχι όλους εμάς που είμασταν υπέρ της επανένταξής του...
    τέλος αναμένω την δημοσίευση λογοκριμένου σχολίου μου , το οποίο ούτε προσβλητικό είναι ούτε ψευδές..
    τουναντίον καταδεικνύει τα αδιέξοδα της λασπολογίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμε 9:47, ακριβώς όπως τα λες, είναι τα πράγματα με το ΟΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμε 11:02
    Αν όπως λες είσαι μέλος της σημερινής ηγεσίας, τότε έπρεπε να βάλεις το όνομά σου ή να το κάνεις εκ μέρους του Κ.Σ.
    Εγώ δεν ξέρω κάποιους από αυτούς που αποχώρησαν να θέλουν να μπουν για να αναλάβουν την ηγεσία του κόμματος. Αυτός μάλλον είναι ο φόβος σου.
    Κάποιοι από αυτούς ίσως επέστρεφαν αν γινόταν μια σοβαρή προσπάθεια ανασυγκρότησης.
    Αυθαιρετείς, όμως, για άλλη μια φορά.
    Ακόμα και αν υπήρχε αίτημα για ανάληψη της ηγεσίας από τους απομακρυσμένους και αποχωρήσαντες, αρμόδιο όργανο να το δεχθεί ή να το απορρίψει είναι η Γενική Συνέλευση και κανένας άλλος.
    Ως προς τις πληροφορίες σου για μένα, οι Ιωάννου -Βασιλειάδης, παρουσία και κάποιων Μακεδόνων μεταναστών, πήραν μια απάντηση προ εβδομάδος. Με τον μεσοβέζο πληροφοριοδότη σας, που εδώ και πολύ καιρό έκανε ανοίγματα προς εμένα και δεν απέδωσαν - λόγω του "χαρακτήρα" μου, που δεν μου επιτρέπει να έχω σχέσεις με απαράδεκτους - πήγαν στο χωριό μου και επιδίωξαν τη συνεργασία κάποιων φίλων μου για να γράψουν την ιστορία του χωριού για τη Νόβα Ζόρα.
    Εκτός από την άρνηση, ενημερώθηκαν ότι γι΄αυτό το ζήτημα έχουν συνεργασία μαζί μου.
    Φαντάζομαι να θεωρείς αξιόπιστους μάρτυρες τους Βασιλειάδη, Ιωάννου που είναι μέλη της παρέας σας ή του μετανάστες που τους συνόδευαν.
    Το ποιοί έχουν διαλυτική ικανότητα έχει αποδειχθεί στην πράξη. Η διάλυση του Ο.Τ. είναι έργο τους που είναι ολοφάνερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος20/8/10, 3:25 μ.μ.

    ούτε μέλος της σημερινής ηγεσίας είμαι ούτε γνωρίζω για κάποια ανοίγματα πρός εσένα...
    οι πληροφορίες μου για σένα πηγάζουν από το δημόσιο γραπτό λόγο σου...
    αρχικά ήμουν όπως πολλοί άλλοι θετικός για την επανεργοποίησή σου, γιατί οι ακτιβιστές μακεδόνες δυστυχώς είναι πολλοί λίγοι...
    φυσικά οι ακτιβιστές βλάχοι είναι ανυπαρκτοι , αφού ούτε καν κόμμα έχουν..
    ακόμα και οι τούρκοι της δυτικής θράκης δραστηριοποιούνται πολύ λίγο...
    οι δε αρβανίτες/αλβανοί πλήρως εξελληνισμένοι..
    και μαλλον δεν φταίει για αυτό το ουράνιο τόξο...
    όπως μάλλον δεν φταίει και γι το χαμηλό τιράζ των μακεδονικών υποθέσεων του μισίρκωφ, εκδόσεις πετσίβα...
    όμως με την βοήθεια του μπλόγκ σου διεπίστωσα πολλές πτυχές του χαρακτήρα σου , με αποτέλεσμα σήμερα να πιστεύω ότι η παρουσία σου στο ουράνιο τόξο θα έκανε πολύ περισσότερο κακό από καλό...
    όσο για την ιστορία του ιστορικού χωριού πόζαρ , ευτυχώς υπάρχουν δεκάδες ποζαρίτες τόσο στην αιγαιάτικη μακεδονία όσο και στη δημοκρατία της μακεδονίας οι οποίοι μπορούν να δώσουν πολλά στοιχεία...
    φυσικά και εσύ αν θέλεις μπορείς να εκδόσεις μία μονογραφία με όλη την μακεδονική ιστορία του πόζαρ,με όλα τα μακεδονικά μικροτοπωνύμια της περιοχής του πόζαρ...
    ίσως τελικά είναι εύκολο να περάσει κάποιος τα όρια του χωριού του αλλά δύσκολα να μπεί στη πόλη...
    προσωπικά λυπάμαι για τον κατήφορο σας...
    δεν περίμενα να γίνεις νούμερο στο εθνικιστικό αντιμακεδονικό πρώτο θέμα του ελλαδέμπορα μπόμπολα και στην αντιμακεδονική μακεδονία που έδιωξε ακόμα και τον πόντιο συνεργάτη ης τριαρίδη...
    κρίμα και πάλι κρίμα...
    και όχι μόνο για σένα...
    τέλος ο εκδότης εφημερίδας οφείλει να είναι υπεύθυνος γα τα οικονομικά της, ο δε διευθυντής της για το περιεχόμενο της..
    έτσι πολύ σωστα ο αναστασιάδης είναι εκδότης και ο ιωάννου υπεύθυνος ύλης...
    όπως πολύ σωστά ιδιοκτήτης των γραφείων του βόντεν , τα οποία το τόξο το ιδιο ούτε καν θα μπορούσε να νοικιάσει όχι να αγοράσει...
    για δε τι κίνηση σε αυτά σιγά σιγά οργανώνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος20/8/10, 4:19 μ.μ.

    Abecedar είπε...
    2. Η "μπηχτή" μου σχετικά με τα αγγλικά (που δεν ξέρεις) ήταν σκόπιμη και αποσκοπούσε στο να σε θίξω όπως έθιξες τον Αναστασιάδη επίδη είναι αγράμματος "που δεν ξέρει να γράφει ούτε το όνομά του" όπως υποτιμητικά έγραψες γι αυτόν. Παίρνω πίσω την "μπηχτή" μου υπό την προϋπόθεση ότι θα πάρεις πίσω κι εσύ την κουβέντα που είπες για τον Αναστασιάδη. "


    Abecedar πρόσεχε λίγο την ορθογραφία σου. Είναι "επειδή" και όχι "επιδη" . Φιλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμε 20/8/10 15:25
    Δεν μπορώ να ξέρω ποιός είσαι αφού μίλησες ως ανώνυμος, αλλά έδειξες ότι είσαι από μέσα και μίλησες για λογαριασμό τους.
    Κοντά σε αυτά που διαπίστωσες για τον χαρακτήρα μου, πρέπει να διαπίστωσες ότι ελάχιστα νιάζομαι για την εικόνα μου προς τα έξω, γιατί απλούστατα δεν έχω λόγο. Εξ άλλου οι φίλοι και συνεργάτες μου ξέρουν πως είμαι κακός στις δημόσιες σχέσεις μου.
    Ήμουν μέσα στο Ουράνιο Τόξο και μάλιστα στην ηγετική ομάδα, οπότε μπορεί να κριθεί στην πράξη αν ήμουν θετικός ή αρνητικός και τα συνμπεράσματά σου είναι άνευ ουσίας.
    Είναι καλό που αναφέρονται στα άρθρα μου μεγάλες εφημερίδες, για να μάθει ο κόσμος ότι δεν φταίνε οι Μακεδόνες που δεν στηρίζουν ένα κόμμα που δηλώνει ότι τους εκπροσωπεί, αλλά η ηγεσία του κόμματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμε 20/8/10 16:19
    Ανάρτησα το σχόλιό σου, για να πω σε όλους τους σχολιαστές ότι συνήθως δεν αναρτώ σχόλια με παρατηρήσεις για ορθογραφία και ζητώ να μη το παρεξηγούν αυτό.
    Ειδικά στα σχόλια δεν πολυπροσέχουμε την ορθογραφία μας.
    Εξ άλλου είμαστε ανεπιτυχώς εξελληνισμένοι Μακεδόνες.
    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος21/8/10, 9:46 π.μ.

    Ανώνυμος 15:25 είπε:
    “για δε τι κίνηση σε αυτά (τα γραφεία του ΟΤ στην Έδεσσα) σιγά σιγά οργανώνεται....”

    Θα θέλαμε επίσης μια ενημέρωση σχετικά με την λειτουργία του Ιδρύματος Κρστε Μισιρκοβ για το οποίο υπάρχει μαγνητοφωνημένο ντοκουμέντο από συνέντευξη του Δημήτρη Ιωάννου στις 18 Μαρτίου σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Μελβούρνης στην μακεδονική γλώσσα, όπου ανακοινώνεται στους Μακεδόνες της Αυστραλίας ότι όλα είναι έτοιμα και ότι μένουν κάποιες λεπτομέρειες να διευθετηθούν σε κάποιο Υπουργείο, αλλά είναι θέμα ημερών να λειτουργήσει. Τι έγινε, τελικά, μετά πέντε μήνες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος21/8/10, 1:03 μ.μ.

    Οι ικανοί ηγέτες έχουν τη στοιχειώδη ικανότητα να προβλέπουν τις συνέπειες κάθε πολιτικής τους επιλογής. Εκείνοι που αδυνατούν να καταλάβουν ή να παραδεχθούν τις λανθασμένες επιλογές ακόμα και εκ των υστέρων και με δεδομένα τα αρνητικά αποτελέσματα είτε είναι ηλίθιοι είτε χωρίς την απαιτούμενη πολιτική υπευθυνότητα ή και τα δύο. Πάντως ο διάλογος με τέτοια άτομα, εκτός του ότι είναι ψυχοφθόρος, ποτέ δεν αποδίδει θετικά αποτελέσματα.
    Αυτό θέλω να υπενθυμίσω σε μερικούς, μεταξύ των οποίων και στον Καρατάσο, που πιθανόν να σκέφτονται να επανενταχθούν στο Ουράνιο Τόξο. Μόνο μια καινούργια πλειοψηφία μπορεί να αλλάξει τη νοσηρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κόμμα. Η κλίκα έχει την ικανότητα να δεσμεύει καινούργιους. Ο Ιωάννου, για παράδειγμα, είναι εξαρτημένος και μη περιμένετε να λειτουργήσει με κριτήριο την εξυγίανση του κόμματος. Με τη στήριξη που του παρέχει ο φίλος του, ο κατά τα άλλα συμπαθής Αμπεσενταρ, απλώς ευτελίζεται. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να μιλήσουμε και να αντιδράσουμε ο καθένας με τον τρόπο του και τις δυνατότητές του. Τουλάχιστον τώρα έχουμε τα μπλοκ Ιλιντεν και Μπελομόρσκα που είναι ένα καλό βήμα για να εκφραστούν οι σκεπτόμενοι Μακεδόνες.
    Ήδη τα αποτελέσματα είναι ορατά.
    Μην απογοητεύεστε από τις επιθέσεις μερικών ανόητων. Горе главата.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος22/8/10, 11:03 π.μ.

    Αποφασίστηκε και πάλι να αφαιρεθούν απο την λίστα του λογαριασμού «ΤΑ Μακεδονικά blog (του Ουρανιου Τόξου) της Ελλάδας» στο Facebook, το Ilinden.blogspot.com και το belomorskamacedonia.blogspot.com.
    Τώρα, ο καθένας ας βγάλει συμπεράσματα γιατί το κόμμα των Μακεδόνων δεν έχει προοπτική, ούτε μέλλον και ποιοι είναι αυτοί που το καταδίκασαν σε διάλυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Θα πω αυτό με σεβασμό προς όλους εσάς της 'παλιάς γενιάς', αν και διαφωνώ με πολλά πράγματα που γράφετε στα blog σας, και οι μεν και οι δε. Αν έχω δίκιο για την ταυτότητά του Karatasho, τον θυμάμαι πάνω στα βουνά, όρθιος και μόνος να αντιμετωπίζει μια μικρή περιπολία του ελληνικού στρατού και να φωνάζει στο έλληνα αξιωματικό που του κόλαγε. Εγώ δεν συμφωνούσα με τη στάση του τότε, αλλά συνειδητοποίησα ότι δεν υπήρχε τίποτα που θα μπορούσε να τον συγκρατήσει. Ο λόγος του είναι το σπαθί του, αν νομίζετε ότι μπορείτε να τον συγκρατήσετε μέσω... ιστοσελίδας, καλή τύχη!

    Ετσι και αλλιώς, μετά που η διαμάχη για το όνομα θα έχει επιλυθεί, η νέα συζήτηση θα αφορά την αυτονομία ή μη της (ιστορικής και ελληνικής) Μακεδονίας, ή τουλάχιστον κάποιων τμήματων της. Αυτό θα έχει ενδιαφέρον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος27/8/10, 6:37 μ.μ.

    Τι εννοεί ο... ποιητής:
    "Ετσι και αλλιώς, μετά που η διαμάχη για το όνομα θα έχει επιλυθεί, η νέα συζήτηση θα αφορά την αυτονομία ή μη της (ιστορικής και ελληνικής) Μακεδονίας, ή τουλάχιστον κάποιων τμήματων της."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Βλέπαι, http://www.makthes.gr/news/politics/60306/ και προπαντός στα σχόλια:
    "...να αυτονομηθούμε από την Νότια ελλάδα και να κανονίζουμε εμείς οι ίδιοι τις τύχες μας επιτέλους. Η 'Αυτόνομη Ελληνική Δημοκρατία της Μακεδονίας' θα είναι η απάντηση μας στην απάτη που στήθηκε σε βάρος του λαού των Μακεδόνων από τους 'αδερφούς' Νοτιοέλλαδιτες και τους αντιπροσώπους τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο".

    Νομίζω ότι η Ελλάδα θα περάσει μία περίοδος αυτονομιστικών κίνησεων ως πολιτικό 'όπλο' εναντίον του κυβερνώντων οικογένειων στην Αθήνα. Δεν πιστεύω ότι αυτές οι κινήσεις θα αλλάξουν πολλά πράγματα, αλλά θα υπάρξει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Αυτή η συζήτηση με ενδιαφέρει. Βεβαίως, στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, πολλά εξαρτώνται από τα επιχειρήματα των Σλαυο-Μακεδόνων ακτιβιστών στην Ελλάδα και στην ΠΓΔ Μακεδονίας και πώς θα περιλαμβάνουν στις διακηρύξεις τους την Μακεδονική πλειοψηφία στην Μακεδονία που είναι Έλληνες.

    Αν η ρητορική ακολουθεί το ύφος και τη στάση κάποιων σαν τον κ. Παπαδάκη, τότε η αυτονομιστική κίνηση θα έρθει έχει θλιβερό τέλος. Αν, από την άλλη πλευρά, η ρητορική της κάνει τόπο να σεβαστεί τα αισθήματα και τα δικαιώματα των ελλήνων Μακεδόνων ως τοπικό στοιχείο, και της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, τότε, ΚΑΙ θα κερδίσουν ψήφους από πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις ΚΑΙ θα είναι σε θέση να προωθήσουν την δικής τους πολιτιστική, ίσως και πολιτική, ταυτότητα.

    Προσωπικά, οι Έλληνες έχουν λίγα να χάσουν και πολλά να κερδίσουν από έναν ανοικτό, δημοκρατικό διάλογο. Η προτίμησή μου είναι για μια δημοκρατική και ενωμένη Ελλάδα από τη Φλώρινα ως το Καστελόριζο και από την Ορεστιάδα ως την Γάυδο. Κάπως έτσι τα βλέπω τα πράγματα προς το παρών. Διάλογος ε ντόμπρο ζα ζπράβιετο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Abecedar Τα λογια του Μισιρκοβ ειναι χαραγμενα στην καρδια του καθε Μακεδονα: "Колку сме, толку сме токму сме" "Кој сака нека речи или мисли или прави шчо сака против мене" !!

    Για το Ουρανιο Τοξο χρειαζετε μονο μια απλη αναγνωση στο εργο του συγγραφεα του Ζα Μακεντοντσκιτε Ραμποτι γιανα καταλαβει οτι δεν εχουμε ξεφυγει ουτε συλλαβη απο την ιδεολογια του και απο τον ρεαλιστικο τροπο σκεψης του προσαρμοσμενο παντα στις συγχρονες αναγκες και στην πολιτικη πραγματικοτητα, οπως θα εκανε και ο ιδιος ο Μισιρκοβ αν ζουσε στις μερες μας!!

    Αυτοι λοιπον οι παλιοι αγωνιστες που αντι να διαφημιζουν το ιερο κατα Μισιρκοβ ευαγγελιο διαφημιζουν ακομα στα ιστολογια τους βιβλια ,απο τον ιδιο μεταφραστη, που αναφερουν βουλγαρικα χωρια και βουλγαρικο πληθησμο στην Μακεδονια ας πουν οτι θελουν!!

    Αυτη τη στιγμη υπαρχει ενας πολιτικος φορεας που δεν ειναι δυνατος (ουτε ηταν απο την αρχη) για μας τους Μακεδονες της Ελλαδας, ειναι σεβαστος τοσο στα αδερφια μας στην ΔτΜακεδονιας οσο απο τους Ευρωπαιους Δημοκρατες και μονο με την υποστιριξη προς αυτον μπορουμε να ειμαστε ενομενοι ωστε να γινει κατι!

    Ηδη απο τον καιρο του Ιλιντεν φαινοταν ξεκαθαρα οτι αν δεν γινοταν τα βασικα πολιτισμικα μας βηματα ποσο ασχημη θα ηταν η κατασταση και αυτα τα βηματα δεν εγιναν ποτε!! Το ΟΤ πληρωνει τα βηματα που δεν εγιναν με την ΕΜΕΟ , πληρωνει την ηττα του ΔΣΕ στην επανασταση του 1946-49 , το γεγονος οτι πολλοι Μακεδονες που αναγκαστικαν να φυγουν μεταναστες και συρρικνοθηκαμε , και κυριως την νοοτροπια της ντροπης οτι αυτες οι παραδοσεις και αυτη η γλωσσα ειναι ταχαμου δηθεν χωριατικες και κατωτερες (που οι Ελληνες και οι Γκρκομανοι το παλευαν απο τα τελη του 19ου αιωνα) και του φοβου, ενος φοβου που τον ξερετε παρα πολυ καλα οτι υπαρχει, οχι τοσο στα προστιμα τις φυλακισεις και αλλα καταλοιπα του παρελθοντος που εχουν εστερνηστει οι παλαιοτεροι!

    Μιλαω για τον φοβο που εχει περασει καλα η ελληνικη προπαγανδα και εχουν ενισχυσει τα γεγονοτα της τελευταιας 20ετειας στα Βαλκανια , περι αλλαγων συνορων, που συνοδευονται απο πολεμους και προσφυγια..... Ενας φοβος που φαινεται ξεκαθαρα οταν μας κατηγορουν για αυτονομιστες και αποσχιστες

    Αυτα αγαπητοι Gence,Abecedar, Karatasho και λοιποι αδερφοι Μακεδονες μας δειχνουν οτι ειναι η ωρα ή να αφησουμε τις περιττοτητες και τις διασπασεις και να κανουμε κατι για τα δικαιοματα μας ή να καταληξουμε οπως λεει και ενας πατριοτης απο Καιλαρσκο "το παραμυθι που θα λεν τα παιδια και τα εγγονια μας οτι καποτε υπηρξαμε και εμεις οι Μακεδονες".....Προσεξτε καλα τις κινησεις σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανώνυμος6/9/10, 7:10 μ.μ.

    Rus-Rom,

    πάντα θα υπάρχουν τύποι σαν κι εσένα, τη Gence, τον Abecedar, τον Karatasho η τύχη τους έριξε σε λάθος τόπο. Το παράδοξο είναι γιατί δεν μας αδειάζεται τη γωνιά. Γιατί δεν μετακινείστε 50Km πιο βόρεια ώστε να βρεθείτε μεταξύ των ομόγλωσσων αδελφών σας. Εκεί όπου η γλώσσα σας δεν είναι "χωριάτικη" αλλά επίσημη, εθνική και υπερήφανη;
    Γιατί μετά από τόσες ήττες εξακολουθείτε να απασχολείτε την Ελλάδα με τις υποβολιμαίες σκέψεις σας.
    Ξέρουμε πολύ καλά ότι περνάτε θαυμάσια στην Ελλάδα, ασχέτως εάν θα θέλατε τον τόπο αυτό που σας φιλοξενεί να τον αποσπάσετε από τον εθνικό κορμό και να τον προσκολλήσετε σε κάποιον γειτονικό εθνικό κορμό (Σκόπια ή Βουλγαρία αναλόγως)
    Είσαστε σαν τους Παλαιστίνιους: κανείς δεν φεύγει από το Ισραήλ να πάει στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τον περιμένει η δημοκρατική Χαμάς ή στη Δυτική Όχθη όπου η ποιότητα ζωής είναι.. υψηλού επιπέδου.
    Έχουμε κουραστεί στο διάβα του χρόνου να υποφέρουμε από εσάς: άλλοτε σαν Εξαρχικοί Βούλγαροι κι άλλοτε σαν εθνικά Μακεδόνες.
    Εμείς οι ελληνόφωνοι αλλά και οι δίγλωσσοι σλαβόφωνοι ντόπιοι κάτοικοι της ελληνικής Μακεδονίας, με συνείδηση της ελληνικότητά μας, εάν δεν είμαστε Μακεδόνες τί στο καλό είμαστε; Θρακιώτες; Θεσσαλοί; Ηπειρώτες; Πελοποννήσιοι; Κρήτες;
    Είναι άδικο οι ελάχιστοι να θέλουν να επιβάλουν τους όρους τους. Κανένα ανθρώπινο δικαίωμα δεν είναι υπεράνω της πατρίδας! κι ας λέει ότι θέλει η κάθε αργυρώνητη ΜΚΟ.

    Έλεος, τα νεύρα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ανώνυμε 6/9/10 19:10
    Ζούμε στη γωνιά και τον τόπο των προγόνων μας και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μας αμφισβητήσει αυτό το δικαίωμα.
    Με τους ελληνόφωνους της Μακεδονίας ανά τους αιώνες είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε άριστες σχέσεις και απειροελάχιστοι από αυτούς επικρότησαν την ρατσιστική εις βάρος μας πολιτική.
    Εσύ ή δεν είσαι ελληνόφωνος ντόπιος της Μακεδονίας ή είσαι προβοκάτορας.

    Τα δικαιώματά μας στην πατρίδα μας τα αμφισβήτησε μόνο το ρατσιστικό καθεστώς των Αθηνών στο παρελθόν, επειδή ευνοήθηκε από τη διεθνή συγκυρία. Ήταν ο μοναδικός σύμμαχος των ισχυρών Δυτικών στα Βαλκάνια.
    Κατάλαβέ το, όμως, καλά εσύ και οι όμοιοί σου, ότι η συμμαχίες έχουν αλλάξει και ότι ο τροχός άρχισε να γυρίζει εις βάρος της ρατσιστικής Ελλάδας.
    Προσέχετε καλά, γιατί, με το γύρισμα του τροχού, οι εθνορατσιστές θύτες σε μια ανώμαλη κατάσταση ίσως βρεθούν στη θέση του θύματος. Καλά θα κάνετε λοιπόν να μη στέλνετε απειλητικά και προβοκατόρικα ρατσιστικά σχόλια στα μακεδονικά μπλογκ, γιατί ίσως το πληρώσετε πολύ ακριβά. Κοντά σε εσάς βέβαια θα το πληρώσουν, ως συνήθως, και αθώοι πολίτες. Αλλά και σε πολλούς από αυτούς θα τους αξίζει, γιατί βλέπουν τις ρατσιστικές διακρίσεις και αντί να αντιδράσουν, σωπαίνουν.
    Έχει ο καιρός γυρίσματα που οι φασίστες ρατσιστές, ως ηλίθιοι που είναι κατά κανόνα, αδυνατούν να δουν έγκαιρα. Αν είχατε στοιχειώδη λογική, θα ξέρατε ότι σας συμφέρει η αποκατάσταση των συνεπειών τη ρατσιστικής σε βάρος των Μακεδόνων πολιτικής με ειρηνικό τρόπο.

    Στο εξής αν κάποιος ρατσιστής θέλει να στείλει παρόμοιο σχόλιο, να το κάνει αφότου ανοίξει λογαριασμό, για να μην έχει το ακαταλόγιστο της ανωνυμίας. Αλλιώς το σχόλιο θα απορρίπτεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Rus-Rom,
    Ο Μισίρκοβ αναφέρει ότι η ΕΜΕΟ καλλιεργουσε εθνική και μακεδονική ταυτότητα, αλλά την κατακρίνει ότι δεν έκανε όσα έπρεπε να κάνει.
    Ο Μισίρκοβ έμεινε λίγους μήνες στη Μπίτολα. Το βιβλίο του δημεύθηκε αμέσως και καταστράφηκε από τις βουλγαρικές αρχές. Άρα κατά την εποχή του δεν έπαιξε κάποιον αξιόλογο ρόλο.
    Το γραπτό έργο του, όμως, εκδόθηκε δεκαετίες μετά και απλώς απετέλεσε γραπτό ντοκουμέντο.
    Την εποχή του Μισίρκοβ η ΕΜΕΟ έκανε τεράστιο έργο στον τομέα της εθνικής και πολιτιστικής χειραφέτησης του λαού μας, αλλά τα στελέχη της δεν ασχολήθηκαν με τη συγγραφή βιβλίων και έτσι η πολιτική δουλειά τους δεν έχει "μάρτυρες".
    Είναι οι αδικίες της ιστορίας.

    Για το Ο.Τ. αν δεν καταλάβεις γιατί και πως απομάκρυνε στελέχη, οπαδούς και ψηφοφόρους, οι παραινέσεις σου περί ενότητας, ουσίας και αποτελεσματικότητας θα παραμείνουν ανούσιο ευχολόγιο.
    Το Ο.Τ. πληρώνει ακριβά την ανευθυνότητα και κακοήθεια των πολιτικών τσαρλατάνων, τυχοδιωκτών και γελοίων ψώνιων που το καπέλωσαν.
    Απολύτως καμία σύγκριση με την ΕΜΕΟ της οποίας αποτελεί μια πολύ κακή απομίμηση.
    Η ΕΜΕΟ μέσα σε δέκα χρόνια από την ίδρυσή της ξεσήκωσε τον λαό σε επανάσταση και έβαλε τις βάσεις της χειραφέτησης του λαού μας.
    Το Ο.Τ. σε διπλάσια χρόνια και σε πολύ πιό ευνοϊκές συνθήκες δεν μπορεί να συσπειρώσει ούτε τους εαισθητοποιημένους Μακεδόνες.
    Στον υπαρκτό ακόμα φόβο που επισημαίνεις, έχει προσθέσει την απογοήτευση και την δυσπιστία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ολοι οι συνειδητοποιημενοι Μακεδονες σεβομαστε εξ ισου τον Μισιρκοβ, την ΕΜΕΟ ,το ΣΝΟΦ και ολους τους διανοουμενους και αγωνιστες εβγαλε η γη και ο λαος μας!!

    Εσεις Karatasho θεωρειται αποκλειστικο σας προνομοιο να κανετε κριτικη στο ΟΤ και δεν σεβεστε τον Μισιρκοβ επειδη εκανε κριτικη στην ΕΜΕΟ?? Δηλαδη τον καιρο της επαναστασης ολα γιναν καλα και ωραια και δεν εγινε ουτε ενα λαθος?? Σεβαμαστε τους αγωνιστες του παρελθοντος αλλα αυτο δεν ειναι ισοδυναμο με το να εθελοτυφλουμε απεναντι στην πραγματικοτητα και την ιστορια!!

    Στην εποχη του ο Μισιρκοβ δεν ηταν ενα ατομο αλλα με τα γραπτα του εκπροσωπουσε τους Μακεδονικους κυκλους της Ρωσσιας και στο εργο του περιγραφει με απολυτο ρεαλισμο την τοτε κατασταση !! Και πολυ δυστυχως αυτη η κατασταση οχι μονο δεν εχει αλλαξει προς το καλυτερο αλλα οι δυσοιωνες προβλεψεις του επαληθευτηκαν.....

    Ωστοσο το θεμα δεν ειναι να μαλωνουμε για τα ιστορικα του περασμενου αιωνα-το σημερα εχει πολυ περισσοτερες αναγκες απο το τοτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Rus-rom,
    προσωπικά δεν έχω καμία αντίρρηση στην ένωση όλων των Μακεδόνων κάτω απο έναν και μοναδικό πολιτικό φορέα, όπως είναι το ΟΤ. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει πρώτα απο όλα να τηρούνται οι νόμιμες δημοκρατικές διαδικασίες μέσα στο κόμμα. Εάν θες να μιλάς για ενότητα, τότε πες στα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας του ΟΤ να προκηρύξουν έκτατο συνέδριο του κόμματος στο οποίο θα συμμετέχουν ΟΛΑ τα παλιά και νέα μέλη, να παραιτηθεί η τωρινή πολιτική ηγεσία (Π.Γ. και Κ.Σ,), να γίνουν εκλογές, χωρίς να είναι πάλι υποψήφιοι αυτοί που είναι στην Π.Γ. πάνω απο δεκαετία. Αν υπάρξουν αυτές οι συνθήκες μέσα στο κόμμα, θα είμαστε όλοι ενωμένοι για το κοινό μας σκοπό (διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας ως Μακεδόνες της Ελλάδας), να είσαι σίγουρος. Δεν μπορείς όμως να μας ζητάς να «ενωθούμε» κάτω απο την ίδια αποτυχημένη ηγεσία του Ο.Τ, εξ αιτίας της οποίας απομακρυνθήκαμε απο το κόμμα. Η αποτυχία του Ο.Τ. ως κόμμα και ως κίνημα τα τελευταία χρόνια, έχει ονοματεπώνυμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Δεν θα ασχοληθω με προσωπικες αντιπαλοτητες μεταξυ των "στελεχων" απλα θα αναφερω οτι στα φουερρος (βασκικες αμεσοδημοκρατικες κοινωτητες) καθως και στις αρχαιες ελληνικες δημοκρατιες η ψηφος ηταν κατι αδιανοητο αφου οποιος εχει μια θεση σε πραγματικα δημοκρατικη κοινωτητα κανει αυτο που θα του πουν στην συλλογικη βαση, ενω στις αρχαιες αριστοκρατιες ψηφιζαν τους αριστους που καναν με λευκη επιταγη του λαου οτι τους καπνισει!

    Προτιμω να ειμαστε σε διαρκη συζητηση με αυτους που αποφασιζουν να στιγματιστουν στο ονομα του κινηματος για τα δικα μου και δικα σου συμφεροντα, παρα να δινω εν λευκω επιταγη να με εκπροσωπει καποιο "στελεχος"...... Αυτος ειναι ο τροπος που βλεπω την δημοκρατια-για οποιονδηποτε περαιτερω σχολιασμο για την ιδεολογια του καθενος καλλιτερα να το συζητησουμε ειτε κατ ιδιαν οι 3 μας ειτε σε επομενο ποστ ανεξαρτητο απο αυτην την ενοτητα αφου αφορα μονο τις θεωριτικες μας θεσεις και τους προβληματισμους περι δημοκρατιας παρα του ΟΤ αυτο καθ αυτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ανώνυμος15/9/10, 8:37 μ.μ.

    Καρατάσο, ιδού η αληθινή Μακεδονία και οι Μακεδόνες της!

    Νέα εντυπωσιακά ταφικά ευρήματα από το Αρχοντικό Πέλλας
    Τριάντα επτά αρχαίοι τάφοι, πλούσια κτερισμένοι με χρυσά, σιδερένια, γυάλινα και πήλινα αντικείμενα, ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια της φετινής ανασκαφικής έρευνας στο Αρχοντικό Πέλλας.

    Η σωστική ανασκαφή στο Δυτικό Νεκροταφείο, που τελείται υπό τη διεύθυνση των αρχαιολόγων της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αναστασίας και Παύλου Χρυσοστόμου, κατέδειξε για ακόμα μία χρονιά τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής. Οι τάφοι που εντοπίστηκαν χρονολογούνται από την ύστερη εποχή του σιδήρου ως τα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια (περίπου 650-280 π.Χ.).

    Από τις ανδρικές ταφές ξεχωρίζει πλούσια ταφή πολεμιστή (ανήκει στην τρίτη κατηγορία των πολεμιστών), που χρονολογείται στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. Ο νεκρός ήταν κτερισμένος με χάλκινο κράνος, διακοσμημένο με χρυσές ταινίες γύρω από το άνοιγμα του προσώπου, σιδερένια όπλα, χρυσό δακτυλίδι, χρυσό επιστόμιο και χρυσό χειρόκτιο (γάντι), χρυσά ελάσματα για την επένδυση των υποδημάτων και χρυσές ταινίες για το στόλισμα του νεκρικού ενδύματος. Επίσης, στον τάφο εντοπίστηκαν σιδερένιες περόνες, η μία από τις οποίες έχει χρυσή επένδυση στην κεφαλή, σιδερένια ομοιώματα δίτροχης αγροτικής άμαξας, χάλκινα αγγεία (δύο λέβητες και δώδεκα φιάλες), πήλινο κορινθιακό εξάλειπτρο και οκτώ πήλινα πλαστικά αγγεία (ένα σε σχήμα κεφαλής κριαριού, τέσσερα όρθιων κορών, δύο καθιστού Άδη και ένα μεγάλου όρθιου δαίμονα).

    Από τις γυναικείες ταφές ξεχωρίζει η καύση κοριτσιού σε πήλινη σταμνοειδή πυξίδα (είδος αγγείου), κτερισμένη με χρυσά, αργυρά και σιδερένια κοσμήματα, χρυσό επιστόμιο και γυάλινο μυροδοχείο.

    Στα κτερίσματα των τάφων συγκαταλέγονται, επίσης, χάλκινα επίχρυσα στεφάνια μυρτιάς, μεταλλικά κοσμήματα, χάλκινα νομίσματα και χάλκινα, πήλινα, φαγεντιανά και γυάλινα αγγεία.

    Από το 2000 μέχρι σήμερα στο Δυτικό Νεκροταφείο του Αρχοντικού Πέλλας έχουν ερευνηθεί συνολικά 1.004 ταφές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έχει ανασκαφεί μόλις το 5% της συνολικής του έκτασης! Από το μέγεθος του οικισμού με τα εκτεταμένα νεκροταφεία και τον πλούτο των κτερισμάτων πιστοποιείται η σημασία της πόλης, που βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από την Πέλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ρε δε ντρεπεστε! Τρωτε πεινετε σ εναν τοπο και κοιτατε να τον ριμαξετε. Απειλειτε κι απο πανω. Και μετα μιλατε για ρατσισμο και καταπατηση ανθρωπινων.δικαιωματων. Ξεφτιλισμενα πραγματα. Μη.πιανετε την.Ελλαδα στο στομα σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή