Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Η συρρίκνωσης του Ουράνιου Τόξου Αρχή αναγέννησης του Μακεδονικού Κινήματος




Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας αποτιμώντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για το κόμμα του, που δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες των οπαδών του, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Είναι η στιγμή, με ανοιχτή συζήτηση και με δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο, να δούμε πώς θα υπερβούμε τις αδυναμίες αυτές.

Είναι η στιγμή να αποτιμήσουμε τις ευθύνες του καθενός και της καθεμιάς από εμάς και να πάρουμε αποφάσεις για να συνεχίσουμε προς τα εμπρός.

Δεν χάνουμε την ελπίδα μας.»

Αυτή η δήλωση ισχύει για το Ουράνιο Τόξο σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πολύ χειρότερο. Ισχύει, βέβαια, και για όλους τους Μακεδόνες που δεν είναι μέλη του Ο.Τ. και το ψήφισαν, αν και δεν τους εκφράζει, για όσους προτίμησαν να ψηφίσουν άλλο φιλομακεδονικό κόμμα, αλλά και όσους προτίμησαν την αποχή.

Θα δούμε κατάματα την εκλογική αποτυχία και τις αιτίες που την προκάλεσαν,
και μετά θα τραβήξουμε μπροστά. Ο στρουθοκαμηλισμός δεν βοηθάει σε τίποτα.
Για τα αίτια που αφορούν τους αντιπάλους μας έχουμε μιλήσει πολλές φορές. Τώρα πρέπει να μιλήσουμε για τα αίτια που αφορούν εμάς τους ίδιους. Δεν φταίει μόνο το κακό ελληνικό κράτος. Φταίμε κι εμείς.

Θα κάνουμε το διάλογο δημόσια μέσω ιντερνετ και αυτό γιατί,
Α. Κάποιοι ποτέ δεν επέτρεψαν το διάλογο μέσα στα πλαίσια του Ουράνιου Τόξου
Β. Γιατί πρέπει να ξέρουν και ευρύτερα οι Μακεδόνες, αλλά και οι δημοκράτες που ψήφισαν Ο.Τ. και απορούν γιατί αυτό δεν ψηφίζεται από τους ίδιους τους Μακεδόνες.

Καταθέτουμε κατ΄αρχήν τα εκλογικά αποτελέσματα στους νομούς της Μακεδονίας από το 1994 μέχρι σήμερα. Το κάνουμε αφενός για λόγους ενημέρωσης, αλλά κυρίως διότι νομίζουμε ότι θα βοηθήσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 1994 – 1999 – 2004 - 2009
ΔΡΑΜΑΣ .........44 – 47 – 42 - 45
ΚΑΒΑΛΑΣ .......79 – 33 – 57 - 32
Α’ ΘΕΣ/ΚΗΣ ...198 – 139 – 231 - 126
Β’ ΘΕΣ/ΚΗΣ ...175 – 165 – 139 - 87
ΣΕΡΡΩΝ .........136 – 82 – 97 - 93
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ....56 – 2 – 48 - 48
ΚΙΛΚΙΣ ..........181 – 131 – 136 - 123
ΠΕΛΛΑΣ .......1.347 – 656 – 404 - 375
ΗΜΑΘΙΑΣ .......375 – 154 – 219 - 131
ΠΙΕΡΙΑΣ ........ 59 – 31 – 57 - 31
ΦΛΩΡΙΝΑΣ.... 2.250 – 1.427 – 1.203 – 1.195
ΚΟΖΑΝΗΣ ......269 – 264 – 199 - 160
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ... 301 – 119 – 101 - 143
ΓΡΕΒΕΝΩΝ ......18 – 14 – 12 – 15
ΣΥΝΟΛΟ ....5.488 – 3.264 – 2.945 – 2.594

Όπως παρατηρούμε, η πτώση δεν ήρθε απότομα, αλλά ήταν σταδιακή και συνεχής.
Τα όργανα οποιουδήποτε κόμματος με τέτοια πτωτική πορεία, το πρώτο που θα έπρεπε να συζητήσουν, είναι τα αίτια που οδηγούσαν σταδιακά και σταθερά στη συρρίκνωση και η αναμόρφωση της πολιτικής του κόμματος.

Για να γίνει ουσιαστικός διάλογος, πρέπει οι μετέχοντες να ενημερωθούν για κάποια σημαντικά γεγονότα. Η σωστή γνώμη προϋποθέτει σωστή γνώση.

Το 2008 ήταν έτος κατά το οποίο το Ουράνιο Τόξο είχε ανέλπιστα μεγάλη προβολή από τα ελληνικά ΜΜΕ και κυρίως από την τηλεόραση.
Βιβλία κυκλοφόρησαν και θετικά ρεπορτάζ και άρθρα γράφηκαν σε μεγάλες εφημερίδες για τους υπαρκτούς «ανύπαρκτους».
Ο αριθμός των ενημερωμένων πολιτών αυξήθηκε.
Οι ρατσιστικές επιθέσεις που δέχθηκαν κάποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις και κυρίως το πανηγύρι της Μελίτης, ευαισθητοποίησαν περισσότερο του Μακεδόνες και τους δημοκρατικούς πολίτες, με αποτέλεσμα να αυξηθούν αισθητά οι συμμετέχοντες σε αυτές.
Έχει αυξηθεί ο αριθμός των συνειδητοποιημένων Μακεδόνων
Πολύ μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων έδειχνε τάσεις αποστασιοποίησης από τα παραδοσιακά κόμματα, κάτι που ευνοούσε τα μικρά.

Το Ουράνιο Τόξο δεν είχε παρά να αξιοποιήσει αυτή την ευνοϊκή συγκυρία.
Αντί γι΄αυτό, όμως, η οργάνωση του κόμματος έδειχνε εικόνα παραλυσίας, σε τέτοιο βαθμό, που δεν μπορούσε να συνεδριάσει το Κ.Σ. λόγω έλλειψης απαρτίας.
Ήταν ολοφάνερο ότι έπρεπε να γίνει κατεπειγόντως ανασυγκρότηση του κόμματος.

Ευκαιρία για την ανασυγκρότηση ήταν το τακτικό Συνέδριο που έπρεπε να γίνει κανονικά το Μάϊο του 2008. Η Γραμματεία, όμως, δεν το προετοίμασε και το ανέβαλε για το Φθινόπωρο, χωρίς να συγκαλέσει το Κεντρικό Συμβούλιο.
Κάποια μέλη πρότειναν να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος και στα πλαίσια της ανασυγκρότησης να καλεστούν στο Συνέδριο και όλα τα παλαιά μέλη.
Υπόψη ότι από τα ιδρυτικά μέλη περισσότερα από τα μισά είχαν απομακρυνθεί.

Από τα παραβρισκόμενα μέλη, οι Βοσκόπουλος, Βασιλειάδης και Τασσόπουλος απέρριψαν την πρόταση χωρίς να την θέσουν προς έγκριση στο Κ.Σ. Για να καλυφθεί το κενό κάλεσαν φίλους και συγγενείς, δίνοντάς τους ασυμπλήρωτες προσκλήσεις και εξουσιοδοτώντας τους «να φέρουν και τις γυναίκες τους και τους φίλους τους». Φυσικά σε ένα τέτοιο «συνέδριο» φιέστα δεν ήταν δυνατόν να γίνει κανενός είδους σοβαρή συζήτηση, ούτε και έγινε.

Εξάλλου δεν υπήρχε ούτε απολογισμός, ούτε εισήγηση ή κάποιες επεξεργασμένες προτάσεις του απερχόμενου Κ.Σ. και δεν έγινε απολύτως καμία συζήτηση για την κατάσταση στο κίνημα. Πρόταση που έκανε μέλος της Π.Γ. να θεωρηθεί η εκδήλωση ως προσυνεδριακή για να προετοιμάσει ένα ουσιαστικό συνέδριο μέσα στο επόμενο τρίμηνο, απορρίφθκε από τη διαμορφωμένη πλειοψηφία των κομπάρσων.
Στην παρατήρηση, ότι «έτσι όπως πάμε, θα μείνουμε εμείς κι εμείς», ο Λιθοξόου απάντησε:

«Και πέντε να μείνουμε, έτσι θα συνεχίσουμε»

Αυτή ήταν η μοναδική πολιτική απόφαση και αντικατοπτρίζει το μέγεθος της ανευθυνότητας που χαρακτηρίζει τα αφεντικά του κόμματος.

Η εκδήλωση ήταν μια φιέστα για τα μάτια του κόσμου, και μάλιστα συγκεκριμένου κόσμου. Στην εκδήλωση καλέστηκαν και παραβρέθηκαν δύο τηλεοπτικά συνεργεία από τη Δημ. Μακεδονίας και κανένα από την Ελλάδα. Έτσι η φιέστα προβλήθηκε μόνο στη Δ.Μακεδονίας και κατόπιν μέσω ιντερνετ στη μακεδονική διασπορά. Αυτός ήταν και ο λόγος που την ανακοίνωση για την διενέργεια του Συνεδρίου την ανάρτησαν στο σάιτ του κόμματος μόλις το απόγευμα της προηγουμένης ημέρας.

Η δημοσιότητα που έδωσαν τα ελληνικά ΜΜΕ στα επεισόδια που προκάλεσαν ακροδεξιοί έξω από την αίθουσα όπου διεξάγονταν το 1ο Συνέδριο, τον Μάϊο του 2004 στη Θεσσαλονίκη, είχαν προκαλέσει τα δημοκρατικά ανακλαστικά των πολιτών και είχαν αποφέρει σημαντική αύξηση των ψήφων σε πανελλαδικό επίπεδο στις ευρωεκλογές του 2004.
Οι διοργανωτές του 2ου Συνεδρίου γιατί απέφυγαν τη δημοσιότητα μέσω των ελληνικών ΜΜΕ, κάτι που επιδιώκουν όλα τα κόμματα;

Αποφάσεις του «συνεδρίου» δεν ανακοινώθηκαν ποτέ, γιατί απλούστατα δεν υπήρχαν.
Σε ανακοίνωση μισής σελίδας έγραψαν, ότι το Συνέδριο αποφάσισε α) να συνεχίσει την ενημέρωση των διεθνών οργανισμών και β) να προχωρήσει στην μαζικοποίηση του κόμματος με τη δημιουργία πυρήνων σε πόλεις και χωριά. Αυτά τα ζητήματα είναι αυτονόητα και δεν χρειάζεται απόφαση κάποιου συνεδρίου.

Στην πράξη επακολούθησε πλήρης αδράνεια. Όχι μόνο δεν δημιούργησαν κανένα νέο πυρήνα, αλλά ούτε καν έκαναν κάποιες επισκέψεις σε πόλεις και χωριά, ούτε παρήγαγαν ή διακίνησαν κάποιο πολιτικό υλικό. Η τελευταία έκδοση της εφημερίδας Ινφο Ζόρα ήταν εκείνη του Δεκεμβρίου 2008. Για το πρώτο εξάμηνο του 2009, που ήταν και προεκλογικό, δεν έκαναν ούτε καν ηλεκτρονική έκδοση της Ινφο Ζόρα.

Το Μάρτιο του 2009 εξαπολύθηκε κυρίως μέσω ίντερνετ και μηχανισμών λασπολογίας οξεία ρατσιστική επίθεση κατά νεοδημιουργηθέντος μακεδονικού σωματείου με έδρα την Έδεσσα. Το υπερασπίστηκαν με κοινή αντεπίθεση τρία μακεδονικά μπλογκ και είχαν θετικά αποτελέσματα. Η ηγεσία του Ο.Τ. ήταν και πάλι πλήρως απούσα. Δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση συμπαράστασης.

Ενώ όλα τα κόμματα είχαν αρχίσει προεκλογικό αγώνα τουλάχιστον δυο με τρεις μήνες πριν τις εκλογές, το Ο.Τ. δεν έδειχνε καν σημεία ζωής. Άρχισαν να φτάνουν στο μπλογκ απορίες φίλων, στις οποίες δεν ξέραμε τι να απαντήσουμε. Τελικά αναγκαστήκαμε δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές (πρωί 22 Μαϊου 09) να κάνουμε ανάρτηση για το Ο.Τ. και να παραπέμπουμε τους αναγνώστες μας στην ιστοσελίδα του Ο.Τ.
Έτσι το απόγευμα της ίδιας μέρας έκαναν επιτέλους ανακοίνωση συμμετοχής στις εκλογές στα αγγλικά!!!

Είχαν και έξι παραπομπές (συνδέσμους) με μικροσκοπικά γράμματα, η πέμπτη από τις οποίες ήταν η ανακοίνωση για τις εκλογές. Προηγούνταν η διακήρυξη της EFA στα αγγλικά και ελληνικά (13 σελίδες η καθεμιά) και ένα μανιφέστο του Ο.Τ. του 1997, επίσης στα αγγλικά και μετά στα ελληνικά.

Ο επισκέπτης δηλαδή έπρεπε να ψάξει με το μικροσκόπιο, να διαβάσει ή να παρακάμψει δεκάδες σελίδες, για να βρει την ανακοίνωση.
Όμως πόσοι ψηφοφόροι το κάνουν αυτό;

Γιατί τα άλλα κόμματα που ανήκουν σε ευρωπαϊκές συμμαχίες δεν κάνουν τις ανακοινώσεις και διακηρύξεις τους πρώτα στα αγγλικά;

Γιατί δεν ανάρτησαν την διακήρυξη της EFA για τις εκλογές που έγινε τον Μάρτιο, περίοδο που έγινα οι διακηρύξεις των περισσοτέρων κομμάτων;

Τα άλλα κόμματα φροντίζουν ώστε οι ανακοινώσεις τους να είναι άμεσα προσβάσιμες, σύντομες και περιεκτικές, το Ο.Τ. γιατί όχι;

Η 7η παραπομπή αφορούσε άρθρο του Δ. Λιθοξόου, η οποία ήταν επίσης πρώτα στα αγγλικά, αν και το άρθρο ήταν στα ελληνικά.
Those who remained standing (Όσοι έμειναν όρθιοι), by D. Lithoxoou

Γιατί δεν εκφράζει τους Μακεδόνες η πολιτική του Ουράνιου Τόξου;

Ο D. Lithoxoou μέχρι το 1993 αρθρογραφούσε σε ελληνικά έντυπα, κάτι που βοηθούσε τον αγώνα μας. Αυτός ήταν και ο λόγος που τον δεχθήκαμε στο κόμμα μας. Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί μόνο στην ιστοσελίδα του Ο.Τ. και δίνει συνεντεύξεις μόνο σε έντυπα της Δημ. Μακεδονίας, όπου έχουν εκδοθεί και τα τρία βιβλία του. Έχει δημιουργήσει φήμη εθνικού ευεργέτη, φήμη την οποία για προφανείς λόγους προσπαθεί να συντηρεί. Το γεγονός ότι δεν αρθρογραφεί από το 1993 σε ελληνικά έντυπα, κάτι που θα βοηθούσε τον αγώνα μας, δείχνει τον λόγο που ο τίτλος του άρθρου του είναι στα αγγλικά.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι εν λόγω αναρτήσεις είναι στα αγγλικά. Εξυπηρετούν το σκοπό της αυτοπροβολής κάποιων προσώπων στη μακεδονική ομογένεια

Ο Λιθοξόου, ο Βοσκόπουλος, ο Βασιλειάδης και ο Τασόπουλος είναι αυτοί που το 1996 οδήγησαν το Ο.Τ. στην εκλογική συνεργασία με την ΟΑΚΚΕ.
Η ΟΑΚΚΕ, για όσους δεν την ξέρουν, είναι ακροαριστερό κόμμα, το οποίο στις εκλογές του 1993 είχε πάρει πανελλαδικά 703 (επτακόσιους τρεις) ψήφους. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές πήρε 2.807 ψήφους.


Η εν λόγω παρέα, περίπου τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές, έκανε επαφές και συμφωνία με την ΟΑΚΚΕ, χωρίς να έχει κανενός είδους εξουσιοδότηση από τα αρμόδια όργανα του κόμματος, τα οποία δεν ενημέρωσε ούτε εκ των υστέρων.
Τα υπόλοιπα μέλη του Κ.Σ. ενημερώθηκαν μόλις την τελευταία και προτελευταία μέρα πριν τη συνεδρίαση του Κ.Σ. Χωρίς το στοιχείο του αιφνιδιασμού, η πρόταση της συνεργασίας δεν είχε απολύτως καμία πιθανότητα έγκρισης από το Κ.Σ.

Το Κ.Σ. αιφνιδιάστηκε και στη συνέχεια εκβιάστηκε. «Αν δεν δεχθούμε την εκλογική συνεργασία θα μας κατηγορήσουν ως εθνικιστές που δεν θέλουν συνεργασία με ελληνικά κόμματα».
Έτσι η απόφαση πέρασε με οριακή πλειοψηφία. Την επόμενη μέρα κάποιοι από εκείνους που ψήφισαν υπέρ της συνεργασίας, συνειδητοποίησαν το τι είχαν διαπράξει, άλλαξαν άποψη, αλλά ήταν πλέον αργά για να ανακληθεί εκείνη η απόφαση.
Τη συνεργασία εκείνη δεν την ενέκρινε ούτε ένας στους εκατό Μακεδόνες.

Η συμμαχία ΟΑΚΚΕ – Ουράνιο Τόξο πήρε πανελλαδικά 3.500 ψήφους.

Εκείνο το αποτέλεσμα έδωσε δικαίωμα στον τότε Υπ. Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο να πει στον ομόλογό του της Δημ. Μακεδονίας:
«Για ποια μειονότητα μιλάτε; Το Ουράνιο Τόξο κατέβηκε στις εκλογές μαζί με τους σταλινικούς και τους ομοφυλόφιλους και πήρε 3.5 χιλιάδες ψήφους πανελλαδικά».
Αυτό το γεγονός φανέρωσε το μέγεθος της ζημιάς που είχε προκληθεί.

Στοιχειώδη υπευθυνότητα και τσίπα αν είχαν οι υπεύθυνοι εκείνου του εκλογικού και πολιτικού διασυρμού του Ο.Τ., θα αναλάμβαναν τις ευθύνες τους και θα ζητούσαν δημοσίως συγγνώμη.

