Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Ρατσιστικά και αντιρατσιστικά κόμματα ζητούν τη ψήφο μας



Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν κάποιο από τα κόμματα, με βάση τις πολιτικές του θέσεις και τα προγράμματά του.
Βασικό χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών είναι ότι οι πολίτες έχουν γίνει πλέον πολύ δύσπιστοι ως προς τη συνέπεια των παραδοσιακών κομμάτων σε σχέση με αυτά που διακηρύττουν.
Δεν περιμένουν καμία ουσιαστική μεταβολή στον τρόπο διακυβέρνησης από την πιθανολογούμενη αλλαγή κυβέρνησης.

Είναι ολοφάνερο, ότι εκείνη η μερίδα των ψηφοφόρων που μετακινείται ανάμεσα στα δύο κόμματα εξουσίας και παίζει το παιχνίδι της εναλλαγής, θα ξαναπαίξει για άλλη μια φορά τον ίδιο ρόλο.
Αυτή η συντηρητική μερίδα που συντηρεί αυτό το παιχνίδι της εναλλαγής των δύο κομμάτων στην εξουσία αυτής της χώρας τα 35 τελευταία χρόνια, το κάνει γιατί ξέρει ότι δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές.
Θέλει ισχυρές κυβερνήσεις, όπως και τα εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, και γι΄ αυτό επενδύει στο κόμμα της εκάστοτε αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το οποίο ο κόσμος έχει ξεχάσει σε μεγάλο βαθμό, ότι όταν ήταν στην εξουσία υπήρχε η ίδια διαφθορά, το ρουσφέτι, η αναποτελεσματικότητα του κράτους, η πολιτική και πνευματική παρακμή κλπ.
Σ’ αυτό βοηθάει και η αδυναμία της Αριστεράς να παρουσιάσει πειστική εναλλακτική πρόταση.
Τα ελεγχόμενα ΜΜΕ ήδη έχουν προετοιμάσει τους ψηφοφόρους να παίξουν σ’ αυτό το στημένο παιχνίδι.

Το ενδιαφέρον στοιχείο σ’ αυτές τις εκλογές είναι σε ποιο βαθμό θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι και σε ποια κατεύθυνση θα στραφεί η αντίδρασή τους.

Για τους Μακεδόνες, που είναι θύματα ρατσιστικής πολιτικής, αλλά και τους δημοκρατικούς πολίτες με δημοκρατικές και αντιρατσιστικές ευαισθησίες, ασφαλώς θα παίξει ρόλο και η πολιτική του κάθε κόμματος σε θέματα ρατσιστικών διακρίσεων και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσαν καθαρά ρατσιστική πολιτική απέναντι στους Μακεδόνες.

Δεν επέτρεπαν τον επαναπατρισμό των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων, την ίδια περίοδο που εγκαθιστούσαν εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες από την Ασία, τους οποίους καταχρηστικά ονόμασαν «παλλινοστούντες», κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Συνέχισαν την πολιτική της εθνοκάθαρσης και της αλλοίωσης της σύνθεσης του πληθυσμού.
Δεν επέτρεπαν ακόμα και την απλή επίσκεψη στη γενέτειρά τους στους Μακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες και σε πολλούς οικονομικούς μετανάστες.

Πρόσφατα ο υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ για εξωτερικά θέματα, Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξή του υποσχέθηκε να τακτοποιηθεί το θέμα της επιστροφής των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων.

Για το θέμα των περιουσιών τους, όμως, είπε ότι δεν θα τακτοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο που τακτοποιήθηκαν οι υπόλοιποι πολιτικοί πρόσφυγες (επιστροφή ακινήτων ή αποζημιώσεις, παραχώρηση οικοπέδων, μέτρα στέγασης, διορισμοί στο δημόσιο κλπ), αλλά θα αναγκαστούν να προσφύγουν στα δικαστήρια.
Με δεδομένο ότι σχεδόν όλοι δεν είχαν τίτλους κυριότητας, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν ελπίδες δικαίωσης.

Εξ άλλου το ΠΑΣΟΚ λίγο πριν εγκαταλείψει την εξουσία το 2003 ψήφισε τον νόμο 3147/03 (ΦΕΚ 135/5-6-03) βάσει του οποίου παραχωρούσε έναντι μικρού τιμήματος τα οικόπεδα και τα κτήματα των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων σ’ εκείνους που τα κατείχαν ή δωρεάν στους «παλλινοστούντες». Η κυβέρνηση της Ν.Δ εφάρμοσε στην πράξη εκείνον το νόμο.

Η υπόσχεση για επαναπατρισμό (χωρίς αποκατάσταση), εκτός από κοροϊδία, αποτελεί μια αισχρή πολιτική απάτη.

Τα επόμενα 2-3 χρόνια η Δημοκρατία της Μακεδονίας, αν όχι πλήρες μέλος, θα είναι συνδεδεμένο μέλος της Ε.Ε. και κατά συνέπεια θα είναι ελεύθερη και η διακίνηση και εγκατάσταση των πολιτών της σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.
Ήδη έχει αποφασιστεί η κατάργηση της βίζας από την αρχή του νέου έτους. Επομένως η υπόσχεση του αρμοδίου εξωτερικών υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι μόνο κοροϊδία προς τους Μακεδόνες, αλλά και υποτίμηση της νοημοσύνης τους.

Ανάλογη απάτη διέπραξε ο Α.Λοβέρδος, όταν είπε ότι το 2003 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε την πρόθεση να καταργήσει τις λεγόμενες «κόκκινες κάρτες», οι οποίες για τους Μακεδόνες οικονομικούς μετανάστες σήμαιναν στέρηση εισόδου στην Ελλάδα και άρα στέρηση του δικαιώματος απλής επίσκεψης στη γενέτειρά τους.
Η υπογραφή της Συνθήκης Σέγκεν κατάργησε τους ελέγχους στις πύλες εισόδου από τις ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι οι Μακεδόνες μετανάστες μπορούσαν απλώς να κάνουν μια στάση σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα και από εκεί να μπούνε ανενόχλητοι στην Ελλάδα.

Οι «κόκκινες κάρτες» είναι δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.
Καταργήθηκαν από τις νέες συνθήκες και όχι λόγω της πολιτικής βούλησης αυτών των κομμάτων. Το ίδιο θα συμβεί και με τον επαναπατρισμό των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων.

Βασικό χαρακτηριστικό του ΠΑΣΟΚ ήταν ανέκαθεν η διαπαιδαγώγηση των στελεχών του στην τέχνη της πολιτικής απάτης. «Παλιά μου τέχνη», «θα».

Στη Νέα Δημοκρατία αυτή την απάτη την κάνουν κατ’ ιδίαν οι πολιτευτές και τα κατώτερα στελέχη. Δεν το κάνουν δημοσίως τα ανώτερα στελέχη, γιατί φοβούνται ότι θα έχουν διαρροές ψήφων προς το ρατσιστικό κόμμα του ΛΑΟΣ.
Το ΠΑΣΟΚ στα αριστερά του έχει κόμματα, τα οποία τουλάχιστον δεν είναι αντίθετα στον επαναπατρισμό των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων, και έτσι δεν φοβάται διαρροές προς αυτά λόγω αυτού του ζητήματος.

Το ΚΚΕ, που ξεκίνησε από τη θέση «της ενιαίας και ανεξάρτητης Μακεδονίας», πέρασε στη θέση της «υπεράσπισης της εθνικής ισοτιμίας των Μακεδόνων», τους χρησιμοποίησε ως «εφεδρεία» κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο και παρόλο που είναι υπεύθυνο για τον ξεριζωμό χιλιάδων Μακεδόνων από τις εστίες τους, σήμερα πρωτοστατεί μαζί με τα καθεστωτικά κόμματα στον αγώνα αφανισμού του μακεδονικού έθνους.
Εκφράζει την πιο ακραία μορφή υποκρισίας και ασυνέπειας προς τους Μακεδόνες.

Οι δυνάμεις που συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους Πράσινους έχουν σαφώς μεγαλύτερη ευαισθησία σε θέματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιπαλεύουν το ρατσισμό, αλλά οι ηγεσίες τους, παρόλο που γνωρίζουν την αλήθεια για το Μακεδονικό, είναι άτολμες.

Κανείς βέβαια δεν πρέπει να αγνοήσει το γεγονός ότι εκφράζουν ένα χώρο γόνιμου πολιτικού προβληματισμού και ότι οι αγώνες τους είναι ανιδιοτελής.

Θα πρέπει να επισημάνουμε τις άδικες επιθέσεις που δέχθηκαν κατά τις
ευρωεκλογές μερικά στελέχη τους για τις τολμηρές τους θέσεις στο Μακεδονικό, την αντιρατσιστική τους δράση και την υπεράσπιση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Εκείνοι που τολμούν να λένε τα πράγματα με το όνομά τους και να συγκρούονται με την επίσημη ρατσιστική και αντιμακεδονική πολιτική στη χώρα μας, είναι τα εξωκοινοβουλευτικά αριστερά κόμματα.

Αν και κινδυνεύουμε να αδικήσουμε, λόγω άγνοιας, κάποιο από αυτά, οφείλουμε να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στον αριστερό σχηματισμό ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., ο οποίος δεν αρκείται στο να παίρνει καθαρές δημόσιες θέσεις για το Μακεδονικό, αλλά υπερασπίζεται έμπρακτα τα θύματα του ρατσισμού.

Όταν το 1992 μια δεκάδα Μακεδόνες πήγαν ως υπεράσπιση στην δίκη δύο συντρόφων τους στην Αθήνα και δέχονταν υβριστικές επιθέσεις και απειλές από ρατσιστές νεοφασίστες, εμφανίστηκε μια ομάδα μελών κάποιων κομμάτων που απαρτίζουν το σημερινό ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., η οποία και λειτούργησε ως ομάδα προστασίας.

Κατά την περίοδο του εθνικιστικού παροξυσμού το 1992 εξέδωσαν το βιβλίο «Η κρίση στα Βαλκάνια, το Μακεδονικό και η εργατική τάξη», με θέσεις και αλήθειες για το Μακεδονικό και το διακινούσαν στους δρόμους και τις πλατείες της Αθήνας.
Δύο διακινητές και οι υπεύθυνοι της έκδοσης (ΟΣΕ – Εργατική Αλληλεγγύη) συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη κατηγορούμενοι για «διασπορά ψευδών ειδήσεων», «πρόκληση των πολιτών σε αμοιβαία διχόνοια» και «έκθεση της χώρας σε κίνδυνο διατάραξης των φιλικών σχέσεων με ξένα κράτη».

Παρά την εισήγηση του εισαγγελέα που ζητούσε καταδίκη, οι πέντε κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.
Ήταν οι πρώτη αθώωση αγωνιστών που παραπέμφθηκαν με τέτοιες κατηγορίες, κάτι που ενθάρρυνε όλους τους αγωνιστές, μεταξύ των οποίων και εμάς.


Δεν πρέπει να επιβραβεύονται τέτοιες πολιτικές και τέτοιες δραστηριότητες από εμάς τους Μακεδόνες και τους σκεπτόμενους δημοκρατικούς πολίτες?

Κάτι τέτοιο δεν θα ενθαρρύνει και άλλους να μιμηθούν?

Και τελικά, γιατί πρέπει να ρίχνουμε τις δικές μας πέτρες στα δικά μας κεφάλια?



Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Αυστηρή έκθεση Συμβουλίου Ευρώπης για ρατσισμό, διακρίσεις, ατιμωρησία σε Ελλάδα

Οι διακρίσεις σε βάρος των Μακεδόνων είναι μέρος της έκθεσης και των αυστηρών συστάσεων του Συμβουλίου της Εθρώπης για την Ελλάδα, που δημοσιοποιήθηκε χθές.
Η έκθεση, για ευνόητους λόγους, πήρε ελάχιστη δημοσιότητα στά ελληνικά ΜΜΕ.
Το ίδιο συνέβει και με την ανάλογη έκθεση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που δημοσιοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες και για την οποία είχαμε σχετική ανάρτηση (1 Σεπτεμβρίου 2009).

Αναδημοσιεύουμε τα σημαντικότερα σημεία της έκθεσης, όπως τα εκτίμησαν οι ΜΚΟ ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ στο παρακάτω

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

15 Σεπτεμβρίου 2009


Αυστηρή έκθεση Συμβουλίου Ευρώπης για ρατσισμό, διακρίσεις, ατιμωρησία σε Ελλάδα

Οι συνεργαζόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) και Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το περιεχόμενο της «Έκθεσης της ECRI για την Ελλάδα (τέταρτος κύκλος επιτήρησης)» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας - European Commission against Racism and Intolerance -ECRI) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης (ελληνικά: http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/ecri/Country-by-country/Greece/GRC-CbC-IV-2009-031-GRC.pdf - αγγλικά: http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/ecri/Country-by-country/Greece/GRC-CbC-IV-2009-031-ENG.pdf - γαλλικά: http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/ecri/Country-by-country/Greece/GRC-CbC-IV-2009-031-FRE.pdf) με τη (διανθισμένη με παραπληροφόρηση και επιθέσεις) απάντηση της Ελλάδας σε παράρτημα. ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ είχαν ενημερώσει την ECRI κατά την επίσκεψή της το Σεπτέμβριο 2008 και την είχαν συνοδεύσει στους καταυλισμούς των Ρομά στο Ψάρι Ασπροπύργου και στα Σπάτα. Είχαν επίσης στείλει επικαιροποιημένες πληροφορίες μέχρι τις 2 Απριλίου 2009 που οριστικοποιήθηκε το κείμενο της έκθεσης. Αυτό στη συνέχεια στάλθηκε στην Ελλάδα για να υποβάλει σχόλια μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 2009 που το κείμενο κατέστη οριστικό και υποβλήθηκε επίσημα στην Ελλάδα.
Την ίδια ημέρα υποβλήθηκαν στην Τσεχία και στην Ελβετία αντίστοιχες εκθέσεις. Έλληνας εμπειρογνώμονας στην ECRI είναι ο Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Στέλιος Περράκης.


Οι ΜΚΟ ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ θεωρούν πως τα σημαντικότερα σημεία της έκθεσης είναι:

Α. Ρατσιστικός λόγος και αντιρατσιστικός Ν. 927/79

1. «Ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος ΛΑ.Ο.Σ. [σημ. Γιώργος Καρατζαφέρης]… κάνει συχνά δημόσια αντισημιτικές και ρατσιστικές δηλώσεις, κατηγορώντας ακόμη τους μετανάστες για αύξηση των εγκλημάτων που σχετίζονται με ναρκωτικά και της βίας. Έως τώρα, δεν έχει διωχθεί για καμία από αυτές τις δηλώσεις σύμφωνα με το Νόμο 927/1979.» (παρ. 91)

2. «Η ECRI επισημαίνει ανησυχητικές εκθέσεις κάποιων εισαγγελέων, περιλαμβανομένου και του Προϊστάμενου της Εισαγγελίας [σημ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου] (Βλ. «Ομάδες υπέρ των Δικαιωμάτων Καταγγέλλουν τη Ρατσιστική Δήλωση του Έλληνα Εισαγγελέα», Δελτίο Τύπου από την Πρωτοβουλία για Δικαιοσύνη σε Ανοιχτή Κοινωνία, Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2008), που κάνουν ρατσιστικές ή αντισημιτικές δηλώσεις χωρίς να τους επιβάλλονται κυρώσεις.» (. 92)
3. «Η ECRI εκφράζει τη λύπη της, καθώς οι αρχές ομολογούν ότι ο Νόμος 927/1979 εξακολουθεί να εφαρμόζεται σπάνια παρόλο που πληροφορίες υποδεικνύουν περιπτώσεις υποκίνησης φυλετικού μίσους στην Ελλάδα.
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν ενημερώσει επιπλέον την ECRI ότι οι παραπάνω περιπτώσεις τέθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου με δική τους πρωτοβουλία. Επομένως, είναι ακόμη απαραίτητες περισσότερες ενέργειες από την πλευρά του Εισαγγελέα για το σκοπό αυτό, καθώς φαίνεται ότι σπάνια υποβάλλει αυτεπαγγέλτως υποθέσεις ενώπιον του δικαστηρίου…

Η ECRI συνιστά έντονα στις ελληνικές αρχές να δράσουν σθεναρά για να διασφαλίσουν την τιμωρία των παραβάσεων του Νόμου 927/1979 ώστε να καταπολεμήσουν κατάλληλα την υποκίνηση φυλετικού μίσους…
Η ECRI συνιστά στις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να διασφαλίζουν την επιβολή του Νόμου 927/1979 κατά δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης που υποκινούν το φυλετικό μίσος…
Η ECRI παροτρύνει τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι ο Νόμος 927/1979 εφαρμόζεται όσον αφορά όλα τα δημόσια πρόσωπα που χρησιμοποιούν ρατσιστικό λόγο.» (παρ. 17-18, 88, 94)


4. «Η ECRI ανησυχεί από το γεγονός ότι αντισημιτικές ενέργειες εξακολουθούν να συμβαίνουν στην Ελλάδα, … περιλαμβανομένης και εκείνης που έγινε πρόσφατα, τον Ιανουάριο 2009, όπου εβραϊκά κοιμητήρια βεβηλώθηκαν στα Ιωάννινα και έγιναν επιθέσεις κατά συναγωγών στο Βόλο και την Κέρκυρα και στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Κέρκυρα. Τον Αύγουστο 2008, μια πλάκα που τιμούσε τη μνήμη του Ολοκαυτώματος βεβηλώθηκε στη Ρόδο από μαθητές που βιντεοσκόπησαν την πράξη τους και την έβαλαν στο διαδίκτυο…
Η ECRI ανησυχεί ωστόσο από αναφορές για πολύ λίγες έρευνες και συλλήψεις μετά από αντισημιτικές ενέργειες και για την ανάγκη περισσότερης δράσης από την πλευρά των αρχών αναφορικά με εκδηλώσεις αντισημιτισμού, παρόλο που οι αντιπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας ενημέρωσαν την ECRI ότι υπάρχει μια τάση προς τη βελτίωση του θέματος αυτού… Οι αντιπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας έχουν επισημάνει ότι η όξυνση της διαμάχης στη Μέση Ανατολή προκαλεί τον αντισημιτισμό σε κάποια ελληνικά μέσα ενημέρωσης και ότι κάποιες εφημερίδες υπερβαίνουν τα όρια ανάμεσα στην πολιτική ανάλυση της κατάστασης και τον αντισημιτισμό.
Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν επιβάλλει αποτελεσματικές κυρώσεις σε εκείνους που δημοσιεύουν αντισημιτικά βιβλία. Ως προς το σημείο αυτό, η ECRI επιθυμεί να επιστήσει την προσοχή των ελληνικών αρχών στην υπ’ αριθμό 9 Σύσταση Γενικής Πολιτικής για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού στην οποία καλεί τα κράτη μέλη να ποινικοποιήσουν, μεταξύ άλλων, τη δημόσια μετάδοση ή διανομή γραπτού, εικονογραφημένου ή άλλου αντισημιτικού υλικού.
Η ECRI συνιστά έντονα στις ελληνικές αρχές να τηρήσουν πιο σθεναρή στάση κατά του αντισημιτισμού σε όλες του τις εκδηλώσεις διασφαλίζοντας τη σύλληψη, τη δίωξη και την καταδίκη εκείνων που διαπράττουν αντισημιτικές ενέργειες.» (παρ 169-171)


Β. Ρατσιστική βία

5. «Από τη δημοσίευση της τρίτης έκθεσης της ECRI, έχουν αναφερθεί κάποιες ενέργειες βίας εναντίον εθνοτικών μειονοτήτων στα μέσα ενημέρωση και από παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών.
Το 2006, οι τελευταίοι ανέφεραν 17 σοβαρά περιστατικά ρατσιστικής βίας κατά μεταναστών και προσφύγων, δύο σε Ρομά και δύο σε μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων. Οι εκθέσεις υποδεικνύουν ότι στις 24 Ιουλίου 2007, ένας Αλβανός ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτους από τρεις Έλληνες στην πόλη του Βόλου. Φαίνεται ότι η υπόθεση λύθηκε, παρόλο που η ECRI δεν έχει καμία πληροφορία για την ποινή που επιβλήθηκε στους υπαίτιους.
Στις 30 Δεκεμβρίου 2007, οκτώ Πακιστανοί μετανάστες δέχτηκαν επίθεση στο σπίτι τους στο Αιγάλεω, προάστιο των Αθηνών, από μια ομάδα οπλισμένων ατόμων, που είχε σαν αποτέλεσμα τη μεταφορά κάποιων από τα θύματα στο νοσοκομείο λόγω σοβαρών τραυματισμών.
Το περιστατικό αυτό, που ήταν σύμφωνα με τις αναφορές το τέταρτο αυτού του τύπου κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2007, οδήγησε σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 2007.
Η ECRI δεν έχει καμία πληροφορία για τα μέτρα που ελήφθησαν κατά των υπόπτων, παρόλο που η αστυνομία δήλωσε ότι διεξήγαγε έρευνα. Πηγές ανέφεραν υψηλά επίπεδα εγκλημάτων μίσους που αναφέρθηκαν από μετανάστες στην Ελλάδα το 2007 με το 16,4 τοις εκατό όσων απάντησαν σε μια έρευνα να δηλώνουν ότι έχουν υπάρξει θύματα τέτοιων εγκλημάτων.

Συμπλοκές με ρατσιστικά κίνητρα ανάμεσα σε Αλβανούς και Έλληνες οπαδούς ποδοσφαίρου συνέβησαν το Μάρτιο 2005 και η ECRI σημειώνει με ενδιαφέρον ότι, μερικοί Έλληνες και Αλβανοί συντάκτες έκαναν έκκληση για ηρεμία και συγκράτηση πριν από το εν λόγω παιχνίδι. Όπως αναλύεται με περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω, αντισημιτικές ενέργειες, όπως βεβήλωση τάφων και βανδαλισμοί κατά μνημείων του Ολοκαυτώματος εξακολουθούν να συμβαίνουν.
Η ECRI επισημαίνει με ανησυχία εκθέσεις συνεχούς βίας από την αστυνομία και φύλαξη συνόρων κατά Ρομά, προσφύγων, ατόμων που ζητούν άσυλο και μεταναστών. Υπάρχουν επίσης καταγγελίες σχετικά με θεωρούμενη αδράνεια της αστυνομίας σε εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο και προκατάληψη κατά των μεταναστών.» (παρ. 82)


6. «Η ECRI παροτρύνει τις ελληνικές αρχές να διεξάγουν αποτελεσματικές έρευνες για ισχυριζόμενες υποθέσεις φυλετικών διακρίσεων ή κακής συμπεριφοράς με ρατσιστικά κίνητρα από την αστυνομία και να διασφαλίσουν όπως πρέπει ότι οι δράστες αυτών των ενεργειών τιμωρούνται κατάλληλα. Η ECRI συνιστά έντονα στις ελληνικές αρχές να προβλέψουν για τη δημιουργία οργάνου, ανεξάρτητου από τις αστυνομικές και διωκτικές αρχές, στο οποίο θα ανατεθεί η έρευνα των ισχυριζόμενων υποθέσεων φυλετικών διακρίσεων και κακής συμπεριφοράς με ρατσιστικά κίνητρα από την αστυνομία.» (παρ. 178-179)

Γ. Ρομά

7. «Η ECRI σημειώνει με ανησυχία ότι οι Ρομά παραμένουν σε πολύ μειονεκτική θέση αναφορικά με την εκπαίδευση. Υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις σχολείων που αρνούνται να εγγράψουν παιδιά Ρομά για να φοιτήσουν, σε κάποιες περιπτώσεις εξαιτίας της πίεσης από γονείς που δεν είναι Ρομά.
Η ECRI ανησυχεί ιδιαίτερα από το γεγονός ότι υπάρχουν επίσης περιπτώσεις παιδιών Ρομά που διαχωρίζονται από τα άλλα παιδιά στο ίδιο σχολείο ή κοντινή περιοχή.
Σε μια περίπτωση (Υπόθεση Σαμπάνης και λοιποί κατά Ελλάδος - Προσφυγή αρ. 32526/05 [σημ. υποβλήθηκε από το ΕΠΣΕ]) Απόφαση 5 Ιουνίου 2008), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θεώρησε ότι η Ελλάδα παραβίασε το Άρθρο 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (απαγόρευση των διακρίσεων για την άσκηση των δικαιωμάτων που περιέχονται στη Σύμβαση) σε συνδυασμό με το Άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου 1 (δικαίωμα στην εκπαίδευση)…
Η ECRI προτρέπει τις ελληνικές αρχές να ενισχύσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των παιδιών Ρομά στην εκπαίδευση περιλαμβανομένου του αποκλεισμού, των διακρίσεων και της μειωμένης απόδοσης, μεταξύ άλλων, σε πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα αυτό.» (παρ. 53, 56)


8. «Η ECRI παρατήρησε σε μια επιτόπου επίσκεψη σε καταυλισμούς Ρομά στον Ασπρόπυργο και τα Σπάτα κοντά στην Αθήνα, ότι οι συνθήκες διαβίωσης κάποιων Ρομά εξακολουθούν να είναι απαράδεκτα κατώτερες των διεθνών προτύπων.
Η ECRI… ανησυχεί για το ότι όπως παρατηρήθηκε στον Ασπρόπυργο και τα Σπάτα, κάποιοι καταυλισμοί Ρομά είναι απολύτως απομονωμένοι από τον υπόλοιπο πληθυσμό, χωρίς τρεχούμενο νερό ή ηλεκτρικό και χωρίς αποχετευτικό σύστημα ή πρόσβαση σε δημόσια συγκοινωνία.
Οι καταυλισμοί αυτοί δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι και δεν υπάρχουν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι που να οδηγούν σε αυτούς και οι κάτοικοί τους ζουν σε αυτοσχέδια ή προκατασκευασμένα σπίτια, χωρίς θέρμανση το χειμώνα και στέγες που στάζουν σε ορισμένες περιπτώσεις, αφήνοντας έτσι τα ευπαθή άτομα όπως παιδιά, εγκύους και τους ηλικιωμένους ιδιαίτερα εκτεθειμένους σε ασθένειες.
Οι Ρομά που ζουν στους καταυλισμούς αυτούς αντιμετωπίζουν επίσης στην καλύτερη περίπτωση αδιαφορία και στη χειρότερη εχθρικότητα (όπως παρατηρήθηκε στον Ασπρόπυργο) από την πλευρά κάποιων από τις τοπικές αρχές και όσων δεν είναι Ρομά…
Εν όψει της σοβαρότητας των προβλημάτων που αντιμετωπίζονται στον καταυλισμό του Ασπροπύργου, είναι απαραίτητη η βοήθεια από την κυβέρνηση για τη μεταστέγαση των Ρομά που παραμένουν εκεί… Όσον αφορά στο σχέδιο στεγαστικών δανείων, παρόλο που οι αρχές έχουν υποδείξει ότι αξιολογείται, οι εκθέσεις [σημ. των ΕΟΔΜ-ΕΠΣΕ] δείχνουν ότι μπορεί να έχουν υπάρξει παρατυπίες στην εφαρμογή του σχεδίου αυτού, όπως δάνεια που δεν παρέχονται στους προοριζόμενους δικαιούχους τους.
Η ECRI ελπίζει έτσι ότι όλοι οι ισχυρισμοί θα ερευνηθούν δεόντως και θα επιβληθούν κυρώσεις εάν αποδειχτούν βάσιμοι.» (παρ. 70-71)


9. «Η ECRI συνιστά έντομα τη δημιουργία περισσότερων συστηματικών και μακροπρόθεσμων μηχανισμών για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της εφαρμογής του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης [σημ. για τους Ρομά] ώστε να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα και να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές. Η ECRI συνιστά οι αντιπρόσωποι των Ρομά να εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία.» (παρ. 99)

10. «Η ECRI σημειώνει με ανησυχία ότι, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι Ρομά συνεχίζουν να υποφέρουν από διακρίσεις και κοινωνικό αποκλεισμό σε διάφορους τομείς όπως η παιδεία, η στέγαση και η απασχόληση από μέλη της πλειοψηφίας καθώς και δημόσιους λειτουργούς, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις αστυνομικής βίας κατά των Ρομά.
Η ECRI σημειώνει αναφορικά με αυτό ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καταδικάσει την Ελλάδα για παράβαση, μεταξύ άλλων, των Άρθρων 14 και 2 (απαγόρευση των διακρίσεων και δικαίωμα στη ζωή, αντίστοιχα) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για ωμότητα της αστυνομίας, αποτυχία διεξαγωγής αποτελεσματικών ερευνών ή έρευνας του ρατσιστικού κινήτρου εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά των Ρομά (Βλ. Πετροπούλου-Τσακίρη κατά Ελλάδος, Προσφυγή Αρ. 44803/04, Απόφαση 6 Δεκεμβρίου 2007 - Καραγιαννόπουλος κατά Ελλάδος, Προσφυγή Αρ. 27850/03, Απόφαση 21 Ιουνίου 2007 - Μπέκος και Κουτρόπουλος κατά Ελλάδος, Προσφυγή Αρ. 15250/02, Απόφαση 13 Δεκεμβρίου 2005 [σημ. και οι τρεις υποβλήθηκαν από το ΕΠΣΕ]).
Η ECRI έχει λάβει επίσης αναφορές από Ρομά που δεν αντιμετωπίστηκαν ισότιμα από το δικαστικό σύστημα, με περιπτώσεις που ήταν εναντίον των μελών αυτής της ομάδας να ερευνώνται άμεσα ενώ εκείνες στις οποίες οι Ρομά είναι οι ενάγοντες να χρειάζονται συνήθως περισσότερο χρόνο για να επιλυθούν ή/και να έχουν αποτελέσματα που δεν σέβονται πάντα απόλυτα τα δικαιώματα του ενάγοντα Ρομά. Η ECRI δεν γνωρίζει τα μέτρα που ελήφθησαν για την αύξηση της ενημέρωσης ανάμεσα στους δημοσίους υπαλλήλους σχετικά με την απαγόρευση των διακρίσεων, αλλά αυτό φαίνεται απαραίτητο, ακόμη και σε τοπικό επίπεδο, όπου η ECRI έχει επισημάνει στα Σπάτα και τον Ασπρόπυργο ότι οι Ρομά που ζουν σε καταυλισμούς δεν ωφελούνται από την απαιτούμενη προσοχή των τοπικών κοινωνικών υπηρεσιών. Η ECRI συνιστά στις ελληνικές αρχές να λάβουν δυναμικά μέτρα για την καταπολέμηση των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν οι Ρομά σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένου και του συστήματος δικαίου. Έτσι, συνιστά και πάλι την αύξηση της ενημέρωσης για τους δημοσίους υπαλλήλους σχετικά με την απαγόρευση των διακρίσεων, καθώς και για τη νομοθεσία σχετικά με το θέμα αυτό.
Η ECRI συνιστά επίσης κάθε ισχυρισμός διάκρισης που αναφέρεται από Ρομά να ερευνάται άμεσα και να επιβάλλονται οι κατάλληλες κυρώσεις στις περιπτώσεις που οι ισχυρισμοί αποδεικνύονται βάσιμοι.» (παρ. 101-102)


Δ. Εθνικές μειονότητες

11. «Η ECRI ενθαρρύνει τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τα μέτρα που έχουν λάβει ως τώρα για να βελτιώσουν την κατάσταση της μουσουλμανικής μειονότητας της δυτικής Θράκης στον τομέα της εκπαίδευσης.
Συνιστά να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση των δύο άλλων στοιχείων της μουσουλμανικής μειονότητας, τους Ρομά και τους Πομάκους, στην περιοχή αυτή.
Η ECRI συνιστά στις ελληνικές αρχές να ανοίξουν διάλογο με τους αντιπροσώπους όλων των μουσουλμάνων της δυτικής Θράκης για να βρεθεί κοινό έδαφος για την επίλυση των θεμάτων που απομένουν στην παιδεία, δηλαδή την ποιότητα της κατάρτισης των δασκάλων και τη δημιουργία δίγλωσσων νηπιαγωγείων». (παρ. 62-63)


12. «Η κατάσταση της αναγνώρισης του δικαιώματος της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι αναφορικά με κάποιες ομάδες που ζουν στην Ελλάδα (Μακεδόνες [Μια ομάδα – ξεχωριστή από την πλειοψηφία – στην ελληνική διοικητική περιοχή της Μακεδονίας. Η ECRI θυμίζει ότι οι εθνικά Έλληνες που αποτελούν την πλειοψηφία στην παραπάνω ελληνική διοικητική περιοχή αποκαλούνται επίσης Μακεδόνες] και Τούρκους [Οι πολίτες τουρκικής εθνοτικής καταγωγής (Τουρκογενείς – [σημ. στο πρωτότυπο ο όρος είναι ethnic Turks]) είναι μια από τις ομάδες που αποτελούν τη μουσουλμανική μειονότητα της δυτικής Θράκης που περιλαμβάνει επίσης τους Ρομά και τους Πομάκους]) παραμένει.

Για το σκοπό αυτό, από την τρίτη έκθεση της ECRI, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε τρεις αποφάσεις κατά της Ελλάδας για παραβίαση του Άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι) αναφορικά με μέλη της κοινότητας ατόμων εθνοτικής τουρκικής καταγωγής [σημ. στο πρωτότυπο ο όρος είναι ethnic Turk community] (Τουρκική Ένωση Ξάνθης και άλλοι κατά Ελλάδος, Προσφυγή Αρ. 26698/05, Απόφαση 27 Μαρτίου 2008, Εμίν και άλλοι κατά Ελλάδος, Προσφυγή Αρ. 34144/05, Απόφαση 27 Μαρτίου 2008 και Bekir-Ousta και άλλοι κατά Ελλάδος, Προσφυγή Αρ. 35151/05, Απόφαση 1 Οκτωβρίου 2007).

Αναφορικά με τα άτομα Μακεδονικής εθνικής ταυτότητας [σημ. στο πρωτότυπο ο όρος είναι ethnic Macedonians] και την απόφαση της υπόθεσης Σιδηρόπουλος και λοιποί κατά Ελλάδος που αναφέρθηκε στην τρίτη της έκθεση (ECtHR, 57/1997/841/8107, 10 July 1998), η ECRI ενημερώθηκε ότι το ζήτημα της αναγνώρισης του εν λόγω σωματίου (Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού) εκκρεμεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου καθώς δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί.

Φαίνεται ακόμη ότι ούτε τα σωματεία εθνοτικής τουρκικής καταγωγής [σημ. στο πρωτότυπο ο όρος είναι ethnic Turkish organizations], που αποτελούσαν το θέμα των παραπάνω αποφάσεων, έχουν αναγνωριστεί ακόμη.
Η ECRI επιθυμεί για το σκοπό αυτό να επιστήσει την προσοχή των ελληνικών αρχών τη διαπίστωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι οι σύλλογοι που αναζητούν εθνική ταυτότητα ήταν επίσης σημαντικοί για τη σωστή λειτουργία της δημοκρατίας.
Θεωρείται ότι ο πλουραλισμός βασίστηκε επίσης στη γνήσια αναγνώριση και το σεβασμό για τη διαφορετικότητα και τις δυναμικές των πολιτιστικών παραδόσεων, των εθνοτικών και πολιτισμικών ταυτοτήτων και των θρησκευτικών πεποιθήσεων
(Βλ. Ενωμένη Μακεδονική Ένωση Ilinden και άλλοι κατά Βουλγαρίας, Προσφυγή Αρ. 59491/00, Απόφαση 19 Ιανουαρίου 2006, παραγρ. 58.).
Η ECRI σημειώνει ότι θα πρέπει να υπάρξει ακόμη πρόοδος για την αναγνώριση του δικαιώματος των μελών των μειονοτικών ομάδων για ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και επίσης για την ελευθερία της έκφρασης.» (παρ. 112-113)


13. «Οι παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών και οι αντιπρόσωποι της μακεδονικής κοινότητας έχουν υποδείξει στην ECRI ότι η εφαρμογή συμβιβαστικών μέτρων που ελήφθησαν για εκείνους που διέφυγαν στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο αναφορικά με την αποκατάσταση της ιθαγένειάς τους και την επιστροφή της περιουσίας τους που είχε κατασχεθεί, εξακολουθεί να ισχύει μόνο για τους αυτόχθονες Έλληνες (Με Υπουργική Απόφαση Αρ. 106841 του 1982 και το Νόμο 1540 του 1985).

Αντιπρόσωποι της Μακεδονικής κοινότητας έχουν εκφράσει ακόμη τα αισθήματα διάκρισης, μεταξύ άλλων, αναφορικά με τη χρήση των ονομάτων τους στη δική τους γλώσσα και την αδυναμία να παραπεμφθούν στο δικαστήριο υποθέσεις ομιλιών μίσους στα μέσα ενημέρωσης κατά των Μακεδόνων.
Αντιπρόσωποι της τουρκικής κοινότητας της δυτικής Θράκης έχουν επίσης δηλώσει ότι η αναγνώριση της ταυτότητάς τους είναι ανάμεσα στα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν μαζί με την παιδεία και το δικαίωμα για θρησκευτική ελευθερία, ποτ έχουν συζητηθεί σε άλλα σημεία αυτής της έκθεσης.

Η ECRI συνιστά έντονα στις ελληνικές αρχές να λάβουν μέτρα για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των μελών διαφορετικών ομάδων που ζουν στην Ελλάδα, περιλαμβανομένης και της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι, σε πλήρη συμμόρφωση με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ECRI συνιστά ξανά στις ελληνικές αρχές να κάνουν ενέργειες για την εφαρμογή, με τρόπο που δεν θα προωθεί τις διακρίσεις, των συμβιβαστικών μέτρων που λαμβάνονται για όλους εκείνους που διέφυγαν στον εμφύλιο πόλεμο.

Η ECRI συνιστά στις ελληνικές αρχές να ερευνήσουν τους ισχυρισμούς για διακρίσεις κατά μελών της μακεδονικής και της τουρκικής κοινότητας και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να τις αντιμετωπίσουν, περιλαμβανομένης και της διασφάλισης της εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας όπου είναι απαραίτητο.

Η ECRI συνιστά επίσης έντονα στις ελληνικές αρχές να κάνουν ενέργειες για την αναγνώριση του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού των ομάδων αυτών.» (παρ. 114-117)


14. «Στην τρίτη της έκθεση, η ECRI συνέστησε έντονα στις ελληνικές αρχές να ανοίξουν διάλογο με τους εκπροσώπους των Μακεδόνων, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στις εντάσεις που σημειώνονται μεταξύ αυτής της ομάδας και των αρχών, καθώς και μεταξύ της ομάδας και του γενικότερου πληθυσμού, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί η συνύπαρξη με αμοιβαίο σεβασμό προς το συμφέρον όλων.

Αντιπρόσωποι της μακεδονικής κοινότητας έχουν αναφέρει ότι οι προσπάθειές τους για συμμετοχή σε διάλογο με τις ελληνικές αρχές, για ζητήματα όπως η γλώσσα και η χρήση της μακεδονικής γλώσσας στην τηλεόραση δεν έχουν αποδώσει.

Η ECRI ελπίζει έτσι ότι οι αρχές θα συμμετέχουν σε έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο με τους αντιπροσώπους της μακεδονικής κοινότητας για ζητήματα που απασχολούν τα μέλη αυτής της ομάδας.
Η ECRI συνιστά ξανά στις ελληνικές αρχές να ορίσουν ένα διάλογο με τους αντιπροσώπους των Μακεδόνων για να βρεθεί μια λύση στα ζητήματα που επηρεάζουν τα μέλη αυτής της ομάδας.» (παρ. 118-120)


15. «Η ECRI συνιστά στις ελληνικές αρχές να ανοίξουν διάλογο με τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της δυτικής Θράκης για να βρεθεί μια λύση για τα ζητήματα του διορισμού των Μουφτήδων καθώς και για το ζήτημα του διορισμού των Ιμάμηδων.
Η ECRI συνιστά έντονα στις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις ληφθούν για τα θέματα αυτά να είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η ECRI συνιστά στις ελληνικές αρχές να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν την εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά τα ιδιωτικά φιλανθρωπικά ιδρύματα (αβκούφια), περιλαμβανομένων και των διατάξεων που αφορούν την εκλογή των διοικητικών τους επιτροπών.
Η ECRI συνιστά επίσης στις αρχές να βρουν μια λύση, σε συνεργασία με τους αντιπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας της δυτικής Θράκης, στο θέμα του ύψους των μιναρέδων. (παρ 125-126)


16. «Η ECRI έχει λάβει αντικρουόμενες εκθέσεις από τις ελληνικές αρχές και κάποιους αντιπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας της δυτικής Θράκης για την ταυτότητα των Ρομά και των Πομάκων της περιοχής.
Από τη μια πλευρά, οι αρχές υπέδειξαν ότι η ταυτότητα των Ρομά και των Πομάκων δεν αναγνωρίζεται πάντα από την πλειοψηφία των πολιτών με εθνοτική τουρκική καταγωγή στην περιοχή και ότι αυτοί είναι κάποιες φορές τα θύματα των διακρίσεων από την πλευρά τους.
Από την άλλη πλευρά, κάποιοι αντιπρόσωποι της μουσουλμανικής μειονότητας της δυτικής Θράκης το αντικρούουν.
Για το ζήτημα αυτό, η ECRI επιθυμεί να υπενθυμίσει ότι η αρχή για εθελοντικό αυτοπροσδιορισμό θα πρέπει να επιβληθεί για όλους και να ληφθούν μέτρα για τη διασφάλιση του σεβασμού για την ταυτότητα όλων των ομάδων που ζουν στη δυτική Θράκη.» (παρ. 127)


Ε. Θρησκευτικές μειονότητες

17. «Ο προσηλυτισμός δεν έχει ακόμη αποποινικοποιηθεί και οι εκθέσεις υποδεικνύουν ότι αυτό έχει οδηγήσει στον κατατρεγμό κάποιων Μαρτύρων του Ιεχωβά…
Στον τομέα της παιδείας, η ECRI επισημαίνει με ανησυχία εκθέσεις σύμφωνα με τις οποίες κάποια σχολικά βιβλία εξακολουθούν να περιέχουν αρνητικές αναφορές στον Καθολικισμό, τον Ιουδαϊσμό και την αρχαία πολυθεϊστική ελληνική παράδοση…
Η ECRI δεν γνωρίζει για κάποια μακροπρόθεσμα και ευρύτερα μέτρα που ελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές για να αυξήσουν την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ανεξιθρησκία… φαίνεται ότι η κυριαρχία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία εξακολουθεί να έχει δυνατή επιρροή στην ελληνική δημόσια ζωή, επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα μέλη των θρησκευτικών μειονοτικών ομάδων, καθώς μερικές φορές αντιμετωπίζουν διακρίσεις και προκατάληψη σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένης της απασχόλησης σε κάποιους φορείς του δημόσιου τομέα.
Από την άποψη αυτή, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θεώρησε ότι η Ελλάδα παραβιάζει, μεταξύ άλλων, το Άρθρο 9 (ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην περίπτωση που κατατέθηκε από κάποιο δικηγόρο ο οποίος υποχρεώθηκε να δηλώσει δημόσια ότι δεν ήταν Χριστιανός Ορθόδοξος πριν κάνει μια υπεύθυνη δήλωση (Αλεξανδρίδης κατά Ελλάδος, Προσφυγή Αρ. 19516/06, Απόφαση 21 Φεβρουαρίου 2008. [σημ. υποβλήθηκε από το ΕΠΣΕ]).
H ECRI ενημερώθηκε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν υποσχεθεί κάποια έκταση για την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, αλλά ότι η διοικητική διαδικασία για το σκοπό αυτό δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Οι μουσουλμάνοι αντιπρόσωποι στην Αθήνα έχουν ενημερώσει την ECRI για την ανάγκη του μουσουλμανικού αυτού τεμένους καθώς προς το παρόν προσεύχονται σε διάφορα μέρη όπως ιδιωτικά διαμερίσματα. Η ECRI επομένως εκφράζει τη λύπη της που δεν υπάρχουν νέες εξελίξεις για το θέμα αυτό ύστερα από την τρίτη της έκθεση και ελπίζει ότι το ζήτημα θα επιλυθεί το συντομότερο δυνατό. Η ECRI επισημαίνει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μουσουλμανικοί χώροι ταφής και σχετικών θρησκευτικών δραστηριοτήτων δεν διατίθενται στην Αθήνα...
Η ECRI συνιστά και πάλι να αποποινικοποιηθεί ο προσηλυτισμός. Συνιστά επίσης στις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να αφαιρούν τις αρνητικές αναφορές σε διάφορες θρησκείες από τα σχολικά βιβλία… Η ECRI συνιστά στις ελληνικές αρχές να εξαλείψουν τα διοικητικά και άλλα εμπόδια για την κατασκευή ενός μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα.» (παρ 104-105, 107-108, 110)


ΣΤ. Μετανάσ
τες και αιτούντες άσυλο

18. «Η ECRI σημειώνει με ανησυχία πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, παρά τη ραγδαία αύξηση συμμετοχής από παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς στο σχολείο, το ποσοστό εγκατάλειψης του σχολείου είναι δυσανάλογα υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο και ότι έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις αποκλεισμού και διακρίσεων. Επιπλέον, οι φοιτητές των πανεπιστημίων που δεν είναι Έλληνες ή Ευρωπαίοι, οι οποίοι είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή έζησαν εκεί το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους και πήραν απολυτήριο λυκείου στη χώρα αυτή, δεν δικαιούνται τα ίδια φοιτητικά προνόμια, περιλαμβανομένων και προνομίων στέγασης όπως οι Έλληνες ή Ευρωπαίοι υπήκοοι.» (παρ. 66).

19. «Όσον αφορά τους μετανάστες, το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων είναι υποχρεωμένο από το νόμο να αρνείται ιατρική φροντίδα σε παράνομους μετανάστες εκτός από έκτακτα περιστατικά και ανήλικα παιδιά. Παρόλο που οι εκθέσεις έδειξαν ότι στην πράξη, ο νόμος αυτός δεν εφαρμόζεται γενικά από το ιατρικό προσωπικό, η ECRI θεωρεί ότι οι αρχές θα πρέπει να προβλέψουν να ανακαλέσουν τη διάταξη αυτή για να αποφύγουν πρακτικές διακρίσεων, όπως ζητήθηκε επίσης από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.» (παρ. 77)

20. «Η ECRI συνιστά στις ελληνικές αρχές να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των κενών που απομένουν στη διαδικασία ασύλου, περιλαμβανομένης της βελτίωσης των υπηρεσιών διερμηνείας και νομικών συμβουλών για τους αιτούντες άσυλο.
Η ECRI συνιστά επίσης τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα κράτησης για αιτούντες άσυλο.
Η ECRI επιθυμεί να υπενθυμίσει για το σκοπό αυτό, ότι η κράτηση των αιτούντων άσυλο θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως τελευταία λύση, όταν δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες επιλογές…
Η ECRI έχει ενημερωθεί ότι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις δεν έχουν πρόσβαση σε περιοχές μεταφοράς για τους αιτούντες άσυλο αν δεν είναι υποχρεωτικό για να εκπροσωπήσουν κάποιον. Έχει επίσης επισημανθεί στην ECRI ότι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις δεν λαμβάνονται υπόψη από τις αρχές με τον τρόπο που θα έπρεπε. Η πρόσβαση στα κέντρα κράτησης των αιτούντων άσυλο παραμένει ακόμη στην κρίση της τοπικής αστυνομικής διεύθυνσης λόγω έλλειψης κεντρικού συστήματος για τη διαχείρισή τους.» (παρ. 133, 136)


21. «Η ECRI προτρέπει τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε διαρθρωτικά προβλήματα εντός της διοίκησης που εξακολουθούν να καθυστερούν τη διαδικασία για την έκδοση και την ανανέωση των αδειών παραμονής και να διαχωρίσουν αυτό το θέμα από την απαίτηση των ενσήμων.
Η ECRI συνιστά στις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι απαιτήσεις για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού πριν από την απόκτηση μακροχρόνιας άδειας παραμονής συνοδεύονται από κατάλληλες δομές που περιλαμβάνουν δωρεάν μαθήματα προσαρμοσμένα κατά το δυνατό περισσότερο στις ανάγκες των αιτούντων, την ικανότητα παρακολούθησης και την επάρκεια προσόντων.
Η ECRI συνιστά στις ελληνικές αρχές να μειώσουν τα έξοδα για την έκδοση των αδειών παραμονής. Η ECRI συνιστά στις ελληνικές αρχές να εργαστούν σε συνεργασία με τις ομάδες μεταναστών, μεταξύ άλλων, και το Συνήγορο του Πολίτη για να επιλύσουν όλα αυτά τα προβλήματα.» (παρ. 142-144)


22. «Η ECRI παροτρύνει τις ελληνικές αρχές να επανεξετάσουν την κατάσταση των μεταναστών αναφορικά με τα κριτήρια νομιμοποίησης της κατάστασής τους και να πραγματοποιήσουν μια σημαντική ανανέωση της τρέχουσας νομοθεσίας και πρακτικής στον τομέα αυτό.
Η ECRI συνιστά έντονα στις ελληνικές αρχές να λάβουν μέτρα για να παρέχουν εκπαίδευση για τη σχετική νομοθεσία σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που συναλλάσσονται με μετανάστες. Η ECRI συνιστά επίσης είτε να τους παρέχονται μαθήματα Αγγλικών ή υπηρεσίες διερμηνείας όταν ασχολούνται με απορίες των μεταναστών.
Η ECRI συνιστά να ληφθούν μέτρα για να παρέχονται στους μετανάστες οι κατάλληλες πληροφορίες στις βασικές γλώσσες που μιλούν εκείνοι...
Η ECRI ενθαρρύνει τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τα μέτρα που έχουν λάβει από την τρίτη της αναφορά για την ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Συνιστά έντονα να διαμορφωθεί μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ένταξης χρηματοδοτούμενη από το κράτος σε συνεργασία με τους αντιπροσώπους των μεταναστών για τη βελτίωση της κατάστασης στον τομέα αυτό αναφορικά με τους κατοίκους μακροχρόνιου διαστήματος και τους μετανάστες δεύτερης γενιάς.
Η ECRI παροτρύνει τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι παρέχονται πιστοποιητικά γέννησης σε όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από την ιθαγένεια των γονιών τους και να προβλέψουν για μακροχρόνια παραμονή ή ιθαγένεια για τους μετανάστες δεύτερης γενιάς…
Η ECRI συνιστά στις ελληνικές αρχές να προβλέψουν για το δικαίωμα κατοίκων μακροχρόνιας διαμονής και μεταναστών δεύτερης γενιάς να συμμετέχουν στο δημόσιο βίο σε τοπικό επίπεδο όπως προβλέπεται στη Σύμβαση για την Συμμετοχή των Αλλοδαπών στον Δημόσιο Βίο σε Τοπικό Επίπεδο.» (παρ. 149-150, 154-155, 158)


23. «Η ECRI παροτρύνει τις ελληνικές αρχές να καθιερώσουν δομές για να αντιμετωπίσουν τους παράνομους μετανάστες μετά την απελευθέρωση από την κράτηση όπως διαμονή, νομική βοήθεια και κοινωνικές υπηρεσίες.
Η ECRI συνιστά τη δημιουργία μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την αντιμετώπιση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης με τους απαραίτητους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους και την κατάρτιση του προσωπικού που συναλλάσσεται μαζί τους για να διασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός στα διεθνή, ευρωπαϊκά και ελληνικά πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η ECRI συνιστά στις ελληνικές αρχές να λάβουν μέτρα για την παροχή ελεύθερης πρόσβασης από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στους μετανάστες που τοποθετούνται σε κέντρα κράτησης και να καθιερωθεί ένα πιο επίσημο σύστημα για το σκοπό αυτό…
Η ECRI παροτρύνει τις ελληνικές αρχές να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή για την κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων αντιμετωπίζοντας τα νομικά και διαρθρωτικά προβλήματα που αφορούν την κατάστασή τους, περιλαμβανομένης και της τροποποίησης του νόμου για να τους δώσουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν αμέσως σε ιδρύματα φροντίδας.» (παρ. 163-164, 166)



Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Συστάσεις ΟΗΕ σε Ελλάδα για Ανθρώπινα Δικαιώματα


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ)

31 Αυγούστου 2009


Συστάσεις ΟΗΕ σε Ελλάδα για μειονότητες, Ρομά, ρατσιστικές οργανώσεις
και ΜΜΕ, και αιτούντες άσυλο


Οι συνεργαζόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) και Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) με ικανοποίηση πληροφορήθηκαν τις «Καταληκτικές παρατηρήσεις της Επιτροπής για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων για την Ελλάδα» που δημοσιοποιήθηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων στις 28 Αυγούστου 2009. Στη συνέχεια παρουσιάζουν με σχόλιά τους τις παρατηρήσεις αυτές και δημοσιεύουν σε δική τους μετάφραση τη σχετική περίληψη της Υπηρεσίας Τύπου του ΟΗΕ –που αναφέρεται σε πολλά αλλά όχι όλα τα σημεία των Παρατηρήσεων της Επιτροπής- καθώς και τα κείμενα των Καταληκτικών Παρατηρήσεων της Επιτροπής για την Ελλάδα, τόσο του 2009 όσο και του 2001 (για σύγκριση). Υπενθυμίζεται πως η Επιτροπή ενημερώθηκε από τις ΜΚΟ ΕΟΔΜ, ΕΠΣΕ, Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης και Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).

Σχολιασμένη παρουσίαση των καταληκτικών παρατηρήσεων

α. Επείγουσες συστάσεις

Η Επιτροπή επέλεξε μια θεματική για την οποία η Ελλάδα οφείλει να υποβάλει πληροφορίες μέσα σε ένα χρόνο (παράγραφος 26). Αφορά την κακομεταχείριση αιτούντων άσυλο και παράνομων μεταναστών συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων, καθώς και ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες όπως οι Ρομά (παράγραφοι 12 και 13). Η Ελλάδα πρέπει να λάβει μέτρα για την ανθρώπινη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο και τον περιορισμό στο ελάχιστο της περιόδου κράτησής τους ιδιαίτερα για τους ανηλίκους. Πρέπει επίσης να πάρει μέτρα για την καταπολέμηση της κατάχρησης εξουσίας, την αποτροπή της κακομεταχείρισης, την αποτελεσματική ποινική τιμωρία των υπευθύνων και την ένταξη Ρομά στην αστυνομία.

ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ σημειώνουν πως το θέμα της κακομεταχείρισης αιτούντων άσυλο και παράνομων μεταναστών συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων δεν ήταν στη θεματική που είχε αποστείλει η Επιτροπή στην Ελλάδα. Όμως, μετά την έκκληση των δύο ΜΚΟ και την ενημέρωση της Επιτροπής από αυτές και κυρίως από το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων που προσκλήθηκε από ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ να συμμετάσχει στην ενημέρωση, η Επιτροπή ενέταξε το θέμα αυτό στην εξέταση της Ελλάδας και δεν πείστηκε από τις διαβεβαιώσεις της χώρας πως δεν υπάρχει πρόβλημα κακομεταχείρισης. Σε ότι δε αφορά την αστυνομική βία κατά Ρομά, ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ είχαν θέσει υπόψη της Επιτροπής σειρά σχετικών καταδικαστικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη μη ικανοποιητική συμμόρφωση της Ελλάδας με αυτές, όπως προκύπτει από τα κείμενα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Επίσης, η Επιτροπή είχε τεκμηριωμένη έκθεση των ΜΚΟ για τη γενικευμένη αρνησιδικία για τους Ρομά στην Ελλάδα. Οι διαβεβαιώσεις της χώρας πως κάθε καταγγελία ερευνάται αποτελεσματικά και αν επιβεβαιωθεί επιβάλλονται κυρώσεις και πως δεν υπάρχει γενικό πρόβλημα αλλά μεμονωμένα περιστατικά δεν έπεισαν την Επιτροπή.

β. Ιδιαίτερα σημαντικές συστάσεις

Η Επιτροπή επέλεξε μια δεύτερη θεματική την οποία τόνισε πως θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική και για την οποία η Ελλάδα οφείλει να υποβάλει αναλυτικές πληροφορίες στην επόμενη περιοδική έκθεση που πρέπει να υποβληθεί σε τέσσερα χρόνια (παράγραφος 27). Αφορά την αναποτελεσματική εφαρμογή των νόμων για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων (Ν. 3304/2005) και ιδίως για την ποινική δίωξη και τιμωρία των εγκλημάτων με ρατσιστικό κίνητρο (Ν. 927/79) (παράγραφοι 10, 11 και 18). Η Ελλάδα καλείται να διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή των νόμων, την ποινική τιμωρία των υπευθύνων για εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο και την αποζημίωση των θυμάτων. Στη δε επόμενη έκθεση η χώρα πρέπει να παρουσιάσει αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για το χειρισμό των υποθέσεων του Ν. 927/79. Ειδικότερα δε, η Επιτροπή κάλεσε τη χώρα να διασφαλίσει την τιμωρία οργανώσεων και ΜΜΕ υπεύθυνων για τη διάδοση ρατσιστικών στερεότυπων και μισαλλόδοξων ρατσιστικών σχολίων και την απαγόρευση της λειτουργίας νεοναζιστικών ομάδων. Τέλος, η Επιτροπή πρότεινε να αναλάβει όλες τις υποθέσεις του Ν. 3304/2005 ο Συνήγορος του Πολίτη καθώς είναι η μόνο ανεξάρτητη αρχή.

Η απόπειρα της Ελλάδας να πείσει την Επιτροπή πως στην Ελλάδα υπάρχουν μεμονωμένα φαινόμενα ρατσισμού και δεν υπάρχουν οργανώσεις που προωθούν το ρατσισμό ούτε νεοναζιστικές οργανώσεις έπεσε στο κενό.
Η έκθεση ΕΟΔΜ-ΕΠΣΕ περιείχε αναλυτικά τεκμηριωμένα στοιχεία (με φωτογραφίες) για τη δράση του ΛΑΟΣ και της Χρυσής Αυγής, καθώς και δημοσιεύματα ΜΜΕ (κυρίως των «Ελεύθερου Κόσμου» και «Άλφα Ένα») που προφανώς η Επιτροπή έκρινε επαρκή για να εκφράσει τη σχετική ανησυχία της. Επίσης, η έκθεση περιείχε ανάλυση των δικαστικών αποφάσεων στις υποθέσεις του Ν. 927/79 τονίζοντας πως σε μόνο μία από τις περίπου 50 υποθέσεις υπήρξε καταδίκη που επιβεβαιώθηκε και στην κατ’ έφεση δίκη ενώ τα εφετεία απέβαλαν την πολιτική αγωγή (στερώντας από τα θύματα το καθεστώς του διαδίκου και την αποζημίωση). Επιπρόσθετα, υπήρχε ανάλυση της αρχικής καταδίκης και της κατ’ έφεση αθώωσης του Κώστα Πλεύρη, της αρχικής απόρριψης του αιτήματος των μηνυτών για αναίρεση και, μετά την υποβολή σχετικού ερωτήματος από την Επιτροπή του ΟΗΕ στην Ελλάδα, της υποβολής έκθεσης αναίρεσης για τους ίδιους νομικούς λόγους που είχε αρχικά απορριφθεί το αίτημα. Αναφέρονταν δε βασικές σκέψεις της έκθεσης αναίρεσης: «έλλειψη ειδικής αιτιολογίας που απαιτεί το Σύνταγµα» και «ευθεία εσφαλµένη εφαρµογή των διατάξεων του Ν.927/1979» ενώ είναι «άνευ ετέρου αυταπόδεικτο το γεγονός ότι τούτος εκ προθέσεως εξέφρασε δηµόσια απόψεις ικανές να προκαλέσουν διακρίσεις, µίσος και βία εις βάρος των Εβραίων και προσέβαλε πρόσωπα και οµάδα προσώπων λόγω της εθνοτικής τους καταγωγής». Η Ελλάδα χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη την έκθεση αναίρεσης που θα επιτρέψει στον Άρειο Πάγο να διασφαλίσει τη σταθερή και ομοιόμορφη ερμηνεία του νόμου». Η χώρα, τέλος, παραδέχθηκε πως είναι ανεπαρκής η εφαρμογή του Ν. 3304/2005 παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία για τις ελάχιστες μέχρι τώρα υποθέσεις, σχεδόν όλες μετά από αναφορές στο Συνήγορο του Πολίτη.


γ. Συστάσεις για τις μειονότητες

Η Επιτροπή σημείωσε την ελληνική θέση για την ύπαρξη μιας και μόνης μουσουλμανικής μειονότητας, αλλά, διαφωνώντας και πάλι όπως το 2001, υπενθύμισε δικές της γενικές συστάσεις για το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και την απαγόρευση των διακρίσεων σε βάρος ατόμων με διαφορετική εθνική η εθνοτική καταγωγή (ανεξάρτητα αν ανήκουν σε αναγνωρισμένη ή μη μειονότητα),
καλώντας την Ελλάδα να ερευνήσει την εμφάνιση παρόμοιων διακρίσεων και να λάβει στοχευμένα μέτρα για την εξάλειψή τους (παράγραφος 8).
Η Επιτροπή γνώριζε ήδη από το 2001 τη θεσμοθετημένη διάκριση σε βάρος «αλλογενών» στο καταργηθέν Άρθρο 19 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και τη μέχρι σήμερα μη αποκατάσταση των θυμάτων αυτής της διάκρισης (που δεν είναι μόνο δεκάδες χιλιάδες μέλη της μειονότητας της Θράκης αλλά και χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι).
Ενημερώθηκε δε για ανάλογη διάκριση σε βάρος «μη Ελλήνων το γένος» στις διατάξεις του 1982 και 1985 για την ανάκτηση της ιθαγένειας και της περιουσίας από τους πολιτικούς πρόσφυγες της περιόδου του εμφύλιου πολέμου.


Η Επιτροπή κατέγραψε την ανησυχία της για την αναγκαστική διάλυση και άρνηση εγγραφής μερικών συλλόγων που περιλαμβάνουν στον τίτλο τους λέξεις όπως «μειονότητα», «τουρκικός/ή» ή «μακεδονικός/ή» και κάλεσε την Ελλάδα να διασφαλίσει σε πρόσωπα που ανήκουν σε κάθε κοινότητα ή ομάδα, το δικαίωμα στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι καθώς και τα πολιτισμικά τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος χρήσης των μητρικών γλωσσών, τονίζοντας επιπλέον πως για καθεμία από τις τρεις εθνοτικές ομάδες της μουσουλμανικής μειονότητας πρέπει να γίνει σεβαστό το δικαίωμα στην ταυτότητάς τους (παράγραφοι 9 και 15).
Η επίσημη ελληνική θέση ότι η τύχη των σωματείων που κέρδισαν σχετικές δίκες στο ΕΔΔΑ είναι στα χέρια της δικαιοσύνης δεν έπεισε καθώς οι ΜΚΟ παρουσίασαν στοιχεία σειράς πρόσφατων αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων που αρνούνται να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ.


Αξιοσημείωτο είναι πως η χώρα επιχειρηματολόγησε πως βασικός λόγος απόρριψης της εγγραφής της «Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού» είναι η άρνηση της σλαβικής ταυτότητας από τα μέλη της και η επιμονή στη μακεδονική ταυτότητα που δημιουργεί σύγχυση με τα εκατομμύρια των Ελλήνων Μακεδόνων.
Όταν όμως ερωτήθηκε αν η χρήση ενός τίτλου «Στέγη Σλαβομακεδονικού Πολιτισμού» θα έλυνε το πρόβλημα, η Ελλάδα αρνήθηκε να δεσμευθεί επικαλούμενη τότε και λόγους δημόσιας τάξης για τη μη εγγραφή της.
Στη δε σχετική συζήτηση για τη μακεδονική μειονότητα η Ελλάδα είπε πως μέχρι πρόσφατα δεν ήταν γνωστή η ύπαρξη μακεδονικού έθνους στα Βαλκάνια ενώ σήμερα δεν υπάρχουν μακεδονικές μειονότητες στην ευρύτερη περιοχή. Για το λόγο αυτό, ζητήθηκε από τη ΠΓΔΜ να αλλάξει το όνομά της.


Η Επιτροπή έκανε και μια γενική σύσταση για το σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας των μουσουλμάνων ανεξάρτητα από την εθνική ή εθνοτική ταυτότητά τους (παράγραφος 14) καθώς είχε πληροφόρηση για την απουσία τζαμιού στην Αθήνα (παρά τη διαβεβαίωση της Ελλάδας πως η ανέγερσή του έχει ξεκινήσει) και νεκροταφείου για μουσουλμάνους και την αδυναμία των μουσουλμάνων της Θράκης να επιλέξουν τους μουφτήδες και τις βακουφικές επιτροπές τους.

δ. Συστάσεις για την εκπαίδευση μειονοτήτων

Η Επιτροπή κάλεσε την Ελλάδα να βελτιώσει την ποιότητα της εκπαίδευσης για τις ευάλωτες εθνοτικές ομάδες και για τη μουσουλμανική μειονότητα, μεταξύ άλλων και με την επιμόρφωση δασκάλων που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες, να διασφαλίσει την ύπαρξη επαρκούς αριθμού σχολείων μέσης εκπαίδευσης και την ίδρυση νηπιαγωγείων που θα διδάσκουν στη μητρική γλώσσα των μαθητών τους (παράγραφος 17).
Ήδη από το 2001 η Επιτροπή είχε συστήσει την ένταξη της μητρικής γλώσσας στην εκπαίδευση για τους Ρομά, τους Πομάκους και τους μετανάστες και το επανέλαβε ρητά για τους Ρομά («ευάλωτες ομάδες») και τις τρεις συνιστώσες της μουσουλμανικής μειονότητας. ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ σημειώνουν με ικανοποίηση πως
η Ελλάδα δήλωσε πως μελετά (επιτέλους) την ένταξη της πομακικής στην εκπαίδευση (αλλά όχι της μακεδονικής με όποια ονομασία, της βλαχικής ή της αρβανίτικης ή της ρομανί): όταν δε επικαλέστηκε το άγραφο χαρακτήρα της, εμπειρογνώμονας της θύμισε πως η Κύπρος έλυσε ανάλογο πρόβλημα καταγράφοντας αντίστοιχες προφορικές γλώσσες για τη διδασκαλία τους. Τέλος, σε ό,τι αφορά την ύπαρξη επαρκούς αριθμού σχολείων μέσης εκπαίδευσης και την ίδρυση νηπιαγωγείων που θα διδάσκουν στη μητρική γλώσσα των μαθητών τους, η Επιτροπή ανταποκρίθηκε σε σχετικό αίτημα των ΜΚΟ της τουρκικής μειονότητας.


ε. Συστάσεις για τους Ρομά

Η Επιτροπή εξέφρασε ανησυχίες για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Ρομά όσον αφορά την πρόσβαση στην εργασία, στη στέγαση, στην ιατρική περίθαλψη και στην εκπαίδευση, συνέστησε στην Ελλάδα να προχωρήσει σε αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του «Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ελλήνων Ρομά» (ΟΠΔ) σε διαβούλευση με τις εμπλεκόμενες κοινότητες και να πάρει επαρκή μέτρα για την αποτελεσματική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά (παράγραφος 16). Ήταν μια καταλυτική συνοπτική απάντηση στην αναλυτική εκθείαση των υποτιθέμενων αποτελεσμάτων του ΟΠΔ που έκανε η Ελλάδα στην Επιτροπή όπως και σε κάθε άλλο διεθνή φορέα. ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ αποδόμησαν κυρίως με στοιχεία από δημόσιους φορείς το ΟΠΔ και τόνισαν πως το πρόγραμμα αυτό δεν έχει ποτέ αξιολογηθεί αντικειμενικά, εκτός από την εντελώς αρνητική ανεξάρτητη αξιολόγηση του πρώτου προγράμματος εκπαίδευσης τσιγγανόπαιδων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (την οποία η πολιτεία και άλλοι φορείς που ασχολούνται με τους Ρομά αποσιωπούν).

στ. Συστάσεις για ΜΚΟ, ατομικές προσφυγές και διάδοση εκθέσεων και παρατηρήσεων

Η Επιτροπή συνέστησε στην Ελλάδα να διευρύνει το διάλογό της με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται στο πεδίο των ανθρώπινων δικαιωμάτων, και ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των φυλετικών διακρίσεων (παράγραφος 21). Η σύσταση αυτή πιθανότατα προκλήθηκε από την πληροφόρηση της Επιτροπής πως οι ΜΚΟ που ασχολούνται ουσιαστικά με το αντικείμενο αυτό (περιλαμβανόμενων των τριών ΜΚΟ από την Ελλάδα που ενημέρωσαν την Επιτροπή) είναι αποκλεισμένες από κάθε διαβούλευση της πολιτείας αλλά και φορέων όπως η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η Επιτροπή συνέστησε για άλλη μια φορά να κάνει η Ελλάδα την προαιρετική δήλωση του Άρθρου 14 της Σύμβασης που θα επέτρεπε τις ατομικές προσφυγές (παράγραφος 22). ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ θεωρούν απίθανη παρόμοια εξέλιξη καθώς είναι προφανές από όλα τα άλλα πως θα ακολουθούσε μεγάλος αριθμός προσφυγών για παραβιάσεις της Σύμβασης.

Η Επιτροπή συνέστησε τέλος να κάνει η Ελλάδα άμεσα προσβάσιμες και διαθέσιμες στο κοινό τις εκθέσεις της κατά το χρόνο υποβολής τους, και να δημοσιοποιεί ανάλογα τις παρατηρήσεις της Επιτροπής για τις εκθέσεις αυτές στην επίσημη και σε άλλες κοινής χρήσης (άρα μειονοτικές) γλώσσες (παράγραφος 24).
ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ είχαν επισημάνει πως εκθέσεις και παρατηρήσεις σχεδόν όλων των οργάνων του ΟΗΕ (και του Συμβουλίου της Ευρώπης) είναι άγνωστα κείμενα στην Ελλάδα.
Η αντιπροσωπεία διαβεβαίωσε την Επιτροπή πολλές φορές πως η κυβέρνηση θα μεταφράσει, θα διανείμει και θα αναρτήσει σε ιστοσελίδες υπουργείων τις παρατηρήσεις της Επιτροπής κατά προτεραιότητα.




Περίληψη από την Υπηρεσία Τύπου του ΟΗΕ των Καταληκτικών Παρατηρήσεων της Επιτροπής για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων για την Ελλάδα

28 Αυγούστου 2009

[μετάφραση του ΕΠΣΕ στα ελληνικά από το αγγλικό πρωτότυπο διαθέσιμο στην ιστοσελίδα http://www.unog.ch/unog/website/news_media.nsf/(httpNewsByYear_en)/3AE373C232B07877C12576200052B88D?OpenDocument]

Έχοντας εξετάσει τη συνδυασμένη δέκατη έκτη έως δέκατη ένατη περιοδική έκθεση της Ελλάδας, η Επιτροπή καλοδέχθηκε τη θέσπιση νόμου για την «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού» το 2005.
Καλοδέχθηκε επίσης την τροπολογία στον Ποινικό Κώδικα το 2008, η οποία προβλέπει ότι η τέλεση ενός αδικήματος με κίνητρο το εθνοτικό, φυλετικό ή θρησκευτικό μίσος αποτελεί επιβαρυντική περίσταση. Περαιτέρω, καλοδέχθηκε το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ελλήνων Ρομά και το νόμο του 2005 για την ένταξη των πολιτών τρίτων χωρών που κατοικούν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια, και αναγνώρισε τη σημασία των ειδικών μέτρων και των άλλων θετικών βημάτων που έχουν ήδη ληφθεί.


Η Επιτροπή εξέφρασε ανησυχίες, πάντως, επειδή το Κράτος μέλος δεν εφάρμοσε αποτελεσματικά τις νομικές διατάξεις που αποσκοπούν στην εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και ιδίως όσων σχετίζονται με την ποινική δίωξη και τιμωρία των εγκλημάτων που τελούνται με ρατσιστικό κίνητρο.
Η Επιτροπή εξέφρασε ανησυχίες επίσης για τις αναφερόμενες υποθέσεις κακομεταχείρισης αιτούντων άσυλο και παράνομων μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων ασυνόδευτων ανηλίκων, και σημείωσε με ανησυχία πληροφορίες για υποθέσεις κακομεταχείρισης και υπερβολικής χρήσης βίας από την Ελληνική Αστυνομία σε βάρος προσώπων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, ιδίως τους Ρομά. Ενώ αναγνώρισε τη σημασία των ειδικών μέτρων που έχουν ήδη παρθεί για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, η Επιτροπή εξέφρασε ανησυχίες τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Ρομά όσον αφορά την πρόσβαση στην εργασία, στη στέγαση, στην ιατρική περίθαλψη και στην εκπαίδευση.


Η Επιτροπή εξέφρασε επίσης ανησυχίες από αναφορές για τη διάδοση ρατσιστικών στερεοτύπων και μισαλλόδοξων σχολίων από συγκεκριμένες οργανώσεις και ΜΜΕ κατά προσώπων που ανήκουν σε διαφορετικές εθνοτικές και φυλετικές ομάδες και απηύθυνε σύσταση στο Κράτος μέλος να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την τιμωρία των οργανώσεων και ΜΜΕ που είναι ένοχα τέτοιων πράξεων.

Περαιτέρω απηύθυνε σύσταση στο Κράτος μέλος να απαγορεύσει συγκεκριμένα νεοναζιστικές ομάδες από την επικράτειά του και να λάβει πιο αποτελεσματικά μέτρα για να διασφαλίσει την ανεκτικότητα απέναντι σε πρόσωπα με διαφορετική εθνοτική καταγωγή.

Η Επιτροπή εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τη φερόμενη περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτική μειονοτική εκπαίδευση για την Τουρκόφωνη μειονότητα της Δυτικής Θράκης και απηύθυνε σύσταση στο Κράτος μέλος να βελτιώσει την ποιότητα της εκπαίδευσης για τις ευάλωτες εθνοτικές ομάδες και για τη Μουσουλμανική μειονότητα, μεταξύ άλλων και με την επιμόρφωση δασκάλων που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες, να διασφαλίσει την ύπαρξη επαρκούς αριθμού σχολείων μέσης εκπαίδευσης και την ίδρυση νηπιαγωγείων που θα διδάσκουν στη μητρική γλώσσα των μαθητών τους.
Τέλος, καθώς ο Συνήγορος του Πολίτη είναι το μόνο ανεξάρτητο όργανο, η Επιτροπή απευθύνει σύσταση στο Κράτος μέλος να εξετάσει την ανάθεση σε αυτόν του συνόλου των αρμοδιοτήτων λήψης καταγγελιών για φυλετικές διακρίσεις, και παράλληλα να συνεργάζεται με τα υπόλοιπα όργανα στο πλαίσιο της εξέτασής τους.

------------------------------



ΗΝΩΜΕΝΑ
ΕΘΝΗ CERD



Διεθνής Σύμβαση γα την Εξάλειψη όλων των μορφών Φυλετικών Διακρίσεων Διανομή
ΓΕΝΙΚΗ

CERD/C/GRC/CO/
19 Αυγούστου 2009

Πρωτότυπο: ΑΓΓΛΙΚΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ
Εβδομηκοστή πέμπτη σύνοδος
3-28 Αυγούστου 2009


ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙΣΩΝ ΑΠΟ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 9 ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
Καταληκτικές παρατηρήσεις της Επιτροπής
για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων

ΕΛΛΑΔΑ
[μετάφραση του ΕΠΣΕ στα ελληνικά από το αγγλικό πρωτότυπο]

1. Η Επιτροπή εξέτασε τη συνδυασμένη δέκατη έκτη έως δέκατη ένατη περιοδική έκθεση της Ελλάδας, η οποία υποβλήθηκε ως ενιαίο κείμενο, κατά την 1944η και 1945η συνεδριάσεις της (CERD/C/SR.1944 and 1945), στις 10 και 11 Αυγούστου 2009. Κατά την 1963η συνεδρίασή της (CERD/C/SR.1963), στις 24 Αυγούστου 2009, η Επιτροπή υιοθέτησε τις ακόλουθες καταληκτικές παρατηρήσεις.

Α. Εισαγωγή

2. Η Επιτροπή καλοδέχεται την υποβολή της έκθεσης από το Κράτος μέλος, τις απαντήσεις στον κατάλογο θεμάτων, καθώς και τις συμπληρωματικές πληροφορίες που δόθηκαν προφορικά από την αντιπροσωπεία. Η Επιτροπή έκρινε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η αντιπροσωπεία απάντησε με ειλικρινή και εποικοδομητικό τρόπο στις ερωτήσεις και τα σχόλια που τέθηκαν από τα μέλη της Επιτροπής. Η Επιτροπή καλοδέχεται την υψηλή ποιότητα της έκθεσης του Κράτους μέλους, η οποία ακολουθεί τις κατευθυντήριες οδηγίες της Επιτροπής.

B. Θετικές πλευρές

3. Η Επιτροπή καλοδέχεται τη θέσπιση του Νόμου 3304/2005 για την «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού» το 2005.

4. Η Επιτροπή καλοδέχεται την τροπολογία με την προσθήκη της παραγράφου 3 στο Άρθρο 79 του Ποινικού Κώδικα το 2008, η οποία προβλέπει ότι η τέλεση ενός αδικήματος με κίνητρο το εθνοτικό, φυλετικό ή θρησκευτικό μίσος αποτελεί επιβαρυντική περίσταση.

5. Η Επιτροπή καλοδέχεται τη δημιουργία της Επιτροπής Ίσης Μεταχείρισης και τις νέες αρμοδιότητες που ανατέθηκαν στο Συνήγορο του Πολίτη για την προώθηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

6. Η Επιτροπή καλοδέχεται το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ελλήνων Ρομά» και το νόμο του 2005 για την ένταξη των πολιτών τρίτων χωρών που κατοικούν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια, και αναγνωρίζει τη σημασία των ειδικών μέτρων και των άλλων θετικών βημάτων που έχουν ήδη ληφθεί.

7. Η Επιτροπή καλοδέχεται την πρόσφατη κύρωση από το Κράτος μέλος του προαιρετικού πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για την Εξάλειψη των Διακρίσεων σε βάρος των Γυναικών, καθώς επίσης και την κύρωση των δύο προαιρετικών πρωτοκόλλων της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Γ. Ανησυχίες και συστάσεις

8. Η Επιτροπή σημειώνει την εξήγηση που δόθηκε από το Κράτος μέλος για το λόγο για τον οποίο μόνο οι Έλληνες πολίτες που ανήκουν στη Μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, όπως προβλέπεται από την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, εμπίπτουν στην έννοια του όρου “μειονότητα” και αναγνωρίζονται ως τέτοια.

Η Επιτροπή, αναφερόμενη στη δική της Γενική Σύσταση Αρ. 8 (1990) όσο αφορά την ερμηνεία και εφαρμογή του άρθρου 1, παράγραφοι 1 και 4 της Σύμβασης και υπενθυμίζοντας τη δική της Γενική Σύσταση Αρ. 20 (1996) για το άρθρο 5 της Σύμβασης, καλεί το Κράτος μέλος να διασφαλίσει τη χωρίς διακρίσεις εφαρμογή κάθε δικαιώματος και ελευθερίας που αναφέρεται στο άρθρο 5 της Σύμβασης για όλες τις ομάδες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Σύμβασης. Η Επιτροπή απευθύνει σύσταση στο Κράτος μέλος να διεξάγει έρευνα προκειμένου να αξιολογηθεί και να εκτιμηθεί με αποτελεσματικό τρόπο η εμφάνιση φυλετικών διακρίσεων στη χώρα, με ιδιαίτερη έμφαση στις διακρίσεις με βάση την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, και να λάβει στοχευμένα μέτρα για την εξάλειψη αυτών των διακρίσεων.

9. Η Επιτροπή σημειώνει ότι η Μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης αποτελείται από Τουρκική, Πομακική και Ρομά εθνοτικές ομάδες και ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί να διασφαλίσει το δικαίωμά τους στη χρήση των δικών τους γλωσσών.

Η Επιτροπή ζητά από το Κράτος μέλος να περιλάβει στην επόμενη έκθεσή του πληροφορίες για τα μέτρα που έλαβε για να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών των ομάδων και το δικαίωμα στην ταυτότητά τους.

10. Η Επιτροπή ανησυχεί για το ότι το Κράτος μέλος δεν εφαρμόζει αποτελεσματικά τις νομικές διατάξεις που αποσκοπούν στην εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και ιδίως αυτές που σχετίζονται με την ποινική δίωξη και την τιμωρία των εγκλημάτων με ρατσιστικό κίνητρο.

Η Επιτροπή καλεί το Κράτος μέλος να διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή όλων των νομικών διατάξεων που αποσκοπούν στην εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων καθώς και το ότι τα εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο θα διώκονται ποινικά και θα τιμωρούνται με αποτελεσματικό τρόπο.
Η Επιτροπή περαιτέρω ζητά από το Κράτος μέλος να παράσχει στην επόμενη έκθεσή του επικαιροποιημένες πληροφορίες όσον αφορά την εκ μέρους των δικαστηρίων εφαρμογή των ποινικών διατάξεων που τιμωρούν πράξεις φυλετικών διακρίσεων, όπως αυτές που περιλαμβάνονται στο Νόμο 927/1979. Τέτοιες πληροφορίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον αριθμό και τη φύση των υποθέσεων ενώπιον της δικαιοσύνης, τις καταδίκες που αποφασίστηκαν και τις ποινές που επιβλήθηκαν, όπως και κάθε αποζημίωση ή άλλης μορφής αποκατάσταση που παρασχέθηκε στα θύματα αυτών των πράξεων.


11. Η Επιτροπή ανησυχεί από αναφορές για τη διάδοση ρατσιστικών στερεοτύπων και μισαλλόδοξων σχολίων από συγκεκριμένες οργανώσεις και ΜΜΕ κατά προσώπων που ανήκουν σε διαφορετικές εθνοτικές και φυλετικές ομάδες.

Η Επιτροπή απευθύνει σύσταση στο Κράτος μέλος να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την τιμωρία των οργανώσεων και ΜΜΕ που είναι ένοχα τέτοιων πράξεων. Περαιτέρω απευθύνει σύσταση στο Κράτος μέλος να απαγορεύσει συγκεκριμένα νεο-ναζιστικές ομάδες από την επικράτειά του και να λάβει πιο αποτελεσματικά μέτρα για να διασφαλίσει την ανεκτικότητα απέναντι σε πρόσωπα με διαφορετική εθνοτική καταγωγή.

12. Η Επιτροπή ανησυχεί για τις αναφερόμενες υποθέσεις κακομεταχείρισης αιτούντων άσυλο και παράνομων μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Η Επιτροπή απευθύνει σύσταση στο Κράτος μέλος να λάβει πιο αποτελεσματικά μέτρα που είναι αναγκαία για να αντιμετωπίζονται ανθρώπινα οι αιτούντες άσυλο και να ελαττωθεί όσο περισσότερο είναι δυνατό η περίοδος κράτησης των αιτούντων άσυλο, και ιδιαιτέρα των παιδιών.

13. Η Επιτροπή σημειώνει με ανησυχία πληροφορίες για υποθέσεις κακομεταχείρισης και υπερβολικής χρήσης βίας από την Ελληνική Αστυνομία σε βάρος προσώπων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, ιδίως τους Ρομά.

Αναφερόμενη στη Γενική Σύσταση Αρ. 31 (2005) για την αποτροπή των φυλετικών διακρίσεων στην απονομή και λειτουργία του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης, η Επιτροπή ενθαρρύνει το Κράτος μέλος να λάβει περαιτέρω μέτρα για την καταπολέμηση της κατάχρησης εξουσίας και την αποτροπή της κακομεταχείρισης από την αστυνομία ανθρώπων που ανήκουν σε διαφορετικές φυλετικές και εθνοτικές ομάδες, για τη διασφάλιση ότι αυτές οι πράξεις διώκονται ποινικά και τιμωρούνται από τις δικαστικές αρχές με αποτελεσματικό τρόπο, και να εντάξει περισσότερα μέλη της κοινότητας των Ρομά στην αστυνομία.

14. Λαμβάνοντας υπόψη τη διαπλοκή (intersectionality) ανάμεσα σε εθνοτική ταυτότητα και θρήσκευμα, η Επιτροπή ανησυχεί για τις πληροφορίες που αφορούν συγκεκριμένες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Μουσουλμάνοι που ανήκουν σε διαφορετικές εθνοτικές ομάδες ως προς τη λατρεία της θρησκείας τους.

Η Επιτροπή υπενθυμίζει την υποχρέωση του Κράτους μέλους να διασφαλίσει ότι όλα τα πρόσωπα απολαμβάνουν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας χωρίς διακρίσεις που βασίζονται στη φυλή, το χρώμα, την προέλευση ή την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, σύμφωνα με το Άρθρο 5 της Σύμβασης.

15. Η Επιτροπή ανησυχεί για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν ορισμένες εθνοτικές ομάδες ως προς την άσκηση της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και σχετικά με αυτό το θέμα σημειώνει τις πληροφορίες για την αναγκαστική διάλυση και άρνηση εγγραφής μερικών συλλόγων που περιλαμβάνουν στον τίτλο τους λέξεις όπως «μειονότητα», «τουρκικός/ή» ή «μακεδονικός/ή», καθώς και την εξήγηση μιας τέτοιας απόρριψης.

Η Επιτροπή απευθύνει σύσταση στο Κράτος μέλος να θεσπίσει μέτρα για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής απόλαυσης από πρόσωπα που ανήκουν σε κάθε κοινότητα ή ομάδα, του δικαιώματος στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι καθώς και στα πολιτισμικά τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος χρήσης των μητρικών γλωσσών.

16. Ενώ αναγνωρίζει τα σημαντικά ειδικά μέτρα που έχουν ήδη θεσπιστεί για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, η Επιτροπή ανησυχεί για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Ρομά όσον αφορά την πρόσβαση στην εργασία, στη στέγαση, στην ιατρική περίθαλψη και στην εκπαίδευση.

Η Επιτροπή απευθύνει σύσταση στο Κράτος μέλος να προχωρήσει σε αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του «Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ελλήνων Ρομά» σε διαβούλευση με τις εμπλεκόμενες κοινότητες και να πάρει επαρκή μέτρα για την αποτελεσματική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Σύμβασης και τη Γενική Σύσταση Αρ. 27 (2000) για τις διακρίσεις εις βάρος των Ρομά.

17. Η Επιτροπή ανησυχεί για τη φερόμενη περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτική μειονοτική εκπαίδευση για την Τουρκόφωνη μειονότητα της Δυτικής Θράκης.

Η Επιτροπή απευθύνει σύσταση στο Κράτος μέλος να βελτιώσει την ποιότητα της εκπαίδευσης για τις ευάλωτες εθνοτικές ομάδες και για τη μουσουλμανική μειονότητα, μεταξύ άλλων και με την επιμόρφωση δασκάλων που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες, να διασφαλίσει την ύπαρξη επαρκούς αριθμού σχολείων μέσης εκπαίδευσης και την ίδρυση νηπιαγωγείων που θα διδάσκουν στη μητρική γλώσσα των μαθητών τους.

18. Η Επιτροπή σημειώνει την κατανομή αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο Συνήγορο του Πολίτη, την Επιτροπή Ίσης Μεταχείρισης και την Επιθεώρηση Εργασίας (παρ. 253 της έκθεσης του Κράτους μέλους).

Καθώς ο Συνήγορος του Πολίτη είναι το μόνο ανεξάρτητο όργανο, η Επιτροπή απευθύνει σύσταση στο Κράτος μέλος να εξετάσει την ανάθεση σε αυτόν του συνόλου των αρμοδιοτήτων λήψης καταγγελιών για φυλετικές διακρίσεις, και παράλληλα να συνεργάζεται με τα υπόλοιπα όργανα στο πλαίσιο της εξέτασής τους.

19. Λαμβάνοντας υπόψη το αδιαίρετο όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η Επιτροπή ενθαρρύνει το Κράτος μέλος να εξετάσει την κύρωση εκείνων των διεθνών συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δεν έχει ακόμη κυρώσει, και ιδιαίτερα τις συνθήκες που περιέχουν διατάξεις με άμεση επίπτωση στο θέμα των φυλετικών διακρίσεων, όπως η Διεθνής Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων Όλων των Εργαζόμενων Μεταναστών και των Μελών των Οικογενειών τους (1990).

20. Η Επιτροπή απευθύνει σύσταση στο Κράτος μέλος να λάβει υπόψη, κατά την εφαρμογή της Σύμβασης στην εσωτερική έννομη τάξη, τη Διακήρυξη και το Πρόγραμμα Δράσης που υιοθετήθηκαν στο Durban [Ν. Αφρικής] το Σεπτέμβριο 2001 από το Παγκόσμιο Συνέδριο κατά του Ρατσισμού, των Φυλετικών Διακρίσεων, της Ξενοφοβίας και της σχετικής Μισαλλοδοξίας, καθώς και του Εγγράφου Συμπερασμάτων του Συνεδρίου Αξιολόγησης της Διαδικασίας Durban, που έγινε στη Γενεύη τον Απρίλιο 2009. Η Επιτροπή ζητά από το Κράτος μέλος να συμπεριλάβει στην επόμενη περιοδική έκθεσή του πληροφορίες για σχέδια δράσης και άλλα μέτρα που ελήφθησαν για την εφαρμογή της Διακήρυξης και του Προγράμματος Δράσης Durban σε εθνικό επίπεδο.

21. Η Επιτροπή απευθύνει σύσταση στο Κράτος μέλος να συνεχίσει να διαβουλεύεται και να διευρύνει το διάλογό του με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται στο πεδίο των ανθρώπινων δικαιωμάτων, και ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των φυλετικών διακρίσεων, σε σχέση και με την προετοιμασία της επόμενης περιοδικής έκθεσης.

22. Η Επιτροπή ενθαρρύνει το Κράτος μέλος να εξετάσει του να προβεί στην προαιρετική δήλωση που προβλέπεται από το άρθρο 14 της Σύμβασης.

23. Η Επιτροπή απευθύνει σύσταση στο Κράτος μέλος να κυρώσει τις τροπολογίες στο άρθρο 8, παράγραφος 6 της Σύμβασης, όπως αποφασίστηκαν στις 15 Ιανουαρίου 1992 κατά τη δέκατη τέταρτη σύνοδο των Κρατών μελών της Σύμβασης και υιοθετήθηκαν από τη Γενική Συνέλευση στο ψήφισμα 47/111 της 16 Δεκεμβρίου 1992. Σε σχέση με αυτό, η Επιτροπή παραπέμπει στο ψήφισμα 61/148 της Γενικής Συνέλευσης, με το οποίο καλούνται εντόνως τα Κράτη μέλη να επιταχύνουν τις διαδικασίες εσωτερικής κύρωσης όσον αφορά την τροπολογία και την ταχεία γραπτή κοινοποίηση στο Γενικό Γραμματέα της αποδοχής από αυτά της τροπολογίας.

24. Η Επιτροπή απευθύνει σύσταση στο Κράτος μέλος να κάνει άμεσα προσβάσιμες και διαθέσιμες στο κοινό τις εκθέσεις του κατά το χρόνο υποβολής τους, και να δημοσιοποιεί ανάλογα τις παρατηρήσεις της Επιτροπής για τις εκθέσεις αυτές στην επίσημη και σε άλλες κοινής χρήσης γλώσσες, με βάση την αναγκαιότητα.

25. Παρατηρώντας ότι το Κράτος μέλος υπέβαλε τη Βασική Έκθεση του [Core Document] το 2002, η Επιτροπή ενθαρρύνει το Κράτος μέλος να υποβάλλει επικαιροποιημένη έκδοση σύμφωνα με τις εναρμονισμένες κατευθυντήριες οδηγίες για τις εκθέσεις επί διεθνών συνθηκών δικαιωμάτων του ανθρώπου, ιδίως αυτές περί της κοινής Βασικής Έκθεσης, όπως αποφασίστηκε κατά την 5η Δι-Επιτροπική σύνοδο των οργάνων για τις συνθήκες ανθρώπινων δικαιωμάτων που έγινε τον Ιούνιο 2006 (HRI/GEN/2/Rev.4).

26. Σύμφωνα με το άρθρο 9, παράγραφος 1, της Σύμβασης και τον κανόνα 65 του τροποποιημένου κανονισμού λειτουργίας, μέσα σε ένα χρόνο από τις παρούσες καταληκτικές παρατηρήσεις, το Κράτος μέλος παρακαλείται να παράσχει πληροφορίες για τις ενέργειες που έκανε σε εφαρμογή των συστάσεων που περιλαμβάνονται παραπάνω στις παραγράφους 12 και 13.

27. Η Επιτροπή επίσης επιθυμεί να επιστήσει την προσοχή του Κράτους μέλους στην ιδιαίτερη σημασία των συστάσεων 10, 11 και 18 και παρακαλεί το Κράτος μέλος να παράσχει αναλυτικές πληροφορίες στην επόμενη περιοδική έκθεση για συγκεκριμένα μέτρα που θα έχουν ληφθεί για την εφαρμογή αυτών των συστάσεων.

28. Η Επιτροπή απευθύνει σύσταση στο Κράτος να αποστείλει τη συνδυασμένη εικοστή και εικοστή πρώτη εκθέσεις σε ενιαίο κείμενο, μέχρι τις 18 Ιουλίου 2013, λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθυντήριες οδηγίες που θεσπίστηκαν από την Επιτροπή κατά την 71η σύνοδό της και να αναφέρονται στην έκθεσή αυτή όλα τα θέματα που έχουν τεθεί με τις παρούσες καταληκτικές παρατηρήσεις.

ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΟΥΜΕ

Στις 10 Αυγούστου 2009, πριν από την έναρξη της εξέτασης της Ελλάδας από την Επιτροπή, εκπρόσωποι της ΕΟΔΜ, του ΕΠΣΕ, του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης και του Παρατηρητήριου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) έκαναν άτυπη προφορική ενημέρωση των μελών της Επιτροπής του ΟΗΕ.

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Μίρκα Γκίνοβα: Σύμβολο της μακεδονικής αντίστασης


Η 26η Ιουλίου είναι ημέρα αφιερωμένη στη μνήμη της μακεδόνισσας αγωνίστριας Μίρκα Γκίνοβα .
Η Μίρκα έγινε το σύμβολο της μακεδονικής αντίστασης της δεκαετίας του ΄40 και στο όνομά της τιμώνται όλες οι Μακεδόνισες και όλοι οι Μακεδόνες αντιστασιακοί.

Γεννήθηκε το 1916 στο χωριό Ρουσίλοβο (Ξανθόγεια) της περιοχής Βοδενών.
Πήρε τη βασική της εκπαίδευση στην Κατράνιτσα (Πύργοι) και το Βόντεν, και στη συνέχεια φοίτησε στη σχολή νηπιαγωγών Καστοριάς.
Πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εργάστηκε σαν δασκάλα στα χωριά Κουτούγερι (Καισαριανά) και Βολκογιάνεβο (Λύκοι) Πέλλας.

Η φασιστική Κατοχή δεν την άφησε ασυγκίνητη και αδιάφορη.
Τα δημοκρατικά της φρονήματα γρήγορα την οδήγησαν στους κόλπους του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος του Ε.Α.Μ.

Την άνοιξη του 1943 έγινε μέλος της νεολαιίστικης οργάνωσης ΕΠΟΝ και με τη δράση της στην περιοχή Βοδενών – Οστρόβου, σύντομα αναδείχθηκε σε καθοδηγητικό στέλεχος της αντίστασης.

Μετά τη λήξη του πολέμου και την αθέτηση της Συμφωνίας της Βάρκιζας από το μοναρχοφασιστικό καθεστώς των Αθηνών (Φεβρουάριος 1945) αρχίζει η δίωξη των δημοκρατικών πολιτών.
Η τρομοκρατία κατά των μακεδονικών πληθυσμών γίνεται ακόμα σκληρότερη. Έτσι, πολλοί από αυτούς επιλέγουν το δρόμο της νέας αντίστασης.
Ανάμεσά τους και η Μίρκα.

Στο συνέδριο του Ν.Ο.Φ. (Народно Ослободително Фронд – Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο), που ήταν το μακεδονικό τμήμα του Δ.Σ.Ε. (Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος) και που οργανώνεται στη τοποθεσία Τούπτσετο, μεταξύ Κρουντσέλοβο και Βολκογιάνεβο, η Μίρκα ορίζεται υπεύθυνη στις γυναικείες υποθέσεις.
Από τη θέση αυτή αναδεικνύεται σε κορυφαίο στέλεχος του Α.Φ.Ζ. (Антифашистички Фронд на Жените – Αντιφασιστικό Μέτωπο γυναικών).

Τα φρονήματα και η πολιτική της δράση, σε συνδυασμό με την καταγωγή της, την βάζουν στο στόχαστρο των μοναρχοφασιστικών δυνάμεων.

Στις 7 Ιουλίου 1946 οργανώνουν μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στην περιοχή όπου βρίσκεται η ομάδα της Μίρκας και καταφέρνουν να τους περικυκλώσουν και να τους συλλάβουν στην Ντόλγκα Λιβάντα (Μακρύ Λιβάδι), μεταξύ Βολκογιάνεβο και Πότσιπ.
Μαζί με την Μίρκα συλλαμβάνονται και ο πολιτικός καθοδηγητής του ΚΚΕ
Μουτσάκης – Μυστακίδης Γεώργιος από Καρασινάτσι Γουμέντζας,
η γυναίκα του Χρυσούλα,
η νοσοκόμα Ειρήνη Μαυροπουλίδου από το Βόντεν,
ο Τόμε Μιχαήλοβ από Γκούγκοβο (Βρυτά),
ο Ντιμίταρ Λίμποβ από Βλάντοβο (Άγρα),
ο Γκιόργκι Πρόιοβ από Βόντεν ,
ο Πέταρ Ποπντιμίτροβ από Βόντεν,
ο Ρίστε Στοϊάνοβ από Μεσημέρ.

Τους βασανίζουν και τους κρατούν φυλακισμένους στο Βόντεν μέχρι τις 23 Ιουλίου, οπότε τους μεταφέρουν στο Ιένιτζε Βάρνταρ ή Πάζαρ (Γιαννιτσά).
Εκεί δικάζονται από έκτακτο στρατοδικείο που δημιουργήθηκε βάσει του Γ’ Ψηφίσματος (18-6-1946) για «τη δίωξη στασιαστών» και το οποίο εφαρμόστηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα για τους Μακεδόνες.

Κατά τη δίκη, η Μίρκα, που κατηγορούνταν ως «αυτονομίστρια του Ν.Ο.Φ.», είπε μεταξύ άλλων:

«Εγώ είμαι καθοδηγήτρια του Ν.Ο.Φ.
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής αγωνίστηκα ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές και τους Βουλγαροφασίστες Κάλτσεφ και Ντίμτσεφ οι οποίοι όρμηξαν σαν θηρία, ειδικά ενάντια σε μας τους Μακεδόνες, για να μας οδηγήσουν στα πλοκάμια της φασιστικής «ΟΧΡΑΝΑ».

Χτυπήσαμε με φανατισμό τους οχρανίτες, έτσι ακριβώς όπως πολεμήσαμε και εναντίον των Γερμανών κατακτητών.
Το Ν.Ο.Φ. δεν είναι καμία στρατιωτική οργάνωση. Είναι πολιτική δημοκρατική οργάνωση μέσα από την οποία αγωνιζόμαστε για τα δίκαια του λαού μας στην Ελλάδα.

Αγωνιζόμαστε για την ελευθερία και τη δημοκρατία…»
(Εφημ. Ελληνικός Βοράς, αρ. 8445, σελ. 14).

Φυσικά το στρατοδικείο εκτελώντας τις εντολές του καθεστώτος των Αθηνών, καταδίκασε τους έξι Μακεδόνες και τον πολιτικό καθοδηγητή του ΚΚΕ σε θάνατο, ενώ τις άλλες δύο γυναίκες, σε πολυετή φυλάκιση.

Η απόφαση προκάλεσε αίσθηση, καθώς ήταν η πρώτη απόφαση στρατοδικείου που καταδίκαζε αντιφρονούντες σε θάνατο, οι έξι από τους οποίους μάλιστα ήταν Μακεδόνες.

Την επόμενη μέρα εκδηλώθηκαν κινήσεις εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων, ώστε να τους δοθεί το δικαίωμα έφεσης, κάτι που δεν προβλεπόταν από το Γ’ Ψήφισμα.
Αυτό ανησύχησε το καθεστώς των Αθηνών, το οποίο προκειμένου να αποφύγει τυχόν ανάκληση της καταδίκης λόγω της διεθνούς πίεσης, επέσπευσε την εκτέλεση.

Έτσι οι επτά καταδικασθέντες οδηγήθηκαν έξω από την πόλη στις 26 Ιουλίου και εκτελέστηκαν πριν ακόμα βγει ο ήλιος.
Η ηρωική στάση της Μίρκας και των συντρόφων της μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα αναγνωρίστηκε από τους ίδιους τους αντιπάλους τους.
Στην ανακοίνωση της Ανώτατης Έδρας του τακτικού ελληνικού στρατού αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Οι εφτά εκτελεσθέντες ψύχραιμα αντιμετώπισαν το εκτελεστικό απόσπασμα και αρνήθηκαν να τους δεθούν τα μάτια.
Την μεγαλύτερη ψυχραιμία επέδειξε η δασκάλα Ειρήνη Γκίνη [Μίρκα Γκίνοβα] η οποία τραγουδούσε την διεθνή και αναφώνιζε συνθήματα, όπως ΄΄Ζήτω το ΚΚΕ΄΄, ΄΄Δυνατό Ν.Ο.Φ. και Α.Φ.Ζ.΄΄, ΄΄Ζήτω η δημοκρατία``, ΄΄Κάτω ο φασισμός΄΄».

(Βιβλίο Εθνική Αντίσταση, Μίρκα Γκίνη, Μορφές από τους νεκρούς αγωνιστές, Πολιτικές και λογοτεχνικές εκδόσεις, 1962, σελ. 16-17).

Οι εκτελεσθέντες Μακεδόνες δεν μπορούσαν να φανταστούν τότε, ότι μερικές δεκαετίες αργότερα, το Κ.Κ.Ε. στο οποίο πίστεψαν και για το οποίο θυσιάστηκα, θα τους απαρνιόταν.

Η πιο συγκινητική, όμως, μαρτυρία για το θάνατο της Μίρκα βρίσκεται σε ανώνυμο γράμμα που έστειλε στον πατέρα της ένας από τους στρατιώτες που συμμετείχε στην εκτέλεση και υπέγραψε ως «Μ», όπου γράφει:

«Κύριε Κώστα
Από τις έξη η ώρα σήμερα δυστυχώς η Ειρήνη έπαψε να ζη. Σας συγχαίρω για την κόρη που γεννήσατε. Την συνάντησα νεκρή έχοντας ένα χαμόγελο στα χείλη της και μια ηρεμία, και όταν τραγουδούσε όλοι οι παρόντες εκεί ξαφνιαστήκαμε. Στις πέντε και μισή η ώρα την πλησίασα και την ρώτησα μήπως θέλει κάτι να γράψω εκ μέρους της στους γονείς της.
Η Μίρκα μου είπε: ΄΄Πεθαίνω για κάτι που ολοκληρωτικά πιστεύω ότι είναι έντιμο, και όχι άτιμο, για μια καλύτερη ζωή για όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο για την δική μου``.
Ήταν θαυμαστή και ανδρειωμένη, και ούτε μπροστά στον θάνατο δεν έδειξε λιποψυχία. Το ίδιο και οι υπόλοιποι έξη, αλλά περισσότερο αυτή.
Δεν γράφω αυτά τα λόγια για να πενέψω την κόρη σας, αλλά εκθέτω την ίδια την αλήθεια όπως ακριβώς την είδα. Σας στέλνω τους χαιρετισμούς μου εγώ ένας στρατιώτης, ο οποίος τυχαία παρευρίσκονταν σ’ αυτή την δύστυχη στιγμή, και είχα την επιθυμία να σας γράψω τις τελευταίες κουβέντες της αξέχαστης Ειρήνης, γνωστή σε όλους μας με το όνομα Μίρκα…
Παρ’ όλα αυτά έφυγε ευχαριστημένη και ικανοποιημένη απ’ αυτόν τον σκληρό κόσμο…»

Η Μίρκα έγινε θρύλος, τραγούδι, οδηγός….

Ο αγώνας της για ελευθερία, δημοκρατία και δικαιοσύνη συνεχίζεται.


Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Μακεδονικό κόμμα στις εκλογές της Αλβανίας


Την ερχόμενη Kυριακή 28 Ιουνίου 2009 γίνονται οι εθνικές εκλογές στη Δημοκρατία της Αλβανίας.

Σ΄αυτές, για πρώτη φορά, συμμετέχει Μακεδονικό Κόμμα, και μάλιστα σε όλη την επικράτεια.
Δημοσιεύουμε το προεκλογικό σποτ των συναγωνιστών μας Μακεδόνων της Αλβάνίας, που είναι στα μακεδονικά και αλβανικά

και τους ευχόμαστε

Kαλή Eπιτυχία



Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Μακεδονικό πατριωτικό τραγούδι από την εποχή της τουρκοκρατείας

Το τραγούδι "ζέμιο μακεντόνσκα", "земјо македонска",
για όσους δεν ξέρουν μακεδονικά και υποψιάζονται ότι μιλάει για την Ελλάδα,
είναι μακεδονικό παραδοσιακό τραγούδι και μιλάει για τη "μακεδονική γη",
την υπόδουλη στους Τούρκους.
Τραγουδιέται από την εποχή του Ίλιντεν και συνεχίζει να τραγουδιέται και σήμερα.

"Μακεδονική γη σε χαιρετώ.
Μακεδονική γη υπόδουλη στους Τούρκους...

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Κοροϊδεύουν τους πολίτες για το θέμα του ονόματος της Δημ.Μακεδονίας


Νέος κύκλος επαφών για το θέμα της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας αρχίζει από τη Δευτέρα 22 Ιουνίου.
Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, θα συναντηθεί στην Γενεύη με τους εκπροσώπους των δυο κρατών πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεβσκι, και το τριήμερο 6-8 Ιουλίου θα επισκεφθεί τα Σκόπια και την Αθήνα.

Η τελευταία συνάντηση του Νίμιτς με τους εκπροσώπους των δύο κρατών έγινε το Φεβρουάριο στη Νέα Υόρκη.
Στη συνέχεια διακόπηκαν λόγω προεδρικών εκλογών στη Δ. Μακεδονίας που ενίσχυσαν το κυβερνών κόμμα με την εκλογή του υποψηφίου του, Γκιόργκι Ιβάνοβ.
Η διακοπή συνεχίστηκε και λόγω των ευρωεκλογών στην Ελλάδα κατά τις οποίες αποδυναμώθηκε το κυβερνών κόμμα.

Κοντά σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε τη δημιουργία νέου κόμματος στη Δ.Μακεδονίας από το στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, Λιούμπε Μπόσκοβσκι, με την επωνυμία «Ενωμένοι για τη Μακεδονία».
Ο Μπόσκοβσκι ήταν υπουργός εσωτερικών κατά τη διάρκεια των αιματηρών επεισοδίων που προκάλεσαν κυρίως οι Αλβανοί ουτσεκάδες από το Κόσοβο το 2001. Κατηγορήθηκε για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τα επεισόδια και οδηγήθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο όμως τον αθώωσε. Αυτό τον έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή ανάμεσα στους Μακεδόνες.
Κινείται στον εθνοπατριωτικό χώρο και αυτό αναμένεται να κάνει το κυβερνών κόμμα ανυποχώρητο στις θέσεις του. Πιθανότατα θα παίξει έναν ρόλο ανάλογο με το ΛΑΟΣ της Ελλάδας και αυτό δεν βοηθάει την «εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης».

Παρόλα αυτά ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοβ δήλωσε την υποστήρηξή του για «Την επίτευξη ενός λογικού συμβιβασμού στις συνομιλίες για το θέμα της ονομασίας, ο οποίος δεν θα θίξει την μακεδονική εθνική ταυτότητα και δεν θα πληγώσει την υπερηφάνεια του πληθυσμού».

Στην Ελλάδα η αποδυνάμωση του κυβερνώντος κόμματος και η ενίσχυση του ΛΑΟΣ, επίσης δεν βοηθάει στη «εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης».
Από την άλλη μεριά το ΠΑΣΟΚ, ενισχυμένο από τις εκλογές και εν όψει αναμενόμενων πρόωρων εκλογών, αναμένεται να συνεχίσει την ανεύθυνη εθνοπατριωτική του πολιτική.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ.Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του στη Βεργίνα. μια εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές, δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει χαράξει μια κόκκινη γραμμή στο ζήτημα των Σκοπίων, η οποία έχει γίνει εθνική γραμμή».

Αυτή η «κόκκινη γραμμή» που έχει γίνει και «εθνική γραμμή», αφού συμμετέχει σ’ αυτήν ακόμα και το ΚΚΕ, που κάποτε, όχι μόνο αναγνώριζε το μακεδονικό έθνος, αλλά είχε ταχθεί υπέρ μιας «Ενιαίας και ανεξάρτητης Μακεδονίας», δεν αφήνει περιθώρια για εξεύρεση λύσης στην αντιδικία σε αυτή τη φάση.

«Κόκκινη γραμμή» έχει δικαίωμα ο καθένας να τραβήξει, αλλά μόνο στο οικόπεδό του.

Οι κυβερνώντες την Ελλάδα, αφού κατά το παρελθόν άλλαξαν τα ονόματα πόλεων, χωριών, βουνών, ποταμών και ανθρώπων στο τμήμα της Μακεδονίας που προσάρτησαν κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, χωρίς να ρωτήσουν τους γηγενείς κατοίκους που βρήκαν σ΄αυτήν, επιδιώκουν εδώ και αρκετά χρόνια να αλλάξουν και το όνομα της Δημοκρατίας που στήθηκε από τους Μακεδόνες στο βόρειο τμήμα της Μακεδονίας.

Χρειάστηκε να περάσουν δεκα επτά χρόνια για να συνειδητοποιήσουν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας, ότι αυτό είναι παράλογο και ότι σε αυτόν τον παραλογισμό τους δεν ήταν να έχουν κάποια στήριξη από τη διεθνή κοινότητα.
Έτσι αναγκάστηκαν πρόσφατα δια στόματος της ΥΠΕΞ, Ντ.Μπακογιάννη, ότι η Ελλάδα κατέχει μόνο το 51% της Μακεδονίας και ότι Μακεδονία λεγόταν και η περιοχή όπου στήθηκε η Δημοκρατία Μακεδονίας.

Έτσι συμφώνησαν στη θέση της «σύνθετης ονομασίας». Αλλά όμως, η ονομασία «Δημοκρατία Μακεδονίας» ήδη είναι σύνθετη και σαφώς προσδιορίζει το συγκεκριμένο κράτος, στα συγκεκριμένα όρια και όχι όλη τη Μακεδονία. Αλλιώς δεν θα είχε γίνει δεκτό σαν μέλος του ΟΗΕ.
Ο Νίμιτς φέρεται να προτείνει την ονομασία
«Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»
,
κάτι που μάλλον θα αναγκαστεί να δεχθεί και η Ελλάδα για να μη φανεί αδιάλλακτη.

Έτσι για δεκα επτά χρόνια κορόϊδευαν τον ελληνικό λαό, για να του πούνε στο τέλος ότι άλλο είναι Γιάννης κι άλλο Γιαννάκης.

Το μόνο που κατάφεραν είναι να καλλιεργήσουν ανθελλαδικά αισθήματα στους πολίτες της Δημ.Μακεδονίας, να ανοίξουν συζήτηση σε διεθνές επίπεδο για το Μακεδονικό, αποκαλύπτοντας έτσι την εθνοκάθαρση και τα εγκλήματα που διέπραξε η Ελλάδα στο τμήμα της Μακεδονίας που κατέλαβε το 1912 και να εισπράξει την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας.

Αυτή η «κόκκινη εθνική γραμμή», φαίνεται να περιλαμβάνει άλλη μια ανοησία.
Το όνομα, λένε, θα είναι μόνο γεωγραφικός προσδιορισμός και όχι εθνικός.
Δηλαδή οι μέχρι σήμερα οι Μακεδόνες, πρέπει να αλλάξουν εθνικό αυτοπροσδιορισμό και να πάψουν να αποκαλούν τη γλώσσα τους μακεδονική.
Αυτό δεν πρόκειται να το δεχθούν ποτέ οι Μακεδόνες.
Ενώ υπάρχει μια πολύ μικρή μειοψηφία, που θα συμφωνούσε με συμβιβαστική σύνθετη ονομασία του κράτους, για το θέμα της εθνικής ταυτότητας δεν υπάρχει ούτε τέτοια μειοψηφία.
________________________________________________________

Οι διεθνείς οργανισμοί που ασκούν κάποιες πιέσεις προς τη Δημ.Μακεδονίας για το θέμα της ονομασίας του κράτους, δεν κάνουν κάτι παρόμοιο για το θέμα του εθνικού αυτοπροσδιορισμού των Μακεδόνων.

Απλώς προτρέπουν να αποφεύγονται κάποιες ενέργειες που προκαλούν την άλλη πλευρά, όπως η μετονομασία του αεροδρομίου σε «Μέγας Αλέξανδρος».

Η διεθνής κοινότητα έχει καθιερώσει κάποιους διεθνείς θεσμούς και Συμφωνίες, που προστατεύουν το δικαίωμα του εθνικού αυτοπροσδιορισμού, και βέβαια δεν πρόκειται να αυτοαναιρεθεί προκειμένου να ικανοποιήσει μια παράλογη και αντιδημοκρατική απαίτηση της Ελλάδας.

Αυτό το ξέρουν οι ηγεσίες των μεγάλων κομμάτων, μεταξύ των οποίων και ο Καρατζαφέρης, και κατά συνέπεια δεν ελπίζουν σε κάτι τέτοιο.
Ελπίζουν βέβαια στην άνευ πολιτικών δεσμεύσεων χειραγώγηση των μαζών.

Ότι κάνουν, το κάνουν για να ικανοποιήσουν τα εθνοπατριωτικά αισθήματα των ψηφοφόρων, τα οποία οικοδόμησαν οι ίδιες σε ψευδείς και αναχρονιστικές βάσεις. Οι ψευδαισθήσεις που καλλιέργησαν στους πολίτες της Ελλάδας, δεν υπάρχει περίπτωση να δικαιωθούν και αργά ή γρήγορα -και κυρίως αναπόφευκτα- θα διαψευσθούν.

Το θέμα λοιπόν, δεν είναι το τελικό αποτέλεσμα, αλλά το τι στάση θα κρατήσουν οι ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Θα συνεχίσουν να κοροϊδεύουν ανεύθυνα το λαό ή θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και του πουν την πικρή αλήθεια;

Αν δεν τολμήσουν να κρατήσουν υπεύθυνη στάση και συνεχίσουν να δημιουργούν τέτοιες αυταπάτες στο λαό, το μόνο που θα προσφέρουν στη χώρα είναι ζημία.

Τη ζημία βέβαια συνήθως την πληρώνει ο λαός.
.