Αντί γι΄αυτό, η εν λόγω κλίκα επέδειξε πλήρη αναλγησία και ανευθυνότητα.
Κατά τη συνεδρίαση του Κ.Σ. με την την τακτική της συνεχούς επιθετικότητας δεν επέτρεψε να γίνει κανενός είδους συζήτηση για το αποτέλεσμα των εκλογών, για τον τρόπο που οδηγηθήκαμε στην καταστροφική εκείνη συνεργασία και για προγραμματισμό δράσης που θα μείωνε τις αρνητικότατες επιπτώσεις του.
Δεν επέτρεψαν ούτε να αναγνωστεί επιστολή του Τ. Τίλιου, μέλους του Κ.Σ. και φίλου μέχρι τότε του Λιθοξόου, με την οποία αποκάλυπτε την σκευωρία που είχε στηθεί προ τετραμήνου με σκοπό την συνεργασία με την ΟΑΚΚΕ, εν αγνοία του Κ.Σ.


Στα πλαίσια της επιθετικότητάς τους πρότειναν την απομάκρυνση του εκδότη της εφημερίδας Ζόρα, Τρ. Πασόη. Η πρότασή τους υπερψηφίστηκε μόνο από τρία άτομα (Λιθοξόου, Βοσκόπουλος, Βασιλειάδης) σε σύνολο 17 μελών του Κ.Σ.
Οι τρεις δήλωσαν ότι παραιτούνται και ζητούν αλλαγή του Κ.Σ. χρησιμοποιώντας για άλλη μια φορά το όπλο του εκβιασμού.
«Ή αλλάζει το Κ.Σ. ή φεύγουμε»

Ήταν άλλη μία από τις πολλές φορές που έδειξαν πόσο δημοκράτες είναι, αυτοί που συχνά κατηγορούν την Ελλάδα για «δημοκρατικό έλλειμμα».
Το Κ.Σ. υπέκυψε στον εκβιασμό, ελπίζοντας ότι με την ικανοποίηση του αιτήματος των τριών θα εκτονωθεί η κρίση.

Οι τρεις βέβαια εκ των υστέρων συνειδητοποίησαν ότι και με αλλαγή του Κ.Σ. δεν επρόκειτο να ικανοποιηθεί ο βασικός σκοπός τους, που ήταν ο έλεγχος της εφημερίδας και των κεντρικών γραφείων
Επινόησαν τότε ένα άλλο εξωκαταστατικό τέχνασμα. Κατέθεσαν προς συζήτηση και έγκριση στη Γενική Συνέλευση ένα μανιφέστο αρχών και θέσεων, που περιείχε ιδεολογικοπολιτικά θέματα όπως τα βλέπει η ακροαριστερά στην οποία ανήκει ο Λιθοξόου.

Τέτοιο μανιφέστο είχε δικαίωμα να καταθέσει μόνο το Κ.Σ. μετά από επεξεργασία.
Και το πέρασαν δημιουργώντας μια απολίτικη τεχνητή πλειοψηφία «συγγενών και φίλων».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συμμετοχή της οικογένειας Σ. Αναστασιάδη. Εκτός από τη γυναίκα του, τον πατέρα του, την κόρη του και τον ανεψιό του (15 ετών) είχε και τα τρία αδέρφια του με τις γυναίκες τους και δύο εργαζόμενους στην επιχείρησή του. Όταν σήκωνε το χέρι να ψηφίσει, σηκώνονταν άλλη μια ντουζίνα χέρια, που δεν είχαν καν ιδέα τι ψήφιζαν, και μηδένιζαν τις ψήφους μιας ντουζίνας συνετών και με πολιτικό υπόβαθρο μελών.

Με την εξευτελιστική αυτή διαδικασία επικύρωσαν τις θέσεις ενός ασυνείδητου πολιτικού τσαρλατάνου, σε θέματα για τα οποία τα σοβαρά κόμματα αφιερώνουν διαδικασία μηνών. Με αυτό τον τρόπο, εκείνο που πραξικοπηματικά ξεκίνησαν με την ΟΑΚΚΕ, το έκαναν πάγια πολιτική του Ουράνιου Τόξου.

Αυτό βέβαια ήταν το πολιτικό περιτύλιγμα.
Στην πράξη το κόμμα μετατράπηκε σε λέσχη όπου διαφόρων ειδών ψώνια και φιγουρατζήδες πουλάνε πνεύμα και επαναστατικότητα, κάτι που αντανακλάται και στην ιστοσελίδα του κόμματος.

Εκδότη της εφημερίδας όρισαν τον Σ. Αναστασιάδη, που δεν ξέρει να συμπληρώσει ούτε μια αίτηση. Υπεύθυνη και έμμισθη του γραφείου όρισαν τη σύζυγο του Τασσόπουλου, που στα δώδεκα χρόνια δεν έχει συντάξει ούτε μια απάντηση σε κάποια εφημερίδα, ούτε ένα δελτίο τύπου. Ήταν φυσικό επακόλουθο να σταματήσει η έκδοση της εφημερίδας μετά από τρεις εκδόσεις (1997).

Με αυτό τον τρόπο, οι παραπάνω δικτατορίσκοι έβγαλαν από τη μέση εκείνους που με αγώνες και θυσίες δημιούργησαν τη ΜΑΚΙΒΕ, το Ουράνιο Τόξο και τη Ζόρα. Εκείνους που όχι μόνο άντεξαν τις λυσσαλαίες επιθέσεις των αντιπάλων αλλά και οδηγούσαν το κίνημα με προσεγμένα βήματα σε διαδοχικές επιτυχίες.

Το ΛΑΘΟΣ τους ήταν ότι μαχόμενοι στην πρώτη γραμμή, δεν πρόσεξαν όσο έπρεπε τα νώτα τους και δέχθηκαν το θανάσιμο χτύπημα από τους ημετέρους. Υποτίμησαν τα σημάδια της προετοιμασίας του μεγάλου χτυπήματος και της μεθοδικής δημιουργίας αυτού του καρκινώματος.

Σωστά λοιπόν κάποιοι έγραψαν σε σχόλιο μακεδονικού μπλογκ, ότι «το κίνημα χτυπήθηκε από μέσα», αλλά έδειξαν λάθος ανθρώπους και πρέπει να το προσέξουν πολύ σοβαρά αυτό.
Κάποιο έστρεψαν τα βέλη τους κατά του blog belomorska Macedonia, το οποίο δημόσια πήρε θέση υπέρ άλλου κόμματος και στράφηκε κατά του Ουράνιου Τόξου. Αυτοί οι σύντροφοι κάνουν πως δεν βλέπουν τον μεγάλο αριθμό Μακεδόνων που όχι μόνο δεν ψήφισαν Ο.Τ. αλλά λένε κατ΄ιδίαν πολύ χειρότερα κατά της ηγεσίας του Ο.Τ.

Υπάρχουν και αρκετοί πολιτικοποιημένοι σύντροφοι που υποστήριζαν πως μόνο με την ολοκληρωτική αποσύνθεση του Ο.Τ. θα δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας κάτι πιο σωστού, Η σαπίλα και η στάχτη, λένε, θα γίνει λίπασμα για να ξεπεταχθούν νέα φυντάνια με πιο ισχυρά αντισώματα.

Ή μήπως δεν είναι απάτη να δημιουργείς στη μακεδονική ομογένεια την ψευδή εντύπωση ότι κάνεις αγώνα, ενώ στην πραγματικότητα έχεις κάνει μεγαλύτερη ζημιά στο κίνημα ακόμη και από τους φανερούς εχθρούς του;

Η άγαρμπη πολιτική εκμετάλλευση του νεοεκδοθέντος ελληνομακεδονικού λεξικού του Βάσκο Καρατζά του επικολλάει την ετικέτα «αντικειμένου προς πολιτική εκμετάλλευση».
Αυτό είναι προβοκάτσια εις βάρος του ή δεν είναι;

Κατάλληλος φορέας για την έκδοση τέτοιου λεξικού είναι κάποιος πολιτιστικός σύλλογος, όπως η Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού, ή κάποια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία. όπως η Μορφωτική και Πολιτιστική Κίνηση Έδεσσας κλπ.
Καθήκον του κόμματος είναι να αγωνίζεται για τη διαμόρφωση πολιτικού περιβάλλοντος που θα επιτρέπει στους συλλόγους να κάνουν εκδόσεις μορφωτικού περιεχομένου και όχι να κάνει τις εκδόσεις το ίδιο και να τις χρησιμοποιεί ως μέσον αυτοπροβολής.

Γιατί δεν κάνουν εκδόσεις εφημερίδων, φυλλαδίων κλπ πολιτικού περιεχομένου, όπως κάνουν όλα τα κόμματα;


Τα περισσότερα από τα μέλη που απομακρύνθηκαν, δραστηριοποιούνται είτε κατά ομάδες είτε μεμονωμένα.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, που τον αγώνα μέσω ιντερνετ τον κάνουν ακτιβιστές, που δεν είναι μέλη του σημερινού Ουράνιου Τόξου.

Ας μην χαίρονται, λοιπόν, καθόλου οι ρατσιστές αντίπαλοί μας. Χτύπησαν ένα σκιάχτρο και όχι το ίδιο το μακεδονικό κίνημα.

72 σχόλια:

  1. Ανώνυμος10/6/09, 8:39 μ.μ.

    Για το ραδιοφωνικό σταθμό τι θα μας πεις ρε Καρατάσο; Ή καλύπτεις κάποιον μουσάτο επίτηδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε 20:39
    Έγραψα κάποια από αυτά που ξέρω με σιγουριά και νομίζω ότι πρέπει να μάθουν πια οι ενδιαφερόμενοι.

    Ξέρω ότι από το φθινόπωρο του 2004 είχαν συγκεντρωθεί χρήματα για το στήσιμο ραδιοσταθμού, αλλά δεν ξέρω γιατί δεν στήθηκε.

    Ήδη έχεις καταθέσει ένα ερώτημα.
    Ας απαντήσει κάποιος από το Ουράνιο Τόξο.

    Πληροφορίες, ερωτήματα και κριτική μπορεί να καταθέτει ο καθένας και αν δεν ευσταθούν, μπορεί να διαψευστούν από εκείνους που τους αφορούν.
    Είναι η ώρα που πρέπει να κριθούν όλοι και όλα.

    Σαφώς και ο μουσάτος έχει ευθύνη για την κατάσταση στο κόμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος11/6/09, 12:43 π.μ.

    Καλη η κριτικη και οι κατηγοριες, αλλα θα ειχαν περισσοτερη βαρυτητα αν τις εκανες επωνυμα. Προσωπικα θα ηθελα να δω ποιες αλλες δραστηριοτητες,εκτος της κριτικης, προτειθεσε να κανεις. Παρατηρω τα μακεδονικα πραγματα αρκετα χρονια και δυστυχως βλεπω οτι πολοι απο τους πρωτεργατες του μακεδονικου κινηματος στην Ελλαδα αρκουντε πλεον στα λογια, στον εγωισμο και στην γκρινια. Περιμενω να δω συγκεκριμενες πραξεις και ιδεες. Διαφορετικα τα παραπανω θα ειναι μονο συκοφαντια.
    Στιγκα τοουκο καλ φ'ρλα'ι'νε. Τρεμπα ντελα ι ιστιντσκα ραμποτα. Ποζντραβ να σ'τε Μακεντοντσι. Γκορε γλαβατα. Μπορμπατα προντολζουβα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος11/6/09, 1:17 π.μ.

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος11/6/09, 2:29 π.μ.

    Македонска мизерија!!!
    НАШ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος11/6/09, 1:28 μ.μ.

    Αγαπητοί Μακεδόνες
    Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα σρην Ευρώπη που δεν αναγνωρίζει άλλες εθνότητες στην επικράτειά της. Δεν μας απαγόρεψε όμως κανείς να ψηφίσουμε Ουράνιο Τόξο. Αρα φταίμε και εμείς και πιό πολύ η ηγεσία του κόμματος.
    Είναι λάθος να συγκρίνουμε το αποτέλεσμα με εκείνο των εκλογών του 1994. Τα άλλα εθνικά κόμματά στην Ευρώπη παίρνουν σχεδόν το σύνολο των εθνοτήτων που εκπροσωπούν. Το Ουράνιο Τόξο παίρνει ένα τελείως ασήμαντο ποστό των μακεδονικών ψήφων. Μετά από τόσες συμμετοχές έπρεπε να παίρνει πάνω από 200.000 ψήφους. Η αποτυχία είναι παταγώδης. Ας προβληματιστούμε όλοι και πιό πολύ εσείς που είστε μέσα στο κόμμα.
    Αυτή η δημόσια κριτική δεν πρέπει να τραβήξει μεγάλο χρονικό διάστημα. Αντί για καλό θα κάνει κακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος11/6/09, 2:33 μ.μ.

    Φίλε συγγραφέα του άρθρου,
    θέλω να σε ρωτήσω τι πραγματικά αισθάνεσαι ότι είσαι από τα παρακάτω :
    Έλληνας, χριστιανός, εδεσσαίος ή φλωρινιώτης, σλάβος, παοκτζής, παοσκτσής, κομμουνιστής, νεοδημοκρατης, μακεδόνας?
    Το ρωτώ αυτό γιατί πόση σημασία έχει εάν είσαι σλάβος ή έλληνας σε σχέση με τν καταγωγή σου που προφανώς είναι μακεδονίκη (εφόσον γεννήθηκες εσύ ή οι γονείς σου στη Μακεδονία).
    Ξέρεις πολύ καλά ότι παιδιά μμακεδόνων (ελλήνων ή μη) που γεννήθηκαν στον Καναδά, προσδιορίζονται κυρίως ως Καναδοί. Μόνο όταν έρχονται στην Ελλάδα, θυμούνται την καταγωγή τουσ. Με την ίδια ευκολία, παιδιά Αλβανών που οι γονείς τους ήραθν πριν 4-5 χρόνια στην Ελλάδα, δηλώνουν Έλληνες, μια και τα παιδιά τουσ πάνε ελληνικό σχολείο και μιλούν άπτιαστα την ελληνική γλώσσα. Τώρα αν εδεν πάρουν την ελληνική ιθαγένεια αυτό είναι άλλο θέμα.
    Και εγώ από Καστοριά κατάγομαι, είμαι βλάχος στην καταγωγή από πατέρα, οι βλάχοι προϋπήρχαν όλων των υπολοίπων πληθυσμών που αναφέρεις, σλάβων, τούρκων, βούλγαρων κλπ, και συνηπήρχαν με αρχαίους έλληνες μακεδόνες.
    Κοιτάξτε να τελειώνει το θέμα με το μακεδονικό. Ούτε εσείες θέλετε ένωση με τα Σκόπια, ούτε και οι κσοπιανοί. Είστε έλληνες ακόμη κι αν κατάγεστε από σλάβους ή τούρκους ή πόντιους ή οτιδήποτε. Εδώ ζείτε και τα προβλήματά μας είναι κοινά και σίγουρα δεν είναι το πνίξιμο των θέσεων κάποιας μειονότητας, γιατί για μια πολύ μεγαλύτερη πλειοψηφία υπάρχει, ανεργία, γκρίνια, πληθωρισμός και αδιέξοδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η δημόσια κριτική για το πολύ χαμηλό ποσοστό των εθνικά Μακεδόνων που ψηφίζουν Ουράνιο Τόξο μόνο ΚΑΛΟ θα κάνει .
    Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ λάσπη και κατασυκοφάντηση των στελεχών του Ουράνιου Τόξου μόνο ΚΑΚΟ μπορεί να κάνει.
    Δυστυχώς όπως αναφέρει ο συγγραφέας του πολύ αξιόλογου βιβλίου " Η ιστορία της μακεδονικής κίνησης βαλκανικής ευημερίας", στην 343 σελίδα, οι σύγχρονοι Μακεδόνες απο λαός φιλότιμος και αλληλέγγυος μετατράπηκε σε υποτακτικό και ζηλόφθονο απέναντι στον ομοεθνή Μακεδόνα,χαρακτηριστικό καταπιεστικού μιμητισμού και ραγιαδισμού...
    Η ειρωνία όμως είναι ότι ο ίδιος ο συγγραφέας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της παραπάνω αρνητικής μετεξέλιξης.
    Τέλος οι λόγοι της άρνησης ψήφισης του Ουράνιου Τόξου πρωταρχικά συνδέονται με εξωγενείς ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ παράγοντες- ελληνικό κράτος , εκκλησία, Μ.Μ.Ε
    Φυσικά και με τη ΑΜΥΝΤΙΚΗ εσωστρέφεια των ίδιων των εθνικά Μακεδόνων των οποίων η εθνοτική ταυτότητα έχει ελαχιστοποιηθεί.
    Η ευθύνη των μετρημένων στελεχών είναι ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ αφού με τις υπερπροσπάθειες τους έβλαψαν σοβαρά και την υγεία τους, γεγονός που απετέλεσε αφορμή για πανηγύρια του εθνικο-σοσιαλιστικού κατεστημένου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος11/6/09, 3:47 μ.μ.

    Καλά, αφού ο Λιθοξόου δεν είναι Μακεδόνας και δεν ξέρει πως σκέφτονται και τι θέλουν οι Μακεδόνες πως έφτιαξε μανιφέστο για τους Μακεδόνες. Οι Μακεδόνες είναι τόσο ανίκανοι?
    Διάβασα το άρθρο του "Οσοι έμειναν όρθιοι" που δείχνει μεγάλη αυταρέσκεια.
    Ο Βοσκόπουλος ας σταματήσει να πουλάει ευρωπαϊκό μοντερνισμό γιατί ο κόσμος έχει μπουχτήσει από αυτά. Ας κοιτάξει να βρει γιατί ο λόγος του δεν έχει απήχηση στον κόσμο.
    Απλά, ουσιαστικά και πρακτικά πράγματα θέλει ο κόσμος. Τις πολιτικές φλυαρίες τις έχει βαρεθεί. Και δεν τα λέω αυτά από πρόθεση να τον μειώσω αλλά να τον συνεφέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος11/6/09, 6:01 μ.μ.

    Οσοι έμειναν όρθιοι" που δείχνει μεγάλη αυταρέσκεια.


    ΠΟΥ ΤΗΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΗΝ ΑΥΤΑΡΕΣΚΕΙΑ ?
    ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙς?



    ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟ 93 94 ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΑς
    ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ.
    ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΟΔΟ ΗΡΘΕ ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΩΞΕΙΣ ΜΕ ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΜΟΥς ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕς ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤ.
    ΤΩΡΑ ΤΑ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΑΝ ΗΤΑΝ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ 2004?(ΑΠΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ EBLUL ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ)(ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΥΣΑΤΟΣ?)

    ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΜΗ ΧΤΥΠΑΤΕ ΤΟ ΟΤ ΑΠΟ ΟΑΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΜΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΕΡΑ ΜΕ ΤΟΣΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 15ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ(και μονο οτι χορευουν πιο ελευθερα τους χορους στην γλωσσα τους ειναι παραπανω απο σημαντικο )
    ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ 92 ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ.
    ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
    ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΠΙΑΘΝΩΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ
    ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ
    ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΚΑΜΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΜΟΝΟ ΚΑΤΙ ΕΚΘΕΣΕΙς ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΝΟΥΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΙΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΥΠΟΨΗΝ ΤΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑς ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΑΒΕΙ(ΕΔΩ ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΘΑ ΣΕΒΟΤΑΝ?ΟΣΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΙΝΟΤΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ -ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΦΙΚΤΟΥ ΠΑΝΤΑ.)
    ΣΕ ΜΑς ΑΝΗΚΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΒΟΗΘΕΙΣΟΥΜΕ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ BLOGS
    ME TIMIA KAI ΕΥΓΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΝΟ ΚΑΚΚΚΟ!!!
    ΘΑ ΚΑΝΕΙ.
    ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΑΣ ΞΑΝΑΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ .
    ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝΜΕ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΗΡΑΜΕ ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ..
    ΤΟΥς ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΟΤΙ ΜΠΗΚΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ.(45 ΧΡΟΝΙΑ ΗΜΑΣΤΑΝ ΑΟΡΑΤΟΙ -ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΡΑΤΟΙ)
    ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ(ΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣΘΕΣΘΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ -ΕΘΝΟΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ) ΠΟΥ Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΕΙΣΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΘΕΝΑΡΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΚΟΛΟΥΘΑ Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΕΠΙ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΗ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΠΕΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΥΠΑΡΞΗΣ.
    ΠΑΝΤΩΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
    ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΛΕΩ ΟΧΙ ΓΚΡΙΝΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΕΣ
    ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ BLOGS
    ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.

    ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΠΩς ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
    (ΣΤΑ ΠΡΟΗΓΜΕΝΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΣΠΑΡΑΓΜΕΝΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΠΩς ΦΑΙΝΕΤΑΙ)
    ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΞΗ
    ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΑ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΜΑΣ
    ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΟΧΕΤΟ ΤΟΥΣ. ΟΤΙ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος11/6/09, 7:58 μ.μ.

    Καμία αυταρέσκεια στο τελευταίο άρθρο του Λιθοξόου για την υπενθύμιση των πολύ πρόσφατων δεινών αυτών που είχαν το "θράσος" να μιλήσουν για την αληθινή τους μακεδονική εθνοτική καταγωγή αντί να ψεύδονται στο όνομα μιάς ψεύτικης και αμφισβητούμενης "ελληνικής" εθνοτικής ταυτότητας.
    Για αυτό αντί της ζηλόφθονης κριτικής καλύτερα να κάνετε επισκέψεις στο θαυμάσιο site του: http://lithoksou.net/home.html
    Οσον αφορά τον Βοσκόπουλο ίσως πρέπει να γίνει ο λόγος του ποιο προσιτός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ευρωπαικός του λόγος ήταν η αιτία του χαμηλού ποσοστού ψήφων στο Ουράνθιο Τόξο...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος11/6/09, 8:16 μ.μ.

    Macedonia Blogs » Τα χάλια της Θεσσαλονίκης » June 10, 2009 » All ...
    Macedonia Blogs » Τα χάλια της Θεσσαλονίκης » June 10, 2009 » All blogs about Macedonia (Μακεδονία)
    Αναρτήθηκε από taxalia στις11/6/09 03:24
    taxalia - Τo N.1 BLOG ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Εμφύλιος στο ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ

    Μία ερώτηση:
    Αυτοί οι παραπάνω δύο σύνδεσμοι στο μπλόγκ ποιανού ιδέα και δημιούργημα είναι?
    Μήπως του Αρχηγού του ΝΕΟΥ Ουράνιου Τόξου που θα πάρει στις εκλογές 10%? ......( Εννοείται ότι όποιος θέλει μπορεί να κάνει καινούργιο Κόμμα αντί να ασχολείται με κόμματα με τα οποία απο χρόνια ουδεμία έχει σχέση και για τα οποία υπεύθυνα είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τα μέλη του )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος11/6/09, 9:16 μ.μ.

    'Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα σρην Ευρώπη που δεν αναγνωρίζει άλλες εθνότητες στην επικράτειά της. Δεν μας απαγόρεψε όμως κανείς να ψηφίσουμε Ουράνιο Τόξο'
    ----------------------------------------

    Εχει ερθει η ωρα να το χωνεψεται! Αυτοι ειναι ολοι και ολοι! Και για αυτο η Ελλδα πρατει οπως πρατει. Ωρα να γυρισεται σελιδα και να σταμτησεται να διδεδεται ψευδη η ακομα σαν χανοι να τα χαυτεται!!!!!

    Το νουμερα νειναι τοσ αμελητεα που δεν μπορει μια χωρα να χανει αλλο χρονο με την ανυπαρκτη σκοπιανη μειονοτητα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος11/6/09, 10:08 μ.μ.

    zdravo Απο οτι μπορω να καταλαβω υπαρχει πικρια ,μαλλον δικαιολογημενη απο την μερια των Εδεσσαιων. Ειναι πιστευω αληθεια οτι ορισμενα απο τα σημερινα δραστηρια μελη του ΟΤ με τις κινησεις τους εχουν "διασπασει" την ενοτητα που θα επρεπε να υπαρχει αυτονοητα μεταξυ μας.Με αλλα λογια και για να μην μπω σε ατερμονες παπαρολογιες θα πρεπει να κοπουν τωρα οι μαλακιες ορισμενων που νομιζουν οτι μονο αυτοι ξερουν τι πρεπει να γινει και αποφασιζουν λες και το ΟΤ ειναι ιδιοκτησια τους.
    Θα ηθελα να βρεθει η χρυση τομη εδω και τωρα.
    Θα ηθελα να βλεπω τον Παβλε,τον Παπαδακη, τον Πασοη τον Τσαρκνια τον Λιθοξοου και ολους μας να ενημερωνομαστε για ολα και να αποφασιζουμε μαζι για ολα. Ο σκοπος ειναι κοινος και οι πολυτελειες για τους αλλους.Αν αυτο δεν γινει da odime da se udavime.
    Ριξτε νερο στο κρασι σας ολοι εδω και τωρα.
    Το internet μπορει να βοηθησει. Ας ανοιξει το σαιτ του ΟΤ συζητηση. Αυτο που λειπει ειναι η συζητηση και η ενημερωση.
    Ajde sega ...cao mi postana prstot od pisenje to.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμε 14:33

    Βάζεις θέματα που δεν έχουν σχέση με το παρόν θέμα.
    Σύντομα θα έχουμε σχετική ανάρτηση στην οποία θα τα συζητήσουμε.

    Ανώνυμε 20:16

    Σύνδεσμο στο δικό μας μπλογκ μπορεί να κάνει όποιος θέλει, χωρίς να πάρει την έγκρισή μας και χωρίς να μας ενημερώσει.

    Κόμμα μπορεί να κάνει όποιος θέλει, ακόμα και μόνος του, αρκεί αυτό να εξυπηρετεί κάποιο σκοπό.
    Η δημιουργία άλλου μακεδονικού κόμματος, όπως πρότειναν κάποιοι για όσους έχουν απομακρυνθεί σε αυτούς που πρότειναν να καλεστούν όλα τα παλαιά μέλη προκειμένου να γίνει ανασυγκρότηση, όχι μόνο δεν θα εξυπηρετήσει κάποιο σκοπό, αλλά θα γελοιοποιήσει το κίνημα και θα απογοητέψει τους Μακεδόνες.

    Το Ο.Τ. δημιουργήθηκε για να εκφράσει έναν λαό και όχι τα μέλη του. Αυτό το αίσθημα ιδιοκτησίας είναι που οδήγησε σε ανεύθυνες επιλογές και το μετέτρεψε σε κλωτσοσκούφι στα χέρια των "μελών", που απέμειναν και τα οποία αποτελούν την μειοψηφία των μελών που το δημιούργησαν.

    Το γεγονός ότι δεν έχεις κάποιο σεβασμό σε αυτούς που το δημιούργησαν με πολή δολειά και πολλές θυσίες και δεν σε προβληματίζει η κατάντια στην οποία έχει οδηγήσει το κόμμα η ανευθυνότητα των μελών που απέμειναν, δείχνει ότι δεν σε πονάει.
    Αν θέλεις να παίξεις κάποιον εποικοδομητικό ρόλο καλά θα κάνεις να προβληματιστείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν διαφωνώ με τη διαφωνία. Το αντίθετο, μάλιστα. Συμφωνώ.
    Η διαφωνίες μας είναι η ζωντανή απόδειξη οτι οι Εθνικά Μακεδόνες είμαστε ένας ζωντανός και υπαρκτός οργανισμός εντός της ελληνικής επικράτειας.

    не на лево, не на десно.
    само напред!
    Ουτε αριστερά, ούτε δεξιά.
    Μόνο μπροστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμε 22:08

    Ένας από τους πρωτοπόρους του κινήματος παρά τη διαφωνία του με τη σημερινή ηγεσία του Ο.Τ. προσφέρθηκε να είναι υποψήφιος για τις ευρωεκλογές για να μη φαίνεται κενό από την Πέλλα.
    Η απάντηση ήταν αρνητική με το πρόσχημα ότι έχει συμπληρωθεί η λίστα.
    Τελικά στη λίστα τα 3/4 των υποψηφίων ήταν από τη Φλώρινα. Μεταξύ αυτών μάλιστα ήταν και τα δύο μέλη ενός αντρόγυνου.
    Αυτό μπορεί να απέφερε μερικές ψήφους σε προσωπικό επίπεδο στη Φλώρινα, αλλά δημιούργησε κακές εντυπώσεις. Κάποιοι στην Πέλλα, ίσως και σε άλλες περιοχές, προτίμησαν την αποχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος12/6/09, 12:44 π.μ.

    Να οργανωθούμε στο Ο.Τ. γιατί;
    Μιλάω τη ΄λώσσα που θέλω ακούω τη μουσική που θέλω ταξιδεύω όπου και όποτε θέλω.Τα προβλήματά μας είναι κοινά γιά όλους ντόπιους και μη και μαζύ δίνουμε αγώνα για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας. Η ακρίβεια και η ανεργία δεν ξεχωρίζει πόντιους και ντόπιους.Ο ξάδερφος του πατέρα μου μετά τον εμφύλιο έμεινε στο Βελιγράδι. Πέρισυ που πήγαμε να τον δούμε μας είπε "μακάρι να μπορούσαμε να γυρίσουμε το χρόνο 10χρόνια πίσω. Γκρεμίσαμε τη Γιουγκοσλαβία και τώρα καταλάβαμε τι χάσαμε. Προσέξτε τα παιχνίδια των Αμερικάνων"
    ΝΕΡΕΤΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος12/6/09, 12:56 π.μ.

    ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΣΤΟ ΜΕΣΟΧΩΡΙ, ΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΤΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΓΙΑ Ο.Τ.ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΣΑΝ ΑΝΕΚΔΟΤΟ.ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ. ΤΕΛΙΚΑ ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΜΕΙΝΑΜΕ. ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ ΓΥΡΙΣΕ ΤΗ ΠΛΑΤΗ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ. ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος12/6/09, 2:07 π.μ.

    19:58

    Diafono ka8eta, o Li8o3ou einai gia panigiria ase pou den exei outws i allws kammia sxesi me tin makedonia. Roba kanei kai mono oti anaferestai oti exi igetiki sxesi. Apo oti lei o idios einai Tourkalvanos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος12/6/09, 3:12 π.μ.

    Το αντρόγυνο που ήταν και οι δύο υποψήφιοι είναι ο Τασόπουλος και η Μπεκιάρη. Στο κεντρικό συμβούλιο εκτός ότι είναι και οι δυο μέλη του, είναι και η αδελφή του Τασόπουλου. Αυτό από μόνο του δείχνει πολά πράματα. Υπάρχει πρόβλημα και σοβαρό μάλιστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αν δε αποτελεί αμετροέπεια και αλαζονία η αναφορά "ενας από τους πρωτοπόρους ...." τί άλλο αποτελεί ο αυτοπροσδιορισμός του Karatasho?
    Κανένα Κόμμα δεν βάζει υποψήφιο ευρωβουλευτή Εναν ο οποίος διαφωνεί με τις αρχες του και επιπλέον έχει ξαναξεκινήσει έναν αγώνα προσωπικής σπίλωσης της πλειοψηφίας των στελεχών του...!!!!
    Οσοι διαφωνούν με τα Κόμματα είτε δραστηριοποιούνται σε άλλα είτε δημιουργούν καινούργια. Αν όμως έχουν ΕΜΜΟΝΗ στα παλιά σύμβολα τότε ακολουθούν το παράδειγμα της Οργάνωσης Ανασυγκρότησης του Κ.Κ.Ε το γνωστό και κατακριτέο από εσας ΟΑΚΚΕ...
    Η δημόσια συζήτηση μέσω του Ιντερνετ με άτομα τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με τα δημοκρατικά ανθρώπινα δικαιώματα και τα οποία έχουν τη δυνατότητα να εμφανίζονται με ψευδή ταυτότητα ΜΟΝΟ κακό κάνει στον αγώνα των Μακεδόνων..!!!
    Σκεφθείτε το λίγο και ηρεμήστε .
    Και έργα , έργα και όχι λόγια....
    Η "ανθρωποφαγία" είναι καλή για τους καννίβαλους και όχι για ανθρώπους με αρχές...
    Τέλος και οι κρίνοντες κρίνονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος12/6/09, 8:20 π.μ.

    Εδώ στην Αθήνα ο Λιθοξόου μπήκε σε 3-4 οργανώσεις αλλά πουθενά δεν στέριωσε, γιατί δεν μπόρεσε να κάνει ότι θέλει.
    Τελικά ήρθε σε εσάς εκεί πάνω, σας βρήκε άπειρους και σε δύσκολη θέση και σας έκανε άνω κάτω.

    Πριν χρόνια είπα σε κάποιους να τον προσέχουν γιατί αλλιώς θα σας διαλύσει, καθώς είναι μαοϊκών αντιλήψεων και νοοτροπίας. Φαίνεται ότι δεν έλαβαν σοβαρά υπόψιν την παρατήρησή μου.

    Στο άρθρο του, «Όσοι έμειναν όρθιοι» αυτοπροβάλλεται και προβάλει την ομάδα του. Στο άλλο άρθρο του «Έτερα άεθνα» όχι μόνο αυτοπροβάλλεται, αλλά προσπαθεί να μειώσει και άλλους (Σκουλαρίκη, Μπουρνάζο, Ηρακλείδη) που μιλάνε δημόσια για σας.

    Ο Ηρακλείδης που είναι καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου ήταν πρέσβης της Ελλάδος στον ΟΑΣΕ το 1992, οπότε και υπογράφηκε η Τελική Πράξη του Ελσίνκι για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Απομακρύνθηκε γιατί υπερασπίζονταν δημόσια τα δικαιώματά σας.
    Δεν είναι καθόλου τυχαίο που πέρυσι ασχολήθηκαν με τις δημόσιες θέσεις του για μακεδονική μειονότητα οι εφημερίδες και η τηλεόραση.
    Με τον Λιθοξόου ποιος ασχολείται εκτός από εσάς;

    Οι πραγματικοί και ανιδιοτελείς συμπαραστάτες σας δεν επιδιώκουν αναγνώριση, ούτε και αυτοπροβάλλονται όπως ο Λιθοξόου και φυσικά ούτε και επιδιώκουν να επωφεληθούν όπως αυτός.
    Κανένας πραγματικός αγωνιστής δεν βάζει τη φωτογραφία του στην ιστοσελίδα του αγωνιστικού κόμματος στο οποίο συμμετέχει. Αυτό και μόνο δείχνει εγωπάθεια και τυχοδιωκτισμό.

    Δίκιο είχε όταν είπε στο συνέδριό σας, ότι θα μείνετε πέντε.
    Αν δεν αντιδράσετε σωστά τόσοι θα μείνετε.

    Ένας φίλος του κινήματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Γκότσε

    Στα γραφεία του κόμματος ξέρουν ποιός ενδιαφέρθηκε να είναι υποψήφιος και ότι αυτός δεν είναι ο Καρατάσσο.
    Ο χαρακτηρισμός "ένας από τους πρωτοπόρους" γιατί είναι αμετροέπεια?
    Ή μήπως είσαι ένας από εκείνους που ένιωθαν αλεργία με τους πρωτοπόρους, γιατί εκείνοι είχαν καταξιωθεί με τον αγώνα τους και κάνατε αγώνα να τους φθείρετε και να τους βγάλετε από τη μέση?

    Είναι φανερό ότι προβάλεις το παράδειγμα της ΟΑΚΚΕ. Αλλά εκείνο, με τα γνωστά αποτελέσματα, είναι παράδειγμα προς αποφυγή για τους συνετούς ανθρώπους.
    Είναι ολοφάνερο ότι δεν θέλεις τον δημόσιο διάλογο, γιατί προτιμάς τις ύπουλες δολοπλοκίες.
    Πρέπει να έχεις καταλάβει ότι περίοδος χάριτος τελείωσε.
    Σωστά το λες. Την ώρα της κρίσης, όλοι και όλα κρίνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος12/6/09, 10:23 π.μ.

    Να γραψω κι εγω δυο πραματα
    Μερικοι και ξερω τι γραφω από το ΟΤ εχουν τη νοοτροπια και λειτουργουν με τη λογικη του παιδιου που αφου πρωτα σκοτωσε τους γονεις του μετα αρχισε να φωναζει ότι είναι…ορφανος από γονεις. Δηλαδη αφου «εκδιωξαν» / απομακρυναν με τη συμπεριφορα και την πρακτικη τους ανθρωπους που μπορουσαν και ηξεραν να βοηθησουν, τωρα «σκιζουν τα ιμάτια τους» και επαιρονται πως δεν υπαρχει κοσμος να βοηθησει. Μαλιστα οι πιο «τσαμπουκαδες» εχοντας την νοοτροπια του ιδιοκτητη καλουν (και προκαλουν) τους «αντιπαλους» να φτιαξουν άλλο κομμα.
    ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ ΡΕ…
    Αντι να ζητατε την ενωση , τον διαλογο, τον σεβασμο αυτων που πιθανως εχουν διαφοροποιημενη αποψη σε οποιο θεμα πουλατε μουρη ως ελεω θεου αυτοκρατορες.
    Το ΟΤ το ψηφισα το 94 και το ξαναψηφισα τωρα γιατι πανω από όλα σιχαινομαι τους φασιστες / εθνικιστες από οπου κι αν προερχονται. Εν κατακλειδι ολοι από ολες τις αποψεις να μαθουν να σεβονται ο ενας τον αλλον για να παμε παρακατω.
    ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ.
    Δεν με ενδιαφερουν καθολου τα δακτυλα που δειχνουν τον ουρανο (ποσο μακρια ή χοντρα είναι). Με ενδειαφερει ο ΟΥΡΑΝΟΣ

    Pozdrav do site

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καμία πρόθεση για προβολή του ΟΑΚΚΕ δεν έχω . Απλώς είναι παράδειγμα ανθρώπων οι οποίοι δημιούργησαν ένα ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ Κόμμα μετά την αποχώρηση από το προηγούμενο βάζοντας στην ονομασία του την φράση Οργάνωση Ανασυγκρότησης.
    Επιπλέον τα μέλη του δεν κατασυκοφαντούνε τα στελέχη του ΚΚΕ αλλά κριτικάρουν τις απόψεις και θέσεις του .
    Ούτε βέβαια είχα πρόθεση να κρίνω την βασιμότητα της συνεργασίας του Ο.Τ με αυτό.
    Πιστεύω όμως ότι ελάχιστη σχέση έχει το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα με την προ ετών συνεργασία του.
    Τέλος νομίζω δεν σε τιμάνε τόσο οι παρακάτω εθνικιστικοί και ρατσιστικοί σύνδεσμοι όσο και κυρίως ο τίτλος τους "Εμφύλιος στο Ουράνιο Τόξο"
    του οποίου τροφοδότης και υπεύθυνος αποκλειστικά ΕΣΥ
    Ας ελπίζουμε να έχει γνώση το Ο.Τ για τη στάση σου και να σε αποκλείσει από τη συμμετοχή σε αυτό , εκτόςαν σταματήσεις να συκοφαντείς βαριά τα στελέχη του , διατηρώντας τις διαφορετικές απόψεις σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος12/6/09, 11:27 π.μ.

    Το Ουράνιο Τόξο τιμά όλους όσους προσφέρουν στον αγώνα για τα νόμιμα δικαιώματα των Μακεδόνων . Ιδιαίτερα τους εξαίρετους συμπατριώτες μας Σκουλαρίκη, Ηρακλείδη με τους οποίους μάλιστα διατηρεί άριστη σχέση.
    Στην ιστοσελίδα του Ουράνιου Τόξου υπάρχουν φωτογραφίες πολλών στελεχών του και όχι μόνο του Λιθοξόου.
    Οι απόψεις του στο έτερα άεθνα είναι σωστές άν και κατά την γνώμη μου η εθνοτική ταυτότητα έχει ΜΙΑ αντικειμενική διάσταση και πολλές υποκειμενικές . Η αντικειμενική δεν συμφωνεί με την άποψη ότι δηλώσεις είσαι γιατι ο αυτοπροσδιορισμός αποτελεί βασική ελευθερία και αυτή συνδέεται με την αλήθεια. Έτσι ο Χ.Ψ είναι αντικειμενικά ΜΟΝΟ Μακεδόνας και όχι εθνικά Έλληνας αν ζει στην Ελλάδα και Γάλλος αν ζεί στην Γαλλία ασχέτως τι δηλώνει. Το τι δηλώνεις αποτελεί την υποκειμενική διάσταση της εθνοτικής ταυτότητας και αυτη συνδέεται με την κοινωνικοπολιτική κατάσταση της εξουσιαστικής πλειοψηφίας και εξηγεί γιατι στην ΙΔΙΑ βιολογική ομάδα όπως η οικογένεια έχουμε διαφορετικούς αυτοπροσδιορισμούς - έλληνες, βούλγαρους, μακεδόνες.
    Η κριτική του Λιθοξόου στην μεταφαναριώτικη μετεξέλιξη των απόψεων της εξουσίας για την αντιμετώπιση των ΥΠΑΡΚΤΩΝ μειονοτήτων της Ελλάδος είναι άκρως κατατοπιστική και χρήσιμη. Έτσι από "ανύπαρκτες" πρόκειται να περάσουμε σε εκφράσεις ποιό πονηρές εξίσου όμως ΨΕΥΔΕΙΣ όπως η θεωρία του "μικρού μεγέθους" .
    Αντικειμενικά η εθνική μακεδονική κοινότητα ανέρχεται σε ενα εκατομμύριο έλληνες πολίτες.
    Η υποκειμένική της όμως ΕΚΔΗΛΩΣΗ ανέρχεται σε λίγες χιλιάδες η πλειοψηφία των οποίων αποτελεί ψηφοφόρους αλλά και φίλους του Ουράνιου Τόξου.
    Φυσικά η διεθνής κοινότητα δεν έχει βάλει ούτε θα μπορούσε να βάλει ΠΟΣΟΤΙΚΟ περιορισμό...!!!
    Έτσι ακόμα και η 2.500 αριθμούσα ελληνική μειονότητα της Τουρκίας δεν παύει να αποτελεί μειονότητα η οποία έχει 10 ελληνικά δημοτικά σχολεία , τρία ελληνικά γυμνάσια, ελληνικές εφημερίδες και φυσικά πλήθος εκκλησιών όπου η Θεία Λειτουργία γίνεται στη μακεδονική γλώσσα ( συγνώμη λάθος γίνεται στη ελληνική...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος12/6/09, 2:07 μ.μ.

    Καλό είναι να υπενθυμίσουμε ότι η πρόσφατη φασιστική επίθεση των Χρυσαυγιτών στην παρουσιάση του ελληνο-μακεδονικού λεξικού ΔΕΝ έχει καταδικαστεί μέχρι και σήμερα από κανένα "δημοκρατικό" κόμμα της ελληνικής βουλής , είτε δεξιό είτε αριστερό...
    Η κριτική του Λιθοξόου σε κάποιους "προοδευτικούς με όρια" είναι τόσο θεμιτή όσο και τεκμηριωμένη.
    Έτσι ένας τέτοιος, σύμβουλος του ΥΠΕΞ , ειδικός σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας ισχυρίζεται ότι το ζήτημα της δικαστικής επιστροφής των περιουσιών τους στην Ελλάδα των εθνικά Μακεδόνων θα εχει την αρνητική τύχη ανάλογης διεκδίκησης των Γερμανών από τη Τσεχία λόγω του γεγονότος ότι η αφαίρεση έγινε πριν την υπογραφή της ΕΣΔΑ ...
    Ο ισχυρισμός όμως αυτός είναι αμφισβητήσιμος γιατί πολλές περιουσίες αφαιρέθηκαν και μεταγενέστερα.΄
    Το ζήτημα όμως δεν είναι νομικό αλλά ΠΟΛΙΤΙΚΟ.
    Ετσι σε πολλές ανατολικές χώρες ψηφίσθηκαν νόμοι επιστροφής περιουσιών από πρώην πολίτες τους , εβραίους,γερμανούς,κ.λ.π.
    Αυτό οφείλει να κάνει και η Ελλάδα ΑΜΕΣΑ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος12/6/09, 2:53 μ.μ.

    Μερικές διαπιστώσεις ,ποιανού ήταν η φαεινή ιδέα να αποσταλούν ψηφοδέλτια ταχυδρομικά και μάλιστα επιλεκτικά!. στέλνοντας ψηφοδέλτια στα σπίτια, ουσιαστικά στοχοποιήσαμε τους δικούς μας οι οποίοι αρκετή από αυτούς δεν πήγαν καν να ψηφίσουν. Εντέλει τα λεγόμενα στελέχη αγώνα κάνανε από τα γραφεία ? διότι στελέχους από την Ημαθία στον δήμο του, και ιδιαίτερα στο χωριό του, μάλλον ουτε η οικογένεια του δεν ψήφισε το κόμμα. Αν είχε γίνει διάλογος και υπήρχαν εφεδρικές δυνάμεις να δώσουν την μάχη σίγουρα θα γινόταν καλύτερος και αρτιότερος ο αγώνας. Τελικά των φόβο μου ότι μήπως μας οδηγούνε σκόπιμα στην αποτυχία μια μικρή ομαδούλα ,διότι έτσι εξυπηρετεί, άλλους στόχους ?? που δεν θέλω να πιστέψω. Και τέλος η μπίζνεσμαν θα εινε, η αγωνιστές και κοντά στο λαό. Έχω να αραδιάσω πολλά . Γ αυτό ελπίζω σε έναν σοβαρό διάλογο που θα σκύψουμε σοβαρά πάνω στα προβλήματα , επιτέλους αν θέλουμε να λεγόμαστε δημοκράτες και υπερασπιστές των δικαιωμάτων του ανθρώπου τι φοβόμαστε?, ας ξεκινήσουμε των διάλογο άλλωστε στην δημοκρατία επιβάλετε η διαφορική άποψη. Τίέχουμε να χάσουμε!!!



    Υ.Γ. Θα επανέλθω. Пожарлиев

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. fuck the fasist12/6/09, 8:54 μ.μ.

    VNIMAVAJTE MAKEDONCI
    Υπαρχουν και κατι καραγκιοζιδες φασιστες που εμφανιζονται οχι μονο εδω αλλα και σε αλλα μακεδονικα μπλογκ. Το παιζουν ντοπιοι και συνηθως υπογραφουν με το μακεδονικο ονομα του χωριου. Ριχνουν δηθεν διλληματα του στυλ τι ψαχνετε δικαιωματα ολα ειναι χαμενα εγω εχω παιδια, γαμπρους κτλ. Ε εθνικοχιτλερικα βλακομουτρα κανετε μπαμ ξαναγυριστε στους υπονομους σας και στα σκατα.
    Ενα θα πρεπει να καταλαβετε οτι μπορει να διαφωνουμε οι μακεδονες μεταξυ μας σε πολλα αλλα σιγα σιγα τον βρισκουμε τον δρομο μας.
    Αλλωστε δεν ειναι τυχαιο οτι το βραδυ των εκλογων oi μακεδονες που δεν ψηφισανε vinozito για τους οποιους λογους το ΠΡΩΤΟ που ρωταγανε ηταν οχι ποσο πηρε το πασοκ η η νδ ΑΛΛΑ ΠΟΣΟ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Συκοφαντία ή λασπολογία είναι να καταλογίζεις σε κάποιον πράξεις ή κίνητρα ή προθέσεις που δεν είναι αληθινές. Π.χ. πρόθεση αλλαγής συνόρων, πληρωμένοι, ξενοκίνητοι, αυτονομιστές κλπ.

    Κάποιοι χαρακτήρησαν το άρθρο ως συκοφαντία και λασπολογία και λιθοβολισμό.
    Αυτά που καταγράφονται στο άρθρο είναι γεγονότα και κριτική σε ενέργειες.
    Κανένας δεν είπε ότι είναι ψέματα και ότι η αλήθεια είναι διαφορετική.
    Πού είναι λοιπόν η συκοφαντία και η λασπολογία?

    Αυτοί που αρνούνται και σήμερα να αναλάβουν τις τεράστιες ευθύνες τους, έχουν καφύγει στη γνωστή τους τακτική: Τα αδιάψευστα και σε πολλούς γνωστά γεγονότα χαρακτηρίζονται ως συκοφαντία και λασπολογία.
    Είναι η τακτική της αποδυνάμωσης της κριτικής και του θαμπώματος της αλήθειας.

    Ρατσισμός είναι η αμφισβήτηση και η καταπάτηση των δικαιωμάτων κάποιων.
    Το μπλογκ δεν έκανε απολύτως κανενός είδους αμφισβήτηση ή υπονόμευση δικαιωμάτων κάποιων άλλων πολιτών ή ομάδων.

    Κάποιοι προσπαθούν να το λερώσουν αποδίδοντάς του ρατσιστικές προθέσεις για να αποδυναμώσουν τον αντιρατσιστικό του αγώνα.

    Πάγια τακτική του γαϊδάρου είναι να λέει τον πετεινό κεφάλα.

    Σεβαστές οι απόψεις του Λιθοξόου, τις οποίες έχουν και πολλοί άλλοι. Δεν είναι σεβαστός ο τρόπος που τις επέβαλε στο Ο.Τ.
    Απέκλεισε τις άλλες απόψεις με αυταρχικό και ανέντιμο τρόπο. Για τα ίδια θέματα υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις. Γιατί οι Μακεδόνες θα έπρεπε να δεχθούν ως καπέλο τις απόψεις του Λιθοξόου?
    Δεν τις δέχθηκαν και αρνήθηκαν το καπέλωμα. Αυτό ήταν πράξη υγειούς αντίδρασης από τη μεριά των Μακεδόνων. Και όσοι στήρηξαν Ο.Τ., μεταξύ των οποίων και το παρόν μπλογκ, το έκαναν ως αναγκαίο κακό και για να περιορίσουν τη ζημιά.

    Ο Λιθοξόου και η κλίκα του έχει πάρει πολλά και ηχυρά μηνύματα από τους Μακεδόνες, αλλά ο αρρωστημένος εγωϊσμός τους και η έλλειψη αξιοπρέπειας δεν τους επιτρέπει
    Αυτοί που δεν αναγνωρίζουν τα λάθη τους ούτε όταν τα επιβεβαιώνουν τα καταστροφικά αποτελέσματα ή είναι πνευματικά ανεπαρκείς ή τα καταλαβαίνουν αλλά επιμένουν σε αυτά συνειδητά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος13/6/09, 12:07 π.μ.

    "Υπαρχουν και κατι καραγκιοζιδες φασιστες που εμφανιζονται οχι μονο εδω αλλα και σε αλλα μακεδονικα μπλογκ. Το παιζουν ντοπιοι και συνηθως υπογραφουν με το μακεδονικο ονομα του χωριου. Ριχνουν δηθεν διλληματα του στυλ τι ψαχνετε δικαιωματα ολα ειναι χαμενα εγω εχω παιδια, γαμπρους κτλ. Ε εθνικοχιτλερικα βλακομουτρα κανετε μπαμ ξαναγυριστε στους υπονομους σας και στα σκατα."
    Πόσο δίκιο 'εχουν οι γέροι στο χωριό μας...Το παιχνίδι το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές. Όποιος έχει διλήματα είναι φασίστας.Το κοπάδι πρέπει να ακολουθεί χωρίς κουβέντα. Ο Μάρκος γύρισε στην Ελλάδα με τιμές και τα αδέρφια του πατέρα μου πέθαναν με τον καυμό στα Σκόπια.
    Αγαπητέ φίλε που με στολίζεις τόσο ωραία δεν ξέρω με ποιούς μακεδόνες μιλάς, Έλα στα χωριά μας να δείς και να ακούσεις. Ρώτα τη γνώμη του κόσμου γι αυτούς που "οδηγούν" έχει και η δική μας γνώμη κάποι αξία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Η επιθεση στον Λιθοξοου ειναι οτι πιο αχαριστο και τιποτενιο. Ντρεπομαι για μας....
    Ακομα περιμενω ν'ακουσω προτασεις και ιδεες..
    Οταν καποιοι τρεχουν(κυριολεκτικα) να φερουν σε περας τις παμπολες δραστηριοτητες και υποχρεωσεις του Ο.Τ καποιοι καθοντε και φιλοσοφουν ή ακομα χειροτερα κατηγορουν και κριτικαρουν εξ αποστασεως και εκ του ασφαλους (ανωνυμα και υποκριτικα).Ντα βι καζαμ ι πο νασι..Εντνι τ'ρτσατ, α ντρουγκι σεντατ ι γκο μαβατ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος13/6/09, 1:14 π.μ.

    για karatasho και gotse
    Πρωτον Γκοτσε καλα κανει ο Καρατασσο και ανοιγει συζητηση.Δηλαδη τι θα επρεπε να γινει να το βουλωσει γιατι μας παρακολουθουν οι φασιστες (στα παπαρια μας, πιστευω να συμφωνεις). Συμφωνω σε πολλα με τον Καρατασσο οχι σε ολα. Η ουσια ειναι οτι πρεπει να βρεθει τροπος να συνυπαρξουν οι διαφορετικες αποψεις.Αμοιβαιος σεβασμος χρειαζεται και οχι χαρακτηρισμοι επι προσωπικου τυπου ρατσιστης, ανθρωποφαγοι κτλ.Δηλαδη εσυ τι πιστευεις οτι ολα πανε καλα.
    Δευτερον Καρατασσο θα ηθελα να γραψεις εσυ τι ακριβως πιστευεις οτι πρεπει να γινει. Τι πρεπει να αλλαξει. Μπορεις να διαφωνεις αλλα τον Λιθοξοου τον σεβομαι γιατι απο τα γραπτα του εμαθα πολλα για εμας και για την ιστορια μας. Οπως εμαθα πολλα κι απο το δικο σου μπλογκ. Αφηστε κατα μερος τις αλληλοκατηγοριες τωρα γιατι ο σκοπος ειναι κοινος αυτο πρεπει να το βαζουμε πανω απο ολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος13/6/09, 2:00 π.μ.

    Сигурно, Литоксоу е, илјада пати по важен и по користен за Партијата и за борбата на Македонците за нивните права, против грчкиот национализам, одколку некои си други Македонци неписмени и љубители на "Александер Велики",некои кои мислат дека имаат големо право затоашто се демек "потомци на древните Македонци", некои коишто мислат дека тој меѓународниот Колач-Криминалец Император Александер бил по важен од нашите великани како што се: Гоце Делчев, Дамјан Груев, Питу Гули (влаот),Јане Сандански, и многу други Македонски Херои... Немојте да плуете против "Виножито", токму тоа сака грчкиот фашизам-национализам... да се изедеме меѓусебе како кучиња.

    НАШ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Καλημέρα σας
    Κανένας έντιμος άνθρωπος δεν είπε τον Καρατάσο , φασίστα ή ρατσιστή .Ούτε καν το σκέφθηκε!!!
    Γενικά σήμερα οι σωστοί άνθρωποι αποφεύγουν να χαρακτηρίσουν ΣΥΝΟΛΙΚΑ έναν άνθρωπο.
    Αντίθετα επικεντρώνονται και καλοπροαίρετα κριτικάρουν συγκεκριμένες ανθρώπινες πράξεις.
    Ετσι π.χ οι Μακεδόνες εκτιμούν τα θετικά του Καρατάσου τόσο μέσα από το μπλόγκ όσο και έξω από αυτό, π.χ με την έκδοση του βιβλίου του.
    Εκτιμούν όμως πολύ ΑΡΝΗΤΙΚΑ την στάση του απέναντι στα στελέχη του Ο.Τ, γιατί απλώς είναι ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΙΚΗ και ΑΔΙΚΗ.
    Η δε ανάρτηση του παρακάτω γνωστού εθνικιστικού συνδέσμου με το τίτλο "εμφύλιος στον Ο.Τ" με σκοπό να δείξει τις καταστρεπτικές ικανότητές του μόνο ΘΛΙΨΗ μπορούν να προκαλούν.
    Κανένα σοβαρό Κόμμα δεν θα τον ήθελε για αυτό δίπλα του, αλλά ούτε ένας άνθρωπος για φίλο του.
    Αυτή η διαπίστωση ουδεμία σχέση έχει με την σημασία και την ανάγκη του δημοκρατικού διαλόγου, ούτε με την έλλειψη σεβασμού ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ απόψεων.
    Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες , με πλησιέστερη τη Δημοκρατία της Μακεδονίας οι μειονότητες εκπροσωπούνται από περισσότερα κόμματα .
    Αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει βασικές διαφορές δεν μιλά για ΚΛΙΚΕΣ και δεν αναλώνεται σε ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ επιθέσεις αλλά με το δικό Του έργο προσπαθεί να κερδίσει τις καρδιές των Μακεδόνων και γενικά να συνεισφέρει θετικά στα δίκαια των Μακεδόνων.
    Ενα επιπρόσθετο σχόλιο για τον Λιθοξόου τον οποίο δεν γνωρίζω προσωπικά είναι η πολύ σωστή του διαπίστωση ότι πολλοί δημοκρατικοί καθηγητές των ελληνικών πανεπιστημίων λόγω και της περιορισμένης τους ανεξαρτησίας εκφράζουν απόψεις που δεν συμβαδίζουν με αυτές των διεθνών οργανισμών,χωρίς να είναι καταφανώς αντίθετες αφού τότε θα γινόντουσαν περίγελος διεθνώς.
    Αίντε ποζτραβι να σιτε ι βνιμαιτε μνογκου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανώνυμος13/6/09, 3:47 μ.μ.

    ΑΝΑΡΨΤΙΕΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ. ΟΡΓΑΝΩΣΑΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ ΚΑΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΗ ΤΕΛΕΟΡΑΣΗ.
    ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΙ.ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΕΚΤΟΣ ΝΑ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.ΟΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΚΡΕΜΙΔΙ ΚΑΙ ΨΟΜΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΣΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΤΟ ΚΡΑΡΟΣ.ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗ ΤΣΕΠΗ.ΕΓΩ ΜΕΤΑ ΠΟΥ ΕΙΔΑ ΑΥΤΑ ΕΔΩ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΝΑ ΞΑΝΑΔΩΣΩ. ΣΤΕΛΝΟΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΝΑΔΑ ΚΑΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ? ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ανώνυμος13/6/09, 4:15 μ.μ.

    Ανώνυμος είπε...
    ΑΝΑΡΨΤΙΕΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ. ΟΡΓΑΝΩΣΑΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ ΚΑΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΗ ΤΕΛΕΟΡΑΣΗ.
    ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΙ.ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΕΚΤΟΣ ΝΑ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.ΟΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΚΡΕΜΙΔΙ ΚΑΙ ΨΟΜΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΣΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΤΟ ΚΡΑΡΟΣ.ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗ ΤΣΕΠΗ.ΕΓΩ ΜΕΤΑ ΠΟΥ ΕΙΔΑ ΑΥΤΑ ΕΔΩ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΝΑ ΞΑΝΑΔΩΣΩ. ΣΤΕΛΝΟΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΝΑΔΑ ΚΑΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ? ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ...

    Φίλε μάλλον λείπεις πολλά χρόνια
    Όταν ξεσηκώνουμε κόσμο για να πατήσουμε στη πλάτη τους, να κάνουμε "δουλειές" με τη ΔΕΗ....΄τότε μάλλον τον αγώνα και την οργάνωση θα την αναλάβει γυναίκα μας η θεία μας και η πεθερά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ανώνυμος13/6/09, 6:49 μ.μ.

    Το εκλογικό αποτέλεσμα με απογοήτεψε. Αυτή η ανάρτηση με σόκαρε. Μου έκανε κακή εντύπωση η κριτική δια του τύπου.
    Μετά έκανα την αυτοκριτική μου και διαπίστωσα ότι σαν απαθής πολίτης έχω και εγώ ευθύνη. Έκανα μερικά τηλεφωνήματα στην πατρίδα μου τη Φλώρινα για να διασταυρώσω κάποια πράγματα.
    Διαπίστωσα ότι στις κατ΄ιδίαν συζητήσεις η κριτική στο Ουράνιο Τόξο είναι ακόμα πιο σκληρή.
    Μιλάνε για "παραμάγαζο", "συνδικάτο 5-6 ...", για "μπετοναρισμένη κατάσταση".
    Δεν ελπίζουν πια στο Ο.Τ.

    Αυτή η κατάσταση είναι εδώ και πολλά χρόνια και κανείς δεν αντέδρασε αποτελεσματικά.
    Τελικά διαπίστωσα ότι, είτε μας αρέσει είτε όχι, πιο αποτελεσματικά αντέδρασε αυτό το μπλοκ.
    Τάραξε τα λιμνάζοντα νερά και έβαλε το μαχαίρι στο κόκαλο.
    Μπορεί να μην είναι ο κατάλληλος τρόπος, αλλά δεν βλέπω προς το παρόν καταλληλότερο.
    Γι αυτό αποφάσισα να συμμετέχω.
    Αν γινόταν αυτό πριν δέκα χρόνια, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα σήμερα και θα σας εξηγήσω γιατί.

    Επισκέφτηκα την ιστοσελίδα του Ουράνιου Τόξου, ελπίζοντας ότι θα βρω κάποια ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των εκλογών.
    Δεν βλέπω ούτε αυτό που έκαναν τα άλλα κόμματα: ένα ευχαριστήριο στους ψηφοφόρους που ψήφισαν Ο.Τ.
    Μετά ξαναδιάβασα με προσοχή αυτό το άρθρο και όλα τα σχόλια.
    Είναι ολοφάνερο ότι όσοι είναι μέσα στο κόμμα πέρασαν στην αντεπίθεση. Είπα, το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο.
    Από το κόμμα κανένας δεν έχει αναλάβει, έστω σε προσωπική βάση τις ευθύνες του.
    Κανένας δεν κάνει την αυτοκριτική του και δεν αναγνωρίζει λάθη.
    Κανένας δεν προσπαθεί να διαψεύσει τις ενέργεις που καταγγέλονται.
    Κατάλαβα γιατί όταν είπα σε κάποιους να μπούνε στο κόμμα για να βοηθήσουν στην εξυγίανσή του, μου απάντησαν ότι είναι μάταιος κόπος, γιατί κάποιες παρατηρήσεις και προσπάθειες διαλόγου ήταν τελείως άγονες.

    Επιτίθενται σε αυτό το μπλοκ γιατί έδωσε φωνή σε αυτούς τους αγανακτισμένους και απογοητευμένους Μακεδόνες. Γι αυτό η κριτική των σχολιαστών δεν τους ενοχλεί και δεν ασχολούνται με αυτούς και ας είναι και πιο σκληροί.
    Το μπλοκ δεν αρέσει σε μερικούς γιατί, παρά τις αδυναμίες του, καλύπτει μαζί με τα άλλα δυο μπλοκ ένα κενό που το Ο.Τ. δεν ενδιαφέρθηκε να καλύψει.
    Βρήκαμε έναν τρόπο να επικοινωνούμε, να εκφραζόμαστε και να ενημερωνόμαστε για ζητήματα για τα οποία δεν ξέραμε που να απευθυνθούμε.
    Και δεν εννοώ ότι μόνο αυτοί οι μπλόκερ έχουν υποχρέωση να μας ενημερώνουν. Έχουμε υποχρέωση όλοι μας να δίνουμε στοιχεία και πληροφορίες μέσα από τα σχόλια, αλλά ακόμα και να γράφουμε επεξεργασμένα άρθρα. Μην τα περιμένουμε όλα από αυτούς.
    Γιατί λοιπόν κάποιοι δήθεν καλοπροαίρετα κατηγορούν τον διαχειριστή του μπλοκ, ότι είναι μόνο λόγια και όχι έργα?
    Αυτό που κάνει δεν είναι πολιτική δουλειά και μάλιστα πολύ ουσιαστική?
    Ετσι εύκολα μαζεύονται εκείνα τα στοιχεία για να γραφούν εκείνα τα άρθρα και να δοθούν στη διάθεση τοι κοινού?

    Η ιστοσελίδα του Ο.Τ., και λυπάμαι που θα το πω, είναι ψυχρή σαν πίνακας ανακοινώσεων. Λιβανίζει εδώ και τρία χρόνια την επανέκδοση του Αμπεσένταρ, το οποίο έχει μόνο αρχειακή αξία. Σαν μέθοδος εκμάθησης της γλώσσας είναι τελείως ακατάλληλο.
    Τι περιμένανε να βγει από αυτό το λιβάνισμα?
    Τώρα από ότι φαίνεται για άλλα τρία χρόνια θα λιβανίζουν το λεξικό του Καρατζά, για το οποίο ούτε δούλεψαν, ούτε φαντάζομαι έβαλαν το χέρι στη τζέπη.
    Αλλιώς δεν εξηγείται γιατί έβγαλαν δελτίο τύπου μετά από δέκα μέρες.
    Νομίζετε ότι είναι τυχαίο το γεγονός, ότι τα μπλοκ δέχεται τις επιθέσεις των αντιπάλων μας και με το Ο.Τ. απλώς γελάνε?

    Από ότι κατάλαβα στην περίπτωση του Λιθοξόου το κόμμα εξέφρασε τον ραγιαδισμό και την δουλοπρέπεια του Ο.Τ. και την εκφράζει και σήμερα. Αν είναι θετική η προσφορά του, όπως λένε, που είναι τα θετικά της αποτελέσματα?
    Τα αποτελέσματα είναι ολοφάνερα και μόνο οι στραβοί και οι ανάποδοι δεν τα βλέπουν ή δεν θέλουν να τα δουν.
    Στην περίπτωσή του εκδηλώθηκε το φαινόμενο του ραγιαδισμού που χαρακτηρίζει μερικούς.
    Εναν δικό μας δεν τον σεβόμαστε, όσο ικανός κι αν είναι, ενώ σε έναν ξένο κάνουμε τεμενάδες.
    Το Ο.Τ. για να επικαλείται την αξιπρέπεια των Μακεδόνων, πρέπει πρώτα αυτό να έχει αξιοπρέπεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ανώνυμος13/6/09, 6:52 μ.μ.

    Αυτός ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί σε επόμενη φάση σε άλλο επίπεδο και σε άλλους χώρους.
    Αν δεν βγει κάτι ουσιαστικό από αυτόν, σε λίγα χρόνια θα καταλήξουμε γραφικότητες, η κουλτούρα μας φολκλόρ και το Ο.Τ. δεν θα υπάρχει ούτε σαν "παραμάγαζο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ανώνυμος13/6/09, 8:58 μ.μ.

    "Η ιστοσελίδα του Ο.Τ., και λυπάμαι που θα το πω, είναι ψυχρή σαν πίνακας ανακοινώσεων. Λιβανίζει εδώ και τρία χρόνια την επανέκδοση του Αμπεσένταρ, το οποίο έχει μόνο αρχειακή αξία. Σαν μέθοδος εκμάθησης της γλώσσας είναι τελείως ακατάλληλο. "

    Στο Πέρασμα έφερε κάποιος ένα αντίτυπο του Αμπεσένταρ και ΄νόμιζε οτι θα χτυπούσαμε καμπάνες. Απορώ που βρέθηκαν τόσα ψώνια και περιμένουν να τσιμπήσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ανώνυμος14/6/09, 5:45 μ.μ.

    ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΕΚ ΜΕΡΟΥς ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΝΤΕΣ ΝΑ ΚΆΝΟΥΝ ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ
    Α. ΤΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΜΕΝΑ
    Β. ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΛΓΗΤΟΙ
    Γ. ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΥΣ - ΠΑΡΜΑΓΑΖΟ
    Δ. ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ Ή ΤΑ ΠΗΡΑΝ ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΦΡΟΝΟΥΝ
    ΚΛΠ. ΚΛΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. κανένας σχολιαστής δεν μιλά εκ μέρους του ουράνιου τόξου.πολύ αμφιβάλλω αν γνωρίζουν γι την σχετική συζήτηση. τα σχόλια των φίλων του ουράνιου τόξου είναι προσωπικά, αποβλέπουν στην ιδεολογοποίηση και αποπροσωποποίηση της συζήτησης και τέλος προσφέρουν δημιουργική διέξοδο στους διαφωνούντες με το ο.τ
    τέλος τα σχόλια έχουν σκοπό να δείξουν ότι μέχρι στιγμής ουδεμία σύγκριση μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στο ΕΡΓΟ των στελεχών του ο.τ και των διαφωνούντων για τα δίκαια των εθνικά μακεδόνων.
    απο πολλές απόψεις η ύπαρξη περισσότερων μακεδονικών κομμάτων, με διαφορετικά προγράμματα, με διαφορετικά στελέχη μπορεί να αποβεί επωφελής αν βέβαια δεν παρασυρθούν σε ανθρωποφαγία...
    ευχαριστούμε τέλος τον καρατάσο που έσβησε τους φασιστικούς συνδέσμους. ή διόρθωση των λαθών είναι ανθρώπινο προτέρημα....
    αιντε ποζντραβι να σιτε ντομπρι λουγκε- μακεντοντσι,βλασι,αλμπαντσι, γκρτσι....

    υ.γ μήπως σε όλους μας χρειάζεται ένα καλό μπάνιο στα ζεστά και χαλαρωτικά νερά στο πόζαρ της αριδαίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ανώνυμος14/6/09, 7:00 μ.μ.

    το οτι το ουράνιο τόξο έχει κάνει πολύ δουλειά αποδεικνύεται από τις πρωτοφανείς σε ευρωπαικό επίπεδο συκοφαντικές επιθέσεις εναντίον του και προσωπικά εναντίον των στελεχών του.
    τόσοι λίγοι και τόσος φόβος από ολόκληρο το κράτος!!!
    ο λόγος είναι ένας και μοναδικός.
    φοβάται η εξουσία την αλήθεια, μαζί με όλα τα ψευτοδημοκρατικά και ανεπαρκή κόμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ανώνυμος14/6/09, 7:10 μ.μ.

    MONIMEΣ ΣTHΛEΣ Hμερομηνία δημοσίευσης: 14-06-09



    Eξ αφορμης
    5.000.000
    Του Ευθ. Φοιβου Παναγιωτιδη*

    Aκούγεται κάθε τόσο, ακόμα και από σοβαρούς ανθρώπους, ότι η ελληνική γλώσσα είναι η πλουσιότερη του κόσμου, διότι διαθέτει λεξιλόγιο τουλάχιστον 5.000.000 λέξεων. Αυτή την τερατολογία την έχει καταρρίψει μεθοδικά κι εμπεριστατωμένα ο Νίκος Σαραντάκος και στο βιβλίο του «Γλώσσα μετ’ εμποδίων» και στον ιστότοπό του (www.sarantakos.com), οπότε δεν κρίνω σκόπιμο να παραθέσω όσα γράφει εκεί. Εδώ απλώς θα σκιαγραφήσω πόσο εξωπραγματικός είναι ο ισχυρισμός, ιδίως στο στόμα ανθρώπων με μόρφωση.

    Πρώτα πρώτα, όταν λέμε «λέξη», εννοούμε το λήμμα, όχι το δείγμα (token). Ετσι, όσα δείγματα της λέξης «και» κι αν περιέχει αυτό το κείμενο, για σκοπούς λεξιλογίου εμείς θα μετρήσουμε ένα μόνο δείγμα: μία λέξη. Επίσης, όταν το λήμμα κλίνεται, πάλι θα μετρήσουμε μία λέξη: λ.χ. δεν θα μετρήσουμε τους τέσσερις τύπους του λήμματος «γάτα» (γάτα, γάτας, γάτες, γατών) ως τέσσερις λέξεις. Με άλλα λόγια, όταν μετράμε το μέγεθος λεξιλογίων, μετράμε λήμματα, όχι τύπους. Αλλιώς, γλώσσες όπως η τουρκική, με την ευελιξία κι ευχέρειά της να κατασκευάζει τύπους, θα είχε δεκάδες εκατομμύρια λέξεις.

    Μένουμε λοιπόν στα λήμματα και προχωρούμε στο ότι ένας αναλφάβητος ενήλικος, είτε προέρχεται από κοινωνία τροφοσυλλεκτών είτε από μεταβιομηχανική κοινωνία, ξέρει περί τις 40.000 λέξεις. Οπωσδήποτε, το λεξιλόγιο του τροφοσυλλέκτη περιέχει διαφορετικού είδους λέξεις από αυτό του μεταβιομηχανικού ανθρώπου: λ.χ. εκεί όπου ο τροφοσυλλέκτης έχει ονόματα για κοινωνικές δραστηριότητες της ομάδας που ανήκει, ο μεταβιομηχανικός αναλφάβητος θα έχει τις λέξεις «Βουλή», «εφάπαξ», «αστυνομία», «απεργία» κ.ο.κ. Σε κάθε περίπτωση, η σούμα βγαίνει εκεί κάπου στα 40.000 λήμματα.

    Αναπόφευκτα, ο αλφαβητισμός και η εκπαίδευση αυξάνουν το ενδιάθετο λεξιλόγιο μέχρι και τρεις φορές, αφού προσφέρουν πρόσβαση στον γραπτό λόγο και, άρα, σε πλήθος λέξεων. Αν το σκεφτεί κανείς, 120.000 λήμματα είναι πολλά: άλλωστε, ολόκληρο το έργο του Σαίξπηρ περιέχει περί τα 35.000 λήμματα. Ακόμα πιο κοντά μας, η ελληνική γλώσσα από τον Ομηρο έως την Αλωση, μία περίοδο περίπου 24 αιώνων, αριθμεί περίπου 160.000 λήμματα στον Thesaurus Linguae Graecae. Τέλος πάντων, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η απόσταση από το 160.000 μέχρι τα όποια εκατομμύρια είναι αγεφύρωτη.

    Ας αφήσουμε όμως κατά μέρος τη λογιστική περί λέξεων (λεξιλογιστική;), προχωρώντας σε ένα θέμα ουσίας: Αραγε είναι πλουσιότερη η αγγλική επειδή προσφέρει μονολεκτική έκφραση του frustration; Είναι η ελληνική πλουσιότερη επειδή προσφέρει μονολεκτική έκφραση του φιλότιμου; Οχι. Τελικά όταν μιλάμε για τον πλούτο μιας γλώσσας, μιλάμε για τον πλούτο των κειμένων που είναι γραμμένα σε αυτήν. Στο κάτω κάτω, το γλωσσικό σύστημα δεν είναι παρά γραμματικοί κανόνες και λέξεις. Ετσι, το μεγαλείο της αρχαίας ελληνικής δεν βρίσκεται ούτε στο μέγεθος του λεξιλογίου της, ούτε σε επιμέρους λέξεις όπως «αλετρίβανος» και «τοιγαρούν», ούτε καν σε λέξεις όπως «μένος», «εντελέχεια» ή «λόγος». Μεγαλείο, δύναμη και βάθος βρίσκονται σε κάποια κείμενα (και στα νοήματα, στις εντυπώσεις, στους κόσμους τους) που γράφτηκαν στα ελληνικά.

    Παρότι δεν υπάρχουν μεγαλειώδεις γλώσσες, υπάρχουν όμως
    μεγαλειώδη κείμενα, κείμενα δουλεμένα από ευφυείς, ευρηματικούς
    ή απλώς φιλόπονους- στοχαστές και εργάτες του λόγου.
    Αυτοί δουλεύουν μέσα στους περιορισμούς που επιβάλλουν η γραμματική και το (εκτενές ή μη) λεξιλόγιο της γλώσσας τους.

    * Ο κ. Ευθ. Φοίβος Παναγιωτίδης είναι επ. καθηγητής γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.


    σχόλιο : το παραπάνω άρθρο αποτελεί μικρή συνεισφορά στην κατεδάφιση των εθνικιστικών τερατολογιών...!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ανώνυμος14/6/09, 11:39 μ.μ.

    Γεια και χαρά.
    Εγώ είμαι Έλληνας, έχω πείρα σε ζητήματα ρατσισμού και μειονοτήτων, παρακολουθώ τα μακεδονικά ζητήματα χρόνια και πιστεύω ότι μπορώ να έχω μια άποψη.

    Καλά είναι αυτά που λέει ο Καρατάσσο, χρήσιμο να τα ξέρουμε αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Ας έπιανε η γάτα ποντίκια και ας έκανε και τέτοια, χαλάλι της.
    Το πρόβλημα είναι ότι η γάτα δεν πιάνει ποντίκια.

    Από τη μια υπάρχει μια μεγάλη και αυξανόμενη συμμετοχή του κόσμου στα πανηγύρια της Οφτσαράνης και αλλού, από την αλλη το κόμμα που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί τη μειονότητα παίρνει ελάχιστους ψήφους, στις εκδηλώσεις του κόμματος είναι τρεις και ο κούκος και οι μισοί από αυτούς δεν είναι Μακεδόνες, και οι ενέργειές του δεν έχουν κάποιο αποτέλεσμα.

    Το ΟΤ με την τακτική που ακολουθεί δεν μπορεί να απκτήσει ρεύμα και μαζικότητα.

    Το ΟΤ επικεντρώνεται στο να καταγγείλει στις Βρυξέλες, να δώσει μάχες στο Στρασβούργο, να οργανώσει καποιες ακτιβιστικού τύπου εκδηλώσεις τρεις και ο κούκος στην Αθήνα ίσως για να προκαλέσουν κάποιες άκομψες αντιδράσεις "του κτήνους" που θα δώσουν υλικό για νέες καταγγελίες, κλπ.
    Καλά είναι όλα αυτά, δεν είπε κανείς να μη γίνονται αλλά αυτά από μόνα τους δεν κάνουν τίποτε.
    Η μειονότητα δε μένει ούτε στις Βρυξέλες, ούτε στο Στρασβούργο, ούτε στην Αθήνα, ούτε στη Μελβούρνη και αλλού. Η μειονότητα μένει σε συγκεκριμένες περιοχές και εκεί θα πρέπει να επικεντρωθείς, σε αυτόν τον κόσμο θα πρέπει να απευθύνεσαι και όχι σε κάποια κέντρα εξουσίας ή γραφειοκρατίας, ή στενούς κύκλους.

    Πρέπει να γίνει δουλειά στη γλώσσα, στους χορούς και τις παραδόσεις.

    Και όχι άλλη αριστερίλα και διανοουμενίστικο στυλάκι. Όχι άλλο Λιθοξόου (και Βοσκόπουλο ίσως) ρε παιδιά. Το κοινό που θα πρέπει να απευθύνεται το κόμμα είναι καθημερινοί άνθρωποι, διαφόρων πολιτικών αποχρώσεων, όλιγον συντηριτικοί μερικές φορές, χωρικοί, ημιαγράμματοι. Αυτό είναι το προφίλ του μειονοτικού συνήθως.

    Και δε μας ενδιαφέρει το πως δημιουργήθηκε το ελληνικό έθνος, με ποιές διεργασίες από ποιά συστατικά στοιχεία, ποιοι είναι οι μύθοι του κλπ.
    Το ζητούμενο είναι το ποια είναι η μειονότητα και πως δε θα εκλείψει όπως έυχονται πολλοί.

    Το ζήτημα είναι ότι υπάρχει μια αυξανόμενη συμμετοχή του κόσμου σε πανηγύρια και εκδηλώσεις. Από εκεί μπορεί κανένας να καταλάβει πως μπορεί να κινηθεί ώστε να δημιουργήσει ρεύμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ανώνυμος16/6/09, 8:35 π.μ.

    περιστατικο στην επισκοπη ημαθιας....ενω κυλουσε κανονικα τοπικη εκδηλωση του συλλογου μελος του Ο.Τ.(της εν λογω "κλικας") κανει παραγγελια το γνωστο τραγουδι "μπεγκαϊτε γκρτσι"...το παιζει η ορχηστρα και ακολουθει ενας χαμος καθως αντιδρουν πολλοι απο τους παρεβρισκομενους και το γλεντι χαλαει....και ερχεται το ευλογο ερωτημα..το Ο.Τ. πρεπει να ενισχυει η να καταστρεφει τα μακεδονικα πανηγυρια???οχι μονο δεν ενισχυει τα μακεδονικα πανηγυρια και να βοηθησει εκει οπου δεν υπαρχει τραγουδι(γιατι κακα τα ψεμματα το τραγουδι ειναι ενδεικτικο του ποσο μακεδονικο ειναι ενα πανυγηρι)να υπαρξει αλλα καταστρεφει και αυτα που εχουν παρει πλεον τον δρομο τους και οι διοργανωτες τους δεν φοβονται πια...οποιοι ηταν φετος στην Μελιτη ισως εμαθαν τα καμωματα τους...την μια στιγμη μιλουσαν με τον Σαββιδη που τραβουσε με την καμερα την αλλη ζητουσαν στην ορχηστρα ανθελλινικα τραγουδια(μιλω για το συγκεκριμενο τραγουδι παλι)...γιατι?για να φανει οτι ειμαστε ανθελληνες??αυτος ειναι ο τιτλος που προσπαθουμε να κατακτησουμε η του εθνικα μακεδονα?αυτη ειναι η πολιτικη του Ο.Τ.???
    ενωσε πρωτα τον κοσμο,καντον να αποκτησει μακεδονικη συνειδηση να καταλαβει τι θα πει πραγματικα το "μπεγκαιτε γκρτσι" τι σημασια εχει,αν το θελει πραγματικα...δωσε στηριξη στους πολιτιστικους συλλογους,βοηθησε τους δωστους κατευθυνση,μην τους αδειαζεις,μην καταστρεφεις οτι εχουν καταφερει...μιλησε με τον κοσμο,χρειαζεται συνεχη επαφη...να καταλαβουν οτι δεν πρεπει να υπαρχει φοβος..ενημερωσε τους για τις θεσεις σου...δεν φτανει το ιντερνετ..ο απλος μακεδονας ακομα και αν εχει προσβαση στο ιντερνετ θελει την προσωπικη επαφη για να πειστει...ξεδιαλυνε σε ολους τους μακεδονες την λασπολογια και την προπαγανδα για το Ο.Τ...που ειναι ολα αυτα??δηλαδη το θεμα ειναι να μαθει η διασπορα και η Δημ. Μακεδονιας τις ενεργειες του Ο.Τ.??αφου πρωτα πρεπει να τις μαθουμε εμεις...προσωπικα αρχισα να αναθεωρω καποια πραγματα για το Ο.Τ....το ολο θεμα μου κανει: θελουμε να δειξουμε αλλα πραγματα απο τα πραγματικα...να δειξουμε μια υπαρκτη-ζωντανη-συνειδητοποιημενη-ενεργη μειονοτητα ενω στην πραγματικοτητα ειμαστε τρεις και ο κουκος...και αυτα στην διασπορα και πανω..σε μας τπτ...γιατι ολα αυτα??σε τι αποσκοπει αυτο?στην πιεση απο τους εξω?(δεν θελω να μπω σε αλλες σκεψεις..φοβαμαι να πιστεψω αλλα πραγματα)..αφου η αναγνωρισει πρεπει να γινει απο την Ελλαδα...σε αυτην πρεπει να γινει η προβολη και οχι εξω εν πρωτοις...αλλα μεσα τι θα δειξουν?αφου μας εχουν καταντησει 3000...
    λαος υπαρχει και πολυς μαλιστα...το θεμα ειναι οτι πρεπει καποιος πρεπει να τον ξυπνησει για να ειναι συνειδητοποιημενος και να τον εμπνευσει εμπιστοσυνη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ανώνυμος16/6/09, 1:24 μ.μ.

    Απαντώντας στο Λαός υπάρχει να πώ τη δική μου εμπειρία.
    Είμαι φοιτήτρια 22 έτών με Μακεδονική καταγωγή, και κάθε φορά που επισκέπτομαι το χωριό του πατέρα μου αισθάνομαι απέναντι μου μια αποριπτική αντιμετώπιση επειδή δε μιλώ τη γλώσσα.Για τί πάντα η πρώτη ερώτηση είναι "Ζνάεις μακεντόντσι" και αν η απάντηση είναι¨"Νε ζναμ" σε κοιτούν με οίκτο.
    Γιατί πρέπει να αποδεικνύουμε στους Ιεροεξεταστές τι ο καθένας αισθάνεται και πώς το αισθάνεται;
    Γιατί όποιος αισθάνεται άνετα με τους υπόλοιπους ¨Ελληνες δεν είναι "δικός μας";
    Γιατί θα πρέπει να μείνουμε στο περιθώριο σε μια εποχή που σαρωτικές αλλαγές συμβαίνουν σε όλη την Ευρώπη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Ανώνυμη 13:24

    Μήπως δεν σε κοιτούν με οίκτο αλλά με πικρία και απογοήτευση, καθώς βλέπουν τους νέους να εγκαταλείπουν τη γλώσσα των προγόνων τους?

    Ανετα αισθανόμαστε όλοι με τους υπόλοιπους έλληνες πολίτες. Αγωνιζόμαστε ώστε και αυτοί να αισθάνονται άνετα με εμάς, ακόμα και αν υπερασπιζόμαστε και εκφράζουμε την διαφορετική εθνογλωσσική μας ταυτότητα, χωρίς να νιώθουμε τους υπόλοιπους Έλληνες ως Ιεροεξεταστές, κάτι το οποίο συμβαίνει ακόμα και σήμερα σε μεγάλο βαθμό

    Ανάμεσα στις σαρωτικές αλλαγές που συμβαίνουν στην Ευρώπη είναι η προστασία και η λήψη μέτρων για την καλλιέργεια των Λιγότερο Διαδεδομένων Γλωσσών.
    Στον τομέα αυτόν η Ελλάδα έχει μείνει στο περιθώριο της Ευρώπης.
    Αγωνιζόμαστε να την βγάλουμε από αυτό το περιθώριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Ανώνυμος16/6/09, 3:46 μ.μ.

    και για οσους κατακρινουν το συγκεκριμενο μπλογκ οτι ριχνει βολες κατα του Ο.Τ. και μονο κακο κανει η κριτικη του εγω ενα θα πω...το οτι ψηφισα Ο.Τ. οφειλεται περισσοτερο σε αυτο το μπλογκ παρα στο site του Ο.Τ....προεκλογικη περιοδος,εχουν γινει τοσα περιστατικα και αυτοι κοιμουνται....που ειναι η ενημερωση??και να ξερετε κατι...το οτι πολυ ψηφισαν Ο.Τ. οφειλεται στο κλιμα τρομου που ειχε δημιουργηθει για το πανηγυρι της Οφτσαρανης...ηταν το αντανακλαστικο της αντιδρασης του μακεδονικου λαου(των οσων βεβαια παραμερισαν τα λαθη των ιθυνοντων του κομματος και αποφασισαν να το ψηφισουν)και οχι γιατι τελικα τους ενεμπνευσε η μεχρι τωρα πορεια τους...και η ενημερωση απο που???απο τα ελληνικα ΜΜΕ που εβγαζαν οτι ηθελαν...που ηταν το Ο.Τ.???να προφυλαξει την εκδηλωση?αλλα πως να το κανει...αφου πλεον δεν εχει δυναμη...απο πρωτο κομμα στην οφτσαρανη ερχεται με το ζορι τριτο...μεσα σε 10 μερες το 94 καταφερε να παρει 10000 ψηφους και μεσα σε 15 χρονια να χασει 5500!!!...αυτο νομιζω τα λεει ολα!!!
    Ποζντραβ οτ Κουκους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Ο τίτλος της ανάρτησης εξήταρε και κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών ελλήνων ρατσιστών και εθνικιστών .
    Όπως προκύπτει από τα σχόλια τους προσπαθούν να διασπείρουν διχόνοια , να υποβιβάσουν τους Μακεδόνες , να αποποιηθούν τις τεράστιες ευθύνες τους για την πολιτιστική γενοκτονία και το απαρτχάιντ που έχει εγκαταστήσει το ελληνικό κράτος εναντίον των πολιτών του με μακεδονική εθνική καταγωγή.
    Κανένα στέλεχος του Ουράνιου Τόξου ούτε διανοήθηκε να βάλει το τραγούδι " μπεγκάιτε γκρτσι νε βα σάκαμε ντοστα λαζετε/φύγετε έλληνες δεν σας θέλουμε φθάνουν τυα ψέμματα", παρότι αποτελεί μόνο τραγούδι .
    Κανένα στέλεχος του Ουράνιου Τόξου δεν θέλει να ζήσει σε μία μονοεθνική Μακεδονία , παρά μόνο σε μία πολυεθνική όπου όλοι οι κάτοικοι της-βλάχοι, αλβανοί, έλληνες , βούλγαροι,εβραίοι, τούρκοι αλλά και θα ζούν με εθνοτική ισοτιμία, με αδελφοσύνη και αγάπη.
    Από τη Φλώρινα/Λέριν , τη Καστοριά/Κόστουρ, την Έδεσσα/ Βόντεν, την Νάουσα/Νέγκους, τη Θεσσαλονίκη/Σόλουν, τις Σέρρες και τηνΗράκλεια/Κάτω Τζουμαγιά, την Δράμα, το Σαντάνσκι, το Πετριτσ, το Μπλαγκόεβγκραντ/Ανω Τσουμαγιά , το πανέμορφο Μπάνσκο, το Γκότσε Ντέλτσεφ, τα Μπίτολα,το Πρίλεπ, την Οχρίδα, το Καβαντάρτσι, τα Σκόπια , το Βέλες παντού όλα τα μέλη του Μακεδονικού πολυεθνικού λαού θα ζούν αδελφωμένοι με πρωταρχικό σκοπό την πρόοδο του τόπου τους.
    Αυτό ήταν το όραμα και η παρακαταθήκη του πολιτιστικού απόγονου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του πατέρα της σύγχρονης λόγιας μακεδονικής γλώσσας, του άξιου τέκνου της από αιώνες εγκατεστημένης στο μακεδονικό και όχι ελληνικό χωριό Πέλλα/ Πόστολ Γιαννιτσών μακεδονικής οικογένειας,του Κρστε/Σταύρου Μισίρκοφ.
    Συνεπώς η ειρηνική συμβίωση των μακεδόνων με αλλες εθνότητες της μακεδονικής γής έχει παράδοση αιώνων και μεγάλη ανταπόκριση.
    Το παράπονο της φοιτήτριας είναι άδικο, γιατί οι συγχωριανοί της απλώς της υπενθύμισαν την ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ της μακεδονική εθνοτική ταυτότητα , δηλαδή του τι είναι και όχι του τι δηλώνει-όπως έλεγε και ο Τσαρούχης.
    Πολύ καλά που αισθάνεται ωραία με τους έλληνες. Αυτό σημαίνει ότι αν κάνει οικογένεια με έλληνα , αυτή πρέπει να τον σέβεται και να μάθει π.χ τους "ελληνικούς" χορούς του αλλά και αυτός θα πρέπει να τη σέβεται και να μάθει τους μακεδονικούς χορούς αλλά και τη μακεδονική γλώσσα με την οποία θα μπορεί να συνεννοηθεί με πάνω από 500 κόσμο...
    Τα δε παιδιά τους θα πρέπει να είναι φορείς και των ΔΥΟ ξεχωριστών εθνογλωσσικών ταυτοτήτων. Μόλις πρόσφατα ρώτησα δύο κοριτσάκια 12 ετών , με πατέρα Πόντιο και μητέρα Μακεδόνισσα, τι είναι? Αυτά χωρίς δισταγμό και με την παιδική ευφυία μου απάντησαν και πόντιες και μακεδόνισσες ....Μπράβο λοιπόν στα παιδιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ανώνυμος16/6/09, 9:51 μ.μ.

    Τί άραγε σημαίνει ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ταυτότητα. Ιστορικά καταγράφονται μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών και συγχωνεύσεις πολιτισμών. ποιο΄ς μπορεί να ανιχνεύσει φυλετική καταγωγή και τι σημασία έχει αυτό; Δεν ακούγεται λίγο ρατσιστικό;
    Το ότι πολλά στοιχεία του πολιτισμού μας παραπέμπουν σε σλαυικές επιρροές ακυρώνει την Μακεδονική καταγωγή μας;
    Γιατί πρέπει να επιμένω σε έναν Γραικομάνο οτι αντικειμενικά είναι Μακεδόνας όταν όχι απλώς δεν το αισθάνεται αλλά πρωτοστατεί σε κάθε αντιΜακεδονική ενέργεια;
    Ο TENED αρχηγός της CIA μπορεί να πεί κάποιος οτι είναι ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ έλληνας, ή βορειοηπειρώτης, ή αλβανός;;
    Ο άνθρωπος είναι ποιό αμερικάνος απο τους αμερικάνους.
    Μήπως αποξενώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου μας που δηλώνει Μακεδόνας τιμά τη παράδοσή του, γεμίζει τα πανηγύρια μας αλλά δεν αισθάνεται πολύ άνετα με ότι παραπέμπει σε σλαύικες αναφορές;;
    Έχετε προσέξει με πόση περηφάνεια μιλάει ο κόσμος μας για τον Αλέξανδρο και τη Μακεδονία ενώ δε συμβαίνει το ίδιο με τους σλαύους.
    Γιατί πρέπει να αποκόψουμε χιλιάδες τέτοιους ανθρώπους;;
    Ακόμα και αυτούς που αισθάνονται πιο κοντά στους σημερινούς "έλληνες" (βλάχους, αρβανίτες...)παρά στους σλαύους;;

    Μήπως η πολιτική του Gruefsky για προβολή του αρχαίου Μακεδονικού παρελθόντος είναι πιο ανεκτική και πιο σωστή μακροπρόθεσμα απο τα ¨ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ" κριτήρια του Γκότσε;;;

    Rash

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Δεν γράφουμε Ο.Τ. οταν αναφερόμαστε στο κόμμα μας. Το γράφουμε ολογράφως Ουράνιο Τόξο.
    Τα σχολια που μας αναφέρουν με τα αρχικά Ο.Τ. είναι άστοχα και μειώνουν τη δημοτικότητά μας. Η δημοτικότητα του Ουράνιου τόξου είναι πολύ μεγαλύτερη απο τις ψήφους που πήραμε στις Ευρωεκλογές 2009.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Ανώνυμος16/6/09, 11:43 μ.μ.

    Δεν κατάφερε να ξεπεράσει ούτε τους 100 ψήφους στο νομό Σερρών, το φιλοσκοπιανό «Ουράνιο Τόξο», στις πρόσφατες εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο (7/6), αν και το τελευταίο διάστημα έχει επιδοθεί σε μια συντονισμένη προσπάθεια, ανακαλύπτοντας … «μακεδονική μειονότητα» και στις Σέρρες.
    Συνολικά το «Ουράνιο Τόξο» έλαβε 93 ψήφος (0,08%) , σε σχέση με τους 97 του 2004.
    Αναλυτικά τα αποτελέσματα στο νομό Σερρών. Δήμος Αλιστράτης 3 (2 το 2004). Δήμος Αμφίπολης 1 (2). Δήμος Αχινού 1 (0). Δήμος Βισαλτίας 0 (4). Δήμος Εμμανουήλ Παππά 9 (4). Δήμος Ηράκλειας 11 (8). Δήμος Κ.Μητρουσίου 3 (0). Δήμος Κερκίνης 0 (4), Δήμος Κορμίστας 0 (0). Δήμος Λευκώνα 0 (3). Δήμος Νέας Ζίχνης 6 (7). Δήμος Νιγρίτας 5 (6). Δήμος Πετριτσίου 1 (3). Δήμος Πρώτης 0 (1). Δήμος Ροδολίβους 2 (2). Δήμος Σερρών 15 (19). Δήμος Σιδηροκάστρου 5 (11), Δήμος Σκοτούσσης 3 (2). Δήμος Σκουτάρεως 4 (4). Δήμος Στρυμόνα 7 (3). Δήμος Στρυμονικού 1 (1). Δήμος Τραγίλου 0 (3). Κοινότητα Αγκίστρου 0 (1). Κοινότητα Αχλαδοχωρίου 7 (3), Κοινότητα Ορεινής 9 (5). Κοινότητα Προμαχώνα 0 (0).
    Προεκλογικά σε χωριά του βόρειου τμήματος του νομού, που διαμένει ντόπιος πληθυσμός, ρίχθηκαν φυλλάδια του «Ουράνιου Τόξου» στα οποία οι Σέρρες αποκαλούνταν με το σλαβικό … «CEP» και ζητούσαν από τους αυτοαποκαλούμενους «Μακεδόνες» να στηρίξουν «το δικό τους κόμμα».
    Το «Ουράνιο Τόξο» έδωσε βαρύτητα στις ευρωεκλογές, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει ένα σημαντικό ποσοστό, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, προκειμένου να αποδείξει στα διεθνή φόρα πως υπάρχουν πολίτες που αισθάνονται και δηλώνουν … «Μακεδόνες». Μόνο που τα νούμερα ήταν απογοητευτικά, για το ίδιο τους εγχώριους και εκτός συνόρων υποστηρικτές τους. Στις 14 εκλογικές περιφέρειες της ελληνικής Μακεδονίας, άγγιξε μετά βίας 2.594 ψήφους (από τους 4.522 σε όλη τη χώρα).
    Όπως έχει αποκαλύψει το infoserres.gr, το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιείται στους κύκλους του «Ουράνιου Τόξου», Σερραίος που παλαιοτέρα υπήρξε και πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου.
    Ο ίδιος μάλιστα, είχε λάβει μέρος τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη συνάντηση που είχαν μέλη του «Ουράνιου Τόξου» με την ανεξάρτητη εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ Gay McDougall, που λίγους μήνες μετά σε έκθεσή της, έκανε λόγο για «μακεδονική» μειονότητα σε περιοχές της βόρειας Ελλάδα και του νομού Σερρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ανώνυμος17/6/09, 2:52 π.μ.

    Γκοτσε ρωτα τον Παβλε να σου πει τι εκανε στην Επισκοπη...τι εκανε στην Μελιτη...ειδικα στην Μελιτη ημουν και εβλεπα πολυ καλα την συμπεριφορα του...συμφωνω οτι προκειται για ενα τραγουδι...εγω δεν εχω κανενα προβλημα..αντιλαμβανομαι οτι προκειται για ενα στοιχειο πολιτισμου αλλα πολλοι Μακεδονες δεν μπορουν να το καταλαβουν και το βλεπουν καχυποπτα...ας τους βοηθησουμε να το καταλαβουν...οχι να τους το "επιβαλλουμε" χρησιμοποιωντας το ως κρητιριο υπερμετρου Μακεδονισμου...Δεν θελω να ακυρωσω τον αγωνα που εχει δωσει το συγκεκριμενο μελος του Ουρανιου Τοξου γιατι νομιζω οτι λιγοι εχουν τοσο θαρρος να μπαινουν στην πρωτη γραμμη και επι τοσα χρονια αλλα θλιβομαι για τον τροπο ποου χειριστηκε καποια πραγματα...αμπετσενταρ αν αυτο ειναι το προβλημα σου τοτε λυπαμαι γιατι οπως λεει και η παροιμια..κοιταμε το δεντρο και χανουμε το δασος...Rash ποιους εννοεις οταν αναφερεσαι σε σλαυους που δεν μιλουν περιφανα για τον Αλεξανδρο και την Μακεδονια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Ανώνυμος17/6/09, 8:05 π.μ.

    Καλημέρα σας
    Ο εθνικά Μακεδόνας δεν είναι Σλαύος . Η σύγχρονη εθνοτική του ταυτότητα είναι το αποτέλεσμα διαδικασίας αιώνων με πολλαπλές επιδράσεις από πολλές κοινωνικοπολιτιστικές κοινότητες, φυσικά και σλαυικές με κύριο χαρακτηριστικό στη μητρική του γλώσσα.
    Η εθνοτική ταυτότητα κάθε ανθρώπου είναι ξεχωριστή από την πολιτική του ταυτότητα.
    Έτσι ο εθνικά Μακεδόνας που ζεί εκτός της Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχει πολιτική ταυτότητα του κράτους στο οποίο ζεί. Είτε στην Βουλγαρία, στην Αλβανία , είτε στην Ελλάδα, στην Αμερική , τον Καναδά, την Αυστραλία. Η πολιτική ταυτότητα νομικά συνδέεται με την υπηκοότητα και περιλαμβάνει τις υποχρέωσεις και τα δικαιώματα των ανθρώπων στο Κράτος που ζούνε.
    Οι Μακεδόνες είναι απόλυτα νομοταγείς πολίτες, ειρηνικοί,υπερασπίζονται τα νόμιμα συμφέροντα του κράτους(αυτά που εδράζονται στην αλήθεια και όχι στα εθνικιστικά παραμύθια-ψέμματα) πληρώνουν όλους τους φόρους και διεκδικούν τα στερημένα νόμιμα δικαιώματά τους.
    Ο Τένετ , αλβανοβλάχικης εθνοτικής καταγωγής , ελλληνόφων χριστιανός έχει πολιτική ταυτότητα αμερικανική. Προασπίζεται τα νόμιμα συμφέροντα της Αμερικής. Η Αμερική όμως του διασφαλίζει τα γλωσσικά του δικαιώματα με τη φοίτησή του σε ελληνικό σχολείο. Τα θρησκευτικά, με τον εκκλησιασμό του σε ελληνοορθόδοξη εκκλησία...!!!
    Οσοι εθνικά Μακεδόνες αισθάνονται "έλληνες" με ιδιαίτερη ευαισθησία στον μακεδονικό πολιτισμό αυτοί έχουν τον σεβασμό όλων μας που έχουμε το θάρρος και δηλώνουμε αυτό που είμαστε, δηλαδή Μακεδόνες.
    Δεν μπορούν όμως να μας στερήσουνε το δικαίωμα του τεκμηριωμένου ετεροπροσδιορισμού, δηλαδή την υπενθύμιση στους γκρεκομάνους ότι ο Ιωνας Δραγούμης, κορυφαία μορφή του ελληνικού εθνικισμού είχει δηλώσει στη πρώτη δεκαετία του 1900: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΕΘΝΟΤΗΣ και των πατριαρχικών και των εξαρχικών Μακεδόνων είναι ΙΔΙΑ και η αυτή!!!
    Αυτές τις αρχές υπερασπίζεται του Ουράνιο Τόξο, αρχές της Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Οι ψήφοι στο Ουράνιο Τόξο αποτελούν απειροελάχιστο ποσοστό αυτών που θα ελάμβανε σε καθεστώς ελευθερίας και όχι τρομοκρατίας των ΜΜΕ και όλου του πολιτικοθρησκευτικού κατεστημένου....!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Ανώνυμος17/6/09, 8:37 π.μ.

    Ο Μέγας Αλέξανδρος ακόμα και καθαρός Κινέζος να ήταν , ο οποίος έζησε και έδρασε στη Μακεδονία αποτελεί ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ (όχι βέβαια βιολογική) αλλά μη αποκλειστική κληρονομιά του σύγχρονου Μακεδόνα.
    Σύγχρονος δε Μακεδόνας δεν είναι μόνο αυτός που ανήκει στην εθνοτική μακεδονική κοινότητα (προϊόν κοινωνικής διεργασίας πολλών αιώνων)
    αλλά και ο Βλαχος και ο Αλβανός και ο "Ελληνας" που ζούνε στη Μακεδονία από αιώνες.
    Υπάρχει βέβαια μία ουσιαστική διαφορά. Ο εθνικά Μακεδόνας όπου και να εγκατασταθεί στο κόσμο(είτε στην Αθήνα, είτε στο Παρίσι, είτε στη Μόσχα είτε στη Νέα Υόρκη ) θα παραμείνει εθνικά Μακεδόνας .
    Αντίθετα ο Βλαχος εκτός γεωγραφικής Μακεδονίας θα αυτοπροσδιορίζεται ως Βλάχος, το ίδιο ο Αλβανός/Αρβανίτης, το ίδιο ο "έλληνας"
    Συνεπώς τα στελέχη του Ουράνιου Τόξου επιθυμούν να αγκαλιάσουν όλους τους κατοίκους της Μακεδονίας, ασχέτως εθνοτικής, γλωσσικής, ιδεολογικής(γκρεκομάνους) ταυτότητας ΣΕΒΟΜΕΝΟΙ πλήρως τα παραπάνω στοιχεία της ταυτότητας τους.
    Δεν επιδιώκουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ούτε στην χρήση της λέξης Μακεδόνας ούτε στη κληρονομιά των αρχαίων Μακεδόνων.
    Σχετικά με την σημασία της λέξης "γεννίτσαρος", είναι αυτός ο οποίος για λόγους ιδιοτελείς γίνεται πολέμιος της προσωπικής εθνοτικής του ταυτότητας. Έτσι ο συγκεκριμένος πολιτικός γεννήθηκε και μεγάλωσε σε χωριό όπου όλοι οι κάτοικοί του δηλώνουνε εδώ και αιώνες εθνικά Μακεδόνες , έχουνε μητρική γλώσσα τη Μακεδονική. Οι ίδιοι κάτοικοι βεβαιώνουνε για την πλούσια μακεδονική οικογενειακή καταγωγή του συγκεκριμένου πολιτικού, του οποίου οι σχετικά πρόσφατοι πρόγονοι ήταν μονόγλωσσοι και δεν μιλούσανε την ελληνική παρά μόνο την ελληνική .
    Δυστυχώς ο συγκεκριμένος πολιτικός για λόγους καθαρά προσωπικού συμφέροντος αρχικά αποποιήθηκε της πραγματικής και αληθινής του εθνοτικής του ταυτότητας και κατόπιν έγινε ο κύριος ΠΟΛΕΜΙΟΣ της καθιστώντας τον εαυτό του τυπικό γενίτσαρο...
    Το ίδιο ισχύει και για πολλούς άλλους έλληνες πολιτικούς οι οποίοι διαφέρουν από τους "ραγιάδες" στο ότι οι ραγιάδες αποποιούνται την πραγματική τους ταυτότητα δίχως όμως να μετατρέπονται σε κύριοι πολέμιοί της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Ανώνυμος17/6/09, 9:54 π.μ.

    Ανώνυμε έχεις δίκιο, συντακτικό λάθος ...
    ενοώ οτι ο κόσμος μας δεν μιλά με την ίδια περηφάνεια όταν αναφέρεται σε πιθανή συγγένεια με βούλγαρους σέρβους ή σλαύικούς λαούς γενικότερα.

    Rash

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Συμφωνώ απόλυτα με τον ανώνυμο 8:35. Κανείς Μακεδόνας δεν θέλει να ξεκινήσει ένα είδους "αντάρτικου" εναντίον του ελληνικού λαού και κράτους. Εκείνο που ζητάμε είναι ο σεβασμός εκ μέρους του Ελληνικού λαού και Κράτους της δικής μας εθνικής ταυτότητας και την ελευθερία να καλλιεργήσουμε τον ιδιαίτερο πολιτιστικό πλούτο του λαού μας που πέρασε σε εμάς από γενιά σε γενιά εδώ και αιώνες, στην Μακεδονία. Ακόμα και οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι κατα βάση φιλέλληνες, άλλα η πολιτική της Ελλάδας κατάφερε να τους κάνει να "αντιπαθούν" τους Ελληνες (και μετά ζητά σχέσεις καλής γειτονιάς! ). Με τους γείτονές μας που αυτοπροσδιορίζονται εθνικά Μακεδόνες έχουμε πάρα πολλά κοινά εμείς οι εθνικά Μακεδόνες (πολλά περισσότερα από ότι με άλλους γειτονικούς λαούς) και είναι χαρά μας που θεωρούν ότι είναι ομοεθνείς μας. Δηλαδή εάν ξαφνικά αυτοί δήλωναν εθνικά Ελληνες, οι Ελληνες της Ελλάδας θα τους αρνιόντουσαν; Πολύ αμφιβάλλω! Είναι λυπηρό που πολλοί αυτόχθονες Μακεδόνες στην Ελλάδα θεωρούν τους Μακεδόνες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας εχθρούς τους και εχθρούς της Ελλάδας, μόνο και μόνο γιατί έχουν πιστέψει μια αδιέξοδη πολιτική προπαγάνδα από ορισμένους ελληνικούς κύκλους. Εμείς οι εθνικά Μακεδόνες, ως έθνος, πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να γίνουμε γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Δημοκρατίας της Μακεδονίας και όχι να είμαστε μέρος του προβλήματος. Και αυτό θα μπορέσουμε να το κάνουμε μόνο με πολιτιστικά μέσα και όχι απαραίτητα με πολιτικά. Φυσικά και ο πολιτικός αγώνας για την αναγνώριση και εφαρμογή των δικαιωμάτων μας (και όχι της ταυτότητας μας γιατί αυτή δεν χρειάζεται καμιά αναγνώριση τι στιγμή που εμείς ξέρουμε ποίοι και τι είμαστε!) πρέπει να συνεχιστεί, άλλα μπορεί να γίνει και από δημοκρατικά ελληνικά κόμματα που ήδη μάχονται για περισσότερα ανθρώπινα δικαιώματα και για άλλες ομάδες ανθρώπων που στην Ελλάδα ακόμα υποφέρουν λόγο έλλειψης αυτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Ανώνυμος17/6/09, 8:39 μ.μ.

    Ανώνυμε 8:05
    λές "Ο εθνικά Μακεδόνας δεν είναι Σλαύος . Η σύγχρονη εθνοτική του ταυτότητα είναι το αποτέλεσμα διαδικασίας αιώνων με πολλαπλές επιδράσεις από πολλές κοινωνικοπολιτιστικές κοινότητες, φυσικά και σλαυικές με κύριο χαρακτηριστικό στη μητρική του γλώσσα"
    Οι κοινωνικο πολοτιστικές ,ομως διεργασίες δεν είναι χημική αντίδραση που δίνει πάντα το ίδιο αποτέλεσμα. Επηρεάζονται απο πολλές παραμέτρους , προχωρούν σε διαφορςτικό βαθμό και εξελίσονται προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Ωστόσο εξελισσονται πάντα και το αποτέλεσμα δεν είναι στατικό και παγιωμένο, ούτε εκ των προτέρων γνωστό. Εξελίσσονται και σήμερα μέσα απο πολλές διεργασίες.
    Συμφωνώ απόλυτα οτι στην περιοχή της μακεδονίας μέσα στους αιώνες του Βυζαντίου, εμπεδώθηκε κοινή εθνική συνείδηση που αργότερα καταγράφεται απο τους Οθωμανούς ως εθνότητα¨"Ρουμ Ορθοντοξ" (Ρωμιοί Ορθόδοξοι). Η κοινή για τους Βαλκάνιους εθνική συνείδηση που ας σημειωθεί υπονομεύθηκε αρχικά απο το Νεοελληνικό κρατίδιο (για να χρησιμοποιήσουμε μια προσφιλή έκφραση στις μέρες μας) και αργότερα απο τα υπόλοιπα Βαλκανικά κράτη απέμεινεε να στηρίζεται με πάθος απο τους γηγενείς σλαυόφονους της Μακεδονίας που μέσα στη δίνη των Εθνικών ανταγωνισμών έπρεπε να διλέξουν ένα απο τα τρία προσφερόμενα εθνικά πακέτα.Όσοι αρνούνταν , δίσταζαν, ή αμφιταλαντεύονταν χλευάζονταν απο τους υπόλοιπους "γιατί δεν ξέρουν τι είναι" .Τι ήταν εθνικά αυτοί οι άνθρωποι; Σέρβοι, Έλληνες, Βούλγαροι, ή Μακεδόνες.Πέρα απο την ερμηνεία που κάποιος θέλει να δώσει ή πιστεύει ήταν απλά αυτό που έλεγαν οι ίδιοι Ρωμιοί Ορθόδοξοι, οι τελευταίοι εναπομείναντες.
    στα χρόνια που πέρασαν και μέχρι σήμερα οι εθνικές συνειδήσεις διαμορφώθηκαν και εξελίχθηκαν όχι όμως μαζικά και εννιαία για όλους αλλά κατά περίπτωση.
    χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που αναφέρεις:
    ¨"ο Τενεντ ¨αλβανοβλάχικης καταγωγής" .
    Δηλαδή ουτε μόνο αλβανικής ούτε μόνο βλάχικης. Κατα τον ίδιο τρόπο θα μπορούσες να δεχθείς Ελληνομακεδονική, Σλαυομακεδονική, ελληνοαμερικανική;
    Το βέβαιο είναι πως κάτω απο διαφορετικές συνθήκες και επιρροές οι εξελίξεις είναι διαφορετικές. Διαφορετικές αντιλήψεις αρχικά και σημαντικές πολιτισμικές διαφορές αργότερα εντοπίζουμε μεταξύ μητρόπολης και μεταναστών 2ης και τρίτης γεννιάς, ακόμα και ανάπτυξη νέας εθνικής συνείδησης. Στην κύπρο για όσους γνωρίζουν υπάρχουν αυτοί που αυτοπροσδιορίζονται Έλληνες,Τουρκοκύπριοι, Τούρκοι, Ελληνοκύπριοι και φανατικά μόνο Κύπριοι.
    Νομίζω δεν υπάρχει λόγος κάποιος να επιμένει να βρίσκει διαφορές (υπαρκτές ή ανύπαρκτες ) με τους άλλους. Αφού δεν είχαμε την τύχη οι Βαλκάνιοι να ζήσουμε όλοι μαζί κάτω απο την βαθειά ριζωμένη κοινή κληρονομιά της ρωμιοσύνης ας ζήσουμε στο μέλλον σε ειρηνική συμπόρευση.
    Όπως γράφεις ¨"Η σύγχρονη εθνοτική ταυτότητα είναι το αποτέλεσμα διαδικασίας αιώνων με πολλαπλές επιδράσεις από πολλές κοινωνικοπολιτιστικές κοινότητες" . Πρακτικά αυτό σημαίναι οτι στο χωριό μου σε λίγο δε θα υπάρχουν ελληνομακεδόνες και σλαυομακεδόνες, πόντιοι, βλάχοικαι αρβανίτες. Θα είναι όλοι πια γηγενείς. Ίσως να είναι κιόλας....

    Μάρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Ανώνυμος18/6/09, 7:56 π.μ.

    Συμφωνώ με τη Μάρα και πιστεύω οτι οι εθνικές ταυτότητες είναι κατα βάση πολιτισμικές.Αυτό σημαίνει οτι πολιτισμικές ταυτότητες σταθερές δεν υπάρχουν και σε πμαλές συνθήκες οι εθνικές ταυτότητες διαμορφώνονται απο δυνάμεις και επιρροές συχνά αντίθετες.Όχι σπάνια οι μεταβολές της εθνικής -πολιτισμικής ταυτότητας είναι βίαιες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο βίαιος εκχριστιανισμών των Ρώσων ως αποτέλεσμα καθαρά πολιτικών επιλογών. Ποιός αμφισβητεί σήμερα την κυρίαρχη θέση της Ορθοδοξίας στην σημερινή Ρωσική εθνική-πολοτισμική ταυτότητα;;
    Πρέπει βέβαια να σημειώσουμε οτι στις διεργασίες αυτές διαμόρφωσης εθνικών-πολιτισμικών ταυτοτήτων δεν υπάρχουν κυρίαρχοι και υποτελείς πολιτισμοί αλλά μόνο συμμέτοχοι και συνδιαμορφωτές. Με την στενή ρατσιστική-εθνικιστική θεώρηση οι αλλαγές φαίνονται οδυνηρές, μακροπρόθεσμα όμως δεν είναι. Υποθέτω οτι και οι εθνικοί έλληνες γενίτσαρους θεωρούσαν τους πρώτους χριστιανούς έλληνες. Διαφορετικές γλώσσες, μουσικές, κουζίνες, συνυπάρχουν και αλληλοεπηρεάζονται χωρίς να είναι πάντα κυρίαρχος ο πολιτικά ισχυρός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μουσική των "μαύρων" στην αμερική (μιας απολύτως ανίσχυρης πολιτικά εθνικής-πολιτισμικής ομάδας) δεν απέχει απο του να καθιερωθεί ως ειθνική μουσική των Αμερικανών. Για να δούμε και τα δικά μας αν και προσωπικά θεωρώ οτι η επιβίωση της γλώσσας (Μακεδονικής ή Σλαβομακενονικήςή οπως αγαπάτε) είναι απίθανη στην ελληνική επικράτεια, η Μακεδονική μουσική και οι χοροί θα επιβιώσουν καθώς βεβαιωμένα έχουν μεγάλη διεισδυτικότητα σε όλες τις πολιτισμικές-εθνικές ομάδες. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε κάποιος "¨οποιος χόρεψε μια φορά πουστσένο θα ξαναχορέψει"

    Τάσος Καστοριά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Ανώνυμος18/6/09, 7:26 μ.μ.

    H Βικιπαίδια στο λήμμα Ουράνιο Τόξο μεταξύ άλλων γράφει :

    "Αξίζει να σημειωθεί οτι το όνομα “Ουράνιο Τόξο” του κόμματος των Σλαβομακεδονων στην Ελλάδα και ο οποίος στη γλώσσα τους αποκαλείται ως Vinozhito, είναι σύνθημα όπου χρησιμοποιήθηκε από τους Σλαβομακεδόνες αυτονομιστές κατά την διάρκεια των ετών του εμφυλίου πολέμου στην Μακεδονία που ήθελαν να καταλάβουν την πόλη της Φλώρινας.Μέλη του κόμματος καταδιώχθηκαν, τα γραφεία του κόμματος πυρπολήθηκαν, ενώ κλάπηκε και εξοπλισμός"


    Για την δίκη την αλλαγή κατηγορητηρίου και την εκβαση της καμμία αναφορά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Ανώνυμος18/6/09, 11:53 μ.μ.

    Το αστείο είναι πως αυτή η ανακρίβεια για το Vinozhito πέρασε και στην τελική απόφαση του ΕΔΑΔ. Κάτι για το οποίο φταίνε μεν οι δικηγόροι του Ελληνικού Δημοσίου που τα μπέρδεψαν και έβγαλαν τέτοια χαζομάρα αλλά φταίνε και οι δικοί σας οι δικηγόροι που δε το διόρθωσαν. Ακόμα ψάχνομαι να βρω πως ξεκίνησε αυτή η ιστορία. Το κομιτέτ όντως σε κάποιους να παρέπεμπε στο εξοπλισμένο από τους Ιταλούς και στελεχωμένο από συγγενείς σας (κυρίως σε Καστοριά) Κομιτάτο επί Κατοχής αλλά ακόμα κι αυτή η εξήγηση δε κολλάει με τα γεγονότα του Εμφυλίου και της μάχης της Φλώρινας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Ανώνυμος20/6/09, 11:34 π.μ.

    Το σύνθημα "VINO I ZHITO" (που σημαίνει "κρασί και σιτάρι") παραπέμπει σε θρησκευτική τελετή θανάτου (κηδείας) όπου χρησιμοποιούνται αυτά τα δυο υλικά.
    Αυτήν τη ν έκφραση χρησιμοποιούσαν οι Μακεδόνες μαχητές στη διάρκεια του εμφυλίου πριν μπουν στην μάχη, εννοώντας έτσι ότι ήταν έτοιμοι να σκοτώσουν η και να σκοτωθούν.
    Οι ξεχωριστές λέξεις VINO I ZHITO δεν έχουν απολύτως καμιά σχέση με την ενιαία λέξη στην μακεδονική "VINOZHITO" η οποία σημαίνει ΟΥΡΆΝΙΟ ΤΌΞΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Ανώνυμος21/6/09, 8:57 μ.μ.

    Θα ήθελα να κανω μερικα σχολια επι των σχολίων ορισμένων
    α. Καποιοι επιτιθενται κατα του Δ. Λιθοξοου με το "σοβαρο" επιχειρημα οτι δεν ειναι Μακεδονας στη καταγωγη. Ε και... Τι σημαινει αυτο? Ειναι κακο δηλαδη μα μην ειναι καποιος Μακεδονας και να θελει να βοηθησει. Δηλαδη οι μη Μακεδονες που ψηφισαν Ουρανιο Τοξο (Βλαχοι Αλβανιτες, Τουρκοι, Ελληνες) λειτουργωντας αλληλεγγυα ,αντιεθνικιστικα κακως το ψηφισαν?
    β.Ο Karatasho παροτι διαφωνει με τις τακτικες που ακολουθηθηκαν (και που ελπιζω να μην ακολουθηθουν) απο στελεχη του Ουρανιου Τοξου εντουτοις το στηριξε ξεκαθαρα στις Ευρωεκλογες.Κι αυτο γιατι πιστευω οτι πρωτα και πανω απο ολα "κοιτα το δασος και οχι το δενδρο". Της ιδιας λογικης ειμαι και εγω. Παρατηρω ομως οτι ορισμένοι επιτιθενται κατα μελων του Ουρανιου Τοξου με σκεπτικα του τυπου "γιατι να κανω το κεφι του Παβλε" ή "γιατι να ψηφισω Ουρανιο Τοξο για να κανουν καποιοι μπιζνες"? Θα πρεπει να καταλαβουν, ορισμενοι οτι το τι κανουν καποιοι στην προσωπικη τους ζωη(επαγγελμα ή μπιζνες) καμια μα καμια σχεση δεν εχει με το Κινημα και με το Ουρανιο Τοξο και να σταματησουν να μπλεκουν το ενα με το αλλο. Εμπαθειες αυτου του ειδους εχουν να κανουν με "πολιτικη καφενειου" και επιπεδα "κυρα κατινας" .
    γ. Επισης θα ηθελα να σχολιασω την προταση ορισμενων που γραφουν πως θα πρεπει να "εμπλακει" το Ουρανιο Τοξο σε μακεδονικες εκδηλωσεις (πανηγυρια, χορους κτλ.) Εκ πρωτης οψεως ακουγεται καλο. Θα ηθελα όμως να σκεφτειτε το τι εχουν να ακουσουν απο διαφορους "καλοθελητες" . "Τι θελουν αυτοι στο πανηγυρι", "να... θα μας χαρακτηρισουν", "καπελωμα" κτλ. Θελω να πω δηλαδη οτι ενα μερος του κοσμου μας αντιδραει μη αναμενομενα(κυριως λογω του φοβου και της καταπιεσης).Αυτο βεβαια δεν σημαινει οτι το Ουρανιο Τοξο δεν θα πρέπει συμβαλλει/συνδιοργανωσει εκδηλωσεις όπως για παραδειγμα το "θρυλικο" φεστιβαλ μακεδονικων χορων .
    Περαν αυτων το Ουρανιο Τοξο σημερα καλως ή κακως ειναι η αιχμη του Μακεδονικου κινηματος. Το οτι θα πρεπει να γινουν διορθωτικες κινησεις στην πορεια του ειναι προφανες. Π.χ. δεν νοηται να υπαρχουν τοσες "απωλειες" στο Voden. Κατι πρεπει να γινει ΑΜΕΣΑ. Αν υπαρξει ενεργοποιηση εκει σιγουρα θα επηρεασει και τους ομορους νομους.
    Pozdrav od Lerinsko

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Ανώνυμος23/6/09, 7:18 π.μ.

    Ανώνυμε 20:57 "od Lerinsko"

    Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να προστατέψουμε το κίνημα από την "βοήθεια" του Λιθοξόου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Ανώνυμος23/6/09, 1:03 μ.μ.

    "Το Ουράνιο Τόξο είναι ένα κόμμα με εξειδικευμένο "πρόγραμμα" και δεν πρόκειται να αλλάξει την πορεία του" γράφουν σε μακεδονικό φόρουμ.
    Αυτό ακριβώς είναι: ένα μικρο πολίτικο κόμμα και όχι Μακεδονικό κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα. Προσωπικά, δεν μου αρέσει να με ταυτίζουν ως οπαδό η ψηφοφόρο του Ουράνιου Τόξου κάθε φορά που δηλώνω την εθνική μου ταυτότητα ως Μακεδόνας. Μπορώ να είμαι Μακεδόνας χωρίς το Ουράνιο Τόξο, ακόμα και εάν δεν υπήρχε το Ουράνιο Τόξο, εγώ πάλι Μακεδόνας θα δήλωνα. Πάντως, το κόμμα μόνο κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Μακεδόνων δεν είναι: ότι άλλο, μπορεί...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Ανώνυμος23/6/09, 1:43 μ.μ.

    Μα ο Λιθοξόου δούλεψε πολύ πάνω στην ιστορία της μειονότητας και έγραψε πολύτιμο υλικό όπως το από το Ίλιντεν στη Ζαγκοριτσάνη και άλλο υλικό. Δουλειά δηλαδή που κανένας δεν είχε κάνει μέχρι τότε στην Ελλάδα αλλά ούτε και έξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. ENDIAFEROUSA I APOPSI GIA ANADIARTHROSI TOU KINIMATOS ALLA TI KENOURGIO MPOREI NA SOU DOSEI KAPIOS POU PATAGODOS ITHELIMENA APETIXE TO KOMA.

    GIA NA KANIS KINIMA KE OXI KOMMA THA PREPEI NA EXEIS ANAMESA STA PODIA KIDONIA KAI OXI PATATES..

    I ANASINGROTISI THELI SKEPSI KAI SOFIA OXI BOURDES ANDEKDIKISIS DEN IPARHOUN PERITHORIA GIA
    ALES PRODOSIS OUTE PIRAMATA.

    ANOIXE KATALOGO ENDIAFEROMENON I AFISE KAPOIO TIL.EPIKOINONIAS GIA NA ARHISI TO PANIGIRI.

    OI VOSKOPOULOI KAI SIA THA PREPEI NA LOGODOTISOUN KAPOTE GIA TO KATANTIMA AFTO TOU MAKEDONIKOU LAOU.GIA EKEI POU TON EFERAN.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Για όποιον θέλει επικοινωνία
    με το blog Ilinden Makedonia
    υπάρχει διεύθυνση e-mail στην διπλανή στήλη.
    makkive@yahoo.gr
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Δεν έχει ενδειαφέρον ο μονόλογος αλλά θα προσπαθήσω άλλη μια φορά.

    Η προτασή σου για επικοινωνεία με το ηλεκτρονικό
    ταχιδρομείο είναι άτοπη και πέρα κάθε δεοντολο- γία.

    Τα ηλεκτρονικά ταχ.ξέρεις καλά τα διαβάζουν πριν
    φτάσουν σε σένα, και δεν θεωρώ ιδανικό τρόπο για πρώτη επαφή αυτό. Οχι οτι έχουμε κάτι να κρύψουμε αλλά αρχικά θα πρέπει μια συνάντηση με την ομάδα πρωτοβουλίας και στην συνεχεία ο καθένας ας καταθέσει τις προτάσεις του και πάει λέγοντας.

    Αλλο ένα σχόλιο μικρό ειναι οτι η ΜΑΚΚΙΒΕ κάποτε σαν κίνημα συρικνώθηκε και αφομιώθηκε απο
    το "ουράνιο τοξο", θα ηταν καλά μια νέα κίνηση απο θεμέλια με βάσεις και αρχές που να βασίζονται στην σημερινή πραγματικότητα και τα νέα δεδομένα στα Βαλκάνια και την Ευρώπη γενικά.

    Προτείνω μέσα στον Ιούλιο μια πρώτη επαφή και μετά μόνη της θα δείξη η πορεία που πάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Ανώνυμος30/9/09, 12:32 μ.μ.

    Detsa. Detsa. Παιδιά πάρτε το χαμπάρι ζούμε στο 2009 και χρειάζεται οργανωμένος λόγος.
    1.Πάψτε να εκπροσωπείτε τα Σκόπια και αφήστε το νέο κράτος να ισσοροπήσει
    2.Στην Μακεδονία οι Μακεδόνες είναι πλειονότητα. Φτάνει η καραμέλα της μειονότητες.
    3.Ας ζητήσουμε απελευθέρωση τραγουδιών και άλλων πολιτιστικών θεμάτων με δημοσιοποίηση στην τηλεόραση.
    4.Ο κόσμος δεν πλησιάζει τα περιθώρια και τον απασχολούν άλλα προβλήματα. Ας τα απαντήσουμε βγαίνοντας απο το περιθώριο με σύγχρονο λόγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